Whisky

De beste boeken over single malt whisky’s: 8 toppers

boeken over single malt whisky’s

Wat dacht je van een beschouwing van de beste boeken die gaan over (Schotse) single malt whisky’s? In voorgaande artikelen gingen we al in op de beste boeken over whisky, en de beste boeken over whisky en eten, en koken met whisky , maar nu maken we een uiteenzetting van de acht beste boeken die specifiek gaan over (Schotse) single malt whisky’s.

8 boeken over (Schotse) single malt whisky’s: enjoy!

De liefhebbers van single malts (whisky afkomstig van slechts één stokerij) kunnen hun hart ophalen met boeken die pas net op de markt zijn, en veel actuele informatie over dit onderwerp bieden, maar ook met (meer zeldzame) boeken die al langer in de handel zijn, en soms nog tweedehands te krijgen zijn. Oordeel nu zelf welk boek over single malts jou het meeste aanspreekt!

Schotse Malt Whisky – van Ingvar Rönde

In dit 224 pagina’s tellende hardcover boek krijg je alles uitgelegd over Schotse malt whisky’s. Dat Schotland het land van whisky is, en whisky zo’n beetje de nationale trots is van dit land, dat wist je waarschijnlijk al.

Maar wat weet je van veertig malt distilleerderijen, de geschiedenis daarvan, en de beste whisky’s die deze distilleerderijen op de markt brengen? Op dit moment misschien nog weinig, maar nadat je dit whiskyboek hebt gelezen, weet je er alles over!

Dit boek vertelt je ook welke zaken ertoe hebben geleid dat Schotland het whiskycentrum van de wereld is geworden.

Schotse Malt Whisky - van Ingvar Rönde

#whiskyfreak

De auteur van dit boek is een echte whiskyfreak- en kenner (een van de belangrijkste van Zweden zelfs), en leverde diverse bijdragen aan televisieprogramma’s over whisky van onder andere de BBC.

Dit whiskyboek verscheen kortgeleden op de markt, namelijk eind 2019. Voor 45 euro heb je het in je bezit, en kun je 224 pagina’s over Schotse malt whisky’s weglezen. Dit boek is gebonden met een harde kaft, en voorzien van genoeg kleurenfoto’s, waardoor het ook nog eens prettig lezen is.

Malts & Jazz – van Hans Offringa

Sommige zaken gaan vaak en goed samen. Zoals je wellicht weet zijn whiskydrinkers ook bovengemiddeld vaak sigarenrokers, en datzelfde geldt voor jazz.

Jazzmuziek en (single malt) whisky drinken gaan ook erg goed samen, zo vindt althans Hans Offringa. En als hij het als whiskyexpert zegt, dan mag je er waarde aan hechten!

Malts & Jazz - van Hans Offringa

#jazz

In dit boekje, dat iets meer dan 200 pagina’s telt, maakt de auteur op bijzondere wijze een combinatie van 10 bekende jazzmuzikanten, en 10 uitstekende single malt whisky’s.

Deze paperback kun je bemachtigen voor slechts 14,95 euro. Een ideaal boekje voor liefhebbers van whisky, jazz en de geschiedenis van jazz. Voor de meeste mensen misschien niet interessant, omdat de meerderheid van de mensen nu eenmaal weinig of niets met jazz heeft. Maar heb je wel interesse in zowel whisky als jazz, dan kun je dit boekje gewoon niet laten liggen in de (web)winkel.

Whisky Geclassificeerd (single malts kiezen op smaak) – van D. Wishart

Whisky Geclassificeerd is een van de beste boeken die er te krijgen is op het gebied van (Schotse) single malt whisky’s, en het leren herkennen, beschrijven en onderscheiden ervan.

Het vaak onbegrijpelijke jargon dat wordt gebruikt om single malt whisky’s te onderscheiden wordt hiermee de kop in gedrukt.

De auteur (David Wishart) onderscheidt namelijk twaalf dimensies voor het ruiken en proeven van whisky: belichaming, rokerig, zoetheid, medicinaal, tabak, kruidig, honing, wijnachtig, notig, moutig, fleurig, en fruitig. Deze twaalf karakteristieken omvatten meer dan 1.000 gepubliceerde smaaknotities, en meer dan 400 whiskytermen.

