Champagne

Boeken over champagne: dit zijn de 12 beste!

boeken over champagne

Hou je van champagne, of ben je misschien zelfs wel een echte champagnefreak? Dan raden we je aan om eens wat boeken te lezen over het vloeibare goud! Er zijn namelijk genoeg boeken over champagne, en alles wat daarmee te maken heeft.

Interessant voor als je meer wilt weten over hoe champagne gemaakt wordt, welke soorten champagne er zijn, en hoe je champagne zou moeten proeven.

Beste boeken over champagne: heerlijk leesvoer!

In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de beste lectuur over champagne die je kunt kopen. Goed om te weten is dat we alleen Nederlandstalige boeken hebben opgenomen, en we de Engelstalige champagneboeken bij ons onderzoek links hebben laten liggen.

Alle boeken die we in dit artikel behandelen zijn in de webshop van Bol.com te bestellen. Kijk zelf welke champagneboeken jou het meest interessant lijken, en bestel ze vandaag nog! Over het algemeen is de levertijd van deze topboeken 1 tot 3 werkdagen, afhankelijk van de aanbieder en de voorraden.

Champagne (le réveil des terroirs) – van Gert Crum

Heb je interesse in een veelzijdig champagneboek? Dan kan het in 2017 verschenen boek Champagne (le réveil des terroirs) weleens een hele goede aankoop zijn.

In 400 pagina’s legt Gert Crum je alles uit over champagne wat je moet weten. Denk hierbij aan het productieproces, een beschrijving van ettelijke champagnehuizen, en de beste champagnes die deze huizen voortbrengen.

Champagne Gert Crum

#champagneland

Ook is er ruime aandacht voor de ontwikkelingen binnen champagneland, onder andere met betrekking tot de domains en maisons, en de groeiende belangstelling voor de zogeheten terroir champagnes.

Champagneboek gericht op duurzaamheid

Ben je een fan van duurzaamheid en gezondheid, dan kun je met dit boek ook je hart ophalen, aangezien ook de noodzaak van meer biologische wijnbouw aan de orde wordt gesteld. Een hele goede zaak in onze ogen!

Heb je interesse in proefnotities, dan zit je met dit boek trouwens ook goed; dit boek bevat namelijk honderden proefnotities. Zo weet je snel welke champagnes voor jou interessant zijn, en welke niet.

De wat kleinere champagnehuizen, die soms echt niet onderdoen voor de grotere champagnehuizen, komen bij de beschouwingen van de champagnes helaas wat minder aan bod. Nadruk is er dus vooral op de grotere, en meer bekende champagnehuizen.

Beoordelingen

Op Bol.com werd dit boek tot nu toe door zes mensen beoordeeld met gemiddeld 4,7 sterren (waarbij 5 sterren de maximale score is). Daardoor kun je op zijn minst vermoeden dat het hier om een uitstekend champagneboek gaat.

Het boek wordt door eerdere kopers beschreven als een degelijk naslagwerk, maar ook als formidabel boek, mede ook door de vele schitterende foto’s van het land, de champagnestreek, de mensen en de champagnes zelf. De foto’s en illustraties in dit boek zijn overigens van Jan Bartelsman en Cees Nouwens.

Prijs

Tot slot nog de prijs van het boek, deze is 85 euro. Daarmee is dit boek weliswaar niet het goedkoopste champagneboek dat er in de handel is, maar voor een van de beste champagneboeken die op dit moment verkrijgbaar is, is deze prijs naar onze mening te rechtvaardigen.

Champagne (de meest complete gids om streek en wijn te ontdekken) – van Gido van Imschoot

Ben je niet op zoek naar een boek dat uitsluitend over champagne gaat, maar juist ook naar een boek dat je veel meer laat zien dan alleen dat? Dat is dit boek met de zeer evidente titel ‘Champagne’ mogelijk het beste boek in dit rijtje van champagneboeken.

Champagne (de meest complete gids om streek en wijn te ontdekken) – van Gido van Imschoot

#productieproces

Niet alleen de drank zelf komt aan bod, maar ook het hele productieproces wordt aan de lezer goed uitgelegd, en wel in tien stappen; vanaf het oogsten van de druiven tot aan het bottelen van deze magische drank.

Route de vin

Maar dit boek gaat verder… Je reist via de ‘Route de Vin’ door de belangrijkste regio’s van de champagnestreek, waarbij je van alles krijgt voorgeschoteld. Wat dacht je van de historische achtergronden van de champagnestreek, allerlei bezienswaardigheden, overheerlijke adresjes om te lunchen en te dineren, perfecte adresjes om te overnachten, en allerlei interessante en bijzondere tips en weetjes over champagne, en voor als je in deze streek bent.

