Jubileumfeest

21 diner thema: het VETSTE feest (13 tips)

21 diner thema

Geweldig, je wordt 21 jaar! Het moment om met je vrienden samen te vieren. Niets voor niets bestaan er 21 diner thema party’s die bij het vieren van deze bijzondere leeftijd horen. Mogelijk heb je al wel eens ooit van het fenomeen 21 diner thema gehoord. En als je er al wel eens van hebt gehoord, heb je waarschijnlijk geen flauw idee wat 21 diner precies is.

Wij leggen je daarom graag in deze blog uit wat een 21 diner thema is. Met onze 21 diner ideeën en de informatie omtrent 21 diners beschik je na het lezen van deze blog over alle nodige informatie om zelf ook enthousiast een geslaagd 21 diner te kunnen geven.

Een 21 diner thema: wat is dat?

Allereerst leggen wij je graag uit hoe het 21 diner thema is ontstaan.

In verschillende landen is het bereiken van de 21-jarige leeftijd een belangrijk moment.

In Amerika, Australië en Zuid-Afrika mag je bijvoorbeeld pas vanaf dat moment legaal een alcoholische versnapering tot je nemen.

21 diner feest thema

#21diner

De leukste feestattributen voor een 21 diner! Zorg dat je goed voor de dag komt met allemaal leuke spullen in dit thema.

In Nederland is 21 jaar ook een bijzondere leeftijd want dan vervalt wettelijk gezien de onderhoudsplicht van je ouders.

De oorsprong van het 21 diner is onbekend, maar er zijn vermoedens dat het feest in de Middeleeuwen is ontstaan. Mannen werden op hun 21ste jaar tot ridder geslagen.

In Amerika was het al een tijdje traditie om het 21ste jaar op een speciale manier te vieren en we zien dit feest momenteel ook steeds vaker in Nederland opduiken. Met name bij studentenverenigingen wordt deze leeftijd al vaak uitbundig gevierd.

🕯️ Bekijk ook: 21 diner tafelversiering

Waar hou je jouw 21 diner?

Het 21 diner is een gelegenheid die zich afspeelt bij je ouderlijk huis, waar je verjaardag uitbundig gevierd wordt.

Normaliter zitten er allerlei regels aan het feest gebonden, maar dit hoef je natuurlijk niet op te volgen. Immers, het moet wel leuk blijven.

De ‘echte’ regels nemen we allereerst even kort met je door waarna je in deze blog na kan lezen hoe je deze regels na zou kunnen leven en inspireren wij jou op welke manieren je een eigen draai aan jouw 21 diner zou kunnen gaan geven.

De regels van een 21 diner:

De beloofde officiële omschreven regels voor een 21 diner thema zijn:

 • Je bent als meisje of jongen verplicht om alleen je vriendinnen of vrienden uit te nodigen
 • Het 21 diner vier je bij je ouders thuis, dit is een traditie bij een 21 diner omdat op deze manier alle genodigden kunnen zien waar je bent opgegroeid.
 • ’t 21 diner moet een thema hebben.
 • Je nodigt alle gasten uit met een officiële uitnodiging.
 • Een 21 diner is geen 21 diner zonder een tafelschikking. Je kunt er voor kiezen om elk menu je gasten een andere plek toe te wijzen zodat iedereen elkaar te spreken krijgt.
 • Alle gasten nemen een cadeautje mee voor je ouders omdat zij zo aardig zijn het ouderlijk huis beschikbaar te stellen voor je 21 diner.
 • De tafel is mooi en sfeervol aangekleed (liefst passend bij het gekozen thema).
 • Een 21 diner is geen 21 diner zonder speeches van jezelf, je ouders en vriendinnen of vrienden.
 • Je 21 diner cadeau is sowieso altijd een fotoboek over jou waar liefdevol veel tijd in is gestoken door je vriendinnen of vrienden. In zo’n boek komen oudere en nieuwe foto’s te staan die mooie herinneringen uit je leven weergeven.

Wat doe je tijdens jouw 21 diner?

