Eten en drinken

Boeken over Franse kaas: dit zijn de 3 beste!

boeken over franse kaas

Wil je meer te weten komen over Franse kaas? Bestel dan een of meerdere boeken over Franse kaas, en er gaat een wereld voor je open! In dit artikel presenteren we je de 3 allerbeste boeken over dit onderwerp. Wil je weten welke Franse kazen je zou moeten kopen, en welke beslist niet? Wat de kenmerken zijn van allerlei soorten kazen uit Frankrijk, en welke het beste bij jouw specifieke smaak passen?

Beste boeken over Franse Kaas: genieten met deze boeken

Deze boeken geven daar een zeer goed antwoord op. Ook als informatie wil hebben over hoe je het beste een kaasplankje kunt openmaken, met welke soorten kazen, en hoe je de rangschikking op het plankje moet doen, dan kun je je hart ophalen met een of meerdere van deze boeken.

En wat dacht je van de juiste zoetigheden en de juiste wijnen bij de lekkerste Franse kazen? De juiste zoetigheden en de juiste wijnen kunnen de gekozen Franse kazen versterken in hun smaak. En dat is precies wat je wenst natuurlijk!

Leer ook hier meer over, en wie weet ben jij straks degene in jouw omgeving die iedereen kan vertellen over alles wat met kaas uit Frankrijk te maken heeft!

Handboek Franse Kaas van Kazuko Masui

Heb jij zin en trek om echt meer te leren over Franse kazen, dan is deze gids vermoedelijk de juiste aankoop! In deze gids met de titel Handboek Franse Kaas is er aandacht voor meer dan 350 kaassoorten uit Frankrijk.

Bij elke kaas die in dit boek is opgenomen krijg je een volledig verhaal, over de oorsprong, over de productiemethode, en over het uiterlijk en de smaak. Van elke kaas zijn telkens prachtige foto’s gemaakt, om zo de kleur en de structuur te laten zien.

Handboek Franse Kaas van Kazuko Masui

#symbolen

Met duidelijke symbolen worden vorm, afmeting, gewicht, melksoort, en het seizoen van de kaas aangegeven. Dit geeft je alvast een indruk van wat je zal verorberen als je een bepaalde kaas gaat kopen, en wanneer je deze kunt kopen natuurlijk (wat dus afhankelijk is van het seizoen).

Mooi is verder dat bij elke kaas één of meerdere wijnen zijn aanbevolen door de internationale wijnexperts Isabelle en Robert Vifian. Totaal beslaat dit boek een kleine 250 pagina’s. Je krijgt alles te weten over de allerbeste Franse kazen die er zijn, en na het lezen van dit boek is het een koud kunstje om de juiste soorten kaas uit Frankrijk aan te kopen, te weten de kazen die jij lekker vindt, en die het beste bij je passen!

Handboek Franse Kaas kun je bestellen voor 44,95 euro. Hiervoor krijg je een paperback versie. Tot nu toe is dit boek 2 keer beoordeeld, en wel 2 keer met de maximale score van 5 sterren. Kortom, een uitstekend boek dat ook jij – als liefhebber van Franse kazen – in je bezit zou moeten hebben!

Focus Franse Kaas van Kazuko Masui & Tomoko Yamada

Nog een boek over Franse kaas van Kazuko Masui. Laat je hart veroveren door de beste en meest lekkere Franse kazen die het land voortbrengt.

Roquefort, brie, chaumes en vele andere soorten kaas kun je met dit boek gaan ontdekken. Ontdek daarnaast ook de beste plaatsen, en leer hoor hoe je soorten kaas kunt herkennen, onderscheiden en waarderen.

Ook kom je in Focus Franse Kaas te weten hoe verschillende Franse kaassoorten als camembert worden gemaakt. Heb je dit altijd allemaal al willen weten, dan is dit een erg interessant boek om aan te schaffen!

Focus Franse Kaas van Kazuko Masui & Tomoko Yamada

#wijntips

En uiteraard, ook de wijntips mogen niet ontbreken in dit boek, en dat doen ze dus ook niet. Bij elke kaas een of meerdere wijnadviezen die de plank volledig raakslaan. Met de juiste wijn wordt een geweldige kaas nog veel mooier.

Totaal telt Focus Frans Kaas bijna 300 bladzijden. Voor 23,50 euro koop je een prachtige paperback versie van dit geweldige boek, dat al eens met de maximale score van 5 sterren werd beoordeeld!

Ben jij de volgende die dit bijzondere boek over Franse kaas in bezit heeft? Vergeet niet om even een recensie te schrijven op Bol.com, nadat je alles over Franse kazen bent komen te weten. Wij zouden zeggen: genieten maar!

