Feest

Familiedag organiseren – met deze tips scoor jij punten!

familiedag organis

Heb je het plan opgevat om een familiedag te organiseren omdat een deel van de familie elkaar een beetje uit het oog is verloren? Dan wacht je een flinke uitdaging! Dit begint bij het prikken van een datum waarop de meeste mensen kunnen tot de invulling van de dag zelf. Daarnaast wil je uiteraard zelf ook nog wel van deze familiereünie genieten! Dit zijn géén redenen om van het plan af te zien. Ontdek deze leuke tips die je kunt gebruiken als je bezig bent met de organisatie van een familiedag.

Wat is een familiedag en waarom eentje organiseren?

Een familiedag is een moment van quality time met bloedverwanten. Het is een dag waarbij je met de hele familie bij elkaar komt om weer eens gezellig samen te zijn en bij te praten. De term familiereünie dekt hierbij meer de lading want het is vaak een bijeenkomst waarbij zoveel mogelijk familieleden worden uitgenodigd, dus ook de (soms letterlijk) verre familieleden. Het is een bijeenkomst waarbij je familieleden kunt treffen die je misschien uit het oog bent verloren en waar het contact mee is verwaterd. 

Uitnodiging familiedag

#uitnodiging

De leukste uitnodigingen voor een familiedag! Zorg dat je goed voor de dag komt met een leuke uitnodiging.

Hoe de plannen voor het organiseren van een familiedag vaak tot stand komen

Familiedagen zijn gelegenheden die eens in het jaar of soms zelfs wel eens in de vijf jaar worden georganiseerd. De meeste mensen vinden het enorm leuk om aanwezig te zijn bij dit soort familiebijeenkomsten.

Het is immers een feestelijke bijeenkomst en waarbij een compleet andere setting wordt gecreëerd dan bij begrafenissen. We benoemen dit omdat uitvaarten vaak de momenten zijn waarop je verre neven en nichten kunt ontmoeten.

Hoe wrang dit ook is, het kan dan nog gezellig worden ook! Vaak zijn dit dan ook de momenten dat de plannen voor een familiedag worden gemaakt. 

Daarnaast speelt social media ook een belangrijke rol hoe de plannen voor een leuke familiebijeenkomst vaak tot stand komen. Social media brengt veel mensen die elkaar uit het oog zijn verloren immers weer in contact. Het is dan erg leuk om het beeldscherm in te ruilen voor een leuke entourage om de familiebanden eens aan te trekken!   

Organisatie van een familiedag, een uitdaging of een leuk voortraject?

De term familiereünie, verwijst direct naar de voornaamste vraag die mensen voor zichzelf stellen als ze de organisatie van een familiedag overwegen.

Wordt dit een uitdaging of een leuk voortraject? Ondanks de beschikbaarheid over social media is het soms niet makkelijk om ieder familielid op te sporen en contact mee te krijgen, zeker niet als je wat dieper in de stamboom graaft en dit familie is die wat verder van je af staat, zoals je verre achterneef of achternicht).

Spelletjes spelen
Spelletjes spelen

Daarnaast kan het soms lastig zijn om een geschikte datum te vinden en dan heb je nog te maken met het klassieke dilemma: zoveel mensen zoveel wensen.

Laten we eerlijk zijn, in veel gevallen is het organiseren van een familiedag een lastige opgave maar wel een leuk voortraject. Hoe gaaf is het om contact te hebben met al je “oude” bekenden en weer bij te praten? Hoeveel voldoening krijg je als je iemand kunt uitnodigen die niemand zou verwachten? Je moet soms wat tijd investeren in speurwerk maar in de meeste gevallen zul je er veel plezier aan beleven!

Hou hier zeker rekening mee als je een familiedag wilt organiseren

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een familiereünie wilt organiseren. Het belangrijkste is dat je jezelf voldoende tijd gunt voor de organisatie van een familiedag.

Je hebt dan alle gelegenheid om verre familieleden op te sporen en een geschikte datum te prikken. Als je dit ver vooruit doet, kan iedereen hier mee rekening houden en zich hierop voorbereiden.

Het is zeker niet gek om een familiereünie al een half jaar van tevoren te plannen of zelfs langer. Dit laatste kan zeker een goede keuze zijn als mensen uit het (verre) buitenland moeten komen. 

Een ander belangrijk punt waar je rekening moet houden is dat je voor een locatie en programma kiest, waarmee je de dag op een verschillende manier kunt invullen. Dit heeft niet alleen betrekking op het weer maar ook op de activiteiten zelf.

Je kunt ervoor kiezen om een eenvoudige reünie te organiseren als je verwacht dat de familie iedere seconde van de bijeenkomst zal benutten om bij te praten maar ook kiezen voor wat entertainment. Hou bij dit laatste er rekening mee dat de jongere generatie andere interesses hebben dan de oudere generatie. Een familie survival of een bridgetoernooi zijn dus wat gewaagde keuzes hierin.

Met betrekking tot het budget is het wel verstandig om hier een duidelijke lijn in te trekken en vooraf duidelijk in te zijn. Hou er hierbij rekening mee dat niet iedereen evenveel te besteden heeft. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn van je plannen. Ook voor een relatief laag budget kun je (op iedere gewenste locatie) de leukste familiedagen organiseren. 

? Tot slot misschien wel de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je zelf ook kunt genieten van de familiedag zelf en ook van de organisatie. Het zou zonde zijn als je zelf loopt te rennen en te vliegen om de dag in goede banen te leiden.

Dit kun je op een eenvoudige manier doen door te zorgen voor bediening die ook alle randzaken voor je uit handen neemt. Denk bij dit laatste aan het aankleden van de locatie vooraf, aannemen van jassen, het uitvoeren van de bekende taken van een “ceremoniemeester” en zelfs de afwas kun je laten staan.

Zoals aangegeven: een familiedag is een moment van quality time met bloedverwanten. Daar moet je zelf ook van genieten, zeker als jij het initiatief hiervoor hebt genomen!  

Tips voor een geslaagde familiedag

Tot slot willen we een aantal leuke tips met je delen voor een geslaagde familiedag. We richten ons in dit geval op de activiteiten op deze dag als je ervoor kiest om er een interactieve dag van te maken:

  • Een familie groepsspel organiseren (dames tegen de heren)
  • Een kennis quiz waarin leuke weetjes over familieleden is verwerkt
  • Het herken de oude foto’s spel
  • Solex rijden (GPS tocht)
  • Een (foto) speurtocht uitzetten
  • Lunchen of dineren met bij iedere gang een gewijzigde tafelindeling
  • Proeverij organiseren
  • Een partyboot huren
  • Een creatieve workshop organiseren
  • Een familiedag op het strand (inclusief strandspelen)   

Geef een reactie