Kortom, een ideaal boek om champagne en de champagnestreek op een andere manier te leren kennen!

Druiven oogsten
Druiven oogsten

Dit champagneboek werd geschreven door Gido van Imschoot, vicevoorzitter van de Professionele Vlaamse Sommeliers. Iemand met kennis van zaken dus!

De 176 pagina’s bevatten naast tekst ook meer dan voldoende foto’s, van zeer goede kwaliteit. Zo kun je je nog beter verplaatsen in wat je kunt verwachten als je op reis bent in deze Franse streek.

Beoordelingen

Mensen die het boek in de afgelopen jaren hebt gekocht noemden het boek verder informatief, prettig leesbaar, en ‘een eeuwig leven beschonken’. Met dat laatste zijn we het in zekere zin eens, want over tien of twintig jaar heeft dit boek nog steeds actuele waarde voor mensen die willen afreizen naar de champagnestreek, maar ook voor mensen die nog eens willen teruglezen over de verschillende stappen binnen het productieproces.

De beoordeling van dit boek is gelijk aan die van ‘Champagne (le réveil des terroirs)’, het boek dat we hiervoor beoordeelde. Ook dit boek heeft namelijk een gemiddelde van 4,7 sterren.

Prijs

De prijs is echter wel wat vriendelijker. Voor een hardcover versie betaal je op dit moment 33,00 euro, en voor een paperback versie is de prijs 19,99 euro. Kies zelf maar!

Champagne (alle informatie voor de liefhebber) – van Michael Edwards

Voor de liefhebbers van beoordelingen van champagnes is Champagne (alle informatie voor de liefhebber) een goed boek om aan te schaffen.

champagne alle informatie voor de liefhebber – van michael edwards 1

#beoordelingen

Dit champagneboek heeft slechts enkele hoofdstukken, waarbij de eerste twee de kern van het boek vormen.

Hierin worden meer dan 100 champagnes opgevoerd, waarbij de bekende champagnes en producenten in het eerste hoofdstuk worden beschreven, en de wat minder bekende champagnes en producenten in het tweede hoofdstuk.

Kenmerken en bijzonderheden van champagnes

Per champagne worden de bijzonderheden en kenmerken opgenoemd, en hetzelfde geldt voor de bedrijven (champagnehuizen) die de champagnes produceren. Elke champagne krijgt een beoordeling via een aantal sterren, en een beschrijving en beoordeling van de smaak, zodat je weet wat je kunt verwachten als je de betreffende champagne zelf koopt.

In dit boek vinden we zowel jongere als oude champagnes, die recent zijn gebotteld, of juist lang geleden, sommigen zelfs aan het begin van de vorige eeuw! Opgemerkt moet worden dat de lijst van opgenomen champagnes in dit boek zeker niet volledig is. Er ontbreken zeker wel wat goede champagnes die prima in deze lijst hadden kunnen staan, maar het gaat hier uiteraard wel om een selectie van goede champagnes van de auteur, geheel naar zijn keuze. In Franse kringen wordt de auteur overigens als een groot wijn- en champagne expert gezien.

Het volgende (en derde) hoofdstuk van dit boek geeft de lezer vervolgens wat algemene informatie over champagne, onder meer over het productieproces, en het op de juiste manier proeven en bewaren van champagnes.

Duiding van etiketten

Handig (en apart) aan dit boek is zonder meer de duiding van de etiketten. Dankzij de afbeeldingen van de flessen champagne en de heldere uitleg over het lezen daarvan, kun je straks eenvoudig zelf etiketten lezen van flessen champagne. Handig als je champagne gaat bestellen, of als je in een restaurant een fles voor je neus krijgt, en je mag aangeven of je met die fles in je schik bent!

Achter in het boek is een woordenlijst en een alfabetisch register opgenomen, prettig als je later nog eens wat wil nazoeken in het boek.

Prijs

De prijs van dit meer dan 200 pagina’s tellende boek is sympathiek, want voor minder dan een tientje heb je dit boek al in je bezit. Dit voor een hardcover, in gebruikte staat (maar wel als nieuw). Als nieuw exemplaar hebben we dit boek niet te koop aangetroffen, maar dit kan op een later moment mogelijk wel het geval zijn.

