Wijn

Boeken over port wijn die je zou moeten lezen! (7 tips)

boeken over port

Voordat we verklappen welke boeken over port je moet hebben gelezen, nog even dit. Port is de verkorte naam voor portwijn, een sterkere soort wijn uit Portugal, met een alcoholpercentage dat kan liggen tussen de 18 en de 20 procent; een stuk hoger dus dan het alcoholpercentage van normale wijn.

Port wordt meestal gedronken als aperitief, of als digestief, dus als drankje net voor de maaltijd, of juist net na de maaltijd (vaak bij het diner). Hoewel portwijn inmiddels in vele landen wordt geproduceerd, mag binnen de Europese Unie alleen portwijn die afkomstig is uit Portugal de naam Port dragen.

Port is weliswaar minder populair dan bijvoorbeeld whisky (lees ook: beste whiskyboeken), maar nog altijd een zeer interessante dranksoort, die in onze ogen onderbelicht is.

Beste boeken over port wijn: prima leesvoer!

Wil je meer te weten komen over port, welke soorten er zijn, welke jaartallen interessant zijn, hoe je port zou moeten drinken, en hoe je het kunt leren proeven? Of heb je al de nodige kennis over port, maar wil je je kennis nog verder vergroten? Dan raden we je aan om wat boeken over port te lezen.

Hoewel er geen duizenden boeken over port verkrijgbaar zijn, zijn er toch genoeg boeken in de handel die de moeite waard zijn om te lezen.

In dit artikel hebben wij de beste Nederlandstalige en Engelstalige boeken over port voor je op een rij gezet.

Kijk zelf welke boeken jou het meeste aanspreken, en bestel deze vandaag nog! Bestel je ze bij Bol.com, dan heb je deze – als je voor 23.59 uur besteld – doorgaans de volgende dag nog in huis. Bij een bestelling boven de 20 euro heb je bovendien geen verzendkosten, en retourneren is altijd gratis.

Port (alle informatie voor de liefhebber) – van Godfrey Spence & Tanja Timmerman

Dit boek beschrijft de geschiedenis van port, maar ook het volledige productieproces. Het boek presenteert je een overzicht van de belangrijkste productiehuizen, en de port wijnen die deze huizen voortbrengen. Per port wijn krijg je een beschrijving van de smaak, informatie en een of meerdere kleurenfoto’s.

Het schenken en proeven van de port wijnen komt ook ruim aan bod in dit boek; handig voor als je hier nog weinig van weet.

Verder zijn ook de tips over het serveren en bewaren van port erg interessant.

Port (alle informatie voor de liefhebber) – van Godfrey Spence & Tanja Timmerman

#juisteport

En hoe kies je de juiste soort port voor een bepaalde gelegenheid? Na het lezen van dit boek hoef je daarvoor de plank nooit meer mis te slaan, want dit boek geeft je vele handvatten hiervoor!

Prijs

Port (alle informatie voor de liefhebber) is beoordeeld met gemiddeld 4,5 sterren, en verkrijgbaar voor 39,95 euro. Daarvoor krijg je de tweede (en meest recente) druk van dit boek, in de vorm van een hardcover. Een paperback versie kost iets minder, namelijk 36,95 euro.

Mensen die dit port boek eerder kochten noemen het een zéér complete gids, en een veelomvattend boek. Het boek telt 224 pagina’s, waardoor je ook echt voldoende stof hebt om weg te lezen.

De eerste druk van dit boek is overigens ook nog te krijgen, maar wij raden je wel de tweede (en verbeterde) versie van dit boek aan. In de prijs is er namelijk ook geen (of nauwelijks) verschil tussen de eerste en de tweede druk.

Madera, Port & Sherry – van Pierik Rudolf

Wil je je kennis niet alleen verbreden op het gebied van port, maar wil je ook gelijk meer weten over twee andere soorten versterkte wijn, namelijk madera (een zeer lang houdbare versterkte wijn die afkomstig is van het eiland Madeira), en sherry (een versterkte wijnsoort uit Spanje), dan kan het boek Madera, Port & Sherry interessant leesvoer zijn.

De schrijver van dit boek, Prof. Dr. Ir. R.L.M. Pierik, is emeritus-hoogleraar van de Universiteit in Wageningen, en wordt in de branche ook wel “de wijnprofessor” genoemd. Hij won drie keer de Gourmand International Cookbook Award, en schreef vele andere wijnboeken, zoals Wijngedichten, Wijn in spreekwoorden – Gezegden en in de Bijbel, Port, Rode Bordeaux, en Is wijn wel gezond (de rol van alcohol)?

Madera, Port & Sherry – van Pierik Rudolf

#vakboek

Zoals je zult vermoeden is Madera, Port & Sherry een vakboek, met een goede wetenschappelijke onderbouwing, en met een veel betere verdieping dan veel andere boeken over wijn, en versterkte wijn.

