Tuinfeest

Midzomernacht feest organiseren? Heerlijke vibes!

midzomernacht feest

Hoewel in Nederland het midzomernacht feest op sommige plaatsen nog wel gevierd wordt, gebeurt dit lang niet op grote schaal.

Dit is echter heel anders in veel landen om ons heen en dan met name in de noordelijke- en de alpen landen.

Hier is het midzomernacht feest nog een levende traditie, dat soms zelfs net zo belangrijk wordt gevonden en uitbundig wordt gevierd als kerst.

In Zweden is de “Midsommar” zelfs één van de populairste seizoensfeesten! 

Reden genoeg om eens in deze traditie te duiken en je hier meer over vertellen. Wij Nederlanders vieren graag een feestje en midzomernacht is een goede reden om een feest te organiseren!

Wanneer is het midzomernacht (feest)?

De midzomeravond valt jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Traditioneel gezien is dit de dag van de zonnewende: de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is.

De zomer is officieel begonnen en de temperaturen zijn aangenaam dus een mooie tijd om met vrienden en familie een feestje te vieren.

miderzomernacht feest uitnodiging

#party

De leukste uitnodigingen voor een midzomernacht feest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een toffe uitnodiging.

Midzomernacht wordt al eeuwenlang gevierd. Zelfs de Vikingen vierden al een vorm van midzomernachtfeest. Zij geloofden dat planten dan geneeskrachtige- en magische krachten hadden en trokken naar de fjorden en latte landen om deze te gaan plukken.

Vuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

Midzomernacht in de Nordics

Vooral in de noordelijke landen is midzomernacht een traditie.

Het wordt daar dan ook uitbundig gevierd. Midzomer wordt gevierd in dorpen, op boerderijen, in stuga’s en in tuinen door het hele land.

De bevolking verlaat de grote steden en trekt massaal naar het platteland om midzomer te vieren.

Overal in het land staan versierde meibomen waar de mensen omheen dansen en zingen. Per streek kan de meiboom er anders uitzien. In de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen.

Er worden grote vreugde vuren ontstoken, veel gedronken en gegeten. Traditioneel wodka, haring, aardappelen met dille en aardbeien met room, maar tegenwoordig worden er tal van andere lekkernijen op tafel gezet.

De dames en de meisjes hebben grote kransen met vaak zelf geplukte bloemen in hun haar. Deze kransen bestaan uit 7 verschillende bloemen en als de (vrijgezelle) dames na het feesten hun bed opzoeken leggen zij de kransen onder hun kussen.

Volgens de traditie zal in deze nacht dan in hun dromen het gezicht van hun ware liefde onthuld worden.

De zon zal in deze noordelijke landen rond deze periode zo goed als niet onder gaan. Hoe noordelijker je bent, hoe langer het licht blijft dus. Soms wel tot 24 uur per dag! 

De prachtige luchtverkleuringen die wij kennen van de zonsopgang en ondergang zijn er wel, wat nog een extra dimensie aan de feesten geeft.

Zelf een midzomernacht feest geven

Heb je na het lezen van deze blog de smaak te pakken, dan hoef je natuurlijk niet helemaal naar Zweden of de Baltische staten om van dit feest te kunnen genieten.

Je kunt natuurlijk ook zelf een midzomernacht feest geven.

Nodig gezellig al je familie en vrienden uit, steek de BBQ aan, hang leuke lantaarntjes of lampjes op en zet hier en daar wat vuurkorven neer om bij zonsondergang wat “vreugdevuren” te kunnen ontsteken. Mocht je dat wat riskant vinden kun je natuurlijk ook een vuurtafel op gas neerzetten.

Dit geeft ook nog eens extra warmte waardoor je lekker lang buiten kunt blijven. Ook een partytent kan een goed idee zijn. Dit zorgt niet alleen voor een knusse sfeer maar geeft ook schaduw mocht het te warm worden. Daarnaast biedt het een goede beschutting mochten er in de avond toch een paar druppels regen vallen.

Hulp nodig bij het organiseren van een midzomernacht feest?

Heb je hulp nodig met het organiseren van een midzomernacht feest? Of je zou graag je handen vrij willen hebben tijdens dit magische feest? Neem dan contact met ons op.

Het organiseren van een midzomernachtfeest in Nederland is zeker mogelijk en let op, dit gaat steeds vaker gebeuren! Wij denken graag met je mee hoe je een midzomernachtfeest kunt organiseren en kunnen je veel werk uit handen nemen.

Ook de bediening op je feest zelf, kun je gerust aan ons overlaten. Als dat geen goede vibes en een relaxte sfeer meebrengt!

Geef een reactie