Eten en drinken

Boeken over Chinese gerechten: dit zijn de 14 beste!

boeken over chinese gerechten

In dit artikel tonen we je de 14 beste kookboeken voor het maken van Chinese gerechten. Wil je Chinees leren koken, of wil je je nog beter verdiepen in de wereld van de Chinese gerechten, en wil je weten wat de Chinese keuken allemaal voor lekkers heeft te bieden? Ga dan voor een van deze top boeken over Chinese gerechten, en kom alles te weten over Chinees eten wat je nog niet wist!

Boeken over Chinese gerechten: smullen maar!

Onder deze boeken bevinden zich ook de klassieke receptenboeken met vele Chinese recepten, waar je jarenlang inspiratie uit kunt putten voor het maken van gerechten, en waarmee je je gezin, je vriend(in) en/of je familie mee kunt verblijden. Want wie houdt er nou niet van Chinees eten?

In een deel van de boeken die we in dit artikel aanhalen is er ook goede aandacht voor de verschillende keukens die China rijk is. De Shanghai keuken, de Kantonese keuken, de Sichuan keuken, zeg maar waar je interesse naar uit gaat!

China heeft zeer veel te bieden, zowel qua vlees, qua vis als qua groentegerechten, en haast geen land ter wereld is zo veelzijdig voor wat betreft eten als China.

Wil je glutenvrij en/of lactosevrij Chinees eten, of juist vegetarisch of zelfs veganistisch? Ook daaraan is in sommige van de boeken die we in dit artikelen beschrijven goed gedacht.

Daarnaast is er in sommige van deze boeken ook aandacht voor het land China, de geschiedenis en de cultuur, voor de liefhebbers onder ons. Kijk gauw wat deze 18 boeken jou te bieden hebben, en bestel vandaag nog een of meerdere van deze boeken, en wel de titel of titels die jou het meeste aanspreken!

Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan

Chinese restaurants zijn al populair in Nederland sinds de jaren 70. Ergens logisch, want Chinees eten valt bij velen in de smaak. Dat was vroeger zo, maar nu nog steeds.

In dit boek krijg je 70 favoriete Chinese gerechten voorgeschoteld die je normaal ook in een klassiek Chinees restaurant of bij de afhaalchinees had kunnen bestellen.

Chinese Takeaway is een praktisch kookboek, en bovendien erg overzichtelijk. Bij elk gerecht zie je in een oogopslag de tijd die je nodig hebt, en voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is. Toch met een ander aantal personen, dan hoef je slechts de hoeveelheden even om te rekenen.

Goed van dit boek is ook dat er veel aandacht is voor Chinese kooktechnieken, en uitleg over de basisvoorraad die je nodig hebt voor de gerechten.

Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan - Boeken over Chinese gerechten

#snellehap

Met dit boek kun je zowel gerechten uit de Kantonese als uit de Sichuan keuken maken, en zowel snelle gerechten voor een doordeweekse dag, als uitgebreide rijsttafels (voor vele personen) voor op zaterdag of zondag.

Begin uiteraard bij de basis, bij mihoen, rijst, of chow mein, die terugkomen bij alle gerechten uit de Chinese keuken. En niet te vergeten loempia’s, die veel mensen lekker vinden. Of verras je gasten met foeyonghai met gamba’s, met tjaptjoi, of met overheerlijke kipsaté. Allemaal weldaden voor de mond en voor de maag, zoals je leest!

Met dit 160 pagina’s tellende boek haal je het Chinees restaurant en de afhaalchinees in huis, en kun je straks zelf koken wat anderen anders voor je klaar zouden maken.

De prijs? 20,95 euro, en voor dat bedrag heb je ook nog eens een hardcover versie, en wel een gloednieuw exemplaar. Op Bol.com tot nu toe 3 beoordelingen over dit boek van mensen die dit boek eerder hebben aangeschaft. 3 maal 4 sterren; een goed Chinees kookboek dus!

Chinese Takeaway Veggie van Kwoklyn Wan

Nog een Chinees kookboek van Kwoklyn Wan, maar dan nu specifiek over vegetarische Chinese gerechten, voor de vega en vegan liefhebbers onder ons! Daarmee is dit het logische vervolg op het boek dat we hiervoor beschreven.