Whisky Geclassificeerd (single malts kiezen op smaak) - van D. Wishart

#proeven

Met de methode van David Wishart wordt whisky proeven en ruiken veel logischer, maar bovenal een stuk eenvoudiger! Dat zijn methode wordt gewaardeerd blijkt verder uit het feit dat dit boek al sinds 2004 in de handel is, en naar het Nederlands is vertaald door – daar heb je hem weer – Hans Offringa.

Verder gaat dit boek in op het maken van single malt whisky, wat prettig is voor de doe-het-zelf-freaks onder ons. Ook komen vele belangrijke single malts aan bod, en er wordt per whisky uitgebreid ingegaan op het smaakprofiel, en de distilleerder.

Handig is ook dat je na het lezen van dit boek perfect weet welk soort single malts je het meeste waardeert, en die je dus het beste kunt kopen, online of in de gewone (drank)winkel.

De prijs van Whisky Geclassificeerd ligt momenteel rond de 30 euro, en is daarmee zeer gemiddeld voor een whiskyboek. Voor de liefhebbers van single malts naar onze mening een zeer schappelijke prijs, zeker ook gezien de beoordelingen van andere mensen, die het boek tot nu toe met de maximale 5 sterren hebben beoordeeld.

Schotse Malt Whisky – van Robin Brilleman

Wil je op rondreis langs de destilleerderijen van Schotland? Dan kan dit boek je alvast op weg helpen. Robin Brilleman bezocht voor het schrijven van zijn boek alle distilleerderijen van Schotland, en heeft in dit boek een uiteenzetting gemaakt van hun kenmerken en specialiteiten.

In deze hardcover van 216 pagina’s worden onder andere behandeld: de geschiedenis van deze Schotse destilleerbedrijven en de technieken die zij gebruiken om hun dranken tot een goed eindresultaat te stoken.

Per streek verschillende de whisky’s van smaak, en die smaken hangen niet alleen af van de gebruikte destillatietechnieken, maar ook van de bodemgesteldheid in dat gebied, het soort water, en het gebruik van turf. Interessante informatie waar dit boek ook aandacht aan schenkt.

Schotse Malt Whisky - van Robin Brilleman

#begrippenlijst

Een pluspunt van dit boek is verder de uitgebreide begrippenlijst (achter in het boek) waarin allerlei termen zijn opgenomen die te maken hebben met Schotse whisky.

Een minpunt is voor sommigen wellicht de prijs (39,95 euro). Uiteraard is dit niet het duurste whiskyboek dat verkrijgbaar is, maar het boek is wel alweer wat ouder, en dateert uit 2001, waardoor een deel van de informatie niet meer actueel is.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit boek is daarom wellicht wat minder dan van de andere boeken over malt whisky’s die we in dit artikel beschrijven.

Dit neemt niet weg dat dit boek uitstekend in je collectie van boeken over Schotse malt whisky’s zou kunnen passen, om zo een nog beter beeld te krijgen van dit deelgebied van whiskyland.

Malt whisky wetenswaardigheden – van Jouke Karper

Kijk, dat is nou een boek over het maken van Schotse single malt whisky’s , dat net weer even anders is dan de andere boeken binnen dit genre. Hoe single malts in zijn algemeenheid worden gemaakt (het productieproces) dat wordt in vele whiskyboeken natuurlijk genoegzaam uitgelegd, maar niet alle facetten daarvan krijgen de aandacht die ze verdienen. Zo vond althans Jouke Karper, de auteur van dit boek.

Een van die facetten is de gebruikte vaten waarin whisky’s jaren liggen te rijpen (ten minste 3 jaar, anders is het immers geen whisky). Wist je dat de smaak van een single malt whisky voor 60 tot 80% wordt bepaald door het soort vat waarin de whisky ligt te rijpen?

Dat lijkt ongeloofwaardig, maar toch is het zo. Vandaar dat er veel aandacht voor dit aspect van het productieproces – rijping op het vat – is binnen dit boek.

Malt whisky wetenswaardigheden – van Jouke Karper

#bottelen

Uiteraard, ook de andere facetten zoals het bottelen komen aan bod, evenals het proeven, wat je natuurlijk graag doet als liefhebber van deze magische drank.

