Feest

Een vernissage organiseren: (kunst)zinnige tips!

vernissage organiseren

Een vernissage is in Nederland géén term die veel mensen dagelijks horen of voor uitgenodigd worden. Waar dit soort bijeenkomsten in Nederland vaak voorbehouden zijn aan een select groepje kunstliefhebbers, is het in andere landen een veel gangbaarder gebruik om een vernissages te organiseren. Een vernissage kan voor een kunstenaar namelijk erg interessant zijn om bijvoorbeeld naamsbekendheid op te bouwen of stukken te verkopen.

Wat is een vernissage?

Een vernissage is een term die wordt gebruikt voor een preview van een kunsttentoonstelling. Het is een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van een nieuwe tentoonstelling. Daarnaast is het ook een sociale gebeurtenis waar bezoekers naartoe gaan om gezien te worden en om in informele sfeer met de kunstenaar te praten en uiteraard over diens werk. Ook critici en pers kunnen hierbij worden hierbij vaak uitgenodigd.

#uitnodiging

Zorg voor een toepasselijke uitnodiging voor de komende vernissage. Uiteraard kun je ook een eigen ontwerp maken.

Een vernissage heeft zijn oorsprong in de negentiende eeuw. Het was een bijeenkomst die voorbehouden was aan de elite waarbij kunstenaars een dag voor de opening van een tentoonstelling een finishing touch aan hun werk gaven door ze te voorzien van een vernislaag.

Tegenwoordig kom je bij een vernissage vaker “vino” tegen dan “vernis” en is het een feestelijke opening van een tentoonstelling. Hoewel het een soort bijeenkomst is die we in Nederland nog niet zo goed kennen, lijkt de interesse hierin wel te groeien!

? Lees ook: alles over een product lancering

Waar aan denken bij de organisatie een vernissage?

Bij het organiseren van een vernissage komt best een hoop kijken. Hierbij doelen we niet op het feit dat je als kunstenaar genoeg werken moet hebben om überhaupt een vernissage te kunnen organiseren. We hebben een aantal belangrijke zaken hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Zoek de voor jou geschikte ruimte of galerie.
 • Zorg ervoor dat je genoeg werk hebt om in de ruimte te laten zien.
 • Maak een gastenlijst.
 • Stuur ruim van tevoren de uitnodigingen naar je gasten (minimaal 3 weken van tevoren).
 • Communiceer over dit evenement op online media (Facebook, Twitter en Instagram).
 • Stuur een lijst met afbeeldingen en prijzen plus wat informatie over jou en je werk naar de galerie zodat zij een brochure kunnen maken en dit via hun kanalen kunnen publiceren.
 • Zorg voor visitekaartjes.
 • Controleer met de galerij hoeveel commissie ze berekenen en hou daarmee rekening bij het vaststellen van je prijzen.
 • Schrijf en stuur een persbericht naar ten minste drie lokale nieuwsbronnen.
 • Organiseer hoe je de stukken op tijd naar de galerij kunt brengen.
 • Regel hulp om zaken op te hangen, neer te zetten en in te richten.
 • Het is niet aan te raden om werk dat verkocht wordt gelijk mee te geven aan de koper. Neem rode stickers mee om op een verkocht werk te kunnen plakken en groene voor werken waar mensen een optie op doen.
 • Als er werk verkocht wordt, is dat doorgaans vooral tijdens de vernissage. Neem dus de tijd om je bezoekers alle aandacht te geven.

Zoals je ziet komt er erg veel kijken bij het organiseren van een vernissage. Maar niet alleen het organiseren heeft veel voeten in de aarde ook op de dag zelf wil iedereen een stukje van jou en je tijd.

Tijdens deze gelegenheid wil iedereen met je praten, het over je werken hebben of met je op de foto. Daarnaast is het prettig als iedere gast een hapje en een drankje krijgt.

Op zo’n moment is het fijn als je mensen in kunt huren die je een aantal zaken uit handen kunnen nemen. Als je als kunstenaar een vernissage organiseert, heb je daar immers absoluut zelf geen tijd voor.

Gallant & more kan je veel uit handen nemen voor en tijdens een vernissage

Gallant & More kan je ondersteunen bij het organiseren van een vernissage. Zo hoef je je geen zorgen te maken over alle service gerichte zaken. Wij denken wij graag met je mee tijdens je voorbereidingen van de vernissage en staan voor je klaar tijdens het evenement.  Hierdoor zal het jou en je gasten aan niets ontbreken qua eten en drinken!

Ons team kan zelfs worden ingehuurd als bediening tijdens de vernissage. Wij serveren de hapjes en de drankjes, nemen de jassen aan, ruimen tafels uit en kunnen zelfs de spreker/ presentator zijn. Wij dragen graag ons steentje bij aan een vernissage waarbij jij je als kunstenaar maximaal kunt profileren. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om onze mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie