Jubileumfeest

21 diner thema: het VETSTE feest (13 tips)

21 diner thema

Je wordt 21 jaar! Het is tijd om het samen met je vrienden te vieren. Niet voor niets zijn er 21 diner themafeesten die bij het vieren van deze bijzondere leeftijd horen. Misschien heb je al eens van het fenomeen 21 diner thema gehoord. En als je er al van hebt gehoord, heb je waarschijnlijk geen flauw idee wat een 21 diner precies is.

We leggen je daarom graag in deze blog uit wat een 21 diner thema is. Met onze 21 diner ideeën en informatie over 21 diners beschik je na het lezen van deze blog over alle nodige informatie om zelf ook enthousiast een geslaagd 21 diner te kunnen geven.

Een 21 diner thema: wat is dat?

Allereerst leggen we graag uit hoe het 21 diner thema is ontstaan.

In verschillende landen is het bereiken van de leeftijd van 21 jaar een belangrijk moment.

In Amerika, Australië en Zuid-Afrika mag je bijvoorbeeld pas vanaf dat moment legaal een alcoholische drank nuttigen.

21 jaar feest

#21diner

De leukste feestattributen voor een 21 diner! Zorg dat je goed voor de dag komt met allemaal leuke spullen in dit thema.

In Nederland is 21 jaar ook een bijzondere leeftijd omdat dan wettelijk gezien de onderhoudsplicht van ouders vervalt.

De oorsprong van het 21 diner is onbekend, maar er zijn vermoedens dat het feest in de Middeleeuwen is ontstaan. Mannen werden op hun 21ste tot ridder geslagen.

In Amerika was het al lange tijd gebruikelijk om het 21ste jaar op een speciale manier te vieren en we zien deze viering nu ook steeds vaker in Nederland opduiken. Vooral bij studentenverenigingen wordt deze leeftijd al vaak uitbundig gevierd.

?️ Bekijk ook: 21 diner tafelversiering

Waar hou je jouw 21 diner?

Het 21 diner is een gelegenheid die zich meestal afspeelt bij het ouderlijk huis, waar je verjaardag uitbundig wordt gevierd.

Er zijn normaal gesproken allerlei regels verbonden aan het feest, maar je hoeft deze natuurlijk niet allemaal op te volgen. Het moet immers wel leuk blijven.

We zullen de “echte” regels kort met je doornemen, waarna je in deze blog kunt lezen hoe je deze regels kunt naleven en hoe je geïnspireerd kunt worden om op jouw eigen manier een draai te geven aan jouw 21 diner.

De regels van een 21 diner:

De officiële regels voor een 21 diner thema zijn als volgt:

 • Je bent als meisje of jongen verplicht om alleen je vriendinnen of vrienden uit te nodigen.
 • Het 21 diner vier je bij je ouders thuis, dit is een traditie bij een 21 diner omdat op deze manier alle genodigden kunnen zien waar je bent opgegroeid.
 • Het 21 diner moet een thema hebben.
 • Je nodigt alle gasten uit met een officiële uitnodiging.
 • Een 21 diner is geen 21 diner zonder een tafelschikking. Je kunt ervoor kiezen om bij elk menu je gasten een andere plek toe te wijzen zodat iedereen met elkaar kan spreken.
 • Alle gasten nemen een cadeautje mee voor je ouders omdat zij zo aardig zijn om het ouderlijk huis beschikbaar te stellen voor je 21 diner.
 • De tafel is mooi en sfeervol aangekleed (liefst passend bij het gekozen thema).
 • Een 21 diner is geen 21 diner zonder speeches van jezelf, je ouders en vriendinnen of vrienden.
 • Je 21 diner cadeau is sowieso altijd een fotoboek over jou, waar liefdevol veel tijd in is gestoken door je vriendinnen of vrienden. In zo’n boek komen oudere en nieuwe foto’s te staan die mooie herinneringen uit je leven weergeven.

Wat doe je tijdens jouw 21 diner?

De meeste 21 diners volgen eenzelfde opzet, maar je kunt daarvan afwijken als je dat wilt.

Vaak begint het spektakel later in de middag met een kleine borrel. Dit is het moment waarop iedereen zich kan voorstellen aan elkaar, vooral omdat niet iedereen elkaar kent.

Dit is ook het moment waarop de genodigden iets van een presentje overhandigen aan je ouders. Het cadeau hoeft niet spectaculair te zijn, maar het is wel belangrijk als blijk van waardering voor de tijd die je ouders in het feest hebben gestoken.

Na de borrel is het tijd om aan tafel te gaan. Meestal wordt er voor elke gast een plekje aan tafel toegewezen en is iedere zitplaats voorzien van een naamkaartje.

Voordat het diner begint, is het een traditie dat je als jarige de gasten welkom heet, bij voorkeur in de vorm van een speech. Daarna kan het diner beginnen!

