Eten en drinken

Boeken over kaas: dit zijn de 10 beste!

boeken over kaas

Wil je de beste boeken over kaas lezen? In dit artikel hebben we de 10 allerbeste kaas boeken op een rij gezet voor je. Kaas is niet alleen lekker op brood, maar ook gewoon om zo te eten, en voor bij de borrel. Kaas en bier gaan goed samen, en kaas en wijn misschien nog wel beter.

Deze boeken behandelen alles wat met kaas te maken heeft, zoals het combineren van kaas en hapjes, het combineren van kaas en wijn, koken met kaas, het zelf maken van kaas, en de geschiedenis van allerlei soorten kaas.

Een deel van deze boeken geeft een groot overzicht van kazen, uit Nederland, of van over de hele wereld. Per kaas krijg je dan vaak uitleg over de kenmerken, de smaak, de hardheid, het prijsniveau, en hoe je de kaas moet combineren met drank.

Kaas is een zeer veelzijdig onderwerp, waar je eigenlijk niet over uitgepraat raakt. Dat vinden de auteurs van deze boeken ook, vandaar dat ze er boeken over schreven!

Boeken over kaas: genieten maar!

Deze uitstekende kaasboeken kun je vandaag nog bestellen, en doorgaans morgen al in huis hebben. Soms zelfs zonder verzendkosten! Wil jij optimaal genieten van kaas, kies dan nu een of meerdere kaasboeken uit, en geniet als nooit tevoren!

Hollandse Kaas van Betty Koster

Wil je een echt goed boek kopen over kaas, dat ook nog eens recent verschenen is? Ga dan voor Hollands Kaas van Betty Koster. In dit boek krijg je alle kaassoorten van Nederland gepresenteerd. Je krijg uitleg over de kazen zelf, en alles eromheen: de makers, de dieren, en de weide waarin de dieren lopen.

Hollandse Kaas van Betty Koster

#kaasexpert

Betty Koster is bovendien kaasexpert (misschien wel de meest belangrijke van Nederland…), en kan bogen op langjarige ervaring op dit vlak. Ze reisde voor dit boek door het land, en maakte een selectie van meer dan 40 bijzondere kaassoorten.

Onder deze soorten kaas vinden we bekende en minder bekende soorten kaas. Denk hierbij een kaas uit de Beemster, Camembert uit Friesland, en verse kaassoorten van de Waddeneilanden. Voor iedereen is er wel wat lekkers te vinden onder deze kaassoorten. Bijzondere aandacht schenkt dit boek ook aan de rijping van kazen. Want dit proces loopt bij de verschillende kaassoorten ook erg verschillend.

Interessant om hier meer over te weten. Betty Koster heeft een passie voor kaas, dat mag duidelijk zijn, maar zij prijst ook kaas van de verschillende dieren. Koeienkaas, geitenkaas, en schapenkaas, het is allemaal heerlijk, en even bijzonder!

Betty Koster is samen met haar man eigenaar van fromagerie L’amuse in IJmuiden en Amsterdam. Betty levert kazen aan toprestaurants, en reist langs leveranciers en klanten in binnen- en buitenland.

Deze bijzondere kaasreis van Betty Koster is vastgelegd door fotografe Desiré van den Berg. Je wordt in dit boek meegenomen langs de verschillende seizoenen, het melken om 5 uur in de ochtend, het productieproces van kaas, en je komt te weten over de ontmoeten van Koster met de verschillende boeren die kaas maken, en waar zij vervolgens afneemt voor haar fromagerie.

Hollands Kaas telt 240 pagina’s, en is verkrijgbaar voor een bedrag van 25,99 euro. Hier krijg je een gloednieuw exemplaar voor! Zoals we hiervoor al schreven is dit boek vrij recent verschenen, en wel in september 2018.

En tot slot nog goed om te weten… Dit boek is bijzonder goed ontvangen door Nederlandse liefhebbers van kaas. Dit boek van Koster is namelijk gemiddeld beoordeeld met 5 sterren, oftewel de maximale score die een boek kan krijgen op het platform van Bol.

De kaasplank van Maarten Koek en Etienne Verhoeff

Maarten Koek, de auteur van dit boek, is fromager (deskundige op het gebied van kaas), en daarnaast ook sommelier van het sterrenrestaurant Perceel. In dit boek krijg je van hem praktische tips om jouw eigen ideale kaasplank samen te stellen. Dat kan natuurlijk op vele manieren, maar hoe doe je dit het beste?

