Tijden veranderen en dat is ook merkbaar aan de manier waarop bruiloften gevierd worden. Tegenwoordig kun je de meest moderne invulling aan je huwelijksdag geven. Er zijn echter toch nog altijd tradities die vaak nog steeds in ere worden gehouden. We doken voor je in de geschiedenis om een aantal oude trouwtradities te vinden die je ook in deze tijd nog regelmatig tegenkomt. Aan welke bewuste- en onbewuste tradities houden we ons nog altijd vast? Je ontdekt het hier.
Trouwtradities: dit zijn ze!
Traditioneel ten huwelijk vragen
Om dit artikel een beetje in chronologische volgorde te houden, nemen we je eerst even kort mee naar de tradities van voor de huwelijksdag. Aan het ten huwelijk vragen van je lief kun je nu een volledig eigen wending geven maar dat was voorheen wel anders.
De bruidegom ging hiervoor op zijn knieën voor zijn aankomende bruid (althans dat hoop hij) zitten en vraagt haar ten huwelijk. De man mocht dus alleen de vrouw ten huwelijk vragen en niet andersom. Uitzondering op deze regel was op schrikkeldag dus 29 februari. Op deze dag mochten de vrouwen het initiatief nemen.
Tegenwoordig zijn er nog altijd veel mannen die op de traditionele manier op hun knieën gaan om hun aanstaande op een klassieke manier ten huwelijk te vragen. Kun je als vrouw niet wachten tot je lief eindelijk dit initiatief neemt. Omcirkel dan 29 februari in je agenda. Nu maar hopen dat het weer snel schrikkeljaar is om je te kunnen verloven.
Vrijgezellenfeest vieren, een traditie die in ere wordt gehouden
Het vieren van een vrijgezellenfeest is zeker een traditie die in ere wordt gehouden. De invulling is (in grote lijnen) onveranderd gebleven. De bruidegom wordt ontvoerd door zijn vrienden, de bruid gaat een avondje flink op stap met haar vriendinnen. Elders op deze website vind je een uitgebreider artikel over deze vrijgezellenfeest traditie.
De planning is overigens wel even anders. Waar de bruid en de bruidegom in het verleden precies op de avond voor de bruiloft hun vrijgezellenfeest “vierden” wordt het tegenwoordig als praktischere keuze gezien om dit ergens in de laatste maanden voor de bruiloft plaats te laten vinden.
De witte bruidsjurk met sluier
De traditie van de witte bruidsjurk stamt uit 1840 toen koningin Victoria met prins Albert trouwde. De kleur wit staat voor maagdelijkheid en puurheid. Ook aan het dragen van de bruidssluier hangt een lange traditie en hiervoor moeten we terug naar de Romeinse tijd. Een bruidssluier staat al eeuwenlang voor zuiverheid en bescheidenheid maar ook om haar te beschermen tegen boze geesten. Een meerledig doel dus.
Something old, something new, something borrowed, something blue
Een oude Engelse traditie is dat de bruid “something old, something new, something borrowed én something blue” draagt. Al deze 4 aspecten hebben een traditionele betekenis.
Something old staat voor continuïteit. De achterliggende gedachte is dat de bruid iets krijgt van een vrouw (vaak haar moeder of oma) die al heel lang gelukkig is in haar huwelijk. In veel gevallen is dit cadeau een sieraad.
Something new staat symbool voor de toekomst. Dit is dus iets nieuws dat je draagt zoals je schoenen, je trouwjurk zelf of sierraden. Aan deze trouwtraditie voldoe je bijna automatisch als bruid.
Something borrowed is iets wat je geleend hebt en bij je draagt op je huwelijksdag. De betekenis hiervan is dat je kan rekenen op hun steun.
Something blue betekent dat je iets met de kleur blauw draagt. In veel gevallen wordt hierbij voor de kousenband gekozen. De blauwe kleur staat voor bescheidenheid en trouw.
Een andere traditie met betrekking tot de kousenband is dat de man deze aan het eind van de feestavond (het liefst met zijn tanden) af zal doen. Hiermee doet ze afstand van haar maagdelijkheid. Of de kans groot is of dat het hier werkelijk van zal komen tijdens de huwelijksnacht ontdek je hier.