Chinezen eten alles, zo zegt men, dus ook gerechten zonder vlees en vis. Vandaar dit boek, en om jou te plezieren natuurlijk! Kwoklyn Wan is chef-kok en daarnaast ook BBC-presentator.

In dit boek vertelt deze meester al zijn geheimen over vegetarische Chinese gerechten, die in een handomdraai te maken zijn. Ook in dit werk totaal meer dan 70 recepten, voor allerlei soorten gerechten op vegetarische basis. Soepen, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, sauzen, dumplings, en meer.

Chinese Takeaway Veggie van Kwoklyn Wan

#veganistisch

En dat allemaal met een veganistische optie bij vrijwel ieder recept, voor de mensen die nog een stapje verder willen gaan. Met dit geweldige kookboek leer je bovendien om meer te halen uit tempeh en tofu, de welbekende vlees- en visvervangers.

Van eenvoudige gerechten voor elke dag tot complete feestmaaltijden, met Chinese Takeaway Veggie maak je het allemaal!

Ook dit boek heeft een prijs van 20,95 euro. En zelfs het aantal pagina’s is hetzelfde als bij Chinese Takeaway (het vorige boek dat we beschreven). De beoordelingen voor dit boek zijn echter nog beter. 4 mensen gaven tot nu toe een beoordeling, en gaven daarbij allen de maximale score van 5 sterren. Oftewel, een topper onder de toppers!

The dumpling sisters (meer dan 100 Chinese familierecepten) van Amy en Julie Zhang

The dumpling sisters is een boek van de twee Chinese zussen, die zijn opgegroeid in de rollende keuken van hun ouders, die elke week vanuit de auto op de markt hun Chinese familierecepten verkochten. Chinees eten is hen dus met de paplepel ingegoten, en dus niet alleen het eten zelf, maar ook het verkopen van Chinees eten. En jong gelegd is oud gedaan zegt men weleens.

In dit kookboek geven de zusters je 100 Chinese familierecepten waarmee je thuis lekker aan de slag kunt gaan. De gerechten in dit boek variëren van kleine gerechtjes (Yum cha) zoals dumplings en gestoomde broodjes met vlees tot en met complete en grote Kantonese maaltijden.

Er zijn zowel gerechten opgenomen die makkelijk zijn te bereiden (bijvoorbeeld voor doordeweeks als je terugkomt van je werk en weinig tijd en zin hebt om lang in de keuken te staan) en gerechten die meer tijd kosten.

The dumpling sisters (meer dan 100 Chinese familierecepten) van Amy en Julie Zhang

#technieken

Geniet met dit boek van zelfgemaakte dim sum, mapo tofu, tijgercake, desserts, en uiteenlopende noedelgerechten. Verder is er in dit boek van deze Chinese zusters royale aandacht voor kooktechnieken uit China, waarmee je de gerechten uit dit boek nog beter kunt klaarmaken.

Verder besteden de zussen aandacht aan de ingrediënten die nodig zijn om alle gerechten uit dit boek te kunnen maken, de voorraadkast (en het op peil houden daarvan), en je krijgt vele weetjes, tips, trucs en suggesties om je maaltijden tot een nog beter eindresultaat te brengen!

The dumpling sisters telt precies 272 pagina’s, en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor maar 14,95 euro scoor je namelijk een hardcover versie, en ook nog eens een gloednieuw exemplaar. Bestel je dit boek vandaag, dan heb je hem bovendien morgen nog in huis. Benieuwd naar de beoordelingen over dit boek? Kijk dan op Bol.com, waar je alle recensies aantreft.

Gemiddeld kreeg The dumpling sisters 4,7 sterren (op basis van 6 beoordelingen). Daarmee ligt de behaalde score dicht tegen de maximum score van 5 sterren aan! Ben jij de volgende die dit boek met 4 of 5 sterren beoordeeld?

Sichuan (de authentieke smaken van de West-Chinese keuken) van Fuchsia Dunlop

Nog een geweldig Chinees kookboek van de hand van Fuchsia Dunlop. Maar ditmaal over de authentieke smaken van de West-Chinese keuken. Ben je specifiek geïnteresseerd in deze keuken, dan kan dit weleens jouw favoriete kookboek worden. En ook als je interesse enkel bij Chinees eten en koken ligt, ook dan raden we je dit boek van harte aan!

