Champagne

De verschillende soorten champagnes: dit moet je weten!

champagne soorten

Je hebt van die feestjes waarbij champagne niet misstaat. Champagne is een exclusieve dranksoort, die bier en wijn qua klasse overtreft. Het is dan ook niet voor niets dat mensen niet standaard champagne drinken, maar dat deze drank vooral bij (bijzondere) gelegenheden wordt geschonken. Wil je wat meer weten over de soorten champagnes die er zijn, zodat je de juiste beslissing kunt nemen over de champagne die je voor je feestje koopt? Lees dan hieronder verder.

Uitleg vooraf om soorten champagnes beter te begrijpen

Eerst geven we wat uitleg over champagne zelf, om zo de verschillende soorten champagnes beter te begrijpen.

Champagne is een mousserende wijn, gemaakt van witte of rode druiven (of een combinatie daarvan), die wordt geproduceerd in Frankrijk, in de streek Champagne. Uitsluitend mousserende wijnen uit deze streek in Frankrijk mogen als champagne worden verkocht.

De champagnes worden gemaakt via een specifieke methode, die ‘méthode traditionnelle’ wordt genoemd. Daarbij krijgt een fles champagne na de ontgisting een bepaalde vloeistof in de fles, om zo het verlies aan volume / inhoud te compenseren.

Deze vloeistof wordt in het Frans ‘liqueur d’expédition’ of ‘liqueur de dosage’ genoemd. De vloeistof die na ontgisting in de fles champagne gaat is gezoet met (riet)suiker. De samenstelling van de vloeistof is per champagne producent verschillend, maar ook per product.

De term ‘dosage’ geeft het aantal grammen suiker per liter aan in de vloeistof die wordt toegevoegd aan de champagne. Dit is een van de belangrijke pijlers voor de smaak van een bepaalde champagne.

Welke verschillende soorten champagnes zijn er?

Brut

Van Brut heb je vast weleens gehoord. Het is namelijk de meest gedronken soort champagne, en meer dan 95% van de champagnes is van het type brut. Brut is simpelweg de aanduiding voor een droge champagne, niet meer en niet minder. Brut champagne heeft een dosage van minder dan 15 gram (suiker) per liter, en is daarmee het minst zoet van alle champagnes.

Een bijzondere Brut champagne is de ‘Brut Nature’, waarbij zelfs helemaal geen suiker wordt toegevoegd. Alle andere champagnes die je in de schappen ziet staan met de term Brut erin verwerkt zijn per definitie niet of nauwelijks gezoet. Een voorbeeld hiervan is een champagne met het label ‘Extra Brut’. Brut is een goede en gangbare keuze als je champagne wil serveren op een feestje.

Lees ook: alles over de verschillende soorten witte wijn

Extra Sec en Sec

Op de Brut na is de Extra Sec de minste zoete champagne, met een dosage tussen de 12 en de 20 gram. Met een suikergehalte tussen de 17 en de 35 gram per liter ‘liqueur de dosage’ is de gewone Sec champagne gemiddeld qua zoetheid.

Het verschil tussen een Extra Sec en een Brut champagne is misschien niet zo groot voor wat betreft de zoetheid, maar koop eens twee flessen, een fles Brut en een fles Sec champagne, en je zult het verschil in zoetheid duidelijk proeven! Beide soorten zijn eveneens geschikt om de meeste champagne drinkende gasten op een feestje tevreden te stellen.

Aanbevolen: laat de champagne op je feestje inschenken door een bediende!

Demi-sec

Bij een Demi-sec champagne ligt het suikergehalte tussen de 35 en de 50 gram per liter. Na de Doux is dit de meest zoete champagnesoort. Een Demi-sec is geschikt voor liefhebbers van zoetere champagnes.

Hou je (alleen) van zoete witte wijn? En wil je eens een uitstapje maken naar champagne? Kies dan voor een Demi-sec of een Doux. Demi-sec op een feestje serveren aan al je gasten lijkt ons een minder goede keuze, omdat de meeste mensen deze champagne wat aan de zoete kant zullen vinden. Een Brut, of (Extra) Sec is dan echt de betere keuze.

Brut
Brut

Doux

Van alle champagnes die er op de markt zijn is de Doux de meeste zoete, en ook de minste geschonken champagnesoort. De dosage van deze champagne is meer dan 50 gram per liter.