Tijdens het diner is het ook tijd om speeches te houden. Gasten krijgen de kans om hun stukjes op te voeren. Dit is ook het moment om cadeaus te geven, waaronder het 21 diner boek met herinneringen en foto’s.

naamkaartjes 21 diner

#naamkaartjes

De leukste naamkaartjes voor jouw 21 diner! Zorg dat iedereen op de juiste plek komt te zitten.

21 diner uitnodiging: geheel in thema

Het is heel gebruikelijk om tijdens jouw 21 diner alleen mannen of vrouwen uit te nodigen, maar dit hoeft alleen als je jouw 21 diner strikt volgens de traditie wilt vieren.

Als je eenmaal duidelijk hebt wie je wilt uitnodigen, kun je aan de slag met de uitnodiging voor je 21e verjaardagsfeest.

Er bestaan verschillende apps waarmee je leuke (digitale) kaarten kunt maken, helemaal naar eigen wens. Zelf zijn we erg enthousiast over de website Canva.com, omdat iedereen deze website kan gebruiken en er veel mogelijkheden zijn.

Op de uitnodiging moet in ieder geval komen te staan wanneer je het diner wilt geven en waar het feest wordt gehouden. Als er een dresscode is of als er een thema is voor het 21 diner, kun je dit ook vermelden op de uitnodiging.

Het aantal genodigden is helemaal aan jou, maar bedenk wel dat het om een diner gaat en dat dit best wel wat werk met zich meebrengt (zelfs als je catering regelt).

Je kunt je gemaakte digitale kaart per post versturen of eenvoudig via WhatsApp!

21 diner uitnodiging

#21diner

De leukste uitnodigingen voor een 21 diner! Zorg dat je goed voor de dag komt met een elegante uitnodiging, geheel in thema.

Waar vier je het 21 diner?

Je kunt je 21 diner op elke locatie vieren, maar het is gebruikelijk om het bij je ouders thuis te vieren, mits er genoeg ruimte is om al je gasten kwijt te kunnen.

Als het weer goed is, kun je overwegen het diner buiten te houden. Plaats voor de zekerheid wel een tent voor het geval het slecht weer wordt op de dag van je 21 diner. Je wilt immers niet dat je feestje in het water valt.

Naast de optie om het diner in de tuin te houden, zijn er nog tal van andere mogelijkheden, zoals het vieren van je 21 diner in een bos of in een park. In dat geval moet het diner wel worden aangepast, omdat koken daar een uitdaging kan zijn.

Als er echt te weinig ruimte is, kun je altijd overwegen een zaal te huren en eventueel een cateraar in te schakelen. Als er geen cateraar aanwezig is, zijn er genoeg cateraars die graag op locatie komen om te helpen.

? Op zoek naar een leuk spel voor tijdens of na het 21 diner? Check dit spel!

21 diner thema

Wil je een stijlvol en leuk 21 diner dat mooie foto’s oplevert? Kies dan voor een hip thema voor je 21 diner.

Met een thema zoals “kleurrijk zomers” of bijvoorbeeld een dresscode als “een touch of gold of pink“, ben je verzekerd van mooie, goed bij elkaar passende foto’s aan het einde van je 21 diner.

Het is ook leuk om bijvoorbeeld als dresscode “wit” te nemen en zelf in het knalpaars te verschijnen. Naar onze mening is dit een fantastische manier om te kunnen schitteren op je Instagram-account.

Decoratie

Houd het simpel en overzichtelijk, maar toch stijlvol. Stem de styling van je uitnodigingen af op de menukaartjes van je 21 diner. De kleuren die je hiervoor gebruikt, kun je als detail terug laten komen in dezelfde kleur waxinelichtjes en bloemetjes op tafel.

Omdat er veel glazen en servies op tafel komen te staan, kan de decoratie minimalistisch zijn, zodat het niet te vol en druk wordt op tafel.

Een mooi gedekte tafel voor tijdens het diner
Een mooi gedekte tafel voor tijdens het diner

Het 21 diner zelf

Een 21 diner kan uit meerdere gangen bestaan, zodat je lekker lang kunt dineren met je gezelschap.

Het is gebruikelijk dat de ouders van de 21-jarige koken voor het gezelschap, maar je kunt ook een cateraar inhuren. Zowel zelf koken als het inhuren van een cateraar kost best wat geld en tijd.

Denk ook aan het huren van bestek, borden en glazen. Voor een mooi en sfeervol diner is het belangrijk dat het servies mooi bij elkaar past en geen rommeltje is van verschillende borden en glazen.

Als je een lager budget hebt, kun je het beste eenvoudige en gemakkelijk te bereiden hapjes serveren. Iedereen houdt bijvoorbeeld van brood met smeersels vooraf en je kunt verschillende soorten kaas of soep als tussengerecht serveren. IJs is een perfect en budgetvriendelijk dessert.

