Jubileumfeest

Sweet 16 ideeën nodig? Onze tips!

sweet 16

Sweet 16 ideeën nodig omdat jij voor jouw dochter of zoon een sweet 16 wilt organiseren? Deze blog kan jou hierbij helpen een goedkope sweet 16 te organiseren. Uiteraard kan dit ook van toepassing zijn op een sweet 18!

Het fenomeen sweet sixteen komt oorspronkelijk uit de VS. Hierbij kregen 16-jarigen moddervette auto’s en allerhande andere dure cadeaus, met een bijbehorend knalfeest.

Allemaal te gek met een budget van een ton of meer natuurlijk. De vraag is of dit allemaal wel nodig is? Die knalfuif kan zeer zeker te gek zijn, zonder dat dit veel hoeft te kosten.

#sweet16

De leukste feestattributen voor een 16-jarige! Zorg dat je goed voor de dag komt.

Wat is sweet 16?

Sweet sixteen is een verjaardagsfeest van meestal een meisje (maar ook jongens) die 16 jaar oud wordt. In ons land wordt dit vaak niet als heel bijzonder gezien, maar in gebieden als de Verenigde Staten en Canada wordt dit groots gevierd en is dit een traditie.

Men ziet het bereiken van deze leeftijd immers niet alleen als een mijlpaal maar ook als het moment dat een persoon een ander stadium van zijn of haar leven ingaat. Sommige mensen zien dat als reden om een groot feest te vieren en geef ze ongelijk……

Als je de term “sweet” letterlijk vertaalt, snap je direct waarom sweet sixteen een verjaardagsfeest is dat voornamelijk voor meisjes wordt gevierd. Veel jongens van deze leeftijd willen natuurlijk vooral een stoer imago hebben. De term “Lief” past daar uiteraard niet helemaal bij.

Sweet 16 party

Een echte Sweet 16 party wordt in Nederland nog niet zo vaak gevierd maar dit is een kwestie van tijd. De verwachting is dat dit soort feestjes (in navolging van Amerika) sterk in opkomst zullen komen in ons land. Als dit het geval is, kun je een groot spektakel verwachten.

Aan de andere kant van de grote plas wordt er soms flink uitgepakt bij een sweet 16 party en mag er niets ontbreken. Hier worden zalen voor gehuurd, de make-up en hairstyling moet perfect zijn, er worden dure jurken gedragen, er is bediening geregeld en de DJ mag uiteraard ook niet ontbreken.

#sweet16

De leukste uitnodigingen voor een sweet 16! Zorg dat je goed voor de dag komt met een toffe uitnodiging.

Tradities op een zestienjarige verjaardag

In landen als Amerika en Canada wordt er niet zomaar een Sweet 16 party gegeven maar zijn er ook traditionele elementen aan het feest verbonden.

Dit kan onder andere bestaan uit een religieuze- of kerkelijke ceremonie. Daarnaast vormen de 16 kaarsen één van de belangrijke tradities op een zestienjarige verjaardag.

Deze kaarsen worden door de gelukkige aan speciale familieleden of vrienden gegeven. Bij de overhandiging zegt het 16-jarige meisje of jongen iets persoonlijks (een kort verhaal of een leuke herinnering) over deze persoon:

 • De eerste kaars is voor de ouders van het meisje
 • De tweede kaars is voor de broers en zussen of de grootouders als het om een enig kind gaat.
 • Kaarsen 3 ™ 6 zijn voor de rest van de gezinsleden
 • Kaarsen 7 ™ 14 zijn voor vrienden
 • Kaars 15 is voor de allerbeste vriend(in) van het meisje of de jongen
 • Kaars 16 is voor het vriendje of het vriendinnetje waarmee deze persoon een relatie heeft

In sommige gevallen wordt er een extra kaars toegevoegd die het geluk voor de toekomst vertegenwoordigd.

Andere traditionele onderdelen om de betekenis van sweet 16 een extra accent te geven

Naast deze bovenstaande kaarsenceremonie zijn er nog andere traditionele zaken die vaak onderdeel zijn van dit feest om de betekenis van sweet 16 extra accent te geven. De schoen ceremonie kan immers voor veel hilariteit zorgen maar heeft wel een serieuze boodschap.

Het jarige meisje moet dan in een stoel zitten terwijl haar vader, broer of ander mannelijk familielid haar benadert op hoge hakken en deze overhandigd. Dit kan als symbolisch gezien worden voor het meisje dat overgaat in een vrouw.

Ook de vader-dochter dans op een traditioneel sweet 16 lied vormt een onderdeel van het feest. In veel gevallen is dit de openingsdans.

In sommige gevallen wordt ook een moeder-dochter dans hieraan toegevoegd als toewijding naar de moeder. De DJ speelt dus hierin een voorname rol.

Bij veel zestienjarige verjaardagsfeesten wordt er ook een film vertoond met foto’s van het feestvarken aan de hand van een tijdlijn van de kinderjaren tot het bereiken van de sweet sixteen leeftijd.

Sweet 16 ideeën op een rijtje, speciaal voor jou!

De uitnodiging voor de sweet 16 van deze tijd

Jij als ouder komt nog uit de generatie waar je de uitnodigingen schreef voor jouw verjaardag. Vergeet het maar in deze tijd. Er komt geen pen meer bij kijken.

