Jubileumfeest

Sarah en Abraham traditie: waar komt dit vandaan?

sarah abraham

Je zult het ongetwijfeld wel eens gezien hebben, een grote pop in de tuin om aan te geven dat iemand 50 jaar is geworden. Hoe groter de pop, hoe beter is de stelregel bij ons. Het neerzetten of ophangen van een pop is een traditie bij 50 jaar, maar waar de Sarah en Abraham traditie vandaan komt weet bijna niemand. Daarom is het goed om dit eens op te helderen.

Mogen wij je even voorstellen aan Abraham en Sarah?

Laten we beginnen met een voorstelrondje. De mannelijke pop die in de tuin wordt geplaatst als je 50 wordt heet “Abraham”. De vrouwelijke pop heeft de naam “Sarah” gekregen. Abraham en Sarah zijn twee vaste gasten op je vijftigste verjaardag.

Op een andere heugelijke verjaardag behoren ze niet tot je gastengroep. Dat is voor een deel wel te verklaren. Als je een halve eeuw oud bent geworden is dat wel iets wat je groots kunt vieren, mits je ook weet waar de Sarah en Abraham traditie bij 50 jaar vandaan komt en dat gaan wij je vertellen.

#pop

Een Sarah of Abraham – pop kan uiteraard niet ontbreken! Verras de jarige met een foeilelijk versierde pop!

We beginnen met een misverstand weg te nemen…….

Je hoort namelijk heel vaak dat iemand die 50 jaar is geworden, Abraham of Sarah is. Het is dan ook niet juist als je Abraham of Sarah genoemd wordt. Volgens een verhaal uit de bijbel heb je Abraham of Sarah gezien als je 50 wordt.

Mocht je dit moment gemist hebben, zetten je familie, vrienden of bekenden een pop in je tuin. Het liefst zo groot mogelijk om te voorkomen dat je het zou missen. Je weet dan ook zeker dat je buren en alle voorbijgangers dit heugelijke feit niet zullen missen. 

Waar komt Abraham traditie bij 50 jaar vandaan?

Net als veel andere spreekwoorden en uitdrukkingen, komt Abraham traditie bij 50 jaar uit de Bijbel. Om de exacte tekst te vinden moet je de tekst in Johannes 8 vers 56-58 raadplegen maar in het kort komt het erop neer dat de naam Abraham werd geassocieerd met een zeer wijze man. 

Dat de term al meer dan een eeuw oud is, blijkt wel uit het feit dat de term in 1898 in de Van Dale is opgenomen. De omschrijving van de term is wel aan verandering onderhevig geweest.

De eerste omschrijving was immers dat het betrekking had op iemand die 50 jaar is geworden en ongehuwd was. Daarna heeft een andere betekenis in het woordenboek gestaan namelijk dat je Abraham ziet als je gestorven was.

Tegenwoordig staat er een de meest positieve betekenis in het bekende woordenboek. Abraham gezien hebben betekent dat een mannelijk persoon 50 is geworden.

50 jaar feest uitnodiging

#Sarah

De leukste uitnodigingen of felicitaties kun je eenvoudig samenstellen!

Hoe is de Sarah traditie bij 50 jaar ontstaan?

Dat Sarah een jongere dame is, klopt uiteraard niet in het verhaal maar toch is dat wel het geval. De uitdrukking “Sarah gezien hebben” is pas in 2005 in de Van Dale verschenen.

Sarah werd echter wel al eerder genoemd in het beroemde Nederlandse woordenboek als pop van brooddeeg of stof die ter gelegenheid van iemands 50e verjaardag werd aangeboden.

De uitdrukking Sarah gezien hebben is waarschijnlijk ontstaan uit een behoefte om een vrouwelijke variant te hebben op Abraham. De naam Sarah is dan logisch want als we terug gaan naar de Bijbel (Genesis 18 vers 10-12) staat te lezen dat Sarah de vrouw was van Abraham. 

Overigens waren ook de eerste Abraham poppen van brooddeeg. In later stadium is deze pop meer aangekleed en vooral gegroeid. Wist je dat deze grappige gewoonte ongeveer is ontstaan toen Prins Bernhard op 29 juli 1961 werd verrast met een Abraham pop?

50 jaar taart

#jummie

De lekkerste Sarah en Abraham taarten. Helemaal in stijl! Bezorging door heel Nederland!

Sarah en Abraham, oude en wijze personen uit een selecte groep

Sarah en Abraham staan dus synoniem voor oude en wijze personen. De traditie is dus dat als je 50 wordt, je ook oud en wijs bent. Je hebt dan immers Sarah of Abraham gezien.

Pas bij het bereiken van een bepaalde leeftijd behoor je dus tot een selecte groep van wijze mannen en vrouwen. Deze leeftijd is dus 50 jaar. Je kunt je nu ook ongetwijfeld een beeld vormen hoe de betekenis van het spreekwoord “Weten waar abraham de mosterd heeft gehaald” vandaan komt. 

Geef een reactie