Verjaardag

De 4 beste websites voor verjaardag gedichten

websites voor verjaardag gedichten

Is er iemand jarig in je omgeving, en wil je een gedichtje schrijven voor zijn of haar verjaardag? Dan is het goed om te weten dat er verschillende gedichten websites zijn die je daarbij kunnen helpen. Een gedichtje schrijven is voor velen nog altijd niet zo gemakkelijk, maar met de juiste inspiratie kom je er wel! In dit artikel belichten we een aantal websites voor verjaardag gedichten die je kunt gebruiken als je zelf een gedichtje wilt maken voor een verjaardagsfeestje.

Websites voor verjaardag gedichten: 4 toppers!

Gedachten-gedichten.nl

Gedachten-gedichten.nl is een van de oudste gedichten websites van Nederland, en ook nog steeds een van de beste bezochte gedichten websites.

Deze site bestaat al sinds eind jaren ’90 en is dus al meer dan 20 jaar in de lucht. Totaal claimt de website meer dan 5.000 gedichten te hebben verzameld.

De site biedt drie verschillende rubrieken met verjaardag gedichten, waaronder algemene gedichten voor een verjaardag en gedichten voor verjaardagen van kinderen.

verjaardagskaart, al dan niet met een gedicht

#verjaardagskaart

De leukste verjaardagskaarten kun je helemaal naar wens samenstellen. Leuk i.c.m. een mooi gedicht! Bekijk het nu!

Gedachten-gedichten.nl is overzichtelijk van opzet, en naast de rubrieken rondom het thema verjaardag zijn er allerlei andere rubrieken die met feest te maken hebben, zoals kerst, nieuwjaar, Pasen en Sinterklaas, maar ook de rubrieken voor het huwelijk mogen genoemd worden.

Hoewel deze gedichten website je als gebruiker veel te bieden heeft, is een mogelijk nadeel van deze website dat je als gebruiker zelf geen gedichten kunt toevoegen.

Een mobiele versie van Gedachten-gedichten.nl is er voorlopig ook nog niet.

Hoe dan ook kun je op deze site honderden verjaardag gedichten vinden die een inspiratie kunnen vormen voor je eigen verjaardag gedicht. Een aanrader voor jong en oud in onze ogen.

Dichters.nl

Deze website bestaat sinds 2010, en is dus ongeveer 10 jaar oud. De website blijkt bij navraag meer dan 30.000 gedichten te bevatten, waaronder vele honderden gedichten rondom het thema verjaardag.

Er zijn drie rubrieken die verband houden met het thema verjaardag: verjaardag (algemeen), verjaardag (ouders), en verjaardag (kind). Dit maakt het mogelijk om sneller de juiste gedichten te vinden, die verband houden met de specifieke situatie waarvoor je zelf een gedichtje wilt schrijven.

Opvallend aan Dichters.nl is het grote aantal rubrieken. De site eigenaar heeft hier echt veel werk van gemaakt. Er zijn meer dan 120 rubrieken, dus je kunt zéér gericht zoeken binnen de site.

Leuk aan Dichters.nl is ook dat je – anders dan bij Gedachten-gedichten.nl – zelf je gedichten kunt toevoegen aan de website. Heb je een gedicht gemaakt voor een verjaardag of voor een ander feest? Dan kun je deze dus tonen aan heel Nederland! En uiteraard is dit helemaal gratis.

Leesgedichten.nl

Bij vele gedichten fans ook een hele bekende website. Leesgedichten.nl (actief sinds 2011) is een leuk ogende website, met diverse kleurstellingen.

De gedichten (meer dan 10.000 in totaal) zijn ondergebracht in ongeveer 30 verschillende rubrieken. Voor de meeste belangrijke thema’s (waaronder verjaardag en huwelijk) zijn er rubrieken te vinden, met daarin geplaatst vele gedichten van een groot aantal auteurs.

Ook op deze website kun je zelf je gedichten toevoegen, en op je smartphone kun je ook nog iets beter uit de voeten met deze site, aangezien er een mobiele versie bestaat.

Op dit moment heeft de website ongeveer 50 verschillende verjaardag gedichten online staan, die je kunt gebruiken om je eigen verjaardag gedicht vorm te geven.

1001gedichten.nl

1001gedichten.nl is een website met een zéér groot aantal gedichten, maar liefst ongeveer 100.000 in totaal! De website bestaat sinds 2006 en biedt meer dan 300 verschillende verjaardag gedichten aan binnen de aparte verjaardag rubriek.

Ook hier kun je dus zeker slagen als je inspiratie op wilt doen.

Net als Leesgedichten.nl heeft deze site een mobiele versie, maar van de in dit artikel genoemde sites heeft deze site wel het meest agressieve reclamebeleid. Voor velen zal dit hinderlijk zijn.

Het aantal gedichten dat dagelijks nog op de site wordt geplaatst is ook een flink stuk minder dan een aantal jaren geleden. Naast het thema verjaardag kun je bij 1001gedichten.nl ook terecht voor andere feestelijke gedichten.

Gedichtje nodig voor een verjaardag: zomaar overnemen of toch toestemming vragen?

Het auteursrecht op een gedicht rust altijd bij degene die het gedicht heeft geschreven. De website waarop een gedicht wordt geplaatst gaat dus niet over de rechten, maar biedt zich slechts als platform aan om een gedicht te plaatsen, en te tonen aan het grote publiek.

Het lukraak overnemen van gedichten is nooit toegestaan, wettelijk gezien is dit zelfs strafbaar (hoewel je er vermoedelijk niet voor in de bak zal draaien).

Dit wil dus zeggen dat je gedichten niet mag overnemen onder je eigen naam, of dat je deze onder de naam van de auteur van het gedicht elders plaatst, zonder toestemming van hem of haar.

Wil je het gedicht toch elders publiceren onder de naam van de auteur, dan heb je de toestemming nodig van diegene om dit te doen. Via websites als Dichters.nl en Leesgedichten.nl kun je overigens ook contact opnemen met de schrijvers van gedichten.

Een gedicht van een ander als inspiratiebron gebruiken voor een gedicht dat je zelf aan het schrijven bent (bijvoorbeeld voor een verjaardag), is overigens nooit een probleem.

Je eigen gedicht voorlezen op een verjaardag

Het vraagt misschien wat moed, maar heb je een leuk gedicht geproduceerd voor een jarige, dan kun je je gedicht natuurlijk ook zelf voorlezen op de verjaardag.

Zorg dat je gedicht pakkend is, en het mooiste is natuurlijk dat je ingaat op de jarige zelf. Kijk ook of je wat grappen kunt maken in je gedicht. Die doen het altijd goed.

Op de bediening na (die ondertussen met de bediening bezig zal zijn) houden de meeste mensen dan voldoende de aandacht tijdens je voordacht.

Websites voor verjaardag gedichten: dit waren ze!

Geef een reactie