Bruiloft

11 praktische tips om je trouwjurk wit te houden

trouwjurk wit houden

Ga je in het wit trouwen? Dan is de kans groot dat een van je grootste zorg op je bruiloft is dat je jurk (of je pak uiteraard, steeds meer mannen trouwen ook in het wit) ook wit blijft. Om je te helpen bij deze missie delen we een aantal praktische tips om je trouwjurk wit te houden. 

Vlekken op je trouwjurk, hoe ga je ermee om?

Verderop in dit artikelen delen we graag een aantal praktische tips met je om je trouwjurk wit te houden. Voordat we deze tips met je delen is het goed om je erop te wijzen dat het wit houden van je trouwjurk een grote uitdaging is waarin niet iedereen in slaagt.

Het ontstaan van vlekken op je kleding is bijna onvermijdelijk. Een omhelzing uit emotie, kinderen met hun tomeloze energie en spontaniteit, huisdieren die uit liefde voor jou argeloos met hun natte neus langs je trouwkleding gaan….. het zijn de belangrijkste bedreigingen voor een witte trouwjurk.

Daarnaast is het soms niet te vermijden dat er een vlekje of een veeg op je jurk ontstaat bij een fotoshoot, hoe voorzichtig je ook bent….. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

De vraag is uiteraard hoe je met deze situatie om gaat. Je kunt er van alles aan doen om iedere risicovolle situatie te mijden en hier heel gespannen over te doen maar je ontneemt jezelf een ontspannen invulling van je bruiloft.

De vraag is dan ook hoe je omgaat met het ontstaan van een vlek op je bruiloft. Er zijn stellen die hier 1 seconde van balen en daarna lekker doorgaan met genieten van hun mooiste dag van hun leven. Dat is wellicht de beste instelling op je bruiloft.

Hiermee geven we niet aan dat je onvoorzichtig moet zijn. We delen dan ook graag een aantal praktisch tips met je om je trouwjurk wit te houden.

Zo hou je je trouwjurk wit

 • Haal je jurk zo laat mogelijk op uit de winkel. Hiermee voorkom je dat je in de verleiding raakt om de jurk uit de hoes te halen en net op een plek neerlegt waar het niet zo schoon is als je dacht.
 • Hang de jurk thuis niet uit aan ijzeren hangers. En Hang de jurk uit aan de lusjes en niet aan de jurk zelf. Hierdoor kan de jurk uitrekken door het gewicht.
 • Kies ervoor om je jurk zo laat mogelijk aan te doen op je trouwdag. Dus na je ontbijt en nadat je een kop koffie hebt gedronken.
 • Zorg voor hulp bij het aantrekken van de jurk en zorg dat deze hulp precies weet hoe de jurk aan moet. Dit voorkomt onnodige handelingen.
 • Doe de jurk aan (indien mogelijk uiteraard) door hier in je blote voeten in te stappen en deze zeker niet over je hoofd aan te trekken. Hiermee voorkom je dat er haarlak, make-up of zelfbruiner op de jurk terecht komt.
 • Trek je trouwschoenen pas aan nadat je jouw trouwjurk aan hebt gedaan.
 • Kies voor de veilige opties met betrekking tot drinken. Het is een betere keuze om koffie, thee, limonades, rode wijn en kleurrijke cocktails te vermijden. Water en witte wijn vallen wel onder de veilige opties.
 • Het is geen schande om een groot servet op je schoot te leggen of wat verder over tafel buigt als je iets eet om alle risico’s te voorkomen. 
 • Neem een wit laken mee bij de fotoshoot om op te zitten. Groen gras en een witte trouwjurk is bijvoorbeeld een zeer slechte combinatie. 
 • Heb je een bruidsjurk met een wat langere sleep? Dan zal je een soort personal assistent (vaak je beste vriendin) moeten aanwijzen voor de meest praktische zaken. Denk maar aan het omhoog houden van je sleep als je naar je fotolocatie moet. Maar ook om je te assisteren als je naar het toilet moet. Hoewel dit laatste wat vreemd klinkt is dat in de praktijk helemaal geen uitzondering. Het is een vriendendienst waarvan veel mensen het als een eer vinden om deze taak voor je te vervullen. En één die jij als tegenprestatie misschien ook nog eens moet vervullen. 
 • Wees niet te trots om hulp ter voorkoming van het vies worden van je bruidsjurk (bij het aankleden, eten of op andere momenten) zeker aan te nemen. Het zal je toch niet gebeuren dat je jurk vies wordt terwijl je dit had kunnen voorkomen. Zo’n situatie past wel in het rijtje van bruiloft bloopers waar je niet aan moet denken……maar hopelijk wel later smakelijk om kunt lachen. 

Geef een reactie