Bruiloft

Alles wat je moet weten over het bruidsboeket

bruidsboeket

Als je klassiek gaat trouwen, is de kans groot dat de bruidegom met een bruidsboeket in zijn hand de bruid komt ophalen. Bruidsboeketten horen immers bij een klassieke bruiloft. Een bruidsboeket is dan ook veel meer dan een “bosje bloemen” die je in je hand houdt tijdens de huwelijksceremonie. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over het bruidsboeket.

Geschiedenis van het bruidsboeket

Voor de geschiedenis van het bruidsboeket moeten we terug naar de Romeinse tijd. De Romeinen waren de eersten die een soort bruidsboeket introduceerden. Het boeket had toen een hele andere samenstelling als tegenwoordig het geval was en bestond uit sterk geurende knoflook, kruiden en specerijen.

De doelstelling hiervan was dat deze geuren de kwade geesten zouden afschrikken en de bruid en de bruidegom zouden beschermen tegen het kwaad. Daarnaast werden ook granen toegevoegd aan het bruidsboeket. Dit was het teken van vruchtbaarheid. 

Het bruidsboeket zoals we die nu kennen, werd geïntroduceerd door koningin Victoria. Zij stapte in het huwelijksbootje met een bruidsboeket met heerlijk geurende bloemen (voornamelijk rozen) in haar hand. In het bruidsboeket was een takje dille toegevoegd als teken van lust.

uitnodiging trouwerij

#uitnodiging

Naast een bruidsboeket, moet je uiteraard zorgen voor een stijlvolle uitnodiging. Ontdek de mooiste trouwuitnodigingen!

De betekenis van bloemen in het bruidsboeket

Zoals je kunt lezen, werd er vroeger al veel aandacht gegeven aan de betekenis van bloemen zoals dille en granen in het bruidsboeket. Dit soort “signalen” worden nog altijd overgebracht via bruidsboeketten.

Dit is vooral een Turkse traditie waar het niet meer dan normaal is dat geliefden elkaars gevoelens uiten via bloemen maar let op dat je hierin de juiste keuzes maakt.

Rode rozen betekenen dat je belooft alle liefde te geven maar lavendel geeft juist het signaal van wantrouwen en dat is juist het signaal wat je niet wilt geven op je trouwdag!

Wie zoekt het bruidsboeket uit, de bruid of de bruidegom?

Als je volledig volgens traditie gaat trouwen, zal de bruidegom het bruidsboeket uitzoeken. Volgens de etiquette is een bruidsboeket een cadeautje van de bruidegom aan de bruid.

Dit is ook de reden dat de bruidegom op de huwelijksdag met het boeket in zijn hand bij het huis van de ouders van de bruid zal aanbellen en daar het boeket aan zijn bruid zal overhandigen. 

Veel stellen kiezen tegenwoordig voor een iets andere invulling van het uitkiezen van een bruidsboeket. De kleur van de bloemen en de decoratie in het bruidsboeket (zoals linten) kunnen immers onderdeel zijn van het thema van de bruiloft of van een kleurstelling die de gehele dag onderdeel vormt van de trouwdag.

Daarnaast kan hierbij gekozen worden om de kleur van de trouwjurk van de bruid in het bruidsboeket terug te laten komen en de bloemen die gebruikt worden in het bruidsboeket ook te gebruiken voor autoversieringen en corsages.

Over dit laatste gesproken: Een corsage wordt een de linkerkant gedragen. vrouwen dragen de corsage met het steeltje schuin omhoog, mannen dragen de corsage met het steeltje naar beneden. We maken even van de gelegenheid gebruik om een veelgestelde vraag te beantwoorden. 

Het bovenstaande wil overigens niet zeggen dat een bruid haar eigen bruidsboeket moet uitzoeken of dat de kleur van haar jurk verklapt moet worden als de bruidegom deze taak op zich gaat nemen.

De persoon die mee is gegaan om de trouwjurk van de bruid te helpen uitzoeken voelt zich vaak zeer vereerd om ook een rol te spelen bij het uitzoeken van een bruidsboeket. Maak hier gerust gebruik van.

decoratie huwelijksdag

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een trouwfeest! Uiteenlopende thema’s.

Verschillende soorten bruidsboeketten

Er zijn verschillende soorten bruidsboeketten waarvoor je kunt kiezen. De meest voorkomende bruidsboeket is de biedermeier. Dit is echt dé klassieker onder de bruidsboeketten.

Een biedermeier is bolvormig kan gemaakt worden van verschillende soorten bloemen. Als je voor een echte klassieke biedermeier kiest, zal deze uitsluitend bestaan uit rozen.

Je kunt ook de keuze maken voor een druppelvormig boeket. Dit bruidsboeket lijkt veel op een biedermeier maar loopt aan de onderzijde in een punt af, zoals een waterdruppel.

Een waterval bruidsboeket bestaat uit een reeks van bloemen met wat lange stelen waarbij een combinatie wordt gemaakt met grassen en ander groen. Dit maakt dit bruidsboeket juist wat minder bol dan een biedermeier of een waterval.

Tot slot is een halve maan een veel gekozen optie. Dit is een bruidsboeket dat bestaat uit één bloemsoort, waarbij vaak voor een orchidee gekozen wordt.

Voor de volledigheid is het goed om aan te geven dat je ook kunt kiezen voor een composiet bruidsboeket (waarbij honderden echte bloemblaadjes die bij elkaar gebonden of gelijmd worden zodat het lijkt op één bloem) of een lineair bruidsboeket (een boeket met veel groen erin) maar voor deze opties wordt minder gekozen. 

Als je kiest voor een handgebonden bruidsboeket, zal het een wat losser boeket worden. Dit is de reden dat er gekozen wordt voor bloemen met een dikke steel om te voorkomen dat de bloemen op de helft van de dag slap gaan hangen.

Bij een draad gebonden boeket zal dit zeker niet gebeuren. De bloemen bij dit in gewicht iets zwaardere bruidsboeket zullen mooi rechtop blijven staan.

Tot slot kun je in dit geval kiezen voor een bridy. Hierbij zijn de bloemen in een bolletje vochtig oase (groen schuim) gestoken. Hierbij wordt er gekozen voor de authentieke vorm van bloemschikken. 

Etiquette van het dragen van een bruidsboeket

Als je echt volgens traditie gaat trouwen, is het goed om bekend te zijn met de etiquette van het dragen van een bruidsboeket. Je draagt het boeket als bruid immers in je rechterhand voordat je ten overstaan van de trouwambtenaar je eeuwige liefde en trouw aan je echtgenoot beloofd hebt. Na de ceremonie draag je het bruidsboeket in je linkerhand. Met je rechterhand houd je uiteraard de hand van je kersverse echtgenoot vast! 

Biedermeier
Biedermeier

Bruidsboeket bewaren?

Je bruidsboeket vormt uiteraard een van de mooie herinneringen aan je trouwdag. Het is dan ook zeker mogelijk om je bruidsboeket te bewaren. Je kunt hiervoor je bruidsboeket laten drogen, laten vereeuwigen in hars of er potpourri van laten maken.

Als je volgens traditie gaat trouwen, moet je helaas afscheid nemen van je bruidsboeket en deze overdragen aan de volgende gelukkige. Het is immers een goede gewoonte dat de bruid aan het einde van het trouwfeest het bruidsboeket over haar schouder naar achteren zal gooien.

Achter haar zullen alle vrijgezelle dames die op het feest aanwezig zijn een poging doen om het boeket te vangen. De dame die hierin slaagt zal de volgende gelukkige zijn die in het huwelijksbootje zal stappen….       

Geef een reactie