Minder dan 1% van alle champagnes is een Doux. Ergens ook logisch, aangezien deze soort behoorlijk zoet is, en bij het grote publiek niet populair is.

Een Doux kopen voor je thuisfeestje is misschien dus ook niet zo’n goede zet. Online zijn de Doux champagnes overigens nog we; goed te krijgen. Diverse webshops die champagnes verkopen hebben wel een of twee verschillende soorten Doux flessen in hun assortiment.

Rosé en Vintage rosé

Net zoals je rosé wijn hebt, heb je ook rosé champagne. Anders dan wat vaak wordt gedacht zijn deze champagnes niet (heel) zoet. Wel zijn ze fruitiger dan een witte champagne, en heeft een rosé champagne een luxere uitstraling. Dit soort champagne heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen, en is het proberen meer dan waard, juist ook op een feestje!

Staat er ‘Vintage rosé’ op het etiket van een fles champagne? Dan komen de druiven 100% zeker uit één oogstjaar, wat bij normale rosé champagne niet zo is.

Of je een Vintage rosé boven een normale rosé zou moeten kiezen voor een feestje is echter de vraag: de meeste gasten zal het niet uitmaken… De prijs van een vintage rosé champagne ligt in ieder geval hoger, omdat de voorraad van dit soort champagnes vaak ook erg beperkt is.

Blanc de blancs

Voor deze champagnes worden uitsluitend witte druiven gebruikt, en wel van het soort Chardonnay. De naam van deze champagne doet eigenlijk al vermoeden dat voor deze champagne alleen witte druiven worden gebruikt.

De meeste ander champagnesoorten worden daarentegen van meerdere druivensoorten gemaakt. Aangezien Chardonnay de meest dure druivensoort is van de druivensoorten die voor champagnes worden gebruikt is blanc de blancs champagne dan ook prijziger.

Blanc de blancs heeft een wat hogere zuurgraad, wat zorgt voor een strak en fris gevoel in de mond. Dit type champagne kan zowel bij kleine hapjes worden geserveerd als bij de hoofdmaaltijd, waardoor het – ondanks de wat hogere prijs – toch een goede keuze kan zijn om aan je gasten te schenken.

Rose Champagne
Rose Champagne

Vintage (blanc) champagne

Bij vintage (blanc) flessen staat er een jaartal vermeld op het etiket. De voor deze champagne gebruikte (witte) druiven komen uit één oogstjaar, vaak een heel goed oogstjaar.

Dit soort champagnes zijn exclusieve champagnes, die eigenlijk meer geschikt zijn voor gastronomisch gebruik dan voor thuisgebruik. De oplage is vaak beperkt, en je betaalt dan ook flink voor dit soort flessen!

Voor gebruik bij een thuisfeestje is een Vintage (blanc) champagne over het algemeen geen logische keuze, of geld moet geen rol spelen.

Leestip: de beste champagneboeken!

Prestige champagnes

Prestige champagnes zijn de allerbeste champagnes van een champagnehuis, en zijn net als de vintage (blanc) champagnes een minder logische keuze om uit te schenken op een (groot) feest.

De prijzen van dit soort flessen liggen op het internet zo tussen de 150 en de 3.000 euro! Je hebt spontaan geen dorst meer…

Biologische champagnes: steeds populairder

Biologisch wil voor champagnes zeggen dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij de druiventeelt, en dat er bovendien geen kunstmest is gebruikt op de gronden waar de druiventeelt plaatsvindt.

Biologische champagnes winnen steeds meer aan populariteit. Dat is goed te verklaren, omdat mensen de laatste twee decennia steeds meer biologisch zijn gaan eten en drinken, en biologisch al lang niet meer alleen voor ‘alternatievelingen’ is. Biologische supermarkten als Ekoplaza zijn inmiddels dan ook door het hele land te vinden.

Wat let je dus nog om een biologische champagne te proberen op je feestje? Komen er op je feestje veel mensen die bewust leven, dan zal een bio champagne waarschijnlijk goed scoren!

De enige twee nadelen zijn de prijs en de verkrijgbaarheid. Voor een champagne die als biologisch mag worden aangemerkt betaal je zo tientallen procenten meer, en de verkrijgbaarheid is echt een stuk minder dan die van niet-biologische champagnes.

Geef een reactie