Champagne (parels om te ontdekken) – van Pieter Verheyde

Alweer een prachtig boek over champagne! Dit boek kan worden gezien als een volledig naslagwerk, waarbij je ruim en breed wordt geïnformeerd over champagne, en alles daaromheen.

Champagne-parels-om-te-ontdekken-–-van-Pieter-Verheyde

#champagnestreek

Het boek begint met informatie over de champagnestreek, de geschiedenis van het gebied en van champagne, en het terroir; de invloed van de bodem op de smaak- en aromaontwikkeling.

Kleuren van champagnes

Verder behandelt Pieter Verheyde (een van de meest vooraanstaande wijnsommeliers van België) de kleuren van champagnes, waarover ook genoeg te vertellen valt.

Het boek vervolgt met een duiding van 10 zeer bekende champagnemerken, en een uiteenzetting en beschrijving van meer dan 30 grotere champagnehuizen.

Maar de auteur houdt het daar niet bij, want hij heeft ook 20 minder bekende champagnehuizen onder de loep genomen; namelijk zijn persoonlijke favorieten! Bij elk champagnehuis worden genoemd: de geschiedenis, de ligging, de manier waarop het huis produceert, en de verschillende champagnes die het huis bottelt.

Interessant zijn zeker ook de champagneroutes in dit boek. De auteur neemt je dus mee op reis door de champagnestreek, waarbij je handige informatie krijgt over de champagnehuizen zelf, en de mogelijkheden voor bezoek.

Champagnestreek
Champagnestreek

Het boek is voorzien van fraaie sfeertekeningen, die zijn begeleid door vele prachtige illustraties van Andre Verschetze, iemand die bekend staat als foodfotograaf.

Prijs

De prijs van dit in 2018 verschenen boek (een hardcover) is 49,50 euro, en dat voor een gloednieuw exemplaar. Een tweedehands exemplaar is te krijgen voor ongeveer 33 euro, afhankelijk van de aanbieders die er op een bepaald moment zijn. Hiervoor krijg je maar liefst 360 pagina’s aan leesvoer over champagnes, champagnehuizen, champagneroutes en meer.

Champagne & Franse Ardennen – van Caroline de Bruijn

Wil je een champagneboek lezen dat is geschreven door een BN’er? Dan is Champagne & Franse Ardennen (Reis- en routereeks) wellicht een leuke aankoop.

Deze laagdrempelige gids is geschreven door Caroline de Bruijn, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden; Nederlands meest populaire soap aller tijden.

Champagne & Franse Ardennen – van Caroline de Bruijn

#weetjes

In deze 111 pagina’s tellende gids neemt de BN’er je mee op reis door de champagnestreek. Je krijgt als lezer informatie en weetjes over de champagnestreek, allerlei gerechten uit deze streek, folklore, en informatie over interessante (champagne) wijnen.

Verder staan er ook kleine verslagen in van bezoekjes aan lokale bedrijven in de streek. Handig zijn ook de goede restaurants uit de streek die zijn opgenomen.

Prijs

Al met al is dit een aardig boekje, geschreven door een BN’er, maar toch verkrijgbaar voor een zeer zacht prijsje; namelijk 8 of 9 euro (afhankelijk van de staat waarin het verkeerd).

Gezegd moet wel worden dat het boekje inmiddels wat verouderd is, aangezien het eind jaren negentig is geschreven.

Als je op zoek bent naar een complete reisgids, dan is dit niet de juiste aankoop. Ben je echter op zoek naar een boek waarmee je vanuit het perspectief van deze BN’er door de champagnestreek wilt reizen, dan kan dit boek een goede aankoop zijn. Een tweede herziene druk (met informatie die is geüpdatet) lijkt ons overigens wel aanbevolen.

Het grote champagne-etikettenboek– van Georges Renoy

Het grote champagne-etikettenboek is een apart boek binnen dit rijtje van champagneboeken. In dit boek vind je namelijk van alles over de etiketten op champagneflessen.

Het grote champagne-etikettenboek– van Georges Renoy

#etiketten

De auteur van dit boek is zelf een groot verzamelaar van etiketten van wijn- en champagneflessen, waardoor dit boek een genot is om door te nemen.

Beschrijving van etiketten

Het boek bevat een beschrijving van honderden etiketten, zowel reguliere, bijzondere als afwijkende etiketten. De eerste etiketten op champagnes dateren alweer van 200 jaar terug, en de geschiedenis van de etiketten gaat hand in hand samen met de geschiedenis van deze drank zelf.

Je zult bij het lezen van dit werk versteld staan hoeveel er over dit onderwerp te vertellen is. De bedoeling van dit boek is daarnaast ook dat je zelf beter wordt in het lezen van etiketten op champagneflessen, en alleen al om die reden is dit boek de moeite waard om te shoppen.

Prijs

Nieuw was dit boek (op het moment dat wij dit stuk schreven) niet te krijgen, maar in gebruikte staat kun je het vandaag nog aanschaffen voor een bedrag van ongeveer 25 euro. Voor dit bedrag krijg je een hardcover boek, dat overigens naar het Nederlands is vertaald, en dat bestaat uit 188 pagina’s die volledig gaan over de etiketten op champagneflessen.

Dit boek is naar onze smaak interessant voor de liefhebber en voor de verzamelaar, en voor diegene die zich breder wil verdiepen in de wereld van champagne. Zoals je al vermoed staat dit boek bomvol met foto’s van etiketten. Dus als je visueel bent ingesteld kom je goed aan je trekken met dit boek!

Champagne en mousserende wijn – van Fiona Beckett

Van een zoete schuimende, en licht bruisende Moscato d’Asti tot een klassieke smaak van een edele champagne, met een jaartal op de fles; in dit boek opent Fiona Beckett de fascinerende wereld van de mousserende wijnen (waar champagnes onderdeel van uitmaken).

Champagne en mousserende wijn – van Fiona Beckett

#geheimen

Zij vertelt je ook de geheimen van het serveren van het perfecte glas champagne en bruisende wijn bij allerlei verrukkelijke en hedendaags gerechten.

De titel van dit boek doet dus niet volledig recht aan de inhoud ervan, want het ‘pairen’ van mousserende wijn en voeding is ook een belangrijk onderdeel van dit boekje.

Prijs

Nieuw is dit in 2006 verschenen boek niet meer te krijgen, maar als je geluk hebt kun je hem in gebruikte staat nog wel bemachtigen. Voor zo’n 6 euro (een meeneemprijsje) zagen wij dit aardige en 63 pagina’s tellende boekje online staan, aangeboden door een wederverkoper via het platform van Bol.

Fiona Beckett is ook de schrijfster van vele andere boeken over voeding, en alcoholische dranken, en het combineren hiervan. Van haar hand zijn onder meer ook: Alles over Kaas (2010), Moeders Bakgeheimen (2010), Kaas (2006), en Perfect Pairings (2012). Zie ook: de beste kaasboeken.

Dumonts Kleine Champagne Lexicon – van T. Pehle & U. Ehrlacher

Wil je meer weten over mousserende wijnen? Dit boek vertelt je er veel over, en niet alleen over champagne zoals de titel zou doen vermoeden.

Dumonts Kleine Champagne Lexicon – van T. Pehle & U. Ehrlacher

#tegenhangers

In de eerste plaats is er ruime aandacht voor champagne uit de Franse champagnestreek, maar ook de tegenhangers uit andere landen worden belicht. Denk hierbij aan overheerlijke Duitse Sekt, Spaanse Cava, en Italiaanse Prosecco en Spumante.

Per mousserende wijn komen onder andere aan bod: de geschiedenis, de streek waarin de mousserende wijn wordt gemaakt, handelshuizen, bezienswaardigheden, en interessante weetjes en tips.

Handig

Goed aan dit boek is dat het een handleiding bevat met tips voor het openen van flessen mousserende wijn, de keuze van het juiste glas, en het pairen van deze dranken met gerechten.

In de laatste twee afdelingen van dit boek krijg je informatie over cocktails die zijn gebaseerd op mousserende wijn, en (hoe kan het ook anders) recepten om deze zelf te maken.

Verder is dit boek ook verhelderend op het gebied van vaktermen (jargon). Deze worden namelijk verklaard, waardoor iedere lezer alles kan snappen.

Ook dit boekje sluit af met een register, om een en ander nog eens goed na te zoeken.

Prijs

De prijs van Dumonts Kleine Champagne Lexicon? Slechts 15 euro, voor een nieuw exemplaar met 295 pagina’s. In gebruikte staat is het boek ook goed verkrijgbaar. In dat geval betaal je tussen de 7,50 en de 12,50 euro.

Helaas vinden we nog maar weinig beoordelingen over dit boek, terwijl dit boek toch al sinds 2008 in de handel is. Al met al een leuk boekje voor als je niet alleen over champagne wilt lezen, maar over allerlei soorten mousserende wijnen.