Sichuan is gebaseerd op de eerdere bestseller Sichuan Cookery van Fuchsia Dunlop, die eerder is verkozen tot een van de beste kookboeken allertijden. Sichuan (de authentieke smaken van de West-Chinese keuken) voegt meer dan 70 recepten toe aan de originele bestseller en toont Dunlops nauwelijks te evenaren kennis van de smaken, texturen en sensaties van de Sichuan keuken.

Sichuan (de authentieke smaken van de West-Chinese keuken) van Fuchsia Dunlop

#klassiekers

Dit kookboek van Dunlop laat je zien hoe je klassieke Chinese maaltijden maakt, zoals dubbel gebakken varkensvlees, Gong Bao Kip, Mapo Tofu, en andere traditionele recepten zoals Bang Bang Kip en gekruide komkommersalade.

Dit boek geeft je verder ook een kijkje in de prachtige culinaire en culturele geschiedenis van de regio Sichuan. Daarbij zijn er ook veel mooie foto’s opgenomen van alle te maken gerechten, maar ook van de regio zelf.

Daarmee is Sichuan een compleet boek, en interessant voor liefhebber en ontdekker van een van de meest bijzondere keukens ter wereld. Met maar liefst bijna 500 pagina’s is dit een dik boek over de Chinese keuken.

De prijs is echter veel minder dik, want voor nog geen 25 euro haal je dit boek al in huis. Bestel je hem, dan krijg je bovendien een gloednieuw exemplaar en een hardcover. Dit boek is goed voor jarenlange inspiratie voor in de keuken. 2 beoordelingen kreeg dit boek tot nu toe. Deze eerdere kopers van Sichuan gaven het boek allebei de maximale score van 5 sterren. Alvast veel kook- en eetplezier!

Maancake & Jasmijn – 100 geheime recepten van Chinese moeders van Maria Lam

In Maancake & Jasmijn worden vele geheimen van de Chinese keuken blootgelegd, en wel door Maria Lam. In dit boek totaal 100 geheime recepten voor Chinese gerechten uit alle windstreken van het land.

Je krijgt authentieke recepten voorgeschoteld in dit boek, die vervlochten zijn met mooie culinaire herinneringen. Je krijgt in Maancake & Jasmijn antwoorden op vele vragen, zoals wanneer eet je Chinese maancakes, en wat is het geheim van een lekkere noedelsoep? En wat is het geheim van het prijswinnende dessert van chef-kok Eveline Wu?

Het mooie aan dit boek is dat de persoonlijke verhalen en de lievelingsgerechten van 20 Chinese Nederlanders en hun moeders centraal staan in dit boek. En zoals je weet, moeders en grootmoeders koken vaak het beste!

Maancake & Jasmijn – 100 geheime recepten van Chinese moeders van Maria Lam

#verademing

Al bij al is dit boek een culinaire verademing, doordat de verhalen en de recepten met elkaar zijn vervlochten. Dit is dus niet zomaar een receptenboek! Totaal telt dit boek meer dan 300 bladzijden, dus je kunt wel even vooruit als je besluit om dit boek te bestellen.

Dat laatste kan al voor 25,95 euro. Voor die prijs krijg je een nieuw exemplaar én een hardcover variant! 6 eerdere kopers van dit boek lieten een beoordeling achter op Bol.com. Zij gaven daarbij alle 6 de maximale score van 5 sterren voor dit boek!

Er kan dus geen reden zijn om dit boek nog in de online schappen te laten liggen als je op zoek bent naar een goed en bijzondere Chinees kookboek! Bestel hem daarom vandaag nog, en start morgen al met het maken van een van de 100 geheime Chinese recepten.

De Chinese keuken van Deh-Ta Hsiung

Heb je een wat kleiner budget maar wil je wel starten met het maken van Chinese gerechten, dan is De Chinese keuken van deze schrijver een aanrader.

Voor zo’n 10 euro haal je dit ruim 250 pagina’s tellende boek al in huis. China kent een andere eetcultuur dan Nederland. In China zijn eten en leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eten is in China veel belangrijker dan in Nederland, en het sociale verbindende component valt hierbij dan ook erg op.