Franse kaas met wijntips van Jean-Francois Dormoy

Dit 72 pagina’s tellende boekje zou je ook zeker in je kast moeten hebben staan als je van kaas houdt, en meer in het bijzonder van Franse kaas! Welke typische Franse kazen horen thuis op een kaasplankje, voor na het eten, als dessert? Hoe serveer je deze, en wat drink je erbij?

Dit boek geeft je 7 uitstekende tips hierover. Kies allereerst 4 of 5 Franse kazen. Minder mag ook, maar meer dan 4 of 5 is niet nodig. Met maximaal 4 of 5 kaassoorten blijft de keuze voor je gasten namelijk erg overzichtelijk, en verder moet de kazen ook passen op je plankje. Ze mogen elkaar niet aanraken.

Als tweede is het belangrijk dat je kazen kiest uit de 5 Franse kaasfamilies. Zo zijn er de geitenkazen, harde en half harde kazen, witte schimmelkazen, blauwe kazen en roodschimmelkazen. Zo maak je een goede mix op je plankje, en krijg je een divers aanbod, waar voor iedereen wel wat bij zit wat hij of zij lekker vindt.

Als derde punt is het goed om te letten op de rijpheid van kazen, in relatie tot het aankoopmoment van de kazen. Vertel je kaasboer dus wanneer je van plan bent op je Franse kazen uit te serveren, en hij weet welke kazen met welke rijpheid hij je moet meegeven. Een zeer belangrijk punt om tot de beste smaakbeleving van Franse kazen te komen!

Als vierde punt is het belangrijk om een houten plank te gebruiken voor het serveren van je kazen, en geen plank van metaal of kunststof. Op een houten plank laten harde Franse kazen (zoals beaufort) zich namelijk beter aansnijden.

Om diezelfde reden is het beter om een glad mes te gebruiken voor het snijden van de kazen, en geen gekarteld mes. Veel mensen weten dit niet, maar daar brengt dit boek verandering in!

Franse kaas met wijntips van Jean-Francois Dormoy

#koelkast

Dan naar het vijfde punt. Het vijfde punt is ook erg belangrijk, en erg logisch nu je het zo leest. Het is belangrijk om de kazen een half uurtje van tevoren uit de koelkast te halen. Met name de zachte kazen komen dan beter tot hun recht qua smaak.

Maar let op, want (veel) langer dan een half uur is juist geen goed idee, omdat de kazen dan al snel zweterig worden, zeker als de omgevingstemperatuur hoog is. Dit laatste kan zich gedurende het hele jaar voordoen, ongeacht het seizoen. Puur de omgevingstemperatuur is daarvoor bepalend.

Punt 6 in dit boek gaat over de wijn die je moet schenken bij het serveren van kaas uit Frankrijk. Veel mensen denken dat rode wijn (lees ook: boeken over rode wijn) het beste past bij kaas, en dat dat de meest logische keuze is, maar dat is onterecht. Het beste kun je namelijk witte wijn uitschenen bij een kaasplank, zeker als er geitenkazen bijzitten.

Rode wijn overstemt namelijk de kaasaroma’s, en de kaas op zijn beurt dan weer de wijn, dus dat is het laatste wat je wilt hebben als je echt wilt genieten van zowel de kaas als de wijn.

Franse kaas met wijntips van Jean-Francois Dormoy geeft je 5 perfecte wijn-kaascombinaties, zodat je altijd de juiste wijnen kiest bij de kaassoorten die je uitkiest voor je plankje.

Tot slot is het zevende punt dan ook nog een goede. Het is goed om wat zoets te serveren bij de kazen. Druiven zijn een goede keuze, maar ook een klein schaaltje met vijgenjam is een aanrader, en een prettige afwisseling. Maar vijgenbrood is ook een lekkere optie, want zoals je weet zijn vijgen ook lekker zoet. Ga dit maar eens uitproberen thuis, met dit boek in de hand. Gegarandeerd dat je zeer goed gaat genieten!

Zoals je ziet geeft dit boek (of beter gezegd boekje, want het telt maar 72 pagina’s), je heel wat goede en interessante informatie, ondanks dat het dus niet een al te groot boek is.

Voor maar 19,95 euro haal je het in huis, en kun je optimaal gaan genieten van Franse kaas, en weet je beter dan anderen hoe je het juiste kaasplankje opmaakt met kaas van Franse bodem. En dus ook wat je er voor wijn en zoets bij zou moeten serveren.

Franse kaas met wijntips is te krijgen in de vorm van een hardcover; een boek met een harde kaft, ter voorkoming van krassen en vlekken. Ben jij de volgende die dit geweldige boekje gaat lezen? Als het aan Jean-Francois Dormoy ligt wel!

Geef een reactie