Eten en drinken

De lekkerste hapjes voor bij een witte-, rode en rosé wijnproeverij

hapjes wijn

Niets is heerlijker dan lekker borrelen met familie of vrienden. Natuurlijk kun je hier wat nootjes of zoutjes bij serveren maar flink uitpakken met lekkere hapjes maakt het gezellig samenzijn nóg leuker. Natuurlijk kun je kiezen uit ontelbaar veel mogelijkheden om een lekker hapje bij de wijn te serveren maar het plaatje is pas echt compleet als je bij iedere wijn een passend hapje serveert. Je kunt er zelfs voor kiezen om er een echte wijnproeverij voor zowel wijn als hapjes van te maken. Wij zetten daarom in dit artikel de lekkerste hapjes voor bij de witte-, rode en roze wijn voor je op een rijtje en maken we meteen gelegenheid om je op weg te helpen met de invulling van de wijnproeverij aan huis.

Verschillende soorten witte wijn

Er zijn duizenden verschillende soorten witte wijn. Als je hier niet helemaal thuis in bent, is het best lastig om je keuze te maken voor de wijnsoorten die je tijdens een proeverij of andere gelegenheid wilt serveren. Uiteraard helpen wij he een handje. Als je een beetje een lijn wilt krijgen in de verschillende soorten witte wijn, is het goed te weten dat je deze veelzijdigheid aan opties kunt onderverdelen in 3 hoofdgroepen:

  • Droge & frisse witte wijnen. Dit zijn frisse witte wijnen die een wat strakkere zuurdere smaak hebben. Daarnaast kenmerken dit soort droge witte wijnen zich door een frisse en fruitige smaak. Ben je op zoek naar een goede droge witte wijn? Kies dan voor een Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner.
  • Droge & volle witte wijnen. Dit zijn volle witte wijnen met een mooie ronde smaak. Dit soort wijnen hebben een goudkleurige kleurstelling en een romige geur. Ben je op zoek naar een goede droge witte wijn die vol van smaak moet zijn? Maak dan je keuze voor een (houtgerijpte) Chardonnay uit Californië of een Franse Viognier.
  • Zoete witte wijnen. Deze wijn heeft (zoals de omschrijving al verklapt) een zeer toegankelijke zoete smaak. Je proeft hierin de tonen van honing, nectar en andere zoete fruitsoorten. Zoete witte wijnen hebben vaak een gele kleurstelling. Als je op zoek bent naar een bekende druifsoort waarvan deze wijn gemaakt wordt, verdiep je dan eens in de Chenin Blanc en de Moscato.   

Hoe serveer je een witte wijn?

De meeste mensen vinden een witte wijn het lekkerst als deze koud geserveerd wordt maar de term koud is een ruim begrip. De beste temperatuur om een witte wijn te serveren, hangt af van de wijnsoort die je op tafel zet. Als je een lichte stille witte wijn schenkt, kun je deze wijn het beste op een temperatuur van 8-14˚C aan te houden. Als je jouw gasten een meer rijpere witte wijn (dus de wat minder fruitige soorten) laat proeven, kun je deze wijn het beste op een temperatuur van 12-14˚C uitschenken.

Op deze manier geef je de complexiteit en de body van de wijn wat meer ruimte. De conclusie die je gerust kunt trekken, is dat de gemiddelde koelkasttemperratuur van 3-6˚C eigenlijk té koud is voor een witte wijn. Gelukkig warmt een witte wijn snel op, zeker als deze is ingeschonken.

Op deze manier komt het dus toch wel vaak goed en zullen je gasten de wijn op de perfecte temperatuur kunnen proeven. Als je een proeverij organiseert, willen we je toch wel adviseren om de witte wijnen een kwartier voor serveren uit de ijskast halen om hem op de juiste temperatuur te schenken.    

#hapjes

De lekkerste hapjes voor jouw wijnproeverij. Bezorging door heel Nederland!