Je krijgt informatie over welke posities de kazen moeten innemen op een kaasplank, en welke kazen je wel en niet in combinatie met elkaar kunnen gebruiken op een kaasplank. De ene kaas is de andere niet, en niet iedere kaas kun je met een bepaalde kaas combineren.

Daarnaast krijg je veel uitleg over de juiste wijnen en zoetigheden die passen bij de kazen die je op een kaasplank gebruikt. Want ja, een goed glas wijn bij heerlijke kaas, dat is toch wel erg verleidelijk. De Fransen weten daar bijvoorbeeld alles van, de combinatie van kaas en wijn is diep in de Franse cultuur verankerd.

Steeds meer mensen die restaurants bezoeken kiezen na het diner voor een kaasplateau en niet meer voor een zoet dessert (lees ook: boeken over desserts). Om die reden groeit de vraag naar goede informatie over het juist samenstellen van kaasplankjes, en hoe je kaas en wijn combineert. Maarten Koek schreef dit boek om die redenen, en daar is hij naar onze bescheiden mening goed in geslaagd.

De Nederlandse Kaasplank telt 180 pagina’s, en staat vol met wetenswaardigheden over kaas, wijn, kaasplankjes samenstellen, en het op de juiste manier combineren van wijn en kaas. Maar daar blijft het niet bij, want in dit boek word je ook meegenomen op een road trip langs 21 Nederlandse boerderijen, waarbij er bekende en minder bekende kazen worden geproefd.

De kaasplank van Maarten Koek en Etienne Verhoeff

#kaassoorten

Geitenkazen, schapenkazen, en boerenkazen (die steeds populairder worden), maar ook roodflora kazen en blauwe kazen. Deze kaassoorten worden allemaal in Nederland gemaakt, en het is erg interessant om hier meer over te weten, zodat je straks nog beter kaasplankjes kunt samenstellen.

Wil je dit bijzondere wijn- en kaasboek aanschaffen? Dan kan dit voor een bedrag van slechts 21 euro. Hiervoor krijg je een soft cover (dus een paperback versie), in nieuwe staat. Een hardcover versie zien wij verder online staan voor een bedrag van 29,99.

De Nederlandse Kaasplank kreeg maar liefst 4,8 sterren gemiddeld van mensen die dit boek eerder kochten. Deze score ligt dus dicht tegen de maximale score van 5 sterren aan. Omgerekend kreeg dit boek dus een 9,6 als cijfer. Daarmee is dit waarschijnlijk een van de beste aankopen die je kunt doen als je op zoek bent naar een Nederlandstalig boek over de combinatie van kaas en wijn.

Alles Over Kaas & Kaasgerechten van Juliet Harbutt

Wil je niet alleen lezen over kazen uit Nederland, maar over kaassoorten uit de hele wereld? Dan is Alles Over Kaas & Kaasgerechten een zeer interessant en goed boek dat je zou moeten aanschaffen! De kazen van over de hele wereld worden je in dit boek gepresenteerd met beschrijvingen van kleur, textuur, smaak en achtergrond.

Je krijgt meer dan 100 eigentijdse en klassieke kaasrecepten voor alle gangen van de maaltijd. Denk hierbij aan hoofdgerechten, nagerechten, voorgerechten, salades, groentegerechten, broodjes, snacks, tussendoortjes, maar zelfs bijvoorbeeld in gebak kan kaas worden gebruikt. De toepassingen van kaas zijn legio! En daarom is een boek als deze eigenlijk onmisbaar.

Alles Over Kaas & Kaasgerechten van Juliet Harbutt

#wijnenkaas

Je krijgt vakkundig advies over het kiezen van de juiste wijnen bij allerlei soorten kazen. En de aanwijzingen die je krijgt voor het maken van de kaasgerechten zijn in stappen opgedeeld.

Daarnaast bevat dit boek ook veel achtergrondinformatie voor wie zich verder wil verdiepen in kaas. Alles Over Kaas & Kaasgerechten moet worden gezien als een compleet naslagwerk, met een keur aan informatie.

Een boek dat bovendien prachtig geïllustreerd is, van vele kazen en gerechten zijn mooie foto’s opgenomen. Dit werk over kaas en gerechten is omvangrijk, en telt maar liefst 256 bladzijden. Kortom, meer dan genoeg informatie over kaas, waarin je je de komende tijd is even heerlijk en goed kunt gaan verdiepen!

Voor 49 euro kun je dit kaasboek al bestellen. Je krijgt daarvoor een exemplaar dat volledig nieuw is. Het gaat hier ook nog eens om een hardcover versie, waardoor je boek minder snel beschadigd. Ook dit boek kreeg van een eerdere koper al eens een beoordeling met de maximale 5 sterren.

