Een high tea is tegenwoordig helemaal populair in Nederland. Veel mensen vinden het erg gezellig om letterlijk rond de theepot te zitten en eens rustig bij te praten met familie, vrienden of collega’s. De term quality time is hierbij absoluut op z’n plaats, zeker als je weet hoe de high tea is ontstaan.
Hier gaan we in deze blog eens dieper op in. Uiteraard delen we ook een aantal tips met je die handig zijn als je een high tea wilt organiseren.
Terug in de geschiedenis: ontstaan van de high tea
Het zal je niets verbazen als we je vertellen dat de traditie van de high tea van de andere kant van de Noordzee afkomstig is. De Engelsen zijn immers dol op hun thee momentje!
Dit is al heel lang zo, want voor de geschiedenis van de high tea moeten we terug naar het de periode rond 1800 en schuiven we aan bij Anna Maria Russell (dit was de 7e hertogin van Bedford).
Het meest gehoorde verhaal gaat (eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er meerdere verhalen worden verteld over hoe de traditie van de high tea is ontstaan) dat deze welgestelde hertogin de tijd tussen de lunch en het diner te lang vond.
Ze had regelmatig last van dat “lekkere trek-momentje” dat we allemaal wel eens kennen rond 16.00 uur. In haar geval was dit wel voor te stellen want in die kringen was het de gewoonte dat de avondmaaltijd pas rond 20:30 geserveerd werd.
De hertogin besloot dan ook om naast de traditionele kop thee, die rond 16:00 ingeschonken werd, een kleine maaltijd te nuttigen.
Goede ideeën worden snel overgenomen en dat was in dit geval geen uitzondering. Ook andere welgestelden zoals Queen Victoria voelden er wel wat voor. Zo was een nieuwe (goede) traditie tot stand gekomen.
Deze goede gewoonte was in eerste instantie voorbehouden aan de upper class in Engeland maar drong snel door tot de andere lagen van de bevolking.
Tegenwoordig is een high tea ook in Nederland heel populair. Weliswaar meer als uitje voor de dames onder ons als een dagelijkse traditie.
High tea voor dames…. en de mannen dan?
Mannen, voel jullie niet gepasseerd als we hierboven beschrijven dat een high tea “een vrouwenuitje” is. Tegenwoordig worden er in Nederland high tea bijeenkomsten voor mannen én vrouwen georganiseerd.
Dat was in het verleden overigens niet zo. High tea was voor vrouwen.
De mannen hadden hier al snel een eigen variant op bedacht. Zij organiseerden hun eigen bijeenkomsten in de plaatselijke clubs. Dames waren hier niet welkom. De pot thee kwam vaak ook niet op tafel maar werd vervangen door koffie. Dit was echter niet het enige wat gedronken werd want zeer regelmatig stond er ook een borreltje naast.
Is dit wellicht de manier waarop onze vrijdagmiddagborrel is ontstaan?
De geschiedenis geeft daar helaas geen uitsluitsel over.
Lees ook: de vrijdagmiddag borrel
High tea of afternoon tea, er is een verschil!
In Nederland worden de termen “high tea” en “afternoon tea” veelvuldig door elkaar gebruikt maar dit is eigenlijk ten onrechte. Er is namelijk een behoorlijk verschil tussen deze twee termen en in de meeste gevallen wordt deze term door ons Nederlanders echt fout gebruikt!
Wat we hierboven beschreven hebben (de high tea voor vrouwen), is eigenlijk een afternoon tea. Dit was immers het momentje voor welgestelden dat in “de namiddag” plaats vond.
De arbeiders dronken echter ook thee maar bij hun avondeten naast wat brood, groente en soms vlees of vis. Ze nuttigden deze maaltijd rond 17.00 uur of 18.00 uur, als ze klaar waren met hun werk.
Hierbij zaten ze op hoge stoelen (ze konden zich uiteraard geen luxe fauteuils veroorloven). Hieruit is volgens de geschiedenis de term “high tea” ontstaan.
De afternoon tea zoals in Engeland geserveerd wordt
Als je bij een afternoon tea zoals in Engeland geserveerd wordt aanschuift, proef je nog letterlijk de traditie hiervan. Je kopje zal veelvuldig volgeschonken worden met (in dit geval) een hele sterke theesoort. Daarnaast worden hier broodachtige hapjes bij geserveerd zoals scones, sandwiches, muffins of biscuit.
Je kunt (tussen 17.00 uur en 18.00 uur) ook nog altijd aanschuiven bij de high tea. Dit moment wordt aan de overkant van de plas ook wel toepasselijk “meat tea” of “eating tea” genoemd. De thee ontbreekt uiteraard niet, maar bij dit thee momentje verschijnen hapjes op tafel die meer weg hebben van het authentieke Engels ontbijt.
Tea party zoals wij in Nederland organiseren
Uiteraard hebben we in Nederland onze eigen invulling gegeven aan “onze high tea”. De manier waarop we dit quality time momentje invullen, heeft het meest weg van de afternoon tea zoals ze in Engeland kennen maar wel de uitgebreide versie.
In veel gevallen verschijnt de theepot al rond 14.00 uur op tafel en blijven we rustig drie of vier uur zitten. Gezelligheid kent geen tijd bij ons en dat is uiteraard een goede gewoonte.
De pot thee wordt vaak vervangen voor een goed glas wijn want in Nederland hebben we ook de goede gewoonte van de heren variant in onze “tea party” geïntegreerd.
Daarnaast wordt er genoten van een rijke variatie aan zoete- en hartige hapjes en is dit moment voor veel mensen een lunch en diner tegelijk.
Hiermee lopen we een beetje uit de pas als je kijkt naar de traditie. Het is meer een “Best of….” van alle opties geworden. Uiteraard is dat geen probleem en kun je je culinaire creativiteit volledig laten gaan bij het organiseren van een tea party. Echter creëer je hiermee wel een behoorlijke uitdaging voor jezelf. Je kunt het je ook wat makkelijker maken…..
Bediening voor jouw high tea party?
Hoe het komt dat wij in Nederland de “verkeerde term” zijn gaan gebruiken als we het over een high tea of een afternoon tea hebben, staat niet in de geschiedenisboeken beschreven. Misschien moeten we ook weer niet alles willen weten en genieten van het moment.
Veel mensen vinden het leuk om een high tea te organiseren en hier echt wat leuks van te maken. Zoals je inmiddels zult begrijpen, kun je hierbij al je creativiteit in laten gaan en er een middag vullend programma van maken.
Het is dan uiteraard niet leuk als je die hele middag bezig bent met deze organisatie en heen en weer aan het rennen bent tussen je stoel en de keuken om iedereen van thee, hapjes en later de drankjes te voorzien. Je kunt bijvoorbeeld ook de keuze maken om je in stijl te laten bedienen zoals dat hoort bij een tea party.
Heb je hulp nodig bij de organisatie van een afternoon tea?
Wil jij je laten bedienen op je high tea party?
Informeer dan naar de mogelijkheden van Gallant & More.
Wij staan voor je klaar gedurende de hele middag, op iedere locatie of je nu thee drinkt of wat anders.