Prijs

Madera, Port & Sherry heeft overigens ook een meeneemprijsje. Voor maar 16 euro (exclusief verzendkosten) haal je deze 146 pagina’s tellende paperback al in huis.

Op Bol.com missen we helaas nog beoordelingen van eerdere kopers, maar wie weet ben jij wel de eerste die een recensie schrijft over dit vakboek!

Rich, rare & red (a guide to port) – van Ben Howkins

Een uitstekend boek over port in de Engelse taal is Rich, rare & red, waarin uitleg wordt gegeven over de essentie van port, en de betekenis van port voor producenten ervan aan de ene kant, en de betekenis van port voor degenen die het drinken aan de andere kant.

Dit port boek is erg interessant voor mensen die alles willen weten over de jaargangen, en dan zowel de goede als de mindere goede.

#jaargangen

Dit port boek is erg interessant voor mensen die alles willen weten over de jaargangen, en dan zowel de goede als de mindere goede.

Het boek gaat verder in op 300 jaar geschiedenis van port, waarbij juist ook de levendige havenhandel in port onder de loep wordt genomen. Ben Howkins laat je zien hoe de havenhandel vroeger was, en hoe deze nu is, en welke veranderingen sommige invloedrijke mensen die in deze sector werkzaam zijn willen stimuleren. Het oude behouden in de havenhandel is mooi, maar vernieuwingen zijn nodig om alles op peil te houden, zo wordt in dit boek althans bepleit.

Prijs

Dit boek is zowel te koop als hardcover en als e-book. Voor de eerste variant betaal je 37,99 euro, en ga je voor een e-book versie, dan krijg je een flinke korting van meer dan 50%. Deze kost je namelijk maar 16,99 euro!

Port and the Douro – van Richard Mason

Voor de mensen die minder goed zijn ingewijd in de wereld van port, is de titel van dit boek misschien niet direct helemaal duidelijk.

De opheldering is echter gemakkelijk te geven, want de Douro is als rivier zijnde de levensader van de stad Porto, de tweede stad van Portugal. Deze rivier ontspringt in Spanje, in het Sierra de la Demanda gebergte, en mondt uit in de Atlantische Oceaan, bij de stad Porto. In een deel van het Portugese gedeelte waar de Douro doorloopt, vinden we aan de oevers van de rivier de wijngaarden waarop de port druiven groeien.

Douro rivier

En nog altijd vind je aan de oevers van deze rivier veel wijnhuizen die hun port verkopen. Welnu, de titel van dit boek zal daarmee ook een stuk duidelijker zijn, want dit boek vertelt je dus alles over port, de streek waarin port wordt gemaakt en de Douro rivier.

#geschiedenis

Het boekt leidt je ook door de geschiedenis van de streek, van lang geleden tot aan nu, zodat je een goed beeld krijgt van hoe deze regio en de wijnhuizen zich hebben ontwikkeld.

Niet verrassend is dan ook de uitgebreide topografie van de regio, die in dit boek is opgenomen, maar ook de informatie over de wijngaarden en de druivensoorten mag er wezen.

Havenproductie

Voor de belangrijkste wijngaarden (de zogeheten quinta’s) van de Douro streek is door de auteur steeds een beoordeling gegeven. Verder komen een groot aantal aspecten van de havenproductie aan bod, en worden vele soorten port wijnen belicht, zoals de vintage portwijnen, en de port wijnen met een verschillende kleur. De auteur sluit het boek af met belangrijke inzichten voor de vooruitzichten van de haven en de Douro in de komende decennia.

Prijs

Port and the Douro is een behoorlijk dik (paperback) boek, en bestaat uit maar liefst 418 pagina’s. Voor de vierde druk van dit boek betaal je 47,99 euro, en na aankoop kun je je vervolgens royaal gaan verdiepen in de wereld van port en in de Douro streek. Als e-book is deze bestseller ook verkrijgbaar, en wel voor 24,99 euro. Daarmee houdt je dus 23 euro in het laatje, misschien wel voor de aankoop van nog een bestseller over port!

Real Men Drink Port… and Ladies Do Too – van Ben Howkins

Het tweede boek in dit rijtje van auteur Ben Howkins is Real Men Drink Port… and Ladies Do Too. Op het moment dat wij online keken was dit boek enkel beschikbaar als e-book, maar wel voor een zeer schappelijk prijsje, namelijk 14,99 euro!

Ook hier gaat het om een boek dat in de Engelse taal is geschreven, wat echter goed is te lezen als je redelijk goed Engelse teksten kunt lezen.