500 kazen van Vitataal

500 kazen is een praktische en gemakkelijke gids over kazen uit de hele wereld. Je krijgt in dit kaasboek informatie over het selecteren en proeven van kazen.

Daarnaast word je kennis bijgebracht over het serveren en bewaren van kaas. Je leert met dit boek hoe je de beste kaas kunt kiezen, om zo te eten, of voor bij een hapje of een gerecht. Maar 500 kazen gaat verder, je krijgt ook een methode gepresenteerd waarmee je zelf kaas kunt maken. Hoe leuk is dit?

500 kazen van Vitataal

#500kazen

Zoals de titel van dit boek al doet vermoeden krijg je in dit boek maar liefst 500 kazen voorgeschoteld, die allen zijn voorzien van uitleg en informatie. De kazen zijn gerangschikt van hard naar zacht.

Daarnaast is er in dit boek ruimte voor de behandeling van technische termen die vaak voorbijkomen in de wereld van kaas, en krijg je handige tips over de kwaliteit van de kaas die je koopt, en waar je op moet letten.

500 favoriete kazen van Betty Koster

Nog een boek van Betty Koster, maar dan nu niet alleen over Hollandse kaas, maar over kazen uit de hele wereld. Elk jaar trekt zij de wereld over om de beste kazen uit de hele wereld te selecteren. En dat is haar goed gelukt!

De 500 meest favoriete kazen van Betty Koster zijn namelijk in dit boek uiteengezet. Hieronder bevinden zich ook 50 Nederlandse kazen, en 50 Belgische kazen. Elke kaas is ondergebracht in een familie van kazen, en is voorzien van productinformatie en een of meerdere foto’s.

500 favoriete kazen van Betty Koster

#seizoenen

Verder is er in deze gids een overzicht per land, maar ook een seizoenen kalender is opgenomen, zodat je een indruk hebt welke kazen aan welke seizoenen zijn verbonden.

Deze gids is ook een hele goede leidraad om je kaasschotel samen te stellen, en om te genieten van een keur aan kaasgerechten.

Al met al is deze gids behoorlijk qua omvang, want hij bestaat uit wel 544 pagina’s. Maar wat had je anders verwacht, met een duiding van zoveel kazen, 500 in totaal… Als het je nu nog niet lukt om de juiste kazen te vinden die volledig voldoen aan je wensen en eisen, dan lukt je dat waarschijnlijk ook niet met andere boeken over kaas.

Dit boek is al enige jaren op de markt, maar is nog steeds als nieuw exemplaar te krijgen, en wel via het platform van Bol, voor een prijs van maar 9,90 euro. Nog geen tientje dus, voor zo’n geweldig dik kaasboek, en dit boek komt dan ook nog eens als hardcover versie. Een meeneemprijsje dus! Jarenlang zul je uit dit kaasboek inspiratie putten, misschien zelfs wel decennialang. Veel kaasplezier alvast!

Kaas Encyclopedie (Alles over kazen uit de hele wereld) van Christian Callec

Dit boek is geschreven voor alle kaasliefhebbers, maar ook voor mensen die in een kaaswinkel werken, of op een kaasafdeling in een supermarkt of warenhuis. Het aanbod van kazen is tegenwoordig bijna niet meer te overzien, en daar wil dit boek duidelijkheid in scheppen.

Deze 256 pagina’s tellende gids geeft je uitgebreide informatie over de kaaslanden die er in de wereld zijn, en hun tradities, alsmede de grote hoeveelheid aan verschillende stijlen en smaken.

Daarnaast vind je in dit boek uitgebreide informatie over het bereiden van kaas. Je krijgt honderden kazen voorgeschoteld uit vele landen, zoals Engeland, Nederland, Italië, Duitsland, België, en Spanje. Steeds krijg je informatie over die kazen, foto’s, en meer dan passende wijntips.

Heb je zin om vele nieuwe soorten kaas te gaan ontdekken? Dan is Kaas Encyclopedie de juiste aankoop. Van iedere kaas wordt een beschrijving gegeven van het uiterlijk, de structuur en de smaak, de verkrijgbare variaties en waar op te letten bij de inkoop.

Kaas Encyclopedie (Alles over kazen uit de hele wereld) van Christian Callec

#proeven

Daarnaast gaat dit boek in op vele andere zaken rondom kaas. Wat dacht je van uitleg over het proeven van kaas, het kopen van de juiste kaas, het bewaren ervan, het serveren, en koken met kaas? Hier is meer dan genoeg over te vertellen, en dat doet dit boek dan ook!