De lekkerste hapjes bij de witte wijn

De meeste mensen weten inmiddels wel dat witte wijn uitstekend combineert met vis en kaas. Het is dus superleuk om een heerlijke witte wijn te serveren en die te combineren met onderstaande hapjes:

  • Cocktailgarnalen met knoflook of rode peper
  • Speisjes met appel en brie
  • Blini’s met gerookte zalm
  • Borrelbrood Caprese, gevuld met tomaat, mozzarella en pesto
  • Crostini met tomatentapenade en gerookte zalm
  • Makreelsandwiches
  • Watermeloencarpaccio
  • Gebakken knoflook-champignons met tijm
  • Tortilla-haringhapjes
  • Vitello Tonnato
  • Crostini’s met garnalen of mosselen

Dit is wat je jouw gasten kunt vertellen over een rode wijn

Als je een gezellige wijnproeverij (met hapjes) organiseert, zijn er ongetwijfeld veel gasten die een voorkeur voor rode wijn hebben. Er zijn immers veel liefhebbers van een “glaasje rood”.  Deze wijn heeft een rode kleur omdat deze druivensap variant gemaakt is van blauwe druiven.

Om nog wat specifieker te zijn: de kleur ontstaat doordat de schillen van de druif meegisten in het sap. Dit betekent in de praktijk dat de kleur verandert als de wijnen langer blijven liggen. Om een praktijkvoorbeeld te geven: een Franse Pinot Noir is vrij licht van kleur en een Spaanse Grenache is juist wat donkerder.

wijnproeverijbox

#wijnproeverijkopen

Liever een wijnproeverij pakket aan huis laten bezorgen? Heerlijk genieten

Deze edele druivensoorten worden gebruikt voor rode wijn

Als je een rode wijn wil serveren (of meerdere soorten uiteraard) heb je de keuze uit een grote diversiteit aan opties. Denk hierbij aan de bekende Merlot, Pinot Noir, Syrah en Tempranillo. Al deze wijnen komen oorspronkelijk voort uit 9 edele druivensoorten. Daarom is het goed om je eerst hierin te verdiepen voordat je de keuze maakt welke rode wijnen je op tafel zet. Hieronder de opsomming van deze edele druivensoorten die de basis vormen voor de lekkerste rode wijnen die je door je gasten kunt laten proeven.

De lekkerste rode wijnen

  • Cabernet Sauvignon. Uit deze druivensoort ontstaat een volle- en krachtige rode wijn waarin je de tinten van zwarte bessen duidelijk proeft. 
  • Merlot. Uit deze druivensoort komt een wat soepele- en fruitige wijn voort waarin je duidelijk de zeer toegankelijke tannines kunt proeven.
  • Tempranillo. Dit is dé keuze voor liefhebbers van een wat volle- en aardse wijn. Deze wat donker gekleurde rode wijn heeft een wat hoger gehalte aan tannines.
  • Grenache (Garnacha). Dit is een druivensoort die veelvuldig wordt gecombineerd met andere druivensoorten. Een 100% Grenache wijn is vrijwel niet te verkrijgen.  
  • Syrah. Dit is een edele druivensoort waaruit een meer kruidige- en stevige wijn voortkomt. Deze wijn heeft wel een soepele afdronk.
  • Sangiovese. Deze druivensoort is jouw keuze voor een wijn met een soepeler- en fruitige smaak geeft. Uit deze druif komt een zeer aromatische tafelwijn waarin je ongetwijfeld de tonen van bessen en kersen herkent.
  • Pinot Noir. Zoals aangegeven is dit een lichte (zelfs dé lichtste) druivensoort uit dit rijtje. De smaak van deze wijn is zeer fruitig wat komt doordat deze wijn een heel laag tanninegehalte heeft.
  • Nebbiolo. Als er echte wijnliefhebbers op je gastenlijst staan, doe je er verstandig aan om rode wijn van deze edele druivensoort in huis te halen. Je zult veel complimenten krijgen voor je keuze. Een Nebbiolo wijn moet je zeker niet onderschatten. De wijnen van deze druivensoort zijn heel licht van kleur maar hiermee wordt de karakteristieke smaak gecamoufleerd. Een Nebbiolo heeft immers een zeer volle- en sterke smaak.
  • Malbec. Dit is een druivensoort waarmee een volle- en stevige rode wijn wordt gemaakt. Als je de tijd neemt om deze wijn goed te proeven, kun je de ondertonen van kersen, zwarte bessen en ander rood fruit onderscheiden.

Hoe serveer je rode wijn?

De beste temperatuur om een rode wijn te serveren, hangt voor een groot deel af van het karakter van de wijn (zie hiervoor de bovenstaande opsomming). Hierbij kun je ervan uitgaan dat een lichtere wijn op een koelere temperatuur geserveerd moet worden dan een krachtige fruitigere wijn.

