Een wijnproeverij: voor de één een serieuze aangelegenheid, voor de ander een vermakelijk feestje. Bij welke van de twee groepen je ook hoort, het organiseren van een wijnproeverij bij jou thuis, is niet zo moeilijk als je misschien denkt. En met onze tips gaat het zeker een succes worden!
Wat is een wijnproeverij (thuis) eigenlijk?
De naam zegt het al: er wordt wijn geproefd. Dat betekent dus niet ongegeneerd slobberen van een supermarktwijntje, maar verschillende soorten wijn echt proeven om te kijken welke je lekker vindt.
Wijnproeverijen zijn al oud, eigenlijk net zo oud als wijn zelf. Bij een professionele wijnproeverij wordt de smaak en geur van de wijn beschreven en beoordeeld aan de hand van een standaard systeem. Ook wordt de wijn in een standaard proefglas geschonken. Dit is dus wel iets anders dan de wijnproeverij die je als amateur over het algemeen bijwoont, en dat is natuurlijk helemaal prima.
Een professionele wijnproeverij verloopt altijd via dezelfde stappen:
- De wijn wordt ingeschonken;
- de kleur wordt beoordeeld, door het glas schuin boven een lichte ondergrond te houden;
- voor de beoordeling van de geur wordt de wijn in het glas rond gewalst;
- vervolgens wordt er een slok genomen en om de smaak te beoordelen wordt deze in de mond rondgedraaid;
- tenslotte wordt de wijn uitgespuugd in een kwispedoor.
Veel amateurs vinden het zonde om de wijn uit te spugen, en dus zie je bij informele proeverijen vaak dat de wijn gewoon wordt doorgeslikt. Sterker nog, het komt niet zelden voor dat de glazen opgedronken worden. Bij een officiële proeverij is dat natuurlijk not done: je beoordelingsvermogen wordt er niet beter op als je aangeschoten bent!
Zelf een wijnproeverij thuis organiseren, waar begin je?
Als je een wijnproeverij wil organiseren, is het dus goed om eerst te bepalen wat je doel is. Wil je daadwerkelijk wijnen proeven, misschien wel voor een andere gelegenheid zoals een bruiloft? Of gaat het er vooral om om met vrienden en/of familie een leuke tijd te hebben onder het genot van wat lekkere wijnen?
De keuze die je maakt, bepaalt waarschijnlijk wie je gaat uitnodigen, of je een professionele wijnkenner of sommelier inschakelt, en hoe serieus je de proeverij an sich neemt.
In dit artikel zullen we het vooral gaan hebben over de wijnproeverij voor de fun. Waarbij de meeste tips ook van toepassing kunnen zijn op een meer serieuze proeverij.
Tip 1: Nodig niet teveel mensen uit
Hoe meer mensen, hoe gezelliger? Dat gaat zeker op voor een feestje, maar voor een wijnproeverij is dit niet heel erg handig. Als je met een grote groep bent, is het lastig om iedereen geconcentreerd te houden.
En hoewel je proeverij niet heel serieus hoeft te zijn, is het wel leuk als iedereen weet wat er geproefd wordt en dat je alle rondes af kunt maken.
Nodig ook geen mensen uit die écht niets met wijn hebben en het ook niet willen leren drinken. Voor een beginnende wijndrinker is een proeverij een mooie oefening, maar als je een verstokte bierdrinker vraagt om wijn te proeven, kan dat de sfeer behoorlijk beïnvloeden. Iemand moet er namelijk wel voor openstaan.
Kortom, nodig enthousiaste mensen uit die echt zin hebben in een proeverij, en maak er een leuke middag/avond van!
Tip 2: laat een wijnkenner komen
Je kunt tegenwoordig een wijnproeverij in een box bestellen, waarmee je zelf aan de slag kunt. Dit is natuurlijk een prima oplossing, maar je bent nu eenmaal geen wijnkenner. Je kunt de informatie van een blaadje oplezen, maar dat zegt zeker niet alles. Daarom is een wijnproeverij aan huis een stuk leuker als je iemand laat komen die er wat meer van weet.
Niet alleen omdat die dan ook meer over de wijnen kan vertellen, maar ook omdat die de wijnen op de juiste manier ontkurkt en inschenkt, waardoor het een beleving wordt om die wijn te proeven. Je kunt ook een ober aan huis huren, die weet ook hoe het moet en weet als het goed is ook wel wat over de wijnen te vertellen. Helemaal als je van tevoren even laat weten welke wijnen je gaat proeven.
Tip 3: kies een thema voor de wijnproeverij bij jou thuis
Je zult zien dat als je een professional laat komen, deze de wijn in thema’s opdeelt. Dat kan per regio of een land zijn, maar het kan net zo goed een ander thema hebben. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen witte of rode wijn te proeven, of juiste een combinatie van verschillende soorten wijn.
Of ga dezelfde soorten wijn vergelijken, maar dat uit verschillende streken. Denk dan bijvoorbeeld aan het vergelijken van een klassieke, Franse Chardonnay met die uit Australië en Amerika. Of kies het seizoen als thema, in de zomer bijvoorbeeld lichte wijnen die heerlijk smakelijk bij hoge temperaturen, en in de winter stevige wijnen die je van binnenuit verwarmen.
Het thema zou ook bubbels kunnen zijn, waarbij je champagne, cava, prosecco en sekt kunt proeven. Of heb je altijd al willen weten welke wijn bij jouw signature gerecht past? Dan kun je daar je proeverij op aanpassen.
Je hoeft dus echt niet alleen in wit/rood/rosé te denken, of per land, maar je kunt veel verschillende thema’s aangrijpen om een originele wijnproeverij te organiseren. Wel is het misschien handig om even een expert te raadplegen of jouw thema wel een goed idee is. Je wil ook niet dat mensen ziek worden van allerlei soorten wijn door elkaar…
Tip 4: bij wijn hoort eten
Als je gaat wijnproeven, is het handig als je dat met een gevulde maag doet. Op een goede bodem valt het waarschijnlijk net allemaal wat beter. Zo kun je de wijnproeverij rondom een aantal gangen organiseren, waarbij je dus steeds een gang eten serveert, die past bij de wijn van die ronde.
Maar je kunt er ook voor kiezen om enkel hapjes te serveren. Wees van tevoren wel duidelijk in je uitnodiging wat je gaat doen, zodat mensen voorbereid (en dus wel of niet gegeten) op je proeverij verschijnen.
Elke ronde wijn kun je dan voorzien van een bijpassend hapje. En waar we vaak aan hartig denken, kan iets zoets bij sommig wijnen ook heel goed. Zo is (pure) chocolade een perfecte combinatie met diverse rode wijnen en past witte of melkchocolade bij mousserende wijn. Maar ook fruit als druiven, bessen of aardbeien kunnen mooie combinaties vormen.
Dus denk qua eten vooral ook eens out of the box, vooral als je meer te weten wil komen over welke wijn- en spijscombinaties goed werken. Dat wil niet zeggen dat je geen kaasplank mag maken, met druiven en noten, want dat smaakt bijzonder goed bij wijn. Maar denk ook aan hapjes met bijvoorbeeld vis of biefstuk, of juist iets pittigs bij een wat frissere wijn.
Lees ook: interessante wijnboeken
Tip 5: Bepaal de volgorde
Nu je weet welke wijnen en welk eten je gaat serveren, is het tijd om een goede volgorde te maken. Heb je hulp van een professional, dan kan die hier zeker goede tips voor geven. Vaak zie je dat je van lichtere wijnen (en dus hapjes) naar zwaardere gaat, en afsluit met iets zoets als een dessertwijn of port. O ja, port mag natuurlijk ook meegenomen worden in een proeverij!
Proef je verschillende wijnen, dan begin je idealiter met de bubbels, vervolgens wit en daarna rood. Dan bouw je de intensiteit op. En hetzelfde doe je dus met het eten of de hapjes, bij de bubbels hoort dan een amuse, bij witte wijn (lees ook: beste witte wijnboeken) een voorgerecht van vis of schaaldieren en als hoofdgerecht een mooi stuk vlees. Hetzelfde kun je doen als je hapjes serveert.
Tip 6: Haal je mooiste glazen uit de kast
Tenzij je een professionele wijnproeverij volgt, kun je prima met je eigen glazen aan de slag. Waarschijnlijk heb je niet genoeg glazen om iedereen van een nieuw glas per ronde te voorzien, maar het zou mooi zijn als je voor iedereen twee of drie (verschillende) glazen hebt. Dan kun je tussen de rondes door prima de glazen even afwassen zodat je wel bij elke ronde een schoon glas hebt.
Heb je niet zo veel (mooie en/of matchende) glazen? Je kunt ze op veel plekken ook huren. Vraag het eens aan de sommelier of ober, als je die inhuurt, wellicht kan die je hiermee op weg helpen. Of zie het als een mooie gelegenheid om je glazen eens aan te vullen 😉
Tip 7: Maak voor iedereen een proefformulier
Als je gaat wijnproeven, kan het heel goed zijn dat je een wijn, of misschien meerdere, tegenkomt die je later nog eens wil drinken. Vooral als je als doel hebt om wijn te proeven voor je bruiloft of bij een specifiek gerecht, is het handig als je hier een vinkje bij kunt zetten.
Je kunt er bovendien een soort wedstrijdje van maken met een scoreformulier: welke wijnen vallen bij de groep het meest in de smaak? Best handig om te weten voor aankomende feestjes en etentjes! Zorg er in ieder geval voor dat iedereen zijn formulier ook mee naar huis kan nemen, zodat ze gemakkelijk na kunnen kijken wat die lekkere wijnen ook alweer waren die jij ze hebt voorgeschoteld!
Tot slot: vergeet niet te genieten
Als je een wijnproeverij organiseert, kun je als gastvrouw of -heer nog wel eens vergeten om zelf ook te genieten van de avond. Zo gaat dat ook vaak bij je eigen feestje: jij bent de hele avond aan het rennen en zorgen dat niemand iets tekort komt, en vergeet daarbij om zelf gezellig mee te doen. En dat is jammer!
Daarom willen we nogmaals zeggen dat je het jezelf gemakkelijk kunt maken als je iemand inhuurt die de proeverij voor je regelt, of iemand die de wijnen voor je inschenkt, uitserveert en zorgt dat de juiste hapjes op het juiste moment op tafel verschijnen. Zo kun jij ook optimaal genieten van de proeverij!
Een wijnproeverij thuis: zo makkelijk kan het zijn!