Feestbenodigdheden

Feest schoenen nodig? 10 onmisbare tips!

schoenen feest

Ben je uitgenodigd voor een groot feest of ga je zelf een groot feest geven? Dan zul je veel aandacht besteden aan een passende outfit. Het kopen van feest schoenen is vaak de laatste stap maar zeker niet de onbelangrijkste. Helaas wordt het belang van goed schoeisel vaak onderschat. Om te voorkomen dat je op je sokken of je panty’s de openingsdans dans aan het doen bent of die belangrijke speech aan het voordragen bent, delen we hier 10 onmisbare tips voor het kopen van geschikte schoenen voor onder je feestoutfit.

Goede feest schoenen zijn belangrijk?

We kunnen gerust stellen dat we met onze lange ervaring in de hospitality en als trouwambtenaar wel kunnen stellen dat we weten wat het belang is van goede schoeisel als je veel moeten lopen of moet staan.

We vinden dit niet alleen voor onszelf belangrijk maar we zien dit ook regelmatig “misgaan” op feesten en andere bijeenkomsten. 

Veel mensen kiezen er logischerwijs voor om volledig in het nieuw te gaan als ze te gast zijn op een feest of zelf in het middelpunt van de belangstelling staan. Op het gebied van de schoenkeuze gaat het nog wel eens mis.

Die mooie schoenen die perfect onder die jurk of pak staan, blijken in de loop van de dag toch niet zo comfortabel te zijn. Een poging om de ontstane lichamelijke ongemakken te negeren slagen ook niet altijd even goed. 

In veel gevallen gaat het al mis bij het kopen van de schoenen. De aantrekkingskracht van een mooie uitstraling van een schoen zorgt er vaak voor dat het oog dat gericht is op functionaliteit net even dicht zit.

Het gevolg is dat dat de schoen net op de meest ongelukkige momenten gaat knellen en/of schuren en dat je zonder te kijken weet dat er blaren op je voeten beginnen te ontstaan.

Het belang van goed schoeisel is dus groot als je op het “moment suprême” wilt shinen. We brengen je letterlijk een stap verder met deze 10 tips voor de aankoop van goede schoenen. 

Feest schoenen: 10 onmisbare tips!

Pas je schoenen altijd!

Veel mensen gaan blind af op hun maat en kopen schoenen zonder te passen. Dit is een hele gevaarlijke keuze. Niet ieder merk heeft exact dezelfde maatvoering. Er zijn schoenen die nét even anders kunnen vallen.

Het is dus zeker aan te raden om schoenen (zeker voor een belangrijke gelegenheid) altijd te passen ook als je ze online bestelt.

Pas je schoenen aan het eind van de dag

Je zou denken dat je het beste lekker vroeg op de dag naar de schoenenzaak kunt gaan omdat het vaak dan nog lekker rustig is. Dit is echter niet de verstandigste keuze. Je voeten zetten wat uit in de loop van de dag, als gevolg dat ze je de hele dag moeten “dragen en verplaatsen”.

Het eind van de dag is het beste moment van de dag om je schoenen te passen. Nu weet je ook waarom het in de ochtend vaak nog zo lekker rustig is in de schoenenzaken…

Ga staan en lopen als je nieuwe schoenen aan het passen bent

Dit is van belang om te kunnen beoordelen of deze naar wens zitten. Als je staat of loopt zetten je voeten immers een beetje uit. Dit komt omdat je lichaamsgewicht op je voeten komt te rusten. Je hebt ongeveer 1 centimeter extra in de lengte en 1 centimeter extra in de breedte nodig.

Kies voor kwaliteit

Goedkoop is duurkoop en dat is zeker bij schoenen het geval. Zoals aangegeven moeten je voeten je lichaam dragen en verplaatsen. Je mag ze dan best verwennen met comfort, stevigheid, flexibiliteit en ventilatie.

Pas beide schoenen

Dit is van belang omdat vrijwel niemand voeten heeft die even groot zijn. Ter voorkoming van de bekende pijnlijke voeten kun je het beste beide schoenen passen en de schoenen kopen die passen bij je grootste voet.

Pas de schoenen met de sokken die je gaat dragen

Hoewel dit punt bijna logisch klinkt, gaat dit nog wel eens fout. Door de juiste combinatie van schoenen en sokken te passen, krijg je een betrouwbaar beeld of het goed zit.

Het is bij dit punt meteen goed om onder de aandacht te brengen dat eventuele naden in sokken ook op den duur ook voor vervelende irritaties en klachten kunnen zorgen. Ook een aandachtspunt dus!

Zorg dat je voldoende teenruimte hebt

Een goede schoen voor onder je feestoutfit heeft een iets groter formaat dan je voet. Je zorgt hiermee voor de noodzakelijke bewegingsruimte voor je tenen. Je tenen mogen niet buiten het voetbed vallen.

Kun je je tenen in je schoen nog wat bewegen als je staat? Dan is de lengtemaat goed. Voor de breedtemaat zijn niet van dit soort spelregels maar dit voel je vanzelf.

Geef comfort de hoogste prioriteit

Dit is altijd het geval als je schoenen koopt maar voor de dames onder ons die voor deze gelegenheid op hakken willen lopen is dit wel een belangrijk punt.

Als je voor schoenen met hakken kiest, kies voor een hoogte waarop je comfortabel loopt. Als je dit niet doet, ga je geforceerd lopen en ontstaan er sneller problemen.

Let bij het maken van je keuze op de zolen van je schoenen

Je zolen mogen niet te glad zijn waardoor je kunt uitglijden. Een rubber zool geeft veel grip maar als je van plan bent om te dansen is dit niet de meest praktische keuze.

Leren zolen zijn in het begin glad maar dit materiaal wordt na een tijdje dragen wat stroever. Dit brengt ons automatisch naar het volgende punt.

Loop de schoenen van tevoren goed in!

Het is niet verstandig om de schoenen nieuw uit de doos te halen om op de grote dag te dragen. Bouw het inlopen van de schoenen goed op. Draag ze de eerste keer een wat korte periode en draag ze steeds langer. Dit is een belangrijke tip om problemen te voorkomen (of te voorzien).

Je kunt al deze bovenstaande tips voor het kopen van geschikte feest schoenen volgen maar als de schoenen niet goed ingelopen zijn, kan er een situatie ontstaan waarbij je geen stap verder meer kunt en genoodzaakt bent om je mooie aankoop toch uit te doen…

Geef een reactie