De meeste 21 diners kennen eenzelfde opzet en daar kun je naar eigen wens van afwijken.

Vaak start het spektakel later in de middag met een kleine borrel. Dit is het moment waarop iedereen zich kan voorstellen aan elkaar, mede omdat het voor kan komen dat niet iedereen elkaar kent.

Dit is ook het moment waarop de genodigden iets van een presentje overhandigen aan je ouders. Het cadeau hoeft niet spectaculair te zijn, maar het is wel belangrijk als blijk van waardering voor de tijd die je ouders in het feest hebben gestoken.

Na de borrel is het tijd om aan tafel te gaan. In de meeste gevallen wordt er aan alle gasten een plekje aan tafel toegewezen en is iedere zitplek van een naamkaartje voorzien.

Voordat het diner start, is het een traditie dat je als jarige de gasten welkom heet, het liefst in de vorm van een speech. Daarna kan het diner beginnen!

Tijdens het diner is het ook speechen geblazen, je gasten krijgen de tijd om hun stukjes op te voeren. Ook is dit het moment om cadeaus te geven, als ook het 21 diner boek. Dit is dus het boek vol met herinneringen en foto’s.

naamkaartje voor het 21 diner

#naamkaartjes

De leukste naamkaartjes voor jouw 21 diner! Zorg dat iedereen op de juiste plek komt te zitten.

21 diner uitnodiging: geheel in thema

Het is dus heel gebruikelijk om tijdens jouw 21 diner enkel alleen mannen of vrouwen uit te nodigen.

Dit hoeft zoals je al las alleen als je jouw 21 diner strikt volgens de traditie wilt vieren.

Heb je eenmaal helder wie je wilt uitnodigen, dan kun je aan de slag met de 21 jaar verjaardagsfeest uitnodiging.

Er bestaan diverse apps waarmee je leuke (digitale) kaarten kunt maken, helemaal naar eigen wens. Zelf zijn we onwijs fan van de website Canva.com, dit omdat iedereen met deze website uit de voeten kan en er veel mogelijkheden zijn.

Op je uitnodiging moet in ieder geval komen te staan wanneer je het diner wilt geven en waar het feest wordt gehouden. Daarnaast zou je op de uitnodiging de eventuele dresscode of het 21 diner thema kunnen vermelden als dit van toepassing is.

Het aantal genodigden is helemaal aan jou, maar bedenk wel dat het om een diner gaat en dit best wel wat werk met zich meebrengt ( ja ook als je voor catering kiest).

Je gemaakte digitale kaart verstuur je per post, of eenvoudig via Whatsapp!

21 diner uitnodiging thema

#21diner

De leukste uitnodigingen voor een 21 diner! Zorg dat je goed voor de dag komt met een elegante uitnodiging, geheel in thema.

Waar vier je het 21 diner?

Je kunt het overal vieren, maar gebruikelijk is het dus om jouw 21 diner te vieren bij je ouders thuis. Er moet dan wel voldoende plek zijn om al je gasten kwijt te kunnen.

Bij goed weer zou je kunnen overwegen het diner buiten plaats te laten vinden. Plaats dan voor de zekerheid een tent voor het geval dat het slecht weer wordt die dag of het weer ineens omslaat. Je wilt namelijk niet dat je 21 diner in het water valt.

Naast dat je ervoor kan kiezen het buiten in de tuin te vieren, zijn er tal van andere opties, zoals jouw 21 diner plaats te laten vinden in een bos of ergens in een parkje. Hier zou dan wel het diner op aan gepast dienen te worden, omdat koken aldaar een lastig verhaal wordt.

Is er echt ruimtegebrek dan is er altijd nog de mogelijkheid een zaaltje af te huren, eventueel met bijbehorende cateraar. Is er geen cateraar aanwezig, zijn er genoeg cateraars die je maar al te graag op locatie kunnen en willen helpen

🎲 Op zoek naar een leuk spel voor tijdens of na het 21 diner? Check dit spel!

21 diner thema

Wil je een 21 diner dat stijlvol is en toffe kiekjes oplevert? Kies dat vooral voor een hip thema op jeouw 21 diner.

