Feest

Opruimen na een feestje: ons stappenplan [tips]

huis opruimen na feestje

Is het “the day after” nadat je een goed feestje hebt gegeven? Dan wacht je als je de woonkamer en/of je tuin instapt misschien wel een pijnlijke herinnering van een geslaagde avond. De troep moet worden opgeruimd en sporen van het feest moeten worden uitgewist. Zakt de moed je in je schoenen na het zien van deze aanblik? Wij helpen je op weg met dit stappenplan en deze handige tips voor het opruimen van je huis na een goed feestje.

Zo kan je kamer eruit zien na een goede party

De aanblik van je huiskamer of je tuin na een goed feestje zul je absoluut herkennen: stapels vieze borden, etensresten, half leeggegeten schaaltjes met nootjes, kaasprikkertjes in de aarde van je plant, glazen die nog niet helemaal leeg zijn, kaarsvet naast de kandelaar en die vlekken in je tapijt zijn toch niet helemaal uit het zicht ontnomen.

Het was gezellig maar de kater is wat minder prettig. Daarnaast weet je waarschijnlijk niet waar je beginnen moet……..

Eerst wat doen tegen de kater, het opruimen na het feestje komt later

Voordat we handige tips voor het opruimen van je huis na een goed feest met je delen, is het goed om zelf eerst wat op krachten te komen voordat je aan de gang gaat (of kunt gaan).

Je zou snel de neiging hebben om op zoek te gaan naar een stripje paracetamol om je kater te onderdrukken maar wat voor veel mensen helpt is vet eten.

Hoewel je er misschien niet aan wil denken, moeten de eieren met spek de pan in. Door het drinken van veel water zorg je dat je vochtbalans weer op peil komt en cafeïne werkt stimulerend op je lichaam en verdrijft het gevoel van vermoeidheid dus die goede bak koffie is onmisbaar in dit geval.

Tot slot is een glas verse jus d’orange zeker een aanrader want ook vitamine C helpt goed tegen een kater. Je zult merken dat je jezelf na zo’n ontbijt (of waarschijnlijk lunch) dan snel beter voelt om aan de slag te kunnen want die uitdaging ligt er nog steeds.    

? Tip: er zijn ook heuse anti kater middeltjes!

Stappenplan voor het opruimen van je huis na een feestje

Stap 1: 

De eerste stap (na het opzetten van muziek die je lekker vindt) die je moet zetten bij het opruimen van je huis na een feestje is ventileren.

Dit is uiteraard zeker het geval als het feest binnen in je huiskamer heeft plaatsgevonden. Je kunt niet lang genoeg ventileren om alle nare geurtjes zo snel mogelijk weg te werken.

Dit is zeker van belang bij rookgeur of als de frituurpan heeft aangestaan maar een huis vol bezoek zorgt altijd voor geuren die waarschijnlijk niet helemaal of zelfs helemaal niet bij je passen.

Daarnaast laat alcohol een nare geur achter. Bij het ventileren helpt het ook om de afzuigkap in je keuken even vol open te zetten. 

Stap 2:

De volgende stap is om een groot dienblad (of een teil) te pakken en alle afwas te verzamelen. Heb je de beschikking over een vaatwasser? Dan voel je jezelf waarschijnlijk even de gelukkigste persoon op aarde want dit apparaat neemt je een hoop werk uit handen.

Daarnaast zien de meeste mensen het afwassen niet als fijnste klusje. Het is wel verstandig om deze klus direct op te pakken want helaas slinkt deze berg vaat niet vanzelf.

Heb je rekening gehouden met je buren tijdens je feestje of zijn ze een van je gasten geweest? Dan mag je misschien wel gebruik maken van hun afwasmachine…….

Stap 3:

De volgende stap die je moet zetten, is een rondje maken met de vuilniszak. Dit is de bestemming voor overgebleven etensresten, prikkertjes, verdwaalde overgebleven nootjes, chips, lege weggooiflesjes etc.

In dit kader willen we je op wijzen dat je deze opruimwerkzaamheden kun voorkomen als je jezelf laat bedienen op een feestje. Door een serveerster in te huren (of meerdere) heb je geen omkijken naar de catering tijdens het feest maar dit heeft als bijkomend voordeel dat eventuele “party zwerfafval” meteen wordt weggehaald. Daarnaast staat je aanrecht niet vol als je de dag later wakker wordt.       

Stap 4:

Vervolgens zul je met een emmertje sop en een doekje door de ruimte moeten. Die kringen en die vlekken moeten toch weggewerkt worden.

De stelregel is wel bekend: hoe heter het water hoe beter. Neem hierbij ook meteen je deurklinken, vensterbanken, bloempotten een lichtknoppen mee want deze worden altijd viezer dan je denkt!

Werk van boven naar beneden zodat je alle kruimels en andere vuil altijd mee zult nemen. Helaas moeten we je erop attenderen dat het toilet ook een flinke sop kan gebruiken want na een goed feest is wat desinfectie ook in het kleinste kamertje van je huis wel noodzakelijk. 

Stap 5:

Tot slot moet je de dweil of de stofzuiger ter hand nemen om alle ruimtes waar je gasten geweest zijn. Je vloerbedekking, je laminaat of andere vloerbekleding kunnen flink vies geworden zijn.

Vergeet hierbij je bank en fauteuil niet uit te zuigen. Er zijn namelijk maar weinig gasten die tijdens een feest op zoek gaan naar een borrelnoot die tussen de kieren van je bank of je stoel gevallen zijn. 

Stap 6:

Nu kun je alle spullen weer terugzetten en van je huiskamer weer de ruimte maken zoals het er voor de invasie uitzag. Uiteraard is dit ook van toepassing op je tuin.

Na het zetten van deze stappen ben je klaar met het opruimen van je huis na een goed feest. Je kunt nu lekker gaan zitten en nagenieten van die onvergetelijke avond.

Handige tips voor het opruimen van je woning na een geslaagd feest

De kans is zeker aanwezig dat je onaangenaam verrast wordt door vlekken die in alle hectiek van het feest zijn ontstaan. Uiteraard kun je hiervoor grootmoeders trukendoos opentrekken.

Uitgehard kaarsvet kun je bijvoorbeeld voorzichtig weg schrapen met een lepel of een mes. Om de rest van het kaarsvet te verwijderen, kun je een föhn gebruiken om het kaarsvet een beetje te verzachten maar doe hiermee voorzichtig.

Een vlek in het tapijt kun je eventueel wegwerken met baking soda. Dit is namelijk een middel dat een sterk absorberend vermogen heeft. Hierdoor is dit een goede keuze om te gebruiken tegen vetvlekken in het tapijt maar ook voor bijvoorbeeld de bekende ongelukjes van je huisdier. Geef de baking soda dan ook een uurtje de tijd om in te trekken en zuig het daarna weg. Ook ossengalzeep werkt hier overigens perfect voor.

Tot slot: Wil jij snel weer een frisse geur in je huis? Doe dan wat afwasmiddel in je stofzuigerzak als je gaat stofzuigen. Je zult merken dat dit snel de onaangename geuren in huis verdrijft. 

Het uitwissen van de sporen na een feestje niet het leukste is om te doen maar het hoort er wel even bij als je thuis een feest geeft. Laat hierdoor echter niet je feestvreugde verpesten. De herinnering aan een goed feest is veel waard! 

Opruimen na een feestje: zo doe je dat!

Geef een reactie