Een uitnodiging is pas van deze tijd als deze wordt verstuurd via Facebook of Whatsapp. Vermeld duidelijk alle informatie die nodig is en laat de uitnodiging vooral niet viraal gaan. Jouw huiskamer zal niet groot genoeg zijn. En een kaartje per post doet het natuurlijk ook nog steeds goed! Sterker nog: een fysieke kaart is populairder dan ooit!

Sweet sixteen party bij jou thuis

Het huren van een zaal is niet nodig! Thuis weet je immers alles te vinden en kunt u alles omtoveren tot een waar sweet 16 paradijs.

Let er wel op dat je genoeg plek heeft voor alle stuiterende en stuntelende pubers. Haal enkele meubels weg en zorg dat jouw bank beschermd is tegen rondvliegende pizzapunten.

De ontvangst op de sweet 16

Je kunt heel goedkoop een rode loper kopen via Bol.com om de entree al heel speciaal te maken. Uiteraard staat er bij de ingang al een lekkere alcoholvrije cocktail klaar.

Je kunt deze laten serveren door een ober van Gallant & More. Geheel in stijl!

Ouders Vs. Pubers

Pubers willen geen ouders op het feestje van het jaar. Nee, echt niet! Gelukkig is daar jouw ober van Gallant & More.

Jouw ober zorgt dat er een oogje in het zeil wordt gehouden. Maar niet alleen dat! Hapjes & drankjes worden geserveerd, de keuken blijft netjes en de afwas wordt gedaan.

Snacks, snacks en nog meer snacks @ de sweet 16

Een dure cateraar inschakelen? Helemaal niet nodig! De jeugd wilt pizza’s, bitterballen, friet, hamburgers & snoep, veel snoep!

Dus zorg voor een hele vriezer vol met snacks, of laat ze bezorgen. Zorg wel voor voldoende voorraad, aangezien ze allemaal nog in de groei zijn.

Mocht je wel voor een cateraar gaan, wanneer het budget dit toelaat. Hapjesaanhuis.nl is een aanrader.

Sweet 16 op de beats van the rolling stones?

Muziek mag niet ontbreken op deze sweet 16. Jouw dochter of zoon heeft vast wel een opkomende DJ in zijn of haar klas alla Martin Garrix.

Die kun je rustig uitnodigen om zijn of haar kunsten te showen.

Zit er geen DJ in de klas van jouw zoon of dochter? Met een iPad volgepropt met de huidige top 40 kom je al een heel eind.

Selfie maken tijdens feest
Selfie maken tijdens feest

Kekke selfies voor later

De jeugd van tegenwoordig doet niets anders dan het maken van selfies. Allemaal zijn ze voorzien van een smartphone, waarmee ze foto’s kunnen maken.

Je kunt het ze makkelijker maken door er bijvoorbeeld een selfie stick neer te leggen, waarmee ze eenvoudig groepsfoto’s kunnen maken. Een fotograaf is dus niet noodzakelijk.

Versieringen voor deze sweet 16

Je kunt diverse 16 jaar verjaardag versiering kopen om deze sweet sixteen extra te laten knallen. Je kunt heel veel “sweet 16” materiaal kopen via verschillende sites, voor een beetje sfeer!

Ultieme sweet 16 cadeau’s

Je snapt nu wel dat je kunt rekenen op een groot feest als je wordt uitgenodigd voor een sweet sixteen party. Bij het ontvangen van een uitnodiging komt vaak wel de volgende uitdaging kijken…… wat geef je een 16-jarige als cadeau? We zullen je inspireren. Hieronder een lijstje met ultieme sweet 16 cadeaus:

 • Sieraden
 • Kleding
 • Uitjes
 • Games
 • Technologische items
 • Gadgets

3 thoughts on “Sweet 16 ideeën nodig? Onze tips!

 1. Alice schreef:

  Ook ik heb een super tip, al zeg ik zelf! Via een website heb ik mijn dochter voor 100 euro laten shoppen voor een tiara. Ze had voor dat geld zelfs daar ook nog een ketttingset. Madame helemaal blij! En moeders blij

 2. Michelle schreef:

  Ik ben het er helemaal mee eens! Zelf heb ik toen ik 16 werd een heel groot feest “gekregen” van mijn ouders, dit was tegelijkertijd ook meteen mijn verjaardagscadeau. We wilden graag een feestzaal huren, maar dit naam al een groot deel van het budget in beslag. Daarom hebben we vervolgens hapjes en drankjes zelf verzorgd. Je moet zelf een beetje bedenken waar de prioriteiten voor jou liggen en dan bepalen waar je op wilt besparen of waar je juist flink wilt uitpakken. Ik ben mijn ouders in ieder geval erg dankbaar dat ze dit voor mij georganiseerd hadden

 3. Magda schreef:

  Mijn kleine meid viert ook binnenkort haar SWEET sixteen. Jullie hebben helemaal gelijk het hoeft echt niet duur te zijn! Samen met mijn dochter heb ik eerst een budget besproken en daarna gekeken wat we nodig hadden. Om kosten te besparen hebben wij bijvoorbeeld het feest in een zaal van een vriend gevierd en haar sieraden gewoon online besteld. Hierdoor hebben we aardig wat kosten bespaart, maar dat gaat volgens mijn dochter in haar cadeau zitten

Geef een antwoord