Met een thema zoals kleurrijk zomers of door als dresscode bijvoorbeeld voor ‘een touch of gold of pink te kiezen ben je gegarandeerd van gave mooie afgestemde foto’s aan het einde van het 21 diner.

Ook leuk om bijvoorbeeld als dresscode ‘wit’ te nemen en zelf in het knal paars te verschijnen, als je het ons vraagt helemaal fantastisch om optimaal te kunnen shinen op je Instagram account.

Decoratie

Hou het simpel en overzichtelijk maar toch stijlvol. Stem je uitnodigingen qua styling af met de menukaartjes op je 21 diner. De kleuren die je hierin gebruikt kun je als detail in dezelfde kleur waxine lichtjes en bloemetjes op tafel terug laten komen.

Omdat er een hoop glazen en servies op tafel komt te staan kan dit minimalistisch zodat het niet te vol en druk wordt op tafel.

Een mooi gedekte tafel voor tijdens het diner
Een mooi gedekte tafel voor tijdens het diner

Het 21 diner zelf

Een 21 diner mag uit meerdere gangen bestaan zodat je lekker lang met elkaar kan dineren.

Het is gebruikelijk dat de ouders van de 21 jarige koken voor het gezelschap. Maar er mag ook best een cateraar ingeschakeld worden.

Zowel het zelf koken als het inhuren van een cateraar kost best wat geld en tijd.

Denk daarbij ook aan het huren van bestek, borden en glazen. Voor een mooi sfeervol diner is het een must dat het servies mooi bij elkaar is afgestemd en geen rotzooitje wordt aan een verzameling van verschillende borden en glaswerk.

Denk bij een lager budget vooral aan eenvoudige makkelijk te bereiden hapjes. Zo lust iedereen graag brood met smeersels vooraf en serveer bijvoorbeeld verschillende kaasjes of soep als tussengerecht. Ijs is perfect en budget-proof als dessert.

Koop de benodigde ingrediënten in bij de goedkopere supermarkten en controleer van te voren waar hetgeen je nodig hebt in de aanbieding is.

Kies je ervoor om zelf glaswerk en servies in te kopen, doe dit dan ook bij bijvoorbeeld Kookstore.

Voordeel van je eigen glaswerk is dat je de glazen kan personaliseren door de namen van de gasten erop te zetten. Dit is nog eens een welkom binnenkomst voor je gasten en je kan hiermee tevens meteen de tafelschikking mee kenbaar maken.

Galante bediening
Galante bediening inhuren via Gallant & More

Het menu

Het is goed om te bedenken of je alles laat opdienen of dat je gezellig de schalen op tafel zet zodat je gasten zelf op kunnen scheppen. Deze keuze is onder andere afhankelijk van de ruimte die je hebt aan tafel en wat je graag wilt uitstralen.

Wil je een wat informele sfeer dan is zelf opscheppen prima.

Wil je je 21 diner wat formeler laten verlopen, dan is het opdienen van het diner passender. Het is verstandig om je menu af te laten stemmen op het seizoen, de betere restaurants doen dit ook! De gerechten zullen goed passen bij het weer en de ingrediënten zijn waarschijnlijk betaalbaarder omdat je met seizoen producten kookt.

Houd er rekening mee dat er steeds meer mensen vegetarisch, veganistisch en biologisch eten. Vraag je genodigden daarom via je uitnodiging van je 21 diner op tijd door te geven of er dieetwensen zijn. Als je dit op tijd weet kun je dit (of de cateraar) meenemen in het opstellen van het menu voor je 21 diner.

Tijdens het diner kun je ervoor kiezen om de gangen op de menukaartjes in zijn totaliteit ‘bloot’ te geven of door middel van subtiele hints waardoor elk gerecht een leuke verassing blijft. Dit laatste zorgt meteen voor de nodige gespreksstof tijdens het diner:).

Speeches

Tussen de gerechten door is het leuk en tevens volgens de regels van een 21 diner dat er gespeecht wordt.