Aandacht is er verder voor de geschiedenis van het kaasmaken, en de indeling in soorten kaas. Heb je van het laatste meer kennis, dan is het ook gemakkelijker om de juiste kaas te vinden. Alle kazen in dit boek zijn overigens op alfabet geordend, en dat is wel zo makkelijk!

Verder vinden we achter in dit boek nog enkele recepten die erg de moeite waard zijn. Tot slot de prijs van dit boek, die is 49,95 euro, en daar komen geen verzendkosten bovenop, want die worden kwijtgescholden.

De grote gids voor fijnproevers kaas van Brigitte Engelmann

Voor 21,95 euro haal je deze maar liefst 600 pagina’s tellende hardcover over kaas in huis. Deze omvangrijke lexicon van de cultuurgeschiedenis en raadgever bij het inkopen doen van bijzondere kazen gaat verder dan alleen dat.

De grote gids voor fijnproevers kaas van Brigitte Engelmann

#onbekende

Je vindt in dit kaasboek namelijk ook een presentatie van vele onbekende kaassoorten van over de hele wereld. Er wordt in dit geweldige boek beschreven hoe een kaas na weken, maanden en soms jaren tot stand komt. Het ambachtelijk maken van kaas komt uitvoerig aan bod.

Dit boek gaat verder dan alleen kaas, want naast de vele kaasportretten die in dit boek worden gepresenteerd, krijg je ook 300 wijn en drankadviezen van de welbekende sommelier Markus Del Monego, die aanzien geniet over de hele wereld. Slechts weinig sommeliers kunnen de wijnen zo goed uitkiezen bij de kazen. Elke kaas is anders, en daarom verdient elke kaas een gericht en passend wijnadvies.

Dumonts Kleine Kaas Lexicon van A. Iburg

Dumonts Kleine Kaas Lexicon zet alle uitstekende kaassoorten van A tot Z op een rij voor jou en alle andere liefhebbers van kaas. De kazen die in dit boek uiteen zijn gezet komen uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Engeland, Spanje, Portugal, Griekenland, Denemarken, Oostenrijk (lees ook: Oostenrijkse wijnboeken), en uiteraard uit Frankrijk en Italië.

Je krijgt alles verteld over de oorsprong van de opgenomen kazen, de bereiding van deze kazen, de voedingsstoffen die erin zitten en de smaak. Ook leuk aan deze lexicon, je krijgt vele wetenswaardigheden gepresenteerd over de geschiedenis van kaas, en qua recepten loopt dit boek ook over. De recepten zijn er voor zoetige en hartige gerechten, allemaal met kaas.

Dumonts Kleine Kaas Lexicon van A. Iburg

#snijden

Verder krijg je les in het snijden van kaas, het serveren van kaas, de wijnen die bijpassend zijn, en alles wat verder goed combineert met kaas. En wat dat laatste betreft, geloof ons, dat is een hele hoop!

De mogelijkheden met kaas zijn enorm, en je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk met kaas. Dit boek over kaas informeert je tot in de puntjes. Voor 34,99 euro is deze hardcover van jou. Deze telt 301 pagina’s aan leesvoer over kaas. Je bent dus wel even zoet (of hartig…) met dit boek!

Dit boek kreeg gemiddeld 4,5 sterren als beoordeling. Omgerekend is dat een 9 als cijfer. Koop je Dumonts Kleine Kaas Lexicon, dan zit je dus zeker goed, en gaat er een kaaswereld voor je open!

Kaas van Gabriella Ganugi

Dit boek gaat specifiek over Italiaanse kazen. Dus mocht je interesse specifiek hier liggen, dan kun je met dit boek je hart ophalen. Aan het einde van de 20e eeuw maakten de Italianen zo’n 400 verschillende kazen.

In dit boek tref je een duiding van enkele tientallen bekendere Italiaanse kaassoorten, en een duiding van enkele minder bekende soorten kaas uit dit land.

Je favoriete kazen zitten er in dit boek ook zeker bij. Denk maar aan mozzarella, Parmezaanse kaas, en gorgonzola. Bij elke kaas krijg je uitleg over de geschiedenis, over de naam, de productiezones in Italië, de manier waarop de kaas moet rijpen, het vetgehalte en de specifieke smaak. Bij elke kaas wordt ook een lekker recept gegeven, waarmee die kaassoort het beste tot zijn recht komt.

