Cadeau, Champagne

Luxe champagne cadeau geven? Hier moet je zijn!

champagne cadeau geven

Champagne; misschien wel een van de meest prestigieuze dranken die er is. Champagne wordt niet voor niets vaak geassocieerd met (speciale) gelegenheden en proostmomenten. Het feestelijke en chique karakter leent zich er tenslotte uitstekend voor. Alleen al het cadeau doen van een champagne is een feestje! Maar het uitzoeken van zo’n sprankelend geschenk, voor bijvoorbeeld een bruiloft of jubileum, kan ook lastig zijn. Daarom hebben we een aantal champagnes van zowel de bekende- als opkomende champagnehuizen voor je op een rijtje gezet. Met deze tips geef jij de perfecte champagne cadeau!

De luxe champagnes van bekende champagnehuizen  

Moët & Chandon is een naam die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Met 1.150 hectare in bezit, 6.000 verschillende percelen en tal van contracten met wijnboeren behoort Moët & Chandon bij uitstek tot de grootste producenten van de Champagne. De kracht van dit champagnehuis is consistentie.

Alle flessen moeten hetzelfde smaakprofiel hebben als die van de voorgaande jaren. Het is volgens Moët namelijk belangrijk dat de consument weet wat hij koopt. Om dit te behalen wordt er gebruik gemaakt van reservewijnen en past men de blend per jaargang aan. Door wijnen uit verschillende jaargangen te blenden kan een gelijk karakter verkregen worden.

Dom Pérignon

Naast de reguliere champagnes produceert het Moët & Chandon ook een aantal prestige cuvées, waar Dom Pérignon onder valt. De champagnes van Dom Pérignon worden uitsluitend in voortreffelijke jaren geproduceerd. Mocht het helaas niet zo’n jaar zijn, dan wordt er gewoon geen nieuwe vintage uitgebracht. Zo weet je in ieder geval: kwaliteit gegarandeerd!

Elke release is een millésime, wat inhoudt dat de wijnen enkel uit dat specifieke jaar komen. Geen blend van reservewijnen dus! Na minimaal 8 jaar rijping in de oneindige kelder van Moët & Chandon wordt de champagne pas uitgegeven. Met een vintage champagne als cadeau scoor je altijd. Want hoe leuk is het om een champagne cadeau te geven uit dat ene jubileum- of geboortejaar?

dom perignon
Dom Perignon

Louis Roederer

Als we het over de grandioze champagnehuizen hebben dan mag Louis Roederer zeker niet ontbreken. Met de Cristal cuvée heeft Roederer zich wereldwijd op de kaart gezet. Cristal wordt ook wel de Tsaar wijn genoemd. Waar die naam vandaan komt? In 1876 werd deze champagne voor het eerst gemaakt naar aanleiding van de hoge eisen van Tsaar Alexander II. De keizer was immers groot van de champagnes van Louis Roederer.

Daarom vroeg hij het huis om hun beste wijn te reserveren voor een aparte cuvée. En zo geschiedde… De naam Cristal is afgeleid van het feit dat de speciale champagne werd gebotteld in een lood-kristallen fles met een platte bodem. Dit moest ervoor zorgen dat deze zogeheten Tsaar wijn goed te onderscheiden was van de andere Roederer champagnes.

Krug

Krug wordt al meer dan 170 jaar geprezen om hun Grande Cuvée. Deze champagne is een assemblage van meer dan 120 individuele reservewijnen uit zeker 10 verschillende jaargangen. Pas na minstens 6 jaar rijping in de kelders worden de Grande Cuvées uitgegeven. Zo weet Krug alle eigenschappen te combineren: concentratie, frisheid, complexiteit en rijpingsaroma’s. Een bijzondere champagne die elke wijnliefhebber weleens een keer geproefd moet hebben!

De kleinere champagnehuizen

Vaak zie je dat de kleinere producenten voor een andere werkwijze en benadering kiezen. Waar het bij de grote spelers gaat om consistentie, gaat hij bij de kleinere champagnehuizen om de uitdrukking van het terroir. Het kan daarom zo zijn dat de vintages onderling verschillen in smaakprofiel, maar dat is juist de charme van een champagne zoals deze.

Ook in deze categorie geven we je een aantal voorbeelden van mooie, luxe champagnes waar de champagneliefhebbers onder ons erg blij van zullen worden.

Champagne Aubry

Maison Aubry is een familiedomein in Jouy-lès-Reims, waar de broers Aubry champagnes produceren van de oude en de haast verloren druivenrassen van de Champagne. We hebben het hier over de petit meslier, arbanne en fromenteau; stuk voor stuk bijzondere druivenrassen die je niet vaak meer tegen komt.

Dat maakt Aubry juist zo bijzonder! Sablé Rosé Brut Nature of de Le Nombre d’Or Sablé Blanc de Blancs zijn de twee prestige cuvées van het huis en zijn beide uitermate geschikt als elegant huwelijkscadeau. 

Domaine Jacques Selosse

Jacques Selosse is ook zo’n naam waar het hart van mening wijnliefhebber sneller van gaat kloppen. Het familiebedrijf is te vinden in Avize, Côte des Blancs. Hun champagne Blanc de Blancs Substance is wel een heel speciale champagne. De basiswijn wordt namelijk bewaard in een solera systeem uit 1986.

Op deze manier worden de reservewijnen van wel 20 vintages geblend, met als resultaat een champagne die volgens Selosse perfect het terroir van Avize weerspiegelt. Het is een zeer exclusieve champagne die meer dan fantastisch is om te krijgen!

Champagne Cazals

Cazals, eveneens te vinden in de Côte des Blancs, is een klein – maar zeer innovatief – familiebedrijf dat wordt gerund door Delphine Cazals. Haar vader is de man die de baanbrekende gyropallet heeft uitgevonden. Een aantal percelen van het huis zijn aangrenzend aan die van niemand minder dan Salon.

La Chapelle du Clos is één van de toppers van Cazals. Een Blanc de Blancs van 100% chardonnay die deels in eikenhouten vaten is gerijpt en pas na 6 jaar wordt uitgegeven. Complexiteit ten top!  

Waar koop ik een luxe champagne?

Dit is slechts een greep uit de bruisende wereld van champagne. Al deze prachtige champagnes zijn te verkrijgen bij Best of Wines, dé online wijnhandel als het gaat om exclusieve en luxe wijnen. Gaat het om een cadeau? Dan worden de wijnen mooi verpakt in een houtenkistje met daarbij jouw persoonlijke boodschap voor de ontvanger.