Verder is dit een van de weinige boeken in de handel waarin je recepten vindt voor cocktails die zijn gebaseerd op mousserende wijn. Als dit je specifieke interesse heeft, zou dat ook een belangrijk motief kunnen zijn om dit boekje in huis te halen.

Champagne Compleet (de wijn, de steek) – van Gert Crum

Alweer een boek van de excellente wijn- en champagnekenner Gert Crum! Gert Crum publiceert regelmatig in allerlei (vak)bladen, onder andere in Proefschrift en de Proefkrant, en eerder ook in het maandblad van de NRC. Verder geeft hij lessen en workshops, en wil je een presentatie bij hem boeken, dan behoort ook dat tot de mogelijkheden.

Champagne-Compleet-de-wijn-de-steek-–-van-Gert-Crum

#expert

Het zal je waarschijnlijk dan ook niet verrassen dat hij als expert inmiddels al tientallen wijn en champagneboeken op zijn naam heeft staan. Crum wordt ook wel de ‘Bourgogne- en Champagne-expert’ van Nederland genoemd, maar zelf vindt hij dat zijn kijk en kennis breder is dan alleen deze regio’s.

Wijnen van over de hele wereld hebben zijn aandacht, hoewel hij wel een voorkeur heeft voor wijnen uit het Franse land.

Veelzijdig boek

Champagne Compleet (de wijn, de streek) is een van de meest veelzijdige boeken op het gebied van champagne die we in dit artikel hebben opgenomen. Ontdek alles over het productieproces van champagne en de producenten ervan (de wijnhuizen), en de verschillende soorten smaken die er zijn (leer herkennen, en beoordelen).

Verder leert dit boek je hoe je champagnes zou moeten uitkiezen, en aankopen. Dat laatste is nuttig, want daardoor kun je straks meer rendement halen uit de euro’s die je investeert in deze godendrank.

Aandacht is er verder voor de beste champagnejaren. Zoals je wellicht weet zijn er mindere, normale, goede en zeer goede jaren, die een grote samenhang hebben met de temperaturen en de hoeveelheid neerslag in de periodes dat de druiven groeien.

Maar dit boek gaat verder, want je krijgt ook een keur aan geweldige gerechten voorgeschoteld, die uitstekend samengaan met champagnes.

Alsof dat nog niet genoeg is gaat dit champagneboek ook in op de streek zelf. Daarbij worden de beste hotels en de beste restaurants gepresenteerd, die je kunt bezoeken als je zelf in de champagnestreek bent.

De auteur heeft verder ook nog een set toeristische routes voor je uiteengezet, waardoor het wel erg verleidelijk wordt om dit boek te kopen, zeker als je al van plan bent om vroeg of laat af te reizen naar de champagnestreek.

Prijs

Champagne Compleet (de wijn, de streek) telt 272 pagina’s en kun je kopen voor zo’n 26 euro. Nieuw is dit boek niet meer te krijgen, maar in gebruikte (en goede) staat kun je dit hardcover boek regelmatig nog op de kop tikken.

Mensen die dit boek eerder kochten noemden dit werk onder andere “een niet te missen naslagwerk voor iedere champagneliefhebber.” Staat Champagne Compleet straks ook in jouw boekenkast…?

Wijn, bier en champagne – van Gilbert Baetslé

Ben je liefhebber van allerlei soorten drank, en wil je je (op een meer wetenschappelijke manier) verdiepen in champagne, bier en wijn? Dan is Wijn, bier en champagne wellicht het boek waar je naar op zoek bent.

Wijn, bier en champagne – van Gilbert Baetslé

#verschillen

De ondertitel van dit boek heldert al veel op over wat je van de inhoud kunt verwachten. Deze luidt namelijk: “Hun technologieën vergeleken: wat hebben ze gemeen, waarin verschillen ze?”

Interessant leesvoer voor de mensen die altijd al een onderlinge vergelijking hebben willen zien van de meeste gedronken alcoholische dranken ter wereld.

Naast de verschillen en de overeenkomsten worden in dit boek ook de manier van produceren, bottelen, en consumeren goed en diepgaand tegen het licht gehouden.

Prijs

De prijs van dit drankboek is 39,99 euro. Hiervoor krijg je een paperback, bestaande uit bijna 300 bladzijden.

De auteur van dit boek schreef ook de boeken ‘Vakboek voor de Bierslijter’ en ‘De Praktijkbrouwer’. Het eerste boek is een wetenschappelijk boek voor bierbrouwers, slijterijen en andere belanghebbenden, waarin alle aspecten van bier aan bod komen, van het maken tot het tappen, en consumeren ervan.