Het boek van Jouke Karper is ook volledig als het gaat om de aandacht voor de Schotse distilleerders van whisky. Hij beschouwde namelijk alle 122 Schotse malt stokers die er zijn, en ook actief produceerden in 2018.

De vele unieke en mooie foto’s maken dit whiskyboek een verademing voor iedere liefhebber van whisky, zowel voor de kenner als voor de expert, maar de persoonlijke verhalen van Jouke geven het boek net dat extra tintje dat veel andere boeken over whisky onderwerpen niet hebben.

Proefnotities kent dit boek overigens niet, maar daar hoef je naar onze mening ook niet wakker van te liggen (en moet ook niet de reden zijn dat je dit boek wil kopen), aangezien er genoeg boeken zijn te krijgen die dit wel hebben.

Het boek kost slechts 19,95 euro, waarvoor je een hardcover boek krijgt dat 160 pagina’s telt. Het boek is verkrijgbaar in de tweede, volledige herziene druk, die nog leuker is geschreven, en nog gemakkelijker wegleest.

Malt whisky – van Charles Maclean

Dit is waarschijnlijk het oudste whiskyboek dat we hebben opgenomen in dit artikel. Hoewel het boek al in 1998 verscheen is veel van de informatie in het boek nog steeds zeer interessant.

Waardevol is de informatie over de belangrijkste technieken bij het maken van whisky. Als lezer krijg je daarbij ook een ruim dozijn aan voorbeeld om zelf aan de slag te gaan.

Daarnaast gaat dit whiskyboek in op de verschillende tijdsvakken binnen de whiskygeschiedenis. De auteur (Charles Maclean) maakt onderscheid in vijf verschillende tijdsvakken.

Ook is er aandacht voor het proeven van malt whisky’s, een deelonderwerp dat we in veel whiskyboeken terugzien, en voor de regio’s binnen Schotland waar whisky wordt gemaakt, inclusief kaarten met de bijbehorende distilleerderijen.

Hoewel het boek al meer dan 20 jaar oud is, bestaan veel van deze distilleerders nog steeds, hoewel er inmiddels wel veel nieuwe stokers zijn bijgekomen. Het hiervoor beschreven boek Malt whisky wetenswaardigheden van Jouke Karper bewijst dat ook.

Het Malt Whisky boek vervolgt met een behandeling van de Schotse malts die er op het moment van verschijnen van dit boek waren, op alfabet geordend, en inclusief vermelding van de eigenaar, en of de whisky nog wordt gemaakt.

Malt whisky - van Charles Maclean

#investeren

Tot slot vele adressen voor hen die whisky willen kopen, een lijst met whiskygenootschappen, richtlijnen voor investeringen op het gebied van deze dranksoort, een overzicht van distilleerders die je zelf kunt bezoeken, een literatuuropgave, en ook nog een alfabetisch register.

Onze conclusie is als volgt. Al met een al gaat het hier om een zeer compleet whiskyboek, zeker voor die tijd (meer dan 20 jaar geleden). Een deel van de informatie in dit boek is inmiddels achterhaald, maar een groot deel ook niet.

Als je een boek wilt kopen over malt whisky’s is dit waarschijnlijk niet de meest logische aankoop, maar als je je verder wilt verdiepen in deze wereld, en de meer gangbare boeken al kent, zou dit toch de perfecte aankoop kunnen zijn.

Verder is dit een interessante aankoop als je geïnteresseerd bent in een beschouwing van whisky’s en alles wat daar mee te maken heeft, maar dan bekeken in een andere tijd.

Voor de verzamelaar is dit boek een goede aankoop, maar de startende whiskydrinker kan waarschijnlijk beter voor een van de andere werken gaan die we in dit artikel aanhalen.

Zoals je waarschijnlijk vermoed is dit boek niet meer nieuw te krijgen, hooguit tweedehands, in goede of in iets mindere goede staat. Op het moment dat wij keken werd dit hardcover boek (met bijna 200 pagina’s) aangeboden voor een bedrag van nog geen 7 euro.