De Chinese keuken van Deh-Ta Hsiung

#verzameling

Dit boek bevat een mooie verzameling recepten van een van de meest bekende en beste keukens ter wereld. Denk hierbij aan recepten voor feestelijke gerechten, voor snacks en lekkernijen, voor streekgerechten, en voor complete familiemaaltijden. Voor elke gelegenheid en setting zijn er wel goede recepten te vinden in dit kookboek.

Ondanks het meeneemprijsje van dit boek staan er vele mooie en sfeervolle foto’s in dit boek, zowel van de gerechten als van het land zelf. Tot nu toe gaven 3 mensen een beoordeling over dit boek van Deh-Ta Hsiung. Zij kwamen daarbij tot 4 en 5 sterren. Gemiddeld kreeg het boek 4,3 sterren, en omgerekend als cijfer is dit gemiddeld een 8,6! Een zeer goed boek dus, voor een zeer mooie prijs.

Wil je niet te duur uit zijn, maar toch uitstekend Chinees leren koken, ga dan voor dit kookboek. Het boek wordt geleverd in de vorm van een paperback. Weliswaar in gebruikte staat, maar de staat van het boek is ‘goed’ te noemen. Hoef je niet per se een nieuw boek te hebben, dan volstaat een gebruikt exemplaar net zo goed.

Ching’s snelle Chinese keuken van Ching-He Huang

Heb je weinig tijd, maar wil je wel lekker Chinees eten, dan zou dit boek je voorkeur kunnen hebben! De titel zegt het eigenlijk al. Elk recept dat is opgenomen in Ching’s snelle Chinese keuken staat bol van de authentieke Chinese smaken waarop de auteur zelf verzot is.

De meeste van de gerechten die zijn opgenomen zijn in minder dan een half uur te maken, en sommige zelfs in 15 tot 20 minuten! Alle ingrediënten die je nodig hebt voor deze recepten zijn gewoon bij de supermarkt te krijgen, dus je hoeft niet langs de toko!

Ching’s snelle Chinese keuken van Ching-He Huang

#spannend

Onder de gerechten bevinden zich vele klassiekers, zoals de welbekende zoetzure kip en rundvlees met zwarte bonen. Maar ook nieuwe, meer spannende gerechten brengt Ching goed onder de aandacht. Exploderende riviergarnalen, chongging rundvlees, of toch Chi hao he baozhong.

Dat zijn klinkende namen voor betoverende gerechten, waar je je vrienden en/of gezinsleden (en uiteraard jezelf) een groot plezier mee zult doen. Het water loopt ons al in de mond… Ching-He Huang, die dit boek schreef, is een rijzende ster in Engeland. Ze is de ambassadrice van een nieuwe generatie Chinese koks. Dit boek is dus niet geschreven door zomaar iemand, maar door een ware kenner.

Totaal telt Ching’s snelle Chinese keuken 221 pagina’s, waar je 49,50 euro voor neertelt. Ook voor dit kookboek lovende recensies, en 4,7 sterren gemiddeld, op basis van 11 beoordelingen van mensen die dit boek eerder hebben gekocht. Een klasse kookboek dus! Ben jij de volgende die met dit werk aan de slag gaat in de keuken?

Glutenvrij en lactosevrij Chinees (Dinsum – Soepen – Hoofdgerechten) van Wei-Wai Lee

Chinees eten zonder gluten en/of zonder lactose, ook dat is mogelijk! Hoewel je dit misschien niet direct zou denken… Dit boek van Wei-Wai Lee bevat de mooiste recepten van Chinese bodem, en dan zowel voor soepen, voor dinsum, en voor hoofdgerechten. Alle gerechten die zijn opgenomen zijn glutenvrij en/of vrij van lactose.

Ga nu zelf aan de slag met het maken van klassieke Chinese gerechten, zoals Koeluha of gevulde tofu, en maak daarbij dan ook witte rijst, waardoor het geheel mooi in balans blijft. Hoofdgerechten worden namelijk vaak gecombineerd met witte rijst in China, en hetzelfde zien we dan ook bij maaltijden in Chinese restaurants, die ook vaak met witte rijst (of bami) worden gecombineerd.