Voor het diner is het gebruikelijk dat jij en of je ouders een speech geeft om het 21 diner te openen. Denk voor je speech aan grappige anekdotes uit je jeugd die ook betrekking hebben op (meerdere) gasten die aanwezig zijn.

In de uitnodiging van je 21 diner kun je vast aankondigen dat er ruimte is voor speeches en dat als er iemand iets wil gaan zeggen dit mogelijk is tussen de gerechten door.

Wat kost een 21 diner?

Een 21 diner kan je zo duur of goedkoop maken als je maar wilt.

De ingrediënten maar ook de 21 jaar verjaardag versiering kun je slim inkopen door op aanbiedingen te letten en bij de budgetwinkels inkopen te doen.

Hou er bij de budgettering van je 21 diner ook rekening mee dat je servies moet inhuren of inkopen.

Als je zelf gaat koken dan kun je uitgaan van ongeveer 20 euro per persoon voor het eten en drinken. Bij deze inschatting zijn wij uitgegaan van een gemiddelde van wat het ongeveer gaat kosten persoon. Het kan dus goedkoper maar uiteraard ook duurder uitvallen, dit is afhankelijk van de keuzes die je maakt.

🥄 Ook de prijs voor het inhuren van een cateraar is gemiddeld 20 euro per persoon. Het drinken is dan echter niet mee berekend. Voor de drankjes kun je gemiddeld uitgaan van 6 euro per persoon.

Foto’s van je 21 diner

Volgens ons is het een goed idee om overal wegwerp camera’s neer te leggen zodat je gasten zelf foto’s kunnen maken.

Uiteraard wil je ook een beetje in de hand houden waarvan er foto’s gemaakt gaan worden omdat je het een en ander ook graag terug wil zien op foto!

Vraag dan vooral aan je ouders, broer, zus of allerbeste vriend of vriendin of hij of zij foto’s kan maken van het lekkere eten en de speeches.

Ook is het tof om ook enkele groepsfoto’s te hebben van je 21 diner. Achteraf is het leuk om een groepsapp aan te maken met alle genodigden zodat je de foto’s van je 21 diner onderling uit kan wisselen.

Afterparty!

Na je 21 diner volgt een after party! Deze after party kan bij je ouders plaats vinden maar kan ook prima plaats vinden in de lokale kroeg.

Echt zorgeloos genieten van je 21 diner? Lees nu snel verder

Wat dacht je van een feest waarbij je helemaal geen omkijken hebt naar alle service gerichte zaken op jouw feest? Een feest die je nog lang zult herinneren.

Je kent de feestjes vast wel, feesten waaraan je warme herinneringen hebt overgehouden.

Ook jij kunt een feest organiseren waarover nog lang wordt gesproken. Wat dacht je van het inhuren van een ober op jouw feest?

Jouw ober zorgt voor alles: van de bediening, tot aan de afwas. Op die manier heb je echt tijd voor jouw gasten! Dit allemaal heel erg betaalbaar!

Dat is te gek toch? Inmiddels hebben ruim 2000 mensen gebruik gemaakt van onze obers en hebben hierdoor een fantastisch feest gehad.

We krijgen dan ook dagelijks berichten van mensen die aangeven, veel te hebben gehad aan onze bediendes! Jij kunt de volgende zijn! Lees onze reviews maar eens even. Hieronder een kleine voorproefje:

📝 Frank maakt je feest helemaal compleet. Frank super bedankt! Wij hebben een onvergetelijke Abraham feest gehad.

Waar wacht je nog op? Wil je net als ruim 2000 andere mensen een onvergetelijk feest vieren en daarmee blijvende en warme herinneringen creëren?

Vraag dan een vrijblijvende offerte aan en we sturen je binnen 12 uur een passende offerte!

21 diner thema: zo vier jij jouw feestje!

One thought on “21 diner thema: het VETSTE feest (13 tips)

 1. Sonic schreef:

  Helaas ben ik de 21 al gepasseerd! Anders had ik dit ook wel gewild. Met een vrouwelijke stripper dan natuurlijk.

Geef een antwoord