Whisky

Boeken over het combineren van whisky en eten, en koken met whisky

boeken whisky eten

In het vorige artikel schreven we al over de beste boeken op het gebied van whisky. Maar wist je dat er ook boeken zijn over het combineren van whisky en eten? Bier kun je gemakkelijk toevoegen aan gerechten, wat voor whisky dan weer veel minder geldt, maar er zijn wel meer dan genoeg passende whisky’s voor bij de maaltijden. De boeken die we in dit artikel beschrijven laten je zien dat je zeker niet alleen maar bier en wijn kunt combineren met eten, maar dat ook allerlei whisky’s prima samengaan met uiteenlopende gerechten en versnaperingen, en dat het wel degelijk mogelijk is om op basis van whisky gerechten te bereiden! Whisky en eten, een thema apart, waar inmiddels toch enkele boeken over zijn geschreven, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Beste boeken over het combineren van whisky en eten, en koken met whisky [5 tips]

In dit artikel nemen we vijf boeken binnen dit genre onder de loep, die naar onze mening zéér de moeite waard zijn om aan te schaffen. In het bijzonder voor de mensen die zich verder willen verdiepen in de bijzondere wereld van whisky en voeding, en die zich niet louter willen beperken tot het drinken van deze overigens betoverende soort drank.

Whisky & Eten – van Jaap Vissering

De naam van dit boek geeft weinig twijfel over de inhoud ervan. Jaap Vissering is kok, journalist en whiskyconnaisseur (dit is een duur woord voor ‘whiskykenner’). Hij schrijft al jaren voor diverse culinaire vakbladen, en was eerder de schrijver van Het Nederlands Jachtwildkookboek.

Het boek Whisky & Eten bevat vele recepten met adviezen voor bijpassende whisky’s, en daarnaast ook een aantal unieke recepten die zijn gebaseerd op whisky. De recepten zijn bedoeld voor uiteenlopende gerechten, zoals sushi, snacks, wild, barbecue, vis, vlees, en voor- en nagerechten.

Whisky & Eten - van Jaap Vissering

#adviezen

Het fraaie aan dit boek is dat er ook acht artikelen instaan over Nederlandse en Belgische koks, en hun adviezen voor whisky in de keuken, en aan tafel. Het zijn dus niet alleen de adviezen van Jaap Vissering zelf in dit boek, maar ook de adviezen van deze acht koks die je kennis op whiskygebied zullen doen vergroten.

Al met al is dit een compleet whisky kookboek, vierkant van formaat, en voorzien van tekst op prachtig glanzend papier. De vele kleurenfoto’s van de gerechten, en van de koks en hun restaurants maken het af als geheel.

Handig aan dit boek is zonder meer het zeer complete register, waarin je alles kunt vinden. Zoeken in het register kan op ingrediënt, op gerecht en op whiskymerk. Dit in 2007 verschenen boek bevat meer dan 150 pagina’s, en is (via Bol) tweedehands nog steeds te krijgen, en wel voor nog geen 30 euro!

The Whisky Kitchen (100 Ways with Whisky and Food) – van Sheila Mcconachie

The Whisky Kitchen is het enige Engelstalige whiskyboek in dit rijtje. In 228 pagina’s voert Sheila Mcconachie je mee op ontdekkingstocht naar allerlei gerechten die je kunt combineren met vele bekende en minder bekende soorten whisky’s.

The Whisky Kitchen (100 Ways with Whisky and Food) - van Sheila Mcconachie

#makkelijk

Om de gerechten in dit boek te maken hoef je geen kok te zijn van beroep; ze zijn namelijk overwegend gemakkelijk te bereiden. De vele mooie kleurenfoto’s in The Whisky Kitchen maken verder ook veel duidelijk.

Je hebt dit whiskyboek (een hardcover) in je bezit voor 30,50 euro, waarmee het qua prijs dus redelijk overeenkomt met de andere whiskyboeken die we aanhalen in dit artikel. Op Bol werd dit boek twee keer met 5 sterren beoordeeld (het maximale aantal sterren dat een boek kan krijgen bij een beoordeling), door Nederlanders die dit boek eerder al hebben besteld, en hebben gelezen. Dit geeft ook aan dat een naar het Nederlands vertaald boek prima kan volstaan, en niet onder hoeft te doen voor een boek van een Nederlandse auteur.

De keuken in met whisky – van Hans en Becky Offringa

In dit boek krijg je spannende whisky adviezen, en dat gecombineerd met uitmuntende gerechten van De Librije. Zegt de naam De Librije je niets? Snel uitgelegd: dit is een van de allerbeste restaurants van Nederland, dat sinds 2004 maar liefst drie Michelin sterren heeft.

De keuken in met whisky - van Hans en Becky Offringa

#klasse

De auteurs hebben voor dit boek ruim 20 whisky’s van bovengemiddelde klasse geselecteerd, en hebben vervolgens de eigenaren van De Librije uitgenodigd om daar gerechten bij te vinden. Als je dit boek doorneemt, dan kom je er gauw achter dat zij hier middels 27 overheerlijke recepten erg goed in zijn geslaagd!

