Tuinfeest

Zomer BBQ organiseren? Onze handige tips!

zomer bbq

Als de zomerzon zich laat zien in Nederland staat je een belangrijke taak te wachten: aansteken die BBQ. Niets is zo leuk als een zomer BBQ organiseren voor een leuke groep mensen. Het is toch heerlijk om met familie, vrienden of misschien wel collega’s op een mooie zomeravond te genieten van een heerlijke BBQ?

Uiteraard vraagt dit wel de nodige voorbereiding maar je zult merken dat het de moeite waard is. Bij een succesvolle BBQ draait het om genieten van het weer, lekker eten, gezelligheid en ontspanning. Met deze handige tips voor het organiseren van een zomer BBQ kan er niets misgaan!

Zomer BBQ weetjes

De populariteit van het barbecueën groeit flink in Nederland. Jaarlijks wordt gemiddeld zo’n 10 tot 12 keer de barbecue aangestoken maar er zijn mensen die ver boven dit aantal uitkomen. We barbecueën het liefst bij zomerse temperaturen dus als de thermometer ruim 20 graden Celsius aangeeft. 

Het aansteken hoef je zeker niet altijd letterlijk te nemen. Hoewel het authentieke barbecueën nog altijd op houtskool plaatsvindt (het echte grillen) kiezen veel Nederlanders ook vaak voor het gemak. Ook het barbecueën op elektriciteit en gas (in deze volgorde) gebeurt ook regelmatig. 

miderzomernacht feest uitnodiging

#bbq

De leukste uitnodigingen voor een zomer bbq feest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een toffe uitnodiging.

Het saté stokje, de speklap, de braadworst en de hamburger is het vlees wat we het meest op de barbecue leggen. Als side dish mag het stokbrood niet ontbreken en de salades. De meest gebruikte sauzen zijn (je raadt het vast al) de knoflook- en cocktailsaus. 

Zomer BBQ organiseren, de voorbereiding

Het is zeker verstandig om even goed na te denken als je van plan bent om een zomerbarbecue te organiseren, zeker als je een BBQ feest geeft voor een grote groep mensen. Daarom beginnen we met tips die betrekking hebben op de voorbereiding van je zomer BBQ.

Lees ook: beste BBQ kookboeken

Gastenlijst

Deze voorbereiding begint met het maken van een gastenlijst. Wie nodig je uit? Hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen staan er op je lijstje?

Op basis hiervan kun je jouw shopping list samenstellen. Dit is vaak het meest lastigste want hoeveel moet je halen? Vooral met vlees is dit wel belangrijk omdat dit een versproduct is.

Reken op een gemiddelde van 4 stukken vlees per persoon en zorg voor een kleine extra voorraad om “op veilig” te gaan. Als we toch aan het rekenen zijn, even een korte blik op de kosten. Uiteraard kun je dit zo gek maken als je wil maar reken op gemiddeld op 10 tot 12 euro per persoon. 

Boodschappen voor de BBQ

Met betrekking tot het boodschappenlijstje kun je het zo gek maken als je wilt. Als je gaat barbecueën met een kleine groep, kun je wel wat speciaals op de BBQ leggen en denken aan een vis barbecue of speciale stukken vlees.

Als je een grotere groep hebt kun je ook op dit gebied beter een algemene keuze maken. Ditzelfde is van toepassing op de eerder genoemde side dishes zoals salades, sauzen, broodsoorten en al het andere wat je naast het vlees of de vis wilt serveren. 

Welke barbecue?

Eén van de belangrijkste zaken waar je even over moet nadenken is hoeveel barbecues je nodig hebt en wat voor soort BBQ je gaat gebruiken. Met betrekking tot dit laatste willen we je meegeven dat een elektrische BBQ je een stuk flexibeler maakt dat een authentieke BBQ. Je wilt echt niet hebben dat al je gasten achter je staan te kijken hoe jij wanhopig staat de wapperen om de BBQ gebruiksklaar te maken.

Praktische adviezen voor de organisatie van je zomer BBQ, de avond zelf

Als de dag is aangebroken is het goed om even naar de weersvoorspelling te kijken.

Zorg voor een overkapping als de zon te fel is of als er regen wordt voorspeld. Hiermee voorkom je dat je alleen in je tuin staat te barbecueën en je gasten binnen staan. Het weer werkt niet altijd mee in Nederland.

Let uiteraard op de veiligheid, de bereikbaarheid van de BBQ voor kinderen en iets anders praktisch: hoe de wind staat. Je wilt je gasten uiteraard wel zien op jouw BBQ feest en door het creëren van een rookgordijn maak je dit onmogelijk.

Barbecue invetten

Een praktisch puntje dat je niet moet vergeten is dat je, vlak voordat het vlees de BBQ op gaat, met behulp van een keukenpapier even je rooster invet met zonnebloemolie. Hiermee zorg je dat je vlees minder snel blijft plakken.

Als je erachter komt dat je vergeten bent om je rooster schoon te maken na de laatste keer, kun je deze schoonbranden door de BBQ heel heet te stoken. Het handigste is uiteraard om dit te controleren voordat de gasten komen. 

Warm houden

Als je de beschikking hebt over meerdere instelbare barbecues kun je kiezen om er één op een lage temperatuur te houden als warmhoudplaat. Let er altijd op dat de barbecue de juiste temperatuur heeft en dat het vlees goed gaar is. Je wilt het uiteraard niet hebben dat je gasten je allemaal bellen met de mededeling dat ze ziek zijn geworden.       

De belangrijkste tip voor het organiseren van een zomerse BBQ

Onze belangrijkste tip voor het organiseren van een zomerse BBQ is eenvoudig: zorg dat je zelf ook geniet van deze avond. Je neemt niet voor niets het initiatief om een zomer barbecue te organiseren. 

Ben je bang dat je hier geen tijd voor hebt? 

Informeer dan naar onze mogelijkheden hoe wij je hierbij kunnen helpen met de organisatie van een zomer BBQ. Zoals gezegd draait het bij een zomer BBQ genieten van het weer, lekker eten, gezelligheid en ontspanning, ook voor de gastheer en/of gastdame.

Geef een reactie