Koop de benodigde ingrediënten bij goedkopere supermarkten en controleer van tevoren waar de producten die je nodig hebt in de aanbieding zijn.

Als je ervoor kiest om zelf glaswerk en servies te kopen, doe dit dan bijvoorbeeld bij Kookstore. Het voordeel van je eigen glaswerk is dat je de glazen kunt personaliseren door de namen van de gasten erop te zetten. Dit geeft een warm welkom voor je gasten en je kunt meteen de tafelschikking kenbaar maken.

Galante bediening
Je kunt zelfs overwegen bediening in te huren

Het menu

Wil je een wat informele sfeer, dan is zelf opscheppen prima.

Wil je je 21 diner wat formeler laten verlopen, dan is het opdienen van het diner passender. Het is verstandig om je menu af te stemmen op het seizoen; de betere restaurants doen dit ook! De gerechten zullen goed passen bij het weer en de ingrediënten zijn waarschijnlijk betaalbaarder omdat je met seizoensproducten kookt.

Houd er rekening mee dat er steeds meer mensen vegetarisch, veganistisch en biologisch eten. Vraag je genodigden daarom via je uitnodiging voor je 21 diner op tijd door te geven of er dieetwensen zijn. Als je dit op tijd weet, kun je dit (of de cateraar) meenemen in het opstellen van het menu voor je 21 diner.

Tijdens het diner kun je ervoor kiezen om de gangen op de menukaartjes in zijn totaliteit ‘bloot’ te geven of door middel van subtiele hints waardoor elk gerecht een leuke verrassing blijft. Dit laatste zorgt meteen voor de nodige gespreksstof tijdens het diner 🙂

Speeches

Tussen de gerechten door is het leuk en tevens volgens de regels van een 21 diner dat er gespeecht wordt.

Voor het diner is het gebruikelijk dat jij en/of je ouders een speech geven om het 21 diner te openen. Denk voor je speech aan grappige anekdotes uit je jeugd die ook betrekking hebben op (meerdere) gasten die aanwezig zijn.

In de uitnodiging voor je 21 diner kun je vast aankondigen dat er ruimte is voor speeches en dat als er iemand iets wil gaan zeggen, dit mogelijk is tussen de gerechten door.

het diner met mooi gedekte tafel
Het diner met mooi gedekte tafel

Wat kost een 21 diner?

Een 21 diner kan je zo duur of goedkoop maken als je wilt.

Je kunt slim inkopen door op aanbiedingen te letten en bij budgetwinkels in te kopen voor zowel de ingrediënten als de 21-jarige verjaardagsversieringen. Houd er bij de budgettering van je 21 diner ook rekening mee dat je servies moet inhuren of inkopen.

Als je zelf gaat koken, dan kun je uitgaan van ongeveer 20 euro per persoon voor het eten en drinken. Bij deze inschatting zijn we uitgegaan van een gemiddelde van wat het ongeveer gaat kosten per persoon. Het kan dus goedkoper maar uiteraard ook duurder uitvallen, afhankelijk van de keuzes die je maakt.

? Ook de prijs voor het inhuren van een cateraar is gemiddeld 20 euro per persoon. Het drinken is dan echter niet meegerekend. Voor de drankjes kun je gemiddeld uitgaan van 6 euro per persoon.

Foto’s van je 21 diner

Het is een goed idee om overal wegwerpcamera’s neer te leggen zodat je gasten zelf foto’s kunnen maken. Uiteraard wil je ook een beetje in de hand houden waarvan er foto’s gemaakt gaan worden omdat je het een en ander ook graag terug wil zien op foto!

Vraag dan vooral aan je ouders, broer, zus of beste vriend of vriendin of hij of zij foto’s kan maken van het lekkere eten en de speeches.

Het is ook leuk om enkele groepsfoto’s te hebben van je 21 diner. Achteraf is het leuk om een groepsapp aan te maken met alle genodigden zodat je onderling foto’s van je 21 diner kunt uitwisselen.

Afterparty!

Na je 21 diner volgt een afterparty! Deze afterparty kan bij je ouders plaatsvinden, maar kan ook prima in de lokale kroeg plaatsvinden.

Laat het feest maar beginnen!

Nu je alles weet over het thema voor een 21 diner, kun je beginnen met het plannen van jouw perfecte viering. Van de geschiedenis en tradities tot het menu en de decoraties, hebben we je voorzien van alle informatie die je nodig hebt. Met deze 13 tips kun je van jouw 21 diner een memorabel evenement maken dat jij en jouw vrienden voor altijd zullen koesteren.

Maar voordat je gaat, willen we je vragen: wat is jouw favoriete idee voor een 21 dinerfeest? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

One thought on “21 diner thema: het VETSTE feest (13 tips)

 1. Sonic schreef:

  Helaas ben ik de 21 al gepasseerd! Anders had ik dit ook wel gewild. Met een vrouwelijke stripper dan natuurlijk.

Geef een reactie