Glutenvrij en lactosevrij Chinees (Dinsum – Soepen - Hoofdgerechten) van Wei-Wai Lee

#dinsum

Daarnaast ook aandacht in dit boek voor de bereiding van dinsum gerechten zoals Pangsit en Cha Sieuw Bow, heerlijke hapjes die Chinezen vaak maken. En bovendien zeer geschikt om als voorgerecht te eten.

Qua soepen hebben de Chinezen licht gebonden soepen, zoals bouillonsoep voor bij een maaltijd, maar ook de soepen die kunnen worden geserveerd als complete maaltijd, zoals een goed vullende en complete bami soep. Start nu met het maken van Chinese gerechten, volledig vrij van lactose, volledige vrij van gluten, of zelfs volledig vrij van allebei!

Met dit boek is Chinees eten weer leuk als je een gluten en/of lactose-intolerantie hebt. Glutenvrij en lactosevrij Chinees (Dinsum – Soepen – Hoofdgerechten) telt 121 pagina’s, en is te krijgen voor een bedrag van 35,98 euro. Hiervoor krijg je een paperback versie, die door een eerdere koper al eens met 5 sterren werd beoordeeld.

Dit boek is uniek in zijn soort, en zeer geschikt voor alle liefhebbers van Chinees eten, in het bijzonder dus voor mensen met een gluten en/of lactose intolerantie.

80 nieuwe recepten uit de Indische en Chinese keuken van Furrer

Wil je zowel Chinese als Indische recepten dan zit je met dit boek goed. In totaal krijg je 80 nieuwe en overheerlijke recepten voorgeschoteld, waaronder zelfs 45 vegetarische.

Alle recepten die in dit boek zijn opgenomen zijn makkelijk te maken, en gemiddeld voor 4 personen te bereiden. De voornaamste ingrediënten die je nodig hebt om de gerechten te kunnen maken kun je deels krijgen bij de supermarkt, en deels bij een Chinese en/of Indische kruidenwinkel. Zit er een goede toko bij jou in de buurt? Dan kun je met dit boek nog beter uit de voeten!

80 nieuwe recepten uit de Indische en Chinese keuken van Furrer - Boeken over Chinese gerechten

#recepten

80 nieuwe recepten uit de Indische en Chinese keuken telt 123 pagina’s en is te krijgen in de vorm van een hardcover. De prijs voor dit boek is 18,49 euro. Voor dat bedrag krijg je een gebruikt exemplaar dat in goede staat verkeerd.

Helaas online nog geen recensies over dit boek, maar onze mening: dit boek is meer dan dik in orde, en een must-have voor mensen die zowel de Indische als de Chinese keuken hoog in het vaandel hebben. Ben jij de eerste die dit boek straks een dikke pluim geeft? Als het aan de auteur van dit boek ligt wel.

De zoetzure smaak van dromen van Sun Li

Kijk, dat is nog eens een bijzonder boek! Dit boek gaat namelijk over het familieverhaal achter een Chinees restaurant. Heb je altijd al eens willen weten hoe het zoiets in elkaar steekt, dan zou dit boek je aandacht moeten hebben.

In De zoetzure smaak van dromen beschrijft Sun Li hoe haar ouders naar Nederland komen met een lege portemonnee, en met 5 kinderen. Zij openen enige tijd later een Chinees restaurant in Friesland, en het hele gezin help mee, maar tegelijkertijd worden Sun Li en alle broers en zussen aangemoedigd door de ouders om hun stinkende best te doen op school. Hoewel de kinderen het goed doen op school, komt er daardoor ook een nieuwe vraag op de proppen. Want wie neemt later het restaurant over?

De zoetzure smaak van dromen van Sun Li - Boeken over Chinese gerechten

#gezin

Dit boek toont het beeld van een gezin dat Chinees was ingesteld dat het in Nederland kwam, maar dat in de loop der tijd is versmolten met de Nederlandse cultuur. Net als de Nederlands-Chinese keuken dus.

In haar persoonlijke en ontroerende verhaal legt Sun Li de Nederlandse cultuurgeschiedenis vast. Namelijk onder meer dat hoopopgeleide immigrantenkinderen andere loopbanen dan hun ouders kiezen. En daarmee komt er een einde aan het tijdperk dat elk Nederlands dorp en elke Nederlandse stad een eigen Chinees familierestaurant heeft. Hoe jammer dit ook is!

