Feest

Waarom komen sommige mensen altijd te laat op een feest?

te laat op feest

Iedereen heeft wel een of meerdere voorbeelden van mensen die altijd te laat komen op feestjes en andere afspraken. Is dit niet het geval? Dan is de kans best aanwezig dat jij die persoon bent en verzin je steeds weer een andere smoes. Dat is echter niet meer nodig. Diverse onderzoekers hebben immers gezocht naar het antwoord op de vraag waarom sommige mensen altijd te laat komen op een feest of andere afspraak en hierop een antwoord gevonden. Laat het smoezenboek maar dicht, laatkomers staan polychroon in het leven.

Oorzaak vaak te laat komen zit meestal in de hersenen

Het een van de grootste irritatie bronnen. Je hebt een feest georganiseerd en hierbij alles tot in de puntjes geregeld: een leuke locatie, een goede band, lekkere hapjes en drankjes, keurige bediening en een goed uitgedacht programma. Juist dit laatste wordt direct in de war gegooid door belangrijke gasten die te laat komen.

Het zijn steeds dezelfde die je een reden appen dat ze “nu pas onderweg zijn en er zo aankomen”. Je kunt er kwaad over worden maar bespaar je die moeite. Dat heeft geen enkele zin. Te laat komen zit in veel gevallen immers in de hersenen.

Onderzoeken over het structureel te laat komen van mensen

Het structureel te laat komen van mensen (en het ongemak en de irritatie dat hieruit voortkomt) heeft meerdere onderzoekers geïnspireerd om dit gedrag eens nader te bestuderen.

De onderzoeken over het structureel te laat komen van mensen wezen uit dat dit meerdere reden kan hebben maar dat de oorzaak hiervan vooral moet worden gezocht in de tijdsbeleving van mensen.

Ieder mens is anders en daarom houden we er ook een andere tijdsbeleving op na, ondanks dat een uur voor iedereen even lang is. Dit laatste is nu net de kern van het probleem.

Structurele laatkomers staan polychroon in het leven

Het bekendste onderzoek waarom sommige mensen altijd te laat komen op een feest, is gedaan door psycholoog Jeff Conte van de Amerikaanse San Diego University.

Hij concludeerde achteraf dat te laat komen echt in de aard van het beestje zit. Gedurende het onderzoek maakte hij onderscheid tussen monochrone- en polychrone types met betrekking tot de tijdsbeleving:

  • Monochrone types hebben een lineaire tijdsbeleving. De beschikbare tijd is in segmenten verdeeld zoals in een agenda. Monochrone types concentreren zich graag op een ding tegelijk en het houden aan een planning. Deze mensen halen zonder probleem hun deadlines en laten zich hier niet vanaf brengen. Monochrone types gaan uit van “kloktijd”. 
  • Polychrone types hebben er geen probleem mee om zaken tegelijk te doen, meerdere conversaties tegelijk te volgen en hebben geen moeite met onderbrekingen. De klok is bij deze mensen van ondergeschikt belang. Polychrone types gaan uit van “evenementen tijd”.

Uit het bovenstaande kun je eenvoudig een conclusie trekken: structurele laatkomers staan polychroon in het leven. Dit is bijna een soort levensstijl. Daarnaast hebben deze mensen moeite om tijd in te schatten. 

Als je de bovenstaande verschillen tussen monochrone- en polychrone types leest en op jezelf reflecteert, weet je vast wel bij welke groep jij hoort. 

Wil je hiervan een bevestiging?

Probeer maar eens 1 minuut een tekst te lezen, zonder dat je de secondewijzer ziet lopen en stop maar eens op basis van je gevoel na een minuut. 

Dit is de manier waarop psycholoog Jeff Conte ook zijn conclusies trok.

Fashionably late op een feestje  

Zoals je ziet kun je boos worden op mensen die steeds te laat verschijnen op je feestje maar in veel gevallen kunnen zij er niets aan doen. Zij hebben de gewoonte om zichzelf te verliezen in hetgeen wat ze op een specifiek moment aan het doen zijn. Hiermee verliezen ze ook het besef van tijd. Ze hebben geen idee hoe laat het is…totdat het te laat is.  

Komt iedereen weg met deze reden?

Nee, “fashionably late” op een feestje arriveren komt ook regelmatig voor.

De mensen die om deze reden wat later binnenkomen hebben hier (voor zichzelf) diverse gegronde reden hiervoor bedacht.

Laat komen op een feest kan een keuze zijn omdat de sfeer er dan al lekker in zit of omdat zij het niet praktisch vinden om juist op anderen te moeten wachten. Juist de kip en het ei verhaal dus.

Irritatie of berusting als steeds dezelfde mensen altijd te laat op een feest komen 

Een andere reden die we zeker even moeten benoemen waarom steeds dezelfde mensen altijd te laat op een feest komen is dat er mensen zijn die genieten van de aandacht die ze krijgen door het maken van hun late entree. De vraag is uiteraard of dit positieve- of negatieve aandacht is…… 

Bewust laat komen op een feest kan dus een voorkeursoptie, een gebrek aan wilskracht, zelfdiscipline of misschien zelfs een slechte gewoonte zijn. In deze laatste gevallen kun je echt spreken van smoezen als je hoort dat je gasten er langer over hebben gedaan dan gedacht, de brug open stond of er file was……

Met de wetenschap die je (door het lezen van deze blog) nu hebt, kun jij je conclusie wel trekken of je geïrriteerd moet zijn als steeds dezelfde mensen altijd te laat op een feest komen of dat ze er eigenlijk niets aan kunnen doen……

In dat laatste geval kun je niets anders doen dan je erin berusten en er zelfs voor kiezen om je feestprogramma erop aan te passen.  

Geef een reactie