Om een beeld te geven: als je een rode wijn serveert die licht is van karakter en vrij zacht is, is een serveertemperatuur van 12-17˚C prima. Krachtige rode wijnen hebben veel smaak, aroma’s en soms ook een hoger alcohol percentage. Als je dit soort wijnen schenkt, is een serveertemperatuur tussen de 17-19˚C de perfecte keuze.

De lekkerste hapjes voor bij de rode wijn

Bij een proeverij ben je er natuurlijk niet met witte wijn en bijpassende hapjes alleen. Ook de rode wijn is natuurlijk van de partij bij een proeverij of gewoon een gezellig samenzijn. Natuurlijk zijn er bij rode wijn ook legio lekkere hapjes te bedenken met vaak vlees en wat sterkere smaken als basis We zetten de lekkerste voor je op een rijtje:

  • Ham met meloen
  • Gerookte runderribeye met truffelmayonaise
  • Rauwe ham rolletjes gevuld met geitenkaas 
  • Wild­ter­ri­ne van ko­nijn en fa­zant
  • Charcuterie (fijne vleeswaren op een houten plank geserveerd)
  • Quiche Lorraine
  • Braziliaanse Feijoada
  • Dadels met roomkaas en spek
  • Bruschetta met carpaccio
  • Biefstukpuntjes 
  • Bitterballen

Dit is wat je jouw gasten kunt vertellen over een rosé wijn

Rosé is een wijnsoort dat gemaakt is van verschillende druivenrassen. Het is een heerlijke zomerse wijn die in de meeste gevallen wordt gemaakt van druivenrassen zoals de Grenache, Syrah, Mourvèdre en Tempranillo. Wat weinig mensen weten, is dat een rosé wijn gemaakt is van blauwe druiven.

Je herkent een rosé echter (zoals de naam al verklapt) aan de roze kleurstelling. Deze kleurstelling ontstaat doordat de wijnboer de blauwe schillen van de druif in contact brengt met druivensappen die kleurloos zijn. De tijdsduur van het contact is bepalend voor de intensiteit van de roze kleur.

Hierbij is de stelregel eenvoudig; hoe langer dit contact, hoe donkerder de rosé wijn wordt. Dit is dus de reden dat je kunt kiezen voor rosé wijnen met een lichtere kleurstelling en donkerdere varianten. Als je gasten je hiernaar vragen, weet je het antwoord. Voor de echte rosé wijn moet je overigens in de Provence Frankrijk), Italië of Spanje zijn. Uiteraard kun je voor rosé wijnen uit deze streek ook bij de betere slijterijen (in ons land) terecht.

Hoe smaakt een rosé wijn?

Een rosé wijn heeft een karakteristieke fruitige smaak. Even voor de fijnproevers: in een rosé wijn herken je de smaak van rood fruit zoals kersen, sinaasappel, meloen of citrusvruchten. Daarnaast zijn er rosé wijnen waarin je kruidige tonen (in vorm van lavendel, tijm of rozemarijn) kunt verwachten.

Hoe serveer je een rosé?

Een rosé wordt niet voor niets de ultieme zomerwijn genoemd. Deze win kun je het beste gekoeld op 8-10 graden serveren. Als je hierin slaagt heb je hét perfecte drankje voor in je tuin, op een terras of aan het water.

wijn proeven uitnodiging

#uitnodiging

Een proeverij op de planning? Stuur een leuke uitnodiging naar alle fijnproevers!

De lekkerste hapjes bij een rosé wijn

Natuurlijk mag een rosé wijn ook niet ontbreken bij een proeverij of zogenaamde high wine. Als je deze in de zomer organiseert is rosé de wijn bij uitstek. Zeker als het een heerlijke zwoele zomeravond is zullen veel van je gasten hiervoor kiezen. Doordat rosé een heerlijke zomerwijn is, pair je dit drankje aan een licht zomers gerecht.

Daarnaast is een glas rosé ook uitstekend geschikt om je barbecue naar een hoger niveau te tillen! Natuurlijk wil je dan ook passende hapjes kunnen (laten) serveren. Wat dacht je van onderstaande heerlijkheden?

  • Amuse van eendenborst met sinaasappelsaus
  • Snackgroenten met dipsaus
  • Mini pizza met een dunne krokante bodem
  • Samosa’s
  • Bruschetta’s
  • Aioli met stokbrood
  • Coquilles met lychee en passievrucht
  • Tapenade van groene olijven
  • Bruchetta met vijg, geitenkaas, prosciutto en honing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *