Bruiloft

Passend trouwpak kiezen omdat kleren de man maken

trouwpak kiezen

Als er een dag is dat het spreekwoord “kleren maken de man” van toepassing is, is dat ongetwijfeld jouw eigen bruiloft. Je wilt als bruidegom uiteraard in stijl naast je bruid lopen en juist dat vormt een uitdaging. Het is een leuke uitdaging in dit geval want je hebt een veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden hierin. De keuze voor een passend trouwpak is een leuk traject die je vaak met een of meerdere dierbaren aflegt en dat “passen” kun je letterlijk nemen. Wat komt er kijken bij het kiezen van een passend trouwpak?

Sta je er als man alleen voor bij het kiezen van een trouwpak?

Je trouwdag is de dag waarop je alles tot in ieder detail geregeld wilt hebben. Net als bij je bruid, staat als bruidegom het kiezen van geschikte trouwkleding op je to-do lijstje.

Waar veel mannen voor het uitkiezen van hun kleding normaal gesproken terug kunnen vallen op hun lief, is dat nu even niet het geval. Als je op een wat traditionele manier trouwt, zul je vooraf van elkaar niet (willen) weten wat de ander aan heeft op de grote dag. 

We zullen jullie meteen gerust stellen mannen, je staat er niet alleen voor!

Je mag bijvoorbeeld je moeder, je ceremoniemeester of je beste vriend meenemen als je een trouwpak gaat uitzoeken.

Daarnaast zul je merken dat als je naar een speciaalzaak voor trouwkleding gaat, je er zeker niet alleen voor staat. Hier wordt je pak gevormd naar jouw uitstraling en persoonlijkheid.  

Trouwpak of trouwkostuum?

Het bovenstaande geeft een duidelijk beeld waarom je bij een speciaalzaak voor trouwkleding niet terecht kunt voor een trouwkostuum maar een trouwpak.

Hoewel deze woorden erg op elkaar lijken, is het verschil enorm groot. Een trouwpak is een maatpak, omdat jouw trouwpak volledig op maat voor je wordt gemaakt. Een kostuum zou een kant en klaar pak zijn. 

Daarnaast is er ook een verschil tussen een trouwpak en een confectiepak. In eerste instantie ga je naar de trouwwinkel om het design van je pak uit te kiezen. Als je deze lastige keuze hebt gemaakt, begint het finetunen van je keuze. Neem ook de term “finetunen” maar letterlijk.

Bij een goede (tailor made) zaak, wordt je lichaam op zo’n 20 tot 25 punten opgemeten. Aan de hand van deze vele meetpunten wordt een gedetailleerd patroon getekend die als basis dient voor het vervaardigen van het pak.

Hierin verschilt een trouwpak van een confectiepak. Bij een confectiepak dient een gangbare maatvoering als basis en wordt deze voor je versteld waar nodig. Dit wordt een “made to measure” pak genoemd.

Het bovenstaande benadrukt direct het feit dat je het perfecte trouwpak niet standaard in de winkel kunt krijgen en dat je wel even de tijd moet nemen om JOUW trouwpak uit te kiezen. 

Hoe ziet jouw trouwpak eruit?

Omdat je trouwpak volledig speciaal wordt vervaardigd, heb je alle mogelijkheden om deze volledig te personaliseren. Je kunt op deze manier “dragen wie je bent”. Je trouwpak kan volledig aansluiten bij jouw karakter en uitstraling. Jij vormt als bruidegom het uitgangspunt van het ontwerp.

Dit beperkt zich slechts tot de pasvorm. Het is de verdieping op je karakter, persoonskenmerken en de gewenste uitstraling die een outfit volledig authentiek maakt. Hoe ziet jouw trouwpak eruit?

Het komt meer dan regelmatig voor dat bruidegoms hierbij verrast worden door de vakmensen die in deze zaken staan. Je bent niet de eerste aankomende bruidegom die een zaak binnenstapt met het idee om in een grijs pak of in het traditionele “trouw-blauw” het “ja-woord” te zeggen tegen de bruid en de trouwambtenaar. Na een lange zit, veel kopjes koffie en watertjes verder blijkt hij een hele andere keuze gemaakt te hebben!

Vul de parkeermeter maar flink als je naar dit soort winkels gaat want ze laten je een groot aantal opties passen, ook trouwpakken waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben!

Trouwpak kiezen dat jou letterlijk én figuurlijk past

Met het bovenstaande willen we aangeven dat je een trouwpak moet (en kunt) kiezen dat jou letterlijk én figuurlijk past. Doordat je hier alle mogelijkheden in hebt, kun je een keuze maken voor een trouwpak dat letterlijk bij je past en dicht bij jouw stijl en karakter blijft.

Je kunt hierbij nog altijd blijven vasthouden aan jou keuze voor een zeer traditioneel of casual pak maar zult ook ontdekken dat hier heel veel tussen zit. Daarnaast zul je merken dat zelf accessoires een perfecte finishing touch zullen vormen voor je outfit.

Ook hierin kun je verrassen waarmee je door het creëren van spanning in het contract tussen je pak en de accessoire het gewenste effect krijgt. Je hebt dus alle vrijheden om te kunnen “dragen wie je bent”……  of toch niet?

De perfecte match vormen met je bruid

Helaas mannen, in dit geval gaat die vlieger niet helemaal op…… Je moet immers een match vormen met je bruid. Dat is in het dagelijks leven al van toepassing (anders ga je niet met haar trouwen) maar op je bruiloft is dat zeker niet anders!

Dit is niet alleen van belang met betrekking tot het thema (de uitstraling) van de kleding maar ook op de kleurstelling. Een moderne bruid en een bruidegom met een jaren 20 “Peaky Blinders” uitstraling lijkt op een combinatie van twee huwelijken. 

Daarnaast speelt de kleurencombinatie tussen jullie een rol. In dit geval moet je je kleurstelling van je trouwpak af stemmen op de keuze van je bruid. Wellicht zul je hier nooit aan gedacht hebben maar als jouw bruid kiest voor een trouwjurk met een koude tint (spierwit), ziet jouw kleding er viezig en smoezelig uit als je jouw keuze hier niet op aanpast. Dit is ook het geval bij de keuze voor een warme tint (off white zoals ivoor, champagne, ecru, crème). 

Je kunt dit “probleem” eenvoudig oplossen door een foto of een stukje stof waarvan de jurk gemaakt wordt (in een gesloten enveloppe mee te nemen als je een trouwpak gaat uitkiezen. Een goed trouwbedrijf weet hier op de perfecte manier mee om te gaan zonder een belangrijk geheim voor jou te verklappen.

Wanneer een trouwpak uitzoeken?

Tot slot het antwoord op de vraag die vele bruidegoms hebben. Wat is het beste moment om een trouwpak uit te kiezen? Je bruid zal hier veel eerder mee aan de gang gaan en dat past precies in jouw planning.

Als je 5 tot 3 maanden voor de grote dag aan dit traject begint, ben je ruim op tijd. Je kunt dan een keuze maken uit de nieuwste collectie, met de bijbehorende trends).

Daarnaast is de kans niet groot dat de kleding achteraf nog versteld moet worden omdat je wat aangekomen of afgevallen bent. Dit is overigens géén punt om je zorgen over te maken. De trouwzaak zal dit zeker voor je doen als dit noodzakelijk is. Kleren maken immers de man en dat is zeker het geval op jouw trouwdag.

Geef een reactie