Iconic whisky (Single Malts en meer) – van Alexandre Vingtier en Cyrille Mald

Zo, daar is hij dan… De Nederlandstalige versie van Iconic whisky, een prachtig en flink boek (van bijna 450 pagina’s) dat met name over single malt whisky’s gaat. De Nederlandstalige versie van dit boek is pas sinds december 2019 op de markt, en dus een van de nieuwere whiskyboeken die we in dit artikel beschouwen.

Wat kun je van Iconic whisky verwachten? Allereerst wordt er een methode gegeven voor de herkenning van de soort whisky’s die er zijn, gekoppeld aan de verschillende aroma’s. Het boek biedt namelijk een aromaschema, waarbij 450 verschillende smaaknuances worden geclassificeerd op een wetenschappelijke manier.

Verder vind je in dit boek geografische 3D kaarten van de landen die whisky maken. En voor de liefhebbers van de combinatie whisky en eten is er ook goed nieuws.

Iconic whisky – van Alexandre Vingtier en Cyrille Mald

#koken

Dit boek geeft je namelijk ook uitleg over hoe je whisky’s en gerechten op een goede manier kunt combineren. Dit is een vak apart, en heb je interesse in dit deelgebied lees dan ook dit artikel eens, waarin we de beste boeken over whisky en voeding, en koken met whisky uiteen hebben gezet.

Voor de echte freaks heeft dit boek nog een ander mooi aspect. Anders dan de meeste whiskyboeken is in Iconic whisky namelijk ook aandacht geschonken aan whiskyreizen in Schotland en Japan, waarin je uitstapjes krijgt voorgeschoteld die enkele dagen tot wel twee weken duren.

Op deze manier kun je kennis maken met een groot aantal distilleerders en whisky’s die deze bedrijven produceren. In totaal komen in dit boek 1000 whisky’s, 200 distilleerderijen, en 25 productielanden aan bod, waarmee het een van de whiskyboeken is die het meest breed georiënteerd is. Het betreft hier niet alleen een boek, maar ook een perfect naslagwerk!

Gezien dit (hardcover) boek pas net op de markt is heeft het nog betrekkelijk weinig beoordelingen, maar de beoordelingen die er zijn, die zijn veelbelovend en goed! Wij verwachten dan ook dat dit een van de meest gewaardeerde whiskyboeken gaat worden in de komende 3 tot 5 jaar.

De prijs van het boek is relatief laag, voor 29,95 euro ben je de eigenaar van Iconic whisky. Zoals we hiervoor al schreven telt dit boek bijna 450 pagina’s, dus verwacht een schat aan informatie, die zelfs voor de mensen met meer kennis op dit terrein erg interessant is.

Single malt en blended whisky – van Daniel Lerner

Wil je niet te veel de diepte in, maar een beknopte gids aanschaffen op het gebied van whisky? Dan kan Single malt en blended whisky een goede keuze zijn.

In 184 pagina’s legt Daniel Lerner je van alles uit over whisky’s. Denk aan: het productieproces (inclusief schematische tekeningen), de whiskyregio’s die er zijn, rijping op het vat, het bottelen van whisky, en (niet onbelangrijk) het proeven van dit vloeibare goud.

Het boek gaat daarna door met een overzicht van de malts die er zijn, en wel alfabetisch gerangschikt (prettig als je later nog eens iets wil nazoeken). Bij iedere whisky krijgt de lezer onder andere een duiding van leeftijd, de afkomst, de smaak, het alcoholgehalte, maar ook het adres waar je de whisky kunt kopen.

Daniel Lerner

#uitspraak

Uniek detail aan dit boek is zonder meer de aandacht voor de uitspraak van de namen van de verschillende malts. De meeste boeken besteden hier namelijk geen enkele aandacht aan.

Voor wat betreft de afbeeldingen kun je onder meer foto’s van Schotse landschappen verwachten, en foto’s van de flessen waarin de malts te krijgen zijn. Ook dat is goed gedaan naar onze mening.

Het boekje telt bijna 200 pagina’s, en is te krijgen voor nog geen 12 euro, maar wel enkel nog tweedehands, aangezien het een al wat ouder boekje is.

Single malt en blended whisky is minder geschikt voor de whiskyexpert, maar meer geschikt voor de beginnende whiskydrinker, die niet al te veel de diepte in wil gaan, maar wel allround geïnformeerd wil worden over whisky.

Geef een reactie