Eerdere kopers prijzen dit 256 pagina’s tellende boek omdat het grappig, inspirerend, en aanstekelijk is. Ook de goede verhaallijn wordt zeer geprezen. Het beeld dat wordt neergezet van het Chinese familierestaurant is herkenbaar voor iedereen die weleens in een Chinees restaurant is geweest.

Totaal maar liefst 19 beoordelingen voor dit boek van eerdere kopers. 4,2 sterren gemiddeld, oftewel een 8,4 als gemiddeld cijfer! Voor 21,99 euro scoor je een paperback versie van dit boek, en voor maar 9,99 euro heb je al een e-book versie. Kies zelf maar wat je prettig vindt!

Oosterse Keuken – Chinees / Thais / Japans van Hajo Geurink

Dit is nou net zo’n boek waar je misschien al naar op zoek was. In dit boek worden 3 waanzinnige keukens belicht (zowel de Chinese, de Thaise als de Japanse), en niet slechts één, zoals in de meeste kookboeken over Chinees eten.

Heb je al kennisgemaakt met de klassieke Chinese keuken, durf je je gasten een bijzondere Thaise maaltijd voor te zetten, en ben je op de hoogte van het bestaan van andere Japanse gerechten dan alleen maar sushi?

Dit leert je alles over 3 geweldige Oosterse keukens, zodat je straks kunt kiezen welk soort Oosterse eten je voorschotelt aan je familie of gezin, aan je vrienden, en/of aan jezelf!

Oosterse Keuken – Chinees / Thais / Japans van Hajo Geurink - Boeken over Chinese gerechten

#vers

Vrijwel alle recepten uit dit boek zijn erg eenvoudig, met verse ingrediënten, en worden op een prachtige wijze gepresenteerd. 287 pagina’s aan leesvoer, en meer dan 100 recepten die op je liggen te wachten om gemaakt te worden…

Is dit grote Oosterse kookboek straks van jou? Voor maar 14,10 euro valt hij morgen bij jou op de deurmat, en kun je uiterst lekker gaan koken. Op Bol.com nog geen beoordelingen over dit fantastische combinatieboek, maar wellicht dat jij daar straks verandering in kan brengen als je dit boek hebt doorgenomen. Veel plezier aan tafel alvast, en in de keuken natuurlijk!

Thuis in China – culinaire rondreis met 100 recepten van Horn

Dit kookboek – Thuis in China – geeft je het verslag van 2 absolute autoriteiten op het gebied van de Chinese keuken, en hun reis door China. Aangenaam: Ken Hom en Ching-He Huang!

De recepten in dit boek worden afgewisseld met informatie over de verschillende regio’s: Kanton, Guadong, Hongkong, Taiwan, Fujian, Yunnan, Peking, Chongging, Sichuan, en Kashgar.

Daarmee is dit een veelzijdig kookboek waarmee je niet alleen lekker Chinees kunt leren koken, met recepten uit alle regio’s van het land, maar waarmee je ook meer komt te weten over het land zelf.

Thuis in China – culinaire rondreis met 100 recepten van Horn

#youtube

En als het boek niet genoeg is, staan er meerdere filmpjes op YouTube over deze 2 koks. 7 beoordelingen zijn er tot nu toe gedaan over Thuis in China – culinaire rondreis met 100 recepten. 4,4 sterren kreeg dit boek gemiddeld. Omgerekend dus een prachtige 8,8 als gemiddeld cijfer.

Plaats dit 271 pagina’s tellende kookboek dus maar in je winkelmandje, want spijt zul je absoluut niet krijgen van je aankoop als je voor dit boek gaat! Kook binnenkort nog het land China rond, net als vele anderen die je voorgingen. Het prijsje is ook heel betamelijk, want voor nog geen 10 euro ben jij al in het bezit van dit boek.

De Shanghai keuken van Fuchsia Dunlop

Daar is hij dan, de langverwachte opvolger van het boek De echte Chinese keuken thuis: De Shanghai keuken! De Chinese keuken heeft 4 hoofdkeukens, waar de Shanghai keuken er dus een van is, en deze wordt in dit boek tot in de puntjes beschreven.

