Borrelen

Vrijdagmiddag borrel: extra genieten met deze tips!

vrijdagmiddag borrel

Al meer dan tien jaar is de vrijdagmiddag borrel (ook wel ‘vrijmibo’ genoemd) een zeer bekend fenomeen in Nederland. Waarom werkt de vrijdagmiddagborrel zo goed en welke tips kun jij goed gebruiken?

Een vrijmibo is voor veel mensen de perfecte manier om de werkweek af te sluiten, en te ontladen. Het is de manier om met je collega’s nog even de werkweek door te nemen, maar dan op een meer informele manier.

De gesprekken tijdens een vrijdagmiddagborrel kunnen over werk gaan, maar net zo goed over privézaken. Het is dan ook een goede mogelijkheid om collega’s (nog) beter te leren kennen, en de teambanden te verstevigen.

Hoe laat begint een vrijdagmiddag borrel, en hoe lang mag deze doorgaan?

De meeste vrijmibo’s beginnen tussen 16:00hr en 17:00hr. Bij de meeste bedrijven zijn de werktijden ook tot 17:00hr, dus is het logisch dat de borrel vaak begint vanaf 17:00hr.

Er geldt geen vaste duur voor een borrel op het werk. Bij sommige bedrijven worden er een of twee drankjes gedaan, en keert iedereen daarna huiswaarts, terwijl men bij andere bedrijven uren blijft borrelen.

Hoe lang de borrel op het werk op vrijdag duurt hangt in belangrijke mate af van of er hapjes worden geserveerd of misschien zelfs een complete maaltijd.

#vrijmibo

Veel borrelplezier met deze borrelpakketten, geschikt voor iedere vrijmibo Bezorging door heel Nederland!

Daarnaast speelt het thuisfront een rol. Heb je thuis een gezin op je wachten? Dan wordt het misschien niet heel erg gewaardeerd als je tot 20:00hr door blijft borrelen op je werk…

Een misverstand is overigens dat een vrijdagmiddag borrel elke week plaats moet vinden. Dit is zeker niet zo! Er zijn genoeg bedrijven die deze borrel slecht op één vrijdag in de maand houden, bijvoorbeeld de eerste vrijdag of juiste de laatste vrijdag van de maand.

Zorg voor alcoholvrij bier, sapjes en fris

Feit is dat het merendeel van de volwassenen in Nederland alcohol drinkt. Voor de mensen die niet drinken is het plezierig als er genoeg alternatieven zijn voor wijn en bier.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan frisdranken als cola, 7up en ice-tea, maar ook aan vruchtensappen. Naast koffie en thee, dat meestal standaard wel aanwezig is op de werkvloer, hebben de mensen die geen alcohol drinken zo voldoende alternatieven, en heeft iedereen zijn of haar ‘favoriete natje’.

Hapjes mogen natuurlijk niet ontbreken bij een vrijdagmiddagborrel

Bij de meeste vrijdagmiddagborrels worden in ieder geval wat hapjes of snacks geserveerd. Logisch, want het is einde werkdag, en alcohol op een lege maag doet de bloedsuikerspiegel dalen: dit bevordert de stemming niet!

Wat je het beste kunt serveren aan je werknemers kun je eenvoudig uittesten door niet bij elke borrel hetzelfde te serveren. Je kunt afwisselen met toastjes, chips en nootjes en warme hapjes. Wissel het af, en ontdek zelf wat je werknemers het meest prettig vinden.

Organiseer je een grote vrijdagmiddag borrel, bijvoorbeeld omdat je een groot team hebt met tientallen mensen of meer? Dan is het ideaal om enkele mensen in de bediening te hebben, zodat je de teamleider of manager niet zelf alle drankjes staat in te schenken.

Zijn er intern geen mensen die dit kunnen verzorgen, of heb je er niet voldoende? Een goede optie in dat geval is om een of meerdere bediendes in te huren. Zo verloopt je vrijdagmiddag borrel altijd vlekkeloos, en het kan hele team onthaasten!

Lekker borrelen tijdens de vrijdagmiddag borrel
Lekker borrelen

Let op collega’s die te veel drinken!

Je kent ze waarschijnlijk wel, de collega’s die te veel drinken… Dit kan natuurlijk juist ook bij een vrijdagmiddag borrel voorkomen. Het is dan ook een goede zaak om te letten op het drankgebruik van je collega’s, en er in ieder geval voor te zorgen dat mensen die te veel gedronken hebben niet achter het stuur kruipen.

Willen bepaalde collega’s toch zo nodig te diep in het glaasje kijken? Kijk dan of je hen kunt laten meerijden met anderen. Dit voorkomt hoge boetes voor rijden onder invloed, en – misschien nog wel belangrijker – het voorkomt ongelukken in het verkeer.

Volgens officiële cijfers is er bij 14% van de Nederlandse verkeersongevallen alcohol in het spel. De meeste verkeersongelukken vinden plaats van vrijdagavond tot zaterdagnacht! Het gaat hierbij dan meestal om jonge mannen (onder de 25 jaar).

Voor autobestuurders die langer dan 5 jaar een rijbewijs hebben is de alcohollimiet 0,5 promille. Dit promillage bereik je als je twee glazen alcoholhoudende drank binnen een uur drinkt.

Voor ‘startende bestuurders’ (die hun autorijbewijs nog geen 5 jaar hebben) geldt een limiet van slechts 0,2 promille. Dit promillage wordt al bereikt na het drinken van slechts één glas alcoholische drank binnen een uur.

Met deze informatie in het achterhoofd zou iedere bezoeker van een vrijdagmiddagborrel die toch zelf terugrijdt met de auto het bij één of twee glaasjes alcohol moeten houden, afhankelijk van hoe lang het rijbewijs al in het bezit is.

Drinken en rijden - geen goede combinatie
Drinken en rijden – geen goede combinatie

Laat een van de medewerkers kort spreken bij aanvang van de borrel

Wil je de vrijmibo iets meer karakter geven? Kies er dan bijvoorbeeld voor om bij elke vrijdagmiddagborrel (bij toerbeurt) één of twee medewerkers kort te laten spreken bij het starten van de borrel. Laat hen bijvoorbeeld hun zegje te laten doen over het werk, hun visie op het beleid, de voortgang van het werk, en wat er bij hen leeft.

Maar het kan uiteraard ook anders: een kort persoonlijk verhaaltje vertellen kan ook een leuke draai geven aan de borrel.

Een vrijdagmiddag borrel buitenshuis organiseren

Geen zin om de vrijdagmiddagborrel op je werk te vieren? Kies dan voor een andere locatie, bijvoorbeeld een restaurant.

Voordeel is dat de mensen die nog door willen borrelen direct aan kunnen schuiven bij het diner.

Een ander groot voordeel is de troep, die heb je natuurlijk niet als je op vrijdag buiten de deur borrelt met je collega’s of personeel.

Nadeel zijn uiteraard wel de kosten, die zullen waarschijnlijk (veel) hoger uitvallen bij een borrel buiten de deur. Loopt het bedrijf goed, dan hoeft dit echter geen probleem te vormen. Bovendien investeer je met een vrijmibo in teambuilding, dus zou je de hiermee gemoeide kosten ook kunnen zien als een investering waar rendement uitkomt.

Vrijdagmiddag borrel gedurende de corona tijd, kan dat?

De uitbraak van het coronavirus heeft voor grote impact gezorgd in ons arbeidsleven. Veel mensen hebben een plek op het kantoor moeten inwisselen voor een thuiswerkplek.

Voor contact met relaties wordt er gebruik gemaakt van videobellen, er worden Whatsapp groepen opgezet om met collega’s te communiceren, Google tools worden gebruikt om werkplanningen te delen en er werden andere eisen gesteld aan medewerkers om het bedrijf draaiende te houden.

Je zou misschien denken dat we in dit lijstje de vrijdagmiddag borrel vergeten zijn maar dat is niet het geval. Het is immers niet zo dat de traditionele vrijdagmiddagborrel verloren heeft moeten gaan maar ook de invulling hiervan moet wel op een andere manier. 

Het thuiswerken als nieuwe normaal in de corona tijd

Het thuiswerken werd al snel het nieuwe normaal in de corona tijd. Alleen op deze manier is het mogelijk om het bedrijf op een veilige manier draaiende te houden.

Vooral in het begin van de corona periode leek de wereld echt een beetje stil te staan. Veel bedrijven moesten echt even flink de zeilen bijzetten om de nodige resultaten te realiseren. Bijkomend struikelblok bleek de social distancing.

Het kantoor werd een verboden gebied of slechts beperkt toegankelijk. Het thuiswerken werd geen gunst meer maar een verplichting.

Voor de corona tijd was er één dag dat de mensen altijd graag naar kantoor kwamen en dat was de vrijdag. De vrijdagmiddag borrel stond met rood omcirkeld in de agenda. Tegenwoordig is de kantine al een tijdje leeg…..     

Wat is er met corona overgebleven van de traditionele vrijdag middagborrel?

De vrijdagmiddag borrel is een traditie die veel bedrijven graag in ere houden. Dit is hét moment om met het team een borreltje te drinken en successen te vieren.

Daarnaast is dit een goede gelegenheid om wat informeler met elkaar om te gaan en de onderlinge relatie te versterken. Wat is er met corona overgebleven van de traditionele vrijdagmiddagborrel?

Als je naar de praktijk kijkt kun je maar één conclusie trekken……Dat we weer terugverlangen naar dit soort bijeenkomsten omdat het een beetje verwaterd is (om in de juiste termen te blijven).

Uiteraard is dit geen goede ontwikkeling. De corona periode is een tijd dat er nét een flinke stap meer aan de medewerkers werd gevraagd. Dit resulteerde in een hoge werkdruk. Een vrijdagmiddagborrel is dé passende manier om medewerkers te bedanken en de waardering te tonen voor de flexibiliteit en extra inzet.

Online vrijdagmiddag borrel tijdens corona

De corona periode heeft ons nieuwe inzichten gegeven en in veel gevallen hebben we nieuwe mogelijkheden ontdekt. Nood maakt deugd in dit geval.

Veel bedrijven hebben geleerd dat er enorm veel online mogelijkheden zijn en dat het in sommige gevallen helemaal geen probleem is om thuis te werken.

Deze mogelijkheden zijn ook beschikbaar op vrijdagmiddag. Een online vrijdagmiddag borrel tijdens corona behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Social distancing heeft de locatie wellicht veranderd maar het gevoel erbij niet.

Als je als werkgever ervoor zorgt dat de werknemers een flesje wijn krijgen thuisbezorgd , zullen ze de waardering zeker voelen. Helaas is de bediening op de borrel even afwezig maar voor de meeste medewerkers mag dat de pret in dit geval niet drukken want zij zullen dit gebaar zeer waarderen.

Je bent er dus zeker van dat je thuiswerkers op vrijdagmiddag 17.00 uur met het glas voor het scherm zitten om ook in deze tijd het glas met je te heffen. Ontdek dat het ook online nog lang gezellig kan blijven………..

One thought on “Vrijdagmiddag borrel: extra genieten met deze tips!

  1. Terechte vraag schreef:

    Thanks voor dit inhoudelijke artikel. Maar gelden al deze tips alleen voor de vrijdag of ook voor andere dagen?

Geef een antwoord