Whisky

Dit zijn de verschillende soorten whisky

soorten whisky

Voor steeds meer mensen is whisky met stip hun lievelingsdrank. Dit is niet alleen in Nederland steeds meer het geval maar zeker ook in andere landen van de wereld. In veel culturen is het een absolute traditie om een dag in stijl af te sluiten door het drinken van een glas whisky. Dit is zeker niet van de laatste tijd want whisky is een van de oudste drankjes die er bestaan. In Nederland lopen we hier eigenlijk mee achter want het drinken van een goed glas whisky is pas de laatste jaren sterk in opkomst. Reden genoeg om ons eens te verdiepen in de verschillende whisky soorten.

Je zult merken dat je nogal veel keuze hebt als je van plan bent om voor jezelf een goed glas “on the rocks” in te schenken. Door de veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden is het zelfs nog best lastig om een whisky te vinden die bij je past. We helpen je hieronder een klein beetje op weg. 

Hoe een goede whisky te onderscheiden is

Een goede whisky is te onderscheiden door jezelf inzicht te verschaffen in de bereidingswijze. Het is een drank dat verkregen wordt uit distillatie van gefermenteerd mout uit gerst, tarwe en rogge. De productie van whisky is zeker geen haastklus. De drank moet minimaal 3 jaar rijpen in eikenhouten vaten.

Hiermee hebben we direct een van de factoren aangegeven die van belang zijn bij het onderscheiden van een goede whisky. Het aantal jaren rijping, het type hout van de vaten waarin de whisky wordt opgeslagen, de gebruikte graansoort, de manier van droging van de ingrediënten van het destillaat, de bereidingswijze en de uiteindelijke geur en kleur zijn de belangrijke factoren van een goede whisky. Een goede whisky kan een hele intense smaak hebben. Dit is precies waarom deze drank zoveel fans heeft. 

De verschillende soorten whisky  

Whisky kan op iedere plek in de wereld worden gestookt, mits er granen voorhanden zijn uiteraard. Doordat dit ook daadwerkelijk gebeurt, zij er zeer veel verschillende soorten whisky te verkrijgen. Whisky is van oorsprong echter een Schotse drank. Voor de Schotten is whisky zelfs hun nationale drank. De kunst van het distilleren van whisky werd echter snel in andere landen overgenomen. Je ziet dan ook dat whisky ook veelvuldig in Ierland (en de rest van het Verenigd Koninkrijk) wordt gestookt.

Ook aan de andere kant na de wereld is dit drankje ontdekt. In landen als Japan, de Verenigde Staten en Canada wordt deze drank dan ook zeker gedronken. In de Verenigde Staten en Canada hebben ze deze drank echter een andere naam gegeven en drinken ze “bourbon”. Daarnaast is bourbon niet in alle opzichten helemaal hetzelfde als whisky. Bij de originele whisky is gerst een belangrijk ingrediënt. Bourbon wordt echter uit maïs of rogge wordt gemaakt. 

boeken whisky eten

#Whiskykopen

op zoek naar een lekkere whisky? Bekijk eens alle soorten in dé shop van Nederland!

Meest voorkomende soorten

Doordat in veel gebieden de kunst van het distilleren van whisky is overgenomen, zie je dat er meerdere soorten whisky zijn ontstaan. Deze soorten hebben allemaal hun specifieke kenmerkende eigenschappen. We zetten de meest voorkomende whisky soorten hieronder voor je op een rijtje:

  • Malt whisky is een whisky dat wordt geproduceerd uit gemoute gerst en gestookt in koperen ketels. 
  • Single malt whisky is ook een whisky dat wordt geproduceerd van gerst maar afkomstig is uit één enkele distilleerderij. Dit is immers niet bij iedere whisky soort het geval.
  • Blended malt whisky, ook wel bekend als “vatted malt whisky” of als “pure malt whisky” is een mix van malt whisky’s die afkomstig zijn uit verschillende distilleerderijen. 
  • Grain whisky is een whisky die wordt vervaardigd uit ongemoute gerst, maïs of van andere granen. Ook bij grain whisky wordt onderscheid gemaakt tussen single en blended dus de bereiding in één of verschillende distilleerderijen. 
  • Blended whisky is de meest populaire whisky soort. Een bekend merk hierin is Johnny Walker. Dit is echter niet de meest verkochte blended whisky. Deze eer gaat naar Officer’s Choice uit India. De naam blended whisky geeft precies aan wat je kunt verwachten: een mix van gerijpte malt whisky’s van gemoute gerst en gerijpte grain whisky(‘s) van andere granen. De gekozen mix vormt uiteraard de onderscheidende waarde van ieder merk.  

De whisky smaak die bij jou past

Zoals je nu zult begrijpen heeft iedere whisky een andere smaak, nuance en aroma. Dit merk je al als je een whisky met een bourbon zou vergelijken (het drankje van de andere kant van de grote plas is wat zoeter) maar ook bij de verschillende whisky soorten onderling. Deze verschillen zijn vaak bepalend hoe je jouw whisky graag drinkt. Er zijn soorten die uitstekend puur “on the rocks” (dus met ijsblokjes) te drinken zijn maar er zijn ook soorten die je beter kunt mixen met water, frisdrank, in een cocktail of enkel met een schijfje citroen. 

Whisky heeft een smaak dat je al snel doet denken aan hout en turf. Als je normaal gesproken weinig alcohol drinkt, kan deze drank wat droog, sterk of bitter smaken. Zij zullen best wel even moeten wennen aan deze smaak. Hoe langer de drank gerijpt is, hoe intenser de smaak zal zijn. De whisky’s die wat kortere tijd in het vat hebben gezeten, zijn over het algemeen wat toegankelijker. Deze hebben een zachtere en lichtere smaak. Als je een beginnende whisky drinker bent of je wilt het drankje proeven, kies dan voor deze laatste optie.  

Hoe smaakt Japanse whisky?

Als je een echte whisky fijnproever bent, is het zeker een aanrader om Japanse whisky eens te proeven. Hoewel whisky van origine een Schotse drank is, zijn veel mensen van mening dat in het land van de rijzende zon de beste whisky varianten worden gemaakt. Japanse whisky heeft een kenmerkende verfijnde, kraakheldere en evenwichtige karakter. Dit komt volgens zeggen omdat er tijdens het productieproces géén vaten worden gewisseld zoals wel bij Schotse whisky het geval is. 

Bekend boek over Japanse Whisky

De leukste manieren om je te verdiepen in de verschillende whisky soorten

Er zijn diverse leuke manieren om je te verdiepen in de verschillende whisky soorten. Zo kun je een Whisky Suggest app downloaden. Dit is een gratis app waarin je niet minder dan 50.000 reviews en tasting notes kunt inzien. Daarnaast is de flavor profiles app bijzonder handig om eenvoudig vast te stellen welke whisky soort het best past bij jouw smaak.

Wat ook enorm leuk en interessant is, is om een goed boek over whisky te lezen. Elders op de website vind je een artikel waarin we de 12 beste boeken over whisky onder je aandacht brengen. Tot slot mag Jim Murrays Whiskey Bible niet in dit rijtje ontbreken. Deze man is een autoriteit op whisky gebied. Dat hij zijn titel serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat hij zich heeft “opgeofferd” om duizenden Whisky soorten te proeven. Zijn oordeel heeft hij op papier vastgelegd. dat is erg handig maar smaken verschillen en het leukste is uiteraard om zelf de verschillende whisky soorten te proeven en je te laten verrassen! 

Geef een reactie