Het tweede boek is eveneens een wetenschappelijk onderbouwde handleiding, in de eerste plaats voor de hobby- en thuisbrouwer. Te koop voor respectievelijk 22,95 euro en 49,99 euro.

Van de drie boeken van Gilbert Baetslé is Wijn, bier en champagne veruit het meest interessante boek. In de handel troffen wij overigens geen enkel ander boek aan met soortgelijke inhoud over deze drie dranksoorten.

Deltas wijnbibliotheek Champagne – van Rolf Bichsel

Dit boekje biedt de lezer namelijk een interessante en bovenal goede methode om de champagne of wijn te vinden die het beste bij je persoonlijke smaakt past.

champagne soorten

#smaak

Ben je op zoek naar een klein boekje met een leuk aantal aanbevelingen voor goede flessen champagne? Dan is Champagne, een editie uit de serie Deltas wijnbibliotheek, interessant leesmateriaal.

Kwaliteitscriteria

Rolf Bichsel (de auteur van dit boekje) stelt dat de kwaliteit van de wijn wordt bepaald door vier hoofdzaken. Dit zijn de wijnstok en de druiven, het klimaat en de bodem, het oogstjaar, en het vakmanschap van de wijn- of champagnemaker. Deze vier hoofdzaken zijn van invloed op de smaak, de mogelijkheid om de wijn of champagne te bewaren, en natuurlijk ook op de prijs.

Dit boekje geeft ook uitleg over de juiste champagnes bij bepaalde soorten culinaire gelegenheden, en gaat in op de verschillende wijngebieden binnen de champagnestreek.

Champagnes
Champagnes

Aan het einde van het boekje word je door de auteur getrakteerd op bijna 50 verschillende champagnes, die volgens hem goed gekwalificeerd zijn. Dit zijn weliswaar niet de meest goedkope champagnes. Aldus, een interessante lijst van aanbevelingen, waarvan diverse champagnes nog steeds te koop zijn, ook al is het boekje alweer een tijd geleden geschreven.

Achter in het boekje vinden we een (overigens niet volledig) importeurslijstje, en een handig alfabetisch register.

Het boekje is voorzien van genoeg kaartjes, kleurenfoto’s en afbeeldingen van etiketten van de champagneflessen die worden besproken.

Prijs

De prijs-kwaliteitverhouding van dit boekje is uitstekend, ook al is een klein deel van de informatie misschien wat gedateerd. Voor de prijs hoef je dit boekje toch al niet in de online schappen te laten liggen, want voor 11,99 euro is hij van jou! In gebruikte staat is het boekje nog goedkoper te bemachtigen, namelijk voor ongeveer 7,50 euro; afhankelijk van het moment en de aanbieder.

Foodie! Champagne – van F. Scheys

Foodie! Champagne is een in 2011 verschenen naslagwerk over champagne, waarin je een grote hoeveelheid informatie vindt over de geschiedenis van champagne en de champagnestreek, over het productieproces en de terroirs.

#merken

Daarnaast – en dat is waarschijnlijk het meest interessante aan dit boek – zijn er 52 gerenommeerde champagnemerken opgenomen. Per merk krijg je uitleg, en tips en weetjes voorgeschoteld.

Zo kun je iedere week (bijvoorbeeld ieder weekend…) een nieuwe champagne uitproberen, en een heel jaar genieten van de aanbevelingen die in dit boek worden gedaan.

Verder vind je in dit boek vele nuttige tips over het aankopen, bewaren en uitschenken van het hemelse vloeibare goud. Alles overziende kunnen we dus spreken van een tamelijk allround champagneboek!

Foodie! Champagne telt 223 pagina’s en heeft dus de dikte van een gemiddeld champagneboek. Het boekje is ook qua formaat erg prettig (18 bij 13 bij 2 centimeter), en is gemakkelijk in je tas mee te nemen. Handig voor als je op vakantie gaat, en je dit boek tijdens je vakantie eens op je gemak wilt doornemen.

Prijs

De prijs van dit champagneboek is lager dan je zou verwachten. In nieuwe staat vonden wij het boek (tijdens het schrijven van dit artikel) niet online te koop, maar in gebruikte (maar goede) staat wordt het boek al voor 12 euro aangeboden.

Op Bol.com werd dit boek verder met 5 sterren beoordeeld! Ben jij de volgende die een recensie achterlaat over dit fantastische champagneboek?

Geef een reactie