Kaas van Gabriella Ganugi

#pairen

De auteur geeft je richtlijnen voor het serveren van Italiaanse kaas en voor het ‘pairen van wijn en kaas’. Kennis is hiervan is geen must, maar wel erg handig natuurlijk als je nog meer wilt gaan genieten van kaas.

Deze paperback telt 63 pagina’s, en is te koop voor 18,49 euro. Hiervoor krijg je een gebruikt exemplaar dat in goede staat verkeerd.

Kaaskenner word je zo van Tristan Sicard

Wil je een kaaskenner worden, of een kleine expert op het gebied van kaas, dan is dit boek een goede keuze. Dit boek legt je uit hoe kaas wordt gemaakt, van het begin tot het einde. Van de melk tot het laten rijpen van de kaas, totdat de kaas uiteindelijk geschikt is voor consumptie.

Je leert alles over de verschillende melkrassen, en andere factoren die van invloed zijn op kaas. In Kaaskenner word je zo worden maar liefst 420 verschillende kazen behandeld; een flink aantal! Bij iedere kaas is een omschrijving van het product gegeven, waarbij ook mooie foto’s worden getoond.

Kaaskenner word je zo van Tristan Sicard

#kaasplank

Dit boek leert je ook hoe je de ideale kaasplank moet samenstellen, en hoe je de perfecte wijn-kaascombinatie kunt maken. Tot slot geeft dit boek ook een antwoord op de vraag welke landen kaas produceren, en hoe de geschiedenis van bepaalde kaassoorten is.

De prijs deze gloednieuwe hardcover is 25,95 euro. Hiervoor krijg je 272 pagina’s, die je mag weglezen na aankoop. Gemiddeld kreeg dit boek 4 sterren, op basis van 4 beoordelingen van mensen die dit boek eerder kocht.

Daarmee kunnen wij dus vaststellen dat dit boek ‘goed’ is. Eerdere kopers van dit boek prijzen dit boek onder meer van wege de mooie foto’s, de goede structurering, de mooie foto’s van allerlei kazen, en de overweldigende hoeveelheid informatie over kaas!

Alles over kaas van Fiona Beckett

Geluk kun je uit kleine dingen halen, waaronder uit een eenvoudig stukje kaas, wat brood en een glas wijn. Een goed stuk cheddar kaas kan al de hemel op aarde zijn, maar er zijn veel en veel meer soorten kazen, die je eigenlijk allemaal eens zou moeten proeven.

In dit toegankelijke en uitgebreide boek over kaas laat de auteur je zien welke soorten kaas er op de markt zijn, en wat je ermee kunt doen. Want er zijn mogelijkheden te over om met kaas aan de slag te gaan.

In het hoofdstuk De wondere wereld van kaas lees je hoe kaas wordt gemaakt en waarom er zoveel verschillen in smaak en uiterlijk zijn. Wanneer je eenmaal weet welke soorten kazen er zijn, en hoe deze smaken, en welke kenmerken ze hebben, kun je er ook gemakkelijker de juiste drank bij zoeken. Bijvoorbeeld (rode) wijn.

In een ander hoofdstuk van dit boek gaat het helemaal over het serveren van kaas. Je leert hoe je op een eenvoudige manier een kaasplankje kunt maken, en hoe je deze het beste kunt samenstellen qua kaassoorten. Daarbij gaat het niet alleen om de soort kazen, maar ook om de volgorde op de kaasplank. Ook krijg je goede en leuke tips voor individuele kaasborden, en leuke kaas-wijnfeestjes.

Ben je wat beter bekend met alle soorten kaas die er zijn, ga dan aan de slag met het hoofdstuk over koken met kaas. Want ja, dat is ook mogelijk, en nog bijzonder smakelijk ook. De auteur – Fiona Beckett – geeft haar eigen persoonlijke draai aan bekende en minder bekende recepten, zoals Extra krokante macaroni met kaas, en Lavendelhoning-vanillecheese cake.

Alles over kaas van Fiona Beckett

#tips

Daarnaast toont ze je hoe je optimaal gebruik kunt maken van de seizoenen, met onder meer salades voor elk seizoen. Alsof dit nog niet genoeg is, krijg je van Fiona Beckett ook nog vele andere ‘tips and tricks’, voor bijgerechten en nagerechten.

Alles over kaas telt 160 pagina’s, en is te koop voor 19,99 euro (inclusief servicekosten), via Bol.com natuurlijk! Een nieuw exemplaar is niet meer te krijgen, maar je kunt dit geweldige boek over kaas wel nog bemachtigen in gebruikte (en goede) staat.

Geef een antwoord