Tuinfeest

Winter BBQ organiseren, zo doe je dat!

winter bbq organiseren

Veel mensen associëren een barbecue party aan de lente en de zomer. Het genieten van je barbecue is echter niet gebonden aan een periode. Integendeel zelfs, je kunt wat ons betreft het hele jaar door barbecueën! Het is zelfs enorm leuk om een winter BBQ te organiseren. Hoewel er uiteraard wat andere factoren hierbij meespelen is de opzet vrijwel hetzelfde als bij een BBQ op een warme dag het geval is. Hebben we je op ideeën gebracht? Laat je dan hieronder inspireren hoe je een winter BBQ kunt organiseren.

Waarom het organiseren van een winter BBQ een uitstekend idee is

De kans is groot dat je gasten wat verbaast zullen opkijken bij het ontvangen van jouw uitnodiging om in de herfst of in de winter te komen barbecueën. En de kans is ook groot dat ze dit achteraf een uitstekend idee vonden mits jij de winter BBQ goed georganiseerd hebt.

De voorbereiding op een winterbarbecue gaat immers net even anders dan het organiseren van een zomerbarbecue. Je kunt met het barbecueën in de winter (of in de herfst) een hele leuke en unieke sfeer creëren.

uitnodiging winter bbq 1

#winterbbq

De leukste uitnodigingen voor een winter bbq feest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een leuke uitnodiging.

Daarnaast zijn er voldoende mogelijkheden en voorzieningen te treffen dat je nog altijd op een comfortabele manier van de gezelligheid en het lekkere eten kunt genieten ook al vriest het 10 graden en ligt er een pak sneeuw van een meter hoog! Wat ons betreft is het barbecueën in de winter dan ook uitstekend mogelijk!

Lees ook: beste 20 BBQ boeken!

Tips om een geslaagde winter barbecue te organiseren

Je kunt het groots aanpakken en een winterbarbecue te organiseren als leuke invulling van een bedrijfsfeest of eindejaarsfeest van een vereniging maar het is ook zeker een leuke keuze om hiervan op kleinere schaal te genieten met je familie of vrienden.

Als je deze tips om een geslaagde winter barbecue te organiseren ter harte neemt, zul je er een geslaagde avond (of middag) van kunnen maken.

 • Zorg dat je een plek vrijmaakt waar je niet afhankelijk bent van weersinvloeden en je zeker weet dat de winterbarbecue altijd kan doorgaan.
 • Zorg dat je een veilige plek hebt om te kunnen barbecueën.
 • Attendeer je gasten erop dat het koud kan zijn buiten maar geef ze het inzicht dat je je op kou kunt kleden. De dresscode zal in dat geval het dragen van een warme trui, een jas, een sjaal en/of een muts zijn.
 • Zorg eventueel voor terrasheaters om het klimaat bij jou winter BBQ te beheersen.
 • Creëer sfeer, warmte en gezelligheid met items als Zweedse fakkels (een in een boomstam uitgevoerde fakkel) of het plaatsen van vuurkorven in je wintertuin. Ook het plaatsen van vuurschalen of een vuurtafel (een tafel met een ingebouwde gashaard dat voorzien is van met keramische houtblokken en lavastenen en aangesloten is op een gastoevoer) is een uitstekende keuze maar pas op dat eventueel aanwezige kinderen zich hier niet aan kunnen bezeren.
 • Zorg dat de ruimte rond de BBQ vrij zijn van sneeuw en ijs om vervelende ongelukken te voorkomen.
 • Let op dat de BBQ zelf in staat is om de benodigde temperatuur vast te houden. Dit is bij een zomers barbecue feest vaak geen probleem maar in de winter is dit zeker wel een punt van aandacht. Zorg dan ook voor voldoende brandstof in vorm van houtskool en gas. Het zal toch niet gebeuren dat je zonder brandstof komt te zitten? Dan wordt er zeker jaren nagepraat over jouw winterbarbecue maar in dat geval ben jij het lijdend voorwerp……Als je gaat barbecueën met een goede elektrische barbecue sluit je deze risico’s overigens uit.
 • Let op dat de BBQ uit de wind staat. Het zal je niet gebeuren dat de wind de BBQ rook naar je gasten blaast waarop zij besluiten om naar binnen te gaan zodat jij alleen buiten staat.
 • Hou er rekening mee dat het in de winter vroeg donker is. Zorg voor voldoende verlichting al is het maar om te kunnen checken of het vlees op de BBQ klaar is of niet.
 • Het is wellicht goed om je te attenderen dat de kans groot is dat het (door de koude temperaturen) wat langer duurt voordat je eten klaar is. Hier moet je wel even rekening mee houden in je planning. Als je wat dunnere stukken voorgegaard vlees op de grill legt, voorkom je dat je gasten overwegen naar een fastfoodketen te gaan omdat hun geduld lang op de proef wordt gesteld.
 • Dan nog een ander punt dat betrekking heeft op het menu. Bij een winter BBQ zal er misschien glühwein op tafel moet komen in plaats van een koele rosé en moeten chocolademelk, slagroom en marshmallows op je lijstje komen als je een passend dessert wilt aanbieden.
 • Wil je jouw handen volledig vrij hebben bij de organisatie van een winter BBQ, heb je helemaal geen zin om over dit soort punten na te denken en wil je alle aandacht hebben voor je gasten? Kijk dan naar de mogelijkheden die wij hebben om je te ontzorgen bij het organiseren van een winter BBQ. 

Winter BBQ organiseren als je eens wat anders wilt

Een winter BBQ organiseren is een uitstekende keuze als je eens wat anders en vooral iets origineels wilt organiseren. Al moet je snel zijn, want het organiseren van een winterbarbecue wordt steeds populairder. Steeds meer mensen zien immers in dat je het hele jaar door kunt barbecueën! 

Geef een reactie