Feest, Feestbenodigdheden

Ballonnen oplaten op een feest, mag dat?

ballonnen oplaten

Het is een traditie die een hele lange tijd in ere werd gehouden: het oplaten van ballonnen tijdens een bruiloft, openingsfeest of andere gelegenheid. Het ziet er vaak zo mooi uit zo’n verzameling van kleurrijke stippen in de lucht, vaak ook nog eens voorzien van een mooie wens of spreuk voor de vinder. Er zijn echter ook partijen die minder blij zijn met deze traditie en de tegenwerpingen die worden aangedragen zijn zeker wel te begrijpen. Als je plannen hebt om ballonnen op te laten op een feest is het dan ook goed om je te informeren of dit wel mag en of je dit eigenlijk wel wil. Er zijn genoeg alternatieven hiervoor te bedenken.

Waarom het oplaten van ballonnen op een feest of andere gelegenheid een traditie is

Zoals aangegeven is het oplaten van ballonnen op een trouwfeest of andere gelegenheid zoals een opening een traditie. Dit geeft niet alleen een heel mooi effect maar het oplaten van ballonnen kan ook zeer symbolische waarde hebben voor veel mensen. Zij laten ballonnen op om bijvoorbeeld een geliefde te herdenken. Deze helium ballonnen kunnen bijvoorbeeld worden losgelaten uit een groot net of uit een champagnefles. In veel gevallen valt dit moment erg in de smaak bij het publiek.

Daarnaast worden er wel eens ballonnen wedstrijden georganiseerd waarbij de ballon wordt voorzien van een mooie wens. Ook dit initiatief wordt vaak zeer gewaardeerd. Het is echter wel goed om te realiseren dat wat omhoog gaat ook weer op een bepaald moment naar beneden komt. Dit is zeker iets om over na te denken maar hierover verderop in dit blog meer.

Mag je ballonnen oplaten op een feest en is hier een vergunning voor nodig?

De vraag of je ballonnen mag oplaten op een feest wordt steeds actueler. Veel gemeenten vinden immers van niet maar er is géén sprake van een landelijk verbod. Hier is dan ook geen eenduidig beleid in te vinden. Er zijn gemeenten die een algeheel verbod op het oplaten van ballonnen op een evenement hebben doorgevoerd.

Ook zijn er gemeenten die er een ontmoedigingsbeleid erop nahouden en het oplaten van ballonnen op een feest toestaan met restricties. Tot slot zijn er gemeenten die niets over dit beleid communiceren. Het is in dit laatste geval wel noodzakelijk om een vergunning hiervoor aan te vragen. Het oplaten van ballonnen zou bijvoorbeeld het vliegverkeer kunnen hinderen.

Daarnaast heeft het oplaten van ballonnen een groot effect op het milieu. Het is dus zeker verstandig om bij de plaatselijke gemeente te informeren naar de mogelijkheden/toestemming voor een ballonoplating.

biologisch afbreekbare ballonnen

#biologischafbreekbaar

Ga voor biologisch afbreekbare ballonnen!

Waarom je een ballonoplating goed moet overwegen

Hoewel we ons niet inhoudelijk willen mengen in de discussie of je er wel of niet moet kiezen voor het oplaten van ballonnen op een feest of evenement, vinden we het wel gepast om je te wijzen op een aantal belangrijke redenen waarom je een ballonoplating goed moet overwegen.

De belangrijkste tegenwerping die in deze discussie wordt aangevoerd is het effect van een ballonoplating op het milieu. Als vissen, vogels of andere dieren de ballonresten binnen krijgen, kunnen ze hiervan doodgaan. Dit is ook het geval bij biologisch afbreekbare ballonnen (in veel gevallen zijn dit 100% latex ballonnen) omdat er nog altijd enige tijd (lees: jaren) overheen gaat voordat deze door de natuur afgebroken zijn. Dit is ook het geval bij de ballonkaartjes ondanks dat deze vaak gemaakt worden van gerecycled papier.

Alternatieven voor het oplaten van ballonnen

Er zijn voldoende alternatieven voor het oplaten van ballonnen te bedenken. Veel mensen zien het oplaten van een wensballon als een van deze opties maar ook hierover zijn de meningen verdeeld. Ook al zijn deze ballonnen gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, ook hier gaat enige tijd overheen.

Daarnaast kan ook een enkele wensballon problemen voor het vliegverkeer veroorzaken en kan er door verkeerd gebruik van dit soort ballonnen een acuut brandgevaar ontstaan. Er zijn dan ook landen waarbij er een verbod geldt op het gebruik van wensballonnen.

wensballon
Wensballon

Tijd om je te inspireren met goede alternatieven voor een ballonoplating. We zetten hieronder een aantal interessante opties voor je op een rijtje:

  • Organiseer een lampionnenoptocht met je gasten en hang de lampionnen na deze optocht op in of in de directe omgeving van je feestlocatie.
  • Maak gebruik van luchtbellen. Dit geeft een mooi, leuk en zweverig effect. Je kunt hiervoor een professionele ballonnen machine huren. Echter, zelfs door het gebruik van de bekende kinder bellenblaas potjes kun je een mooi effect creëren. Zeker als je hiermee met meerdere mensen mee aan de gang gaat. De bediening kan je uiteraard helpen met het uitdelen van deze bellenblaas potjes.
  • Het strooien van natuurlijke producten als vogelzaad, bloemblaadjes of gedroogde herfstbladeren. Dit is een traditionele- en natuurlijke manier van het eren van een bruid en bruidegom. Deze optie kan worden gezien als alternatief voor het oplaten van ballonnen maar ook op het gooien van confetti. Ook voor het afbreken van confetti gaat immers wat tijd overheen. We benoemen bewust niet het strooien van rijst omdat veel mensen dit ethisch niet verantwoord vinden. Plus veel gemeenten dit verbieden omdat rijst ongedierte aantrekt. 
  • Helium ballonnen aan een paal omdat ballonnen toch niet mogen ontbreken op een feest. Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van een ballonslinger, een ballonnenboog of een van de andere veelzijdige mogelijkheden in ballondecoratie. Zorg er uiteraard wel voor dat deze ballonnen 100% afbreekbaar zijn en tijdens- of na afloop van je feest niet toch in de natuur terechtkomen. Een feest geven is immers leuk maar de onze grote ronde feestlocatie die we met z’n allen koesteren moet netjes achterblijven.

Geef een reactie