Wijn

Hoeveel flessen wijn heb je nodig voor je feest? (5 tips)

hoeveel wijn

Ieder feest sta je weer voor de uitdaging: hoeveel flessen wijn in te slaan? Je hebt liever niet dat jouw gasten iets te kort komen. En aan de andere kant wil je niet met een hele voorraad wijn komen te zitten. In dit artikel komen we met een aantal tips over de hoeveelheid wijn die je moet inslaan.

Hoeveel flessen wijn voor je feest? Dit is wat je moet weten!

Wijnen eeuwig houdbaar?

Het stelt je misschien wel gerust dat een heleboel wijnen zelfs jaren goed blijven. Dit zijn de zogenaamde ‘bewaarwijnen’. Deze wijnen zijn over het algemeen wat duurder en om de houdbaarheid te verlengen kan een wijnmaker sulfiet toevoegen.

Zodoende kun je deze tot wel 100 jaar bewaren. Wel is het advies deze wijnen onder de ideale omstandigheden te bewaren: in een ruimte van ongeveer 12 graden (constante temperatuur), plat neergelegd (de wijn raakt de kruk aan), en in een donkere goed geventileerde ruimte.

Klassieke Franse of Italiaanse wijnen lenen zich daar over het algemeen uitstekend voor. De wijnen die al op dronk zijn (klaar om te drinken) kun je tot wel 3 jaar bewaren. En verder:

  • Fles al geopend: 1-3 dagen;
  • Lichte rode wijn: 1 jaar;
  • Zoete witte wijn: 2-10 jaar;
  • Krachtig, volle rode wijn: 3-6 jaar.

En mocht je een fles geopend hebben en deze net wat langer willen bewaren, dan is er ook een huis-tuin-en-keuken-methode voor.

Neem daarvoor een lege plastic fles. Giet daar de wijn in en knijp in de fles totdat de wijn er uit dreigt te lopen. Draai dan de dop op de fles, et voila!

Uiteraard zijn er ook attributen te koop zoals een vacuümstop, vacuümpomp en een sluitstop. Met deze tools zorg je dat er geen zuurstof bij de wijn komt en dus langer houdbaar blijft.

weetjes over wijn

#wijninslaan

Koop de lekkerste wijnen online. Een breed assortiment. Nu je weet hoeveel je in moet slaan, kun je verstandig inkopen doen.

Hoeveel glazen haal je uit een fles wijn?

Er zijn geen regels voor de hoeveelheid wijn die je in een glas giet.

Het gros van de horeca-gelegenheden houdt ongeveer 100 ml per glas aan. Vaak zie je dat ze gebruik maken van wijnglazen waarop een maatgevend logo is gezet.

Als je deze 100 ml aanhoudt, kun je ongeveer 6 tot 7 glazen uit een fles halen. Juicy detail: uit onderzoek is gebleken dat er ongeveer 12% meer wijn wordt geschonken in een groter glas, dan in een kleiner glas. Bijkomend voordeel is dat, over het algemeen, kleinere glazen goedkoper zijn in aanschaf.

Hoeveel flessen wijn moet je inslaan?

Veelal is het zo dat er in het eerste uur meer wordt gedronken dan in de uren daarna. En als we dan een gemiddeld aantal nemen (we zetten iets hoger in), dan is onze ervaring dat er ongeveer 2 glazen wijn per gast wordt genuttigd. En een gemiddeld feest duurt al snel zo rond de 5 uur.

In ons voorbeeld hebben we 10 wijndrinkers op ons feest:

  • Per gast wordt er gedurende het feest ongeveer 2 glazen wijn * 5 uur = 10 glazen wijn gedronken;
  • Er zijn 10 gasten aanwezig die allemaal gemiddeld 10 glazen wijn nuttigen;
  • Voor dit feest heb je dus 10 gasten * 10 glazen = 100 glazen nodig;
  • Aantal flessen dat je nodig hebt = 100 / 6 (slechtste geval) = 17 flessen nodig.

? Lees ook: wijnproeverij aan huis

Welke wijnen zijn geschikt voor een feest?

Het is natuurlijk zo dat niet iedereen, iedere soort wijn even lekker vindt. Maar je wilt ook niet drie verschillende soorten wijn inslaan.

Stel je voor dat een bepaalde wijn op gaat?

Zorg dat je een lekker droge witte wijn hebt en een goede rode wijn.

Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij aan wijnen, zoals een Italiaanse Pinot Grigio, een Zuid-Franse (zijn veelal iets fruitiger) Sauvignon Blanc of een Spaanse Verdejo.

Ook zien we steeds vaker feestjes waarbij er een Chardonnay – Sauvignon Blanc – blend wordt geserveerd.

Voor de rode wijn-drinkers zou je voor een lichte Pinot Noir uit Chili kunnen gaan of een Franse Merlot.

En mocht je toch op zeker willen gaan, dan kun je bij veel slijterijen een afspraak maken, de overtollige voorraad retour te doen. Dan ben je er zeker van dat je niet met een voorraad komt te zitten.

? Lees ook: beste boeken over wijn

Zelf jouw gasten bedienen, of liever uitbesteden?

Wat dacht je van een feest waarbij je helemaal geen omkijken hebt naar alle service gerichte zaken op jouw feest? Een feest die je nog lang zult herinneren.

Je kent de feestjes vast wel, feesten waaraan je warme herinneringen hebt overgehouden. Ook jij kunt een feest organiseren waarover nog lang wordt gesproken.

Wat dacht je van het inhuren van een ober op jouw feest? Jouw ober zorgt voor alles: van de bediening (van wijntjes), tot aan de afwas. Op die manier heb je echt tijd voor jouw gasten! Dit allemaal heel erg betaalbaar!

Dat is te gek toch? Inmiddels hebben ruim 2000 mensen gebruik gemaakt van onze obers en hebben hierdoor een fantastisch feest gehad.

We krijgen dan ook dagelijks berichten van mensen die aangeven, veel te hebben gehad aan onze bediendes! Jij kunt de volgende zijn! Lees onze reviews maar eens even. Hieronder een kleine voorproefje:

Frank maakt je feest helemaal compleet. Frank super bedankt! Wij hebben een onvergetelijke Abraham feest gehad.

Waar wacht je nog op? Wil je net als ruim 2000 andere mensen een onvergetelijk feest vieren en daarmee blijvende en warme herinneringen creëren?

Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en we sturen je binnen 12 uur een passende offerte!

Hoeveel flessen wijn je nodig hebt, weet je nu. Tijd voor het feestje! Zien we je daar?

Geef een reactie