Examen

Wat zijn de tradities als je geslaagd bent voor je eindexamen?

examen traditie

Als je geslaagd bent voor je eindexamen mag dit uiteraard niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom vragen veel studenten zich af wat de tradities als je geslaagd bent voor je eindexamen?  Naast het organiseren van een examenfeest zijn er diverse traditionele manieren waarop deze mijlpaal kenbaar kan worden gemaakt. Denk hierbij aan het vlagritueel en als je jouw schooltas kwijt bent, hangt deze waarschijnlijk ook aan de vlaggenmast. Dit zijn de tradities waarmee je aan de hele wereld laat weten dat jij geslaagd bent voor je eindexamen maar waar komen deze gewoontes vandaan? Wij geven je het antwoord op deze examenvraag.

Waar komt het vlagritueel vandaan als de eindexamenresultaten bekend zijn?

Als er wat te vieren is, moet de vlag uit. Dit is in Nederland een goede gewoonte geworden en het slagen voor een examen vormt hier dan ook zeker géén uitzondering op. We maken deze mijlpaal graag bekend door de vlag uit te hangen, ondanks dat een examenfeest geen officiële reden is om “te vlaggen”.  Als je jezelf afvraagt waar het vlagritueel vandaan als de eindexamenresultaten bekend zijn, moet je best ver terug gaan in de tijd. 

Het uithangen van de vlag wordt gedaan om een succesvol eind van een leerperiode te visualiseren. Deze traditie is ontstaan na de tweede wereldoorlog. Het vlagritueel werd geïnitieerd door de scholen zelf. Een ambachtsschool in Leiden koos ervoor om de vlag uit te reiken ter ere van de diploma uitreiking. Dit goede voorbeeld werd al snel gevolgd door meerdere opleidingsinstituten.

Dat goed voorbeeld doet volgen blijkt wel uit het feit dat bij steeds meer studenten ook thuis de vlag werd uitgehangen om kenbaar te maken dat de examens met een positief resultaat zijn afgerond. Er wordt tegenwoordig zelfs ieder jaar een nationale vlag-dag voor de eindexamenkandidaten uitgeroepen.

Waarom die schooltas aan de vlaggenstok als je geslaagd bent?

Het ophangen van je schooltas aan de vlaggenstok als je geslaagd bent is een typisch Nederlands gebruik. Eigenlijk is deze gewoonte een beetje uit nood ontstaan. Niet iedereen had immers de beschikking over een vlag en/of een vlaggenstok.

Om dit gemis “te compenseren” maar toch kenbaar te maken dat deze fase van de studie succesvol was afgerond, werden de schoolboeken en schriften buiten opgehangen. Pas later kwam de boekentas erbij en ontstond vaak de combinatie van de vlaggenstok, de vlag en de schooltas. Nog altijd is dit een ritueel waarmee aangegeven wordt dat een schoolperiode met succes is afgesloten.

geslaagd versiering

#HOORAY!

De leukste feestattributen voor een examenfeest! Zorg dat je goed voor de dag komt.

Internationale tradities om te vieren dat iemand geslaagd is voor het eindexamen

Als je het ophangen van een schooltas aan een vlaggenstok een rare traditie vindt, is het zeker goed om eens een blik te werpen op de internationale tradities om te vieren dat iemand geslaagd is voor het eindexamen. Het kan immers veel gekker. In Amerika is Graduation Day het moment waar iedere student naar uitkijkt. Op het moment dat iedereen zijn of haar vierkante hoedje in de lucht gooit na de toespraak van de directeur of rector zullen veel studenten en ouders opgelucht ademhalen. 

In Amerika vieren ze op een relatief onschuldige manier dat de stap naar een nieuwe toekomst gezet kan worden. In landen als Italië en Argentinië gaat het er heel anders aan toe. Daar hebben ze de gewoonte dat de geslaagde studenten besmeurd worden met ketchup, room en andere plakkerige etenswaren die op dat moment voorhanden zijn. In deze landen wordt deze “smeerboel” kleinschalig aangepakt.

In Oxford (UK) gaan ze bij dit ‘Trashing moment’ een stapje verder. De studenten worden niet alleen besmeurd met etenswaren maar krijgen ook een douche van confetti en glitters. Je zult dus weten dat je geslaagd bent! De groep studenten wordt dus omgetoverd tot een bont gezelschap voor zover ze dit nog niet waren.

Graduation Day
Graduation Day

Russefeiring als afscheid van de middelbareschooltijd

In Noorwegen houden ze er een traditie op na die niet helemaal in dit rijtje past maar we je niet willen onthouden. We willen je kennismaken met Russefeiring, de manier waarop in dit land afscheid wordt genomen van de middelbareschooltijd. Het is een traditie die van oorsprong uit Denemarken komt. Daar is het een inwijdingsritueel (een soort ontgroening) voor studenten.

In Noorwegen is het een periode waarin eindexamenkandidaten als feestend door het land trekken. Ze dragen hierbij een Rødruss of een Blåruss, een rode of blauwe overall. De oudste groep die een algemene opleiding heeft gevolgd draagt een Rødruss, de examenleerlingen die een opleiding hebben gevolgd met een handelscomponent profileren zich in een Blåruss. De examenkandidaten trekken met gekleurde bussen (rood of blauw uiteraard) door heel Noorwegen. Er wordt gefeest, er worden festivals bezocht, er wordt vrijwilligerswerk gedaan en er worden gekke en bijzondere opdrachten uitgevoerd.

Als zij voor deze opdrachten slagen krijgen de eindexamenkandidaten een trofee (de ‘russeknuter’) die aan de baret wordt gespeld. 17 mei is de laatste dag van deze periode. Dit wordt gevierd in het hele land. Deze dag is uitgeroepen tot nationale feestdag. 

geslaagd uitnodiging

#geslaagd

De leukste uitnodigingen voor een eindexamenfeest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een passende uitnodiging.

De oplettende lezer zal het ongetwijfeld opgevallen zijn dat we schrijven over de eindexamenkandidaten. Deze periode vindt inderdaad voor het eindexamen plaats. In de periode direct na 17 mei wordt het eindexamen afgenomen. Als je weet dat de leeftijd van de meeste Russ 18 jaar is en dat dit de leeftijd is dat het in Noorwegen toegestaan is om alcohol te mogen drinken, kun je de gevolgen wel raden. Voor veel jongere studenten is de ‘Russetid’ dan ook een kennismaking met alcohol.

Misschien is het beter om dit soort examenfeestjes juist na het slagen voor je examen te geven. Dit zal ook de reden zijn dat het geven van een examenfeest bij ons een van de tradities is die je zeker in ere moet houden als je geslaagd bent voor je eindexamen. 

Ben jij geslaagd voor je examen en ga je een feest geven?

Ontdek dan hier onze onmisbare tips voor het organiseren van een geslaagd examenfeest!  

Geef een reactie