Waarom de bruidegom de bruid niet mag zien voordat hij haar ophaalt
Vroeger was het meer regel dan uitzondering dat de bruid nog bij haar ouders woonde voordat ze in het huwelijksbootje stapte. Hieruit is de traditie ontstaan dat de bruidegom de bruid ophaalt bij het ouderlijk huis. Als hij aanbelt doet de vader van de bruid open. De bruidegom zal geduldig buiten wachten totdat de bruid naar buiten komt. Dit is volgens traditie de eerste keer dat hij haar in de bruidsjurk ziet. Als dat eerder het geval zou zijn, zou dat ongeluk brengen.
Bij de eerste ontmoeting zal de bruidegom de bruid het bruidsboeket overhandigen. De bruid weet volgens traditie vooraf dus niet hoe het bruidsboeket eruit ziet. Zij zal dit bruidsboeket in haar rechterhand dragen voor zijn officieel getrouwd zijn. Als het stel hun ja woord aan elkaar gegeven hebben zal zij het boeket volgens traditie in haar linkerhand dragen.
Trouwtradities om de boze geesten te verjagen
Er zijn een aantal trouwtradities die van belang zijn om de boze geesten te verjagen. We komen hierbij eerst even terug op het bruidsboeket. Tegenwoordig is dit een heerlijk geurende bos bloemen. In het verleden was dit boeket ook geurend, maar iets minder lekker. Toen bestond het bruidsboeket uit sterk geurende knoflook en kruiden om de kwade geesten op afstand te houden.
Dit was ook de reden dat de bruidsmeisjes in grote lijnen op dezelfde manier gekleed waren als de bruid. De boze geesten moesten in verwarring gebracht worden. Ook het lopen over een rode loper heeft een belangrijke functie. Er werd lang geloofd dat boze geesten wel door een houten vloer konden maar niet door de rode loper.
Het weggeven van de bruid
Het weggeven van de bruid is een van de eeuwenoude tradities die je nog veel ziet. De achterliggende gedachte hierbij is dat de vader van de bruid zijn taak en verantwoordelijkheid (in vorm van het verzorgen van de bruid) overdraagt aan de bruidegom. Volgens traditie zal hij de hand van de bruid letterlijk overgeven aan de bruidegom.
De traditie van de huwelijksceremonie
Uiteraard is de huwelijksceremonie een zeer traditionele gebeurtenis. Dit begint met het feit dat de bruid rechts hoort te zitten van de bruidegom voordat ze getrouwd is. Ze zit hierbij precies voor haar eigen familie. Als het ja woord gegeven is, zal het bruidspaar van plaats wisselen als teken dat ze in elkaars familie terecht zijn gekomen.
Tijdens de officiële ceremonie zal het bruidspaar staan en elkaar de rechterhand geven. De bruid staat rechts en de bruidegom staat links. De trouwambtenaar zal de vraag stellen of het stel met elkaar willen trouwen waarop zij uiteraard een bevestigend antwoord geven.
Vervolgens volgt er de kus wat voortkomt uit een oud huwelijksrecht. Hierin staat beschreven dat een huwelijk seksueel geconsumeerd mag worden. In het verleden werd dit op een wat meer ongenuanceerde manier aangepakt en vertrok het stel direct naar de slaapkamer. Het is een huwelijkstraditie die je niet meer ziet nu dit hoogtepunt wordt uitgesteld voor een later moment.
Bruidstaart en champagne, twee in stand gehouden huwelijkstradities
Het eten van bruidstaart en het drinken van champagne zijn zeker twee in stand gehouden huwelijkstradities. Champagne is al vele eeuwen het drankje dat gedronken wordt bij overwinningen, rond de jaarwisseling en mag ook bij bruiloften niet ontbreken. De bruidstaart is rond 1900 overgewaaid uit Engeland en sindsdien niet meer uit de huwelijkstradities verdwenen al krijgt deze lekkernij wel een steeds modernere vorm.
De openingsdans op het trouwfeest
De openingsdans op het trouwfeest is een traditie die nog veelvuldig in ere wordt gehouden. In veel gevallen wordt hierbij gekozen voor een Foxtrot of Engelse Wals. Uiteraard zal het bruidspaar samen de dans openen. Daarna zal de bruid met haar schoonvader de dansvloer betreden en de bruidegom met zijn schoonmoeder.
Bruidsboeket gooien
Als afsluiter van de avond zal de bruid het bruidsboeket over haar rug weggooien. Volgens traditie zullen alle niet getrouwde vrouwen achter de bruid plaatsnemen en het boeket proberen te vangen. De gelukkige die het boeket vangt, zal volgens de traditie de volgende zijn die gaat trouwen….