Voor 29,99 euro is dit whiskyboek van jou, en kun je in de keuken aan de slag met het maken van topgerechten, en kun je tevens naar de website van je favoriete drankhandel surfen om de betreffende whisky’s – die je kunt ‘pairen’ met de te maken gerechten – te bestellen.

Het boek bevat 184 pagina’s, is prachtig vormgegeven, en bevat vele mooie foto’s van zowel de gerechten als de whisky’s. Naar onze smaak is dit boek een aanrader voor mensen die zowel van goede whisky’s houden, als van uitmuntende gerechten, als van klasse in zijn algemeenheid!

Single Malt Flavours – van Bob Minnekeer en Stef Roesbeke

Een ander goed whiskyboek dat je onder een tientje kunt krijgen is Single Malt Flavours (koken met kruiden op whiskey). Nu je dit leest zul je al vermoeden dat hier ook weer om een uniek whiskyboek gaat, waarbij niet zozeer de whisky’s die je kunt drinken bij gerechten centraal staan, maar juist het gebruik van single malt whisky’s in combinatie met kruiden.

Anders gezegd, dit boek legt je uit hoe je met whisky-kruidenaroma’s je gerechten op smaak kunt brengen, door middel van onder andere flamberen, benevelen, bedruppelen, en marineren (oftewel verschillende kooktechnieken).

Single Malt Flavours - van Bob Minnekeer en Stef Roesbeke

#smaakvol

In het boek zelf staan veertig voorkomende gerechten, waarbij duidelijk wordt aangegeven welke ingrediënten je dient te gebruiken, en hoe je de gerechten moet bereiden (stap-voor-stap zelfs). Als het je lukt om deze gerechten te maken dan kun je smaakvol en bijzonder gekruid (en whisky gebaseerd) gaan eten, maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de gerechten niet gemakkelijk te maken zijn, en je best wat kookvaardigheden in huis moet hebben om goed te slagen.

Dit boek lijkt dus aan te bevelen voor mensen die beter of goed in de keuken zijn, en niet voor de beginnende keukenprinsen en keukenprinsessen.

De veertig gerechten waarvoor is gekozen door het schrijversduo zijn gevarieerd van opzet. Je vindt zowel vlees als visgerechten in dit boek, voorgerechten (zoals soepen), maar ook nagerechten (zowel zoet als hartig).

Daarnaast vind je ook gerechten voor kleine, op whisky gebaseerde hapjes in dit boek. Het boek is geschreven door whiskykenner Bob Minnekeer, die hiervoor heeft samengewerkt met Stef Roesbeke (chef van whiskyrestaurant De Cluysenaer, in Evergem te België). Vandaar dit verrassende en unieke resultaat.

Het whiskyboekje telt bijna 200 pagina’s, en werd door eerdere mensen die het bestelden vrij goed beoordeeld (met 4 van de 5 mogelijke sterren). Verras jij jezelf, je vrienden en/of familieleden straks met een gerecht dat is gebaseerd op een whisky-kruidenaroma? Dat zou weleens bijzonder goed in de smaak kunnen vallen!

Men neme… malt – van Richard Whittington & Hans Offringa

‘Men neme… malt’ is het kleinste boekje in dit rijtje van boeken over whisky in de keuken en koken met whisky. Richard Whittington heeft voor Diageo (een multinational op het gebied van drank) een prachtige keur aan recepten samengesteld, die een relatie met whisky hebben.

Dit boekje werd langer geleden via slijterijen weggegeven, bij aankoop van een of meerdere whisky’s van Diageo. Soms zie je de boekjes nog wel eens liggen, maar vrijwel altijd in gebruikte staat.

Men neme… malt – van Richard Whittington & Hans Offringa

#schaars

Ben je echt geïnteresseerd in de relatie tussen koken en whisky, schaf dit boekje dan direct nog aan zodra je het tegenkomt. Een kleine suggestie…, dit kan dus via de onderstaande link. Het aanbod is namelijk zeer schaars, en de oplage was destijds ook erg beperkt! Als je hem kunt bemachtigen dan ben je sowieso spekkoper.

Oké, dan de inhoud van het boekje. In het boekje vind je 20 wereldgerechten met single malt whisky’s. De recepten zijn prachtig omlijst met foto’s van de gerechten, van de distilleerdijen van de Schotse whisky’s die worden aanbevolen in het boek, maar bijvoorbeeld ook van de Schotse hooglanden.

En wat kun je dan verwachten voor wat betreft het soort gerechten? Kort gezegd: amuses, voorgerechten, hoofdgerechten, en nagerechten. Dus een set recepten om bijvoorbeeld een drie- of viergangenmenu te serveren, begeleidt door fantastische single malt whisky’s. Zoals we al zeiden: een klein boekje, met slechts 97 pagina’s, maar wel ook voor een klein prijsje, namelijk 10 euro.

Geef een reactie