Bruiloft

Snel afvallen voor je bruiloft: zo doe je dat! [tips]

afvallen bruiloft

Je trouwdag is de grootste dag van je leven. Je wilt er daarom alles aan doen om er op die dag op je best uit te zien. Belangrijk is uiteraard dat je trouwjurk- op pak als gegoten zit. Hier lees je hoe je nog snel kan afvallen voor je bruiloft.

Afvallen voor je bruiloft: bepaal je aanpak

Als je af wilt vallen zijn een paar dingen belangrijk: hoeveel je af wilt vallen en hoeveel tijd je hebt. Deze twee bepalen je aanpak. Als je echt snel wilt afvallen dan is 2 kilo per week een realistisch doel. Heb je wat meer tijd dan zet je beter in op een geleidelijke aanpak waarbij 0,5 tot 1 kilo per week afvallen realistisch is. Wil je veel afvallen dan begin je daarom het beste op tijd met lijnen.

Bepaal hoeveel calorieën je nodig hebt

Afvallen doe je door minder calorieën te eten. Doordat je lichaam calorieën tekort komt gaat het de vetreserves verbranden.

Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën nodig. Dit is je basis stofwisseling (BMR) en is afhankelijk van je geslacht, gewicht, lengte en leeftijd.

Wil je gaan afvallen dan is het goed om te starten met het berekenen van je BMR. Dat kan je hier doen. Zodra je weet hoeveel calorieën je per dag mag eten kan je gaan bepalen hoeveel calorieën je per dag mag eten.

Wil je heel geleidelijk afvallen (dit kan als je genoeg tijd hebt tot de bruiloft) dan ga je tussen de 200 kcal en 300 kcal onder je dagelijkse calorieënbehoefte zitten. Je zult een ongeveer een halve kilo per week afvallen.

Wil je wat sneller afvallen dan ga je 500 kcal onder je dagelijkse calorieënbehoefte zitten. Je valt dan ongeveer een kilo per week af. Als je dit doet dan is het mogelijk om af te vallen en tegelijkertijd gezond te blijven. Mits je gaat voor gezonde voeding en veel groente in je dieet opneemt.

Wil je snel afvallen dan ga je 700 kcal tot 800 kcal onder je calorieënbehoefte zitten. Je kan dan wel 1,5 kilo per week afvallen (echt lichaamsvet en geen vocht).

De eerste twee weken zal je wat meer afvallen omdat je dan ook 3 tot 4 kilo vocht verliest. Bij deze negatieve energiebalans ligt al het gevaar van tekorten aan voedingsstoffen op de loer. Omdat je minder calorieën eet krijg je automatisch minder voedingstoffen binnen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Dit is slecht voor je gezondheid en hierdoor raak je vatbaarder voor infectieziekten. En het laatste wat je zou willen is dat je verkouden bent op je bruiloft. Eet daarom altijd veel groente tijdens het lijnen. Kies voor veel groene bladgroente, deze bevatten nauwelijks calorieën.

Wil je echt heel snel afvallen dan ga je 1000 kcal onder je calorieënbehoefte zitten. Dit wordt ook wel een crashdieet genoemd. In de eerste twee weken ga je veel afvallen omdat je lichaam ook veel vocht gaat afvoeren.

Dit is het gevolg van het uitputten van de glycogeenvoorraden. Glycogeen is vorm waarin koolhydraten worden opgeslagen. Een eigenschap van glycogeen is dat het vocht vasthoudt.

Crash dieet
Crashdieet

Met een crashdieet kan je wel 2 kilo lichaamsvet per week kwijt raken. Een crashdieet is echter niet aan te raden omdat hiervan bekend is dat het slecht is voor je gezondheid.

Om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen is het advies om niet langer dan twee weken een crashdieet te volgen. Wil je voor je bruiloft nog even snel 5 kilo kwijt en je hebt nog maar een paar weken dan is het crashdieet een optie.

Hoe kan je het afvallen verder versnellen?

Behalve de hoeveelheid calorieën die je eet zal je rekening kunnen houden met de verdeling van de macronutriënten die je eet. Er zijn er 3: koolhydraten, vetten en eiwitten.

Sommige mensen hebben nog het idee dat ze het beste vetvrij kunnen eten als ze willen afvallen, maar dit is al achterhaald. Het beste eet je juist minder koolhydraten als je af wilt vallen. Je kunt dan wat meer vet en meer eiwitten gaan eten. Een goed dieet om te volgen is het koolhydraatarme dieet.

Het voordeel van minder koolhydraten eten is dat je lichaam minder insuline nodig heeft. Insuline is een hormoon wat je lichaam aanmaakt om glucose uit het bloed op te kunnen nemen.

Een nadeel van dit hormoon is dat het er ook voor zorgt dat je lichaam vet wilt vasthouden. Afvallen gaat daarom veel makkelijker als je insuline laag is. Dit bereik je door minder koolhydraten te eten en te letten op het type koolhydraten wat je eet.

Het beste eet je koolhydraten die langzaam in glucose worden omgezet. Deze zitten in volkoren producten, peulvruchten, groenten, noten en zaden.

Naast het aanpassen van je dieet is het goed om te gaan sporten. Door te gaan sporten verbrand je extra calorieën. Het is daarbij wel belangrijk om niet meer te gaan eten omdat je gesport hebt.

Let daarbij ook op wat je drinkt. Sportdranken en energy drinks bevatten veel suikers waardoor je de training teniet doet. Als je moet afvallen dan drink je het beste gewoon water, groente thee of zwarte koffie.

Je kunt kiezen voor een duursport zoals hardlopen, fietsen of zwemmen maar het is ook goed om een krachtsport, zoals fitness, te doen. Het voordeel van een krachtsport is het after-burn effect.

Straks pas je die ene jurk weer
Straks pas je die ene jurk weer

Het after-burn effect betekend dat je lichaam na de training door gaat met het verbranden van calorieën. Dit komt omdat je lichaam calorieën verbrand om de schade aan de spieren te herstellen.

Verder is het belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap als je af wilt vallen. Slaap je te weinig dan is dit een vorm van stress voor het lichaam. Door deze stress gaat je lichaam stresshormonen aanmaken die zorgen voor de opslag van vet. Zorg voor een nachtrust van 7 tot 9 uur als je af wilt vallen.

Geef een antwoord