De andere 3 keukens zijn de Kantonese keuken uit het zuiden, de Beijing keuken uit het westen, en de Sichuan keuken (terug te vinden in De echte Chinese keuken; het boek dat we eerder in dit artikel al aanhaalde, eveneens van Fuchsia Dunlop).

De Shanghai regio kent vele rivieren, plassen en meren, en het is dus niet onbegrijpelijk dat in vele gerechten uit dit gebied vis voorkomt. Ben je een liefhebber van vis, en van Chinees eten, dan zou dit boek dus in het bijzonder je aandacht moeten trekken! Naast het gebruik van vis, wordt er in de Shanghai keuken ook veel sojasaus gebruikt. En hetzelfde geldt voor suiker, voor rijstwijn, en voor rijstazijn.

De Shanghai keuken van Fuchsia Dunlop - Boeken over Chinese gerechten

#shanghai

De Shanghai keuken is misschien niet bij iedereen bekend, maar deze keuken kent vele beroemde gerechten zoals Xia long bao (Shanghainese dumplings) en Sticky tofoe. Voor het ontbijt kiest men in de Shanghai regio vaak voor een simpele snack als rijst, en gefrituurd deeg (de naam hiervan is Youtiao).

Al met al is De Shanghai keuken van Fuchsia Dunlop een interessant kookboek voor iedereen die specifiek wil koken op basis van deze keuken, een keuken die overigens een van de meeste bijzondere en complexe keukens ter wereld is. Dit laatste wil dan weer niet zeggen, dat het de recepten uit dit boek niet eenvoudig zijn, integendeel zelfs!

Hoewel het boek maar liefst 400 pagina’s telt, toch geen bijzonder hoge prijs, maar juist een vriendelijke lage prijs. Voor maar 12,50 euro haal je dit boek in huis. Voor dat bedrag krijg je ook nog eens een prachtige hardcover variant, zodat je vlekken, kreuken, ezelsoren en krassen voorkomt. Lovende recensies ook over dit boek. 9 eerdere kopers van De Shanghai keuken gaven 4,2 sterren gemiddeld. Omgerekend is dit dus een 8,4 als cijfer.

De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop

Voor ons ligt een prachtig Chinees kookboek, waarmee je heerlijk, sprankelend, en lekker kunt gaan koken op Chinese wijze. In De echte Chinese keuken thuis krijg je vele recepten voorgeschoteld die zijn gebaseerd op de Zuid-Chinese keuken, waar vis en vlees met mate worden gegeten, en waar groente het belangrijkste component is van de maaltijd.

Daarmee geeft dit boek je dus ook vele suggesties voor gezonde maaltijden, want iedereen weet dat groentes gezond zijn, en de meeste mensen hier te weinig van eten.

In dit boek naast een keur aan recepten met vlees en vis, ook vele goede recepten die zijn gebaseerd op tofu, en die geheel vegetarisch of veganistisch zijn.

De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop -Boeken over Chinese gerechten

#eenvoudig

De recepten die zijn opgenomen in dit boek zijn over het algemeen eenvoudig, en de ingrediënten zijn gewoon te scoren bij de plaatselijke supermarkt en/of toko. Heel handig!

De schrijfstijl van Fuchsia Dunlop – die een enorme kennis heeft van de Chinese keuken – is helder en zeker niet moeilijk. Vele mooie foto’s ook in dit boek van de te maken gerechten. Lukt het jou om net zo te koken, en de gerechten net zo te bereiden als op de foto’s?

Voor maar 19,99 euro kun je zelf aan de slag gaan met het maken van Chinese gerechten. Dit boek valt voor die prijs namelijk bij jou op de deurmat. Je krijgt bij aankoop van dit boek een paperback versie, en totaal 352 pagina’s aan leesvoer. En uiteraard, je krijgt een nieuw exemplaar. Goed voor jarenlang Chinees kookplezier!

17 eerdere kopers van De echte Chinese keuken thuis vonden dat ook, want zij beoordeelden dit boek namelijk met 4,8 van de 5 maximale sterren. Oftewel een 9,6 als gemiddeld cijfer!

Geef een reactie