#portdrinkers

In dit boek belicht Ben Howkins de zeer fascinerende geschiedenis van port wijn, vanaf het ontstaan van port, tot aan nu. Ook neemt hij een kijkje in de bijzonder persoonlijkheid van de gemiddelde port drinker.

Port drinkers zijn bijzonder (en zeker niet alleen maar elitefiguren), en wijken – in positieve zin dan – af van de meer gemiddelde of gangbare mens.

Real Men Drink Port bevat vele leuke en grappige anekdotes, en beschrijft zowel hedendaagse als historische feiten.

Het boek – dat bestaat uit bijna 200 pagina’s – leest gemakkelijk weg, juist ook door de zeer luchtige en vermakelijke schrijfstijl van Ben Howkins. Ook in dit boek vinden we aandacht voor de havenbedrijven, en wat er daar achter de schermen gebeurt.

Prijs

Gezien het zachte prijsje, de manier waarop dit boek is geschreven, en de keur aan informatie en weetjes in dit boek, verdient dit boek de aankoop van iedere liefhebber van port, die geen bezwaren heeft bij het lezen van teksten in het Engels. En daarbij kunnen we terugslaan op de titel van het boek: die aanbeveling doen we zowel voor mannen als voor vrouwen die port liefhebben!

Strong, Sweet and Dry – van Becky Sue Epstein

Nog een zeer prijzenswaardig boek over port, dat verder ook gaat over madeira, sherry, vermouth, en marsala. De laatste twee dranksoorten komen overigens uit Italië en Frankrijk, en zijn net als maderia, sherry en port versterkte wijnsoorten, met een hoger alcoholpercentage dan normale wijn.

De schrijfster van dit boek laat je in haar boek zien dat versterkte wijnen aan een opmars bezig zijn.

In vroeger tijden waren deze 5 wijnsoorten vooral bedoeld als voorafje bij een maaltijd, of juist als digestief, en dus voor na een maaltijd.

#innovaties

Tegenwoordig vinden deze wijnen hun weg naar de betere restaurants, wijnbars, pubs, en worden ze als element gebruikt in cocktails, maar ook om apart, of los te drinken.

De schrijfster belicht de laatste trends en de nieuwste innovaties, en dit in combinatie met de geschiedenis van deze 5 versterkte wijnsoorten.

Strong, Sweet and Dry is voorzien van prachtige afbeeldingen, uiteenzettingen van feiten, anekdotes, maar ook (en dat alleen al kan een aankoopmotief vormen voor dit boek) diverse recepten. Geniet ze, zouden wij zeggen!

Prijs

Net als enkele port boeken die we hiervoor aanhaalden is ook Strong, Sweet and Dry te krijgen als gewoon boek (in de vorm van een hardcover), en als e-book. Het e-book is direct beschikbaar voor 26,99 euro, en de hardcover versie (die bestaat uit 240 pagina’s) is voor 33,99 euro beschikbaar met een snelle of minder snelle levertijd; afhankelijk van het aanbod op een bepaald moment.

Kun je niet wachten, en wil je Strong, Sweet & Dry direct gaan lezen? Bestel dan meteen nog het e-book. Wil je per se de hardcover hebben, bijvoorbeeld om het boek op je gemak door te nemen op de bank of op vakantie, dan kan dat natuurlijk ook.

Overigens is dit boek van Becky Sue Epstein ook nog eens zeer recent verschenen (namelijk in november 2019), dus je kunt in dit boek enorm veel up-to-date informatie verwachten!

Na het lezen van haar boek ben je dan ook helemaal bij op het gebied van deze 5 soorten versterkte wijnen, en weet je behoorlijk wat over versterkte wijn in het algemeen. Tot slot nog de opmerking dat ook dit boek in het Engels is geschreven.

Port Wine Greats – van Jo Franks

Voor sommigen is dit misschien wel het allerbeste boek onder de beste port boeken die we hebben opgenomen. In Port Wine Greats vind je namelijk 46 prachtige recepten voor overheerlijke bereidingen en gerechten op basis van port.

De recepten zijn eenvoudig, waardoor de gerechten ook gemakkelijk zijn te maken.

#receptenport

De ingrediënten die je nodig hebt voor de recepten zijn ook eenvoudig te vinden, en de recepten zijn zo gekozen dat je ook geen vele uren in de keuken hoeft te staan.

Zoals je vast al had vermoed zijn alle gerechten mede op basis van port wijn. En wat kun je dan zoal maken met dit boek? Denk hierbij maar aan soep, gegrilde kippenlevers met appelcompote, biscotti pudding, gerookte kiprollade met gedroogde vruchten en bourbon saus, strawberry port pie, een wijn-kersen-noten-salade, en nog veel meer! Je krijgt nu ter plekke al trek in een op port gebaseerd gerecht!

Prijs

Dit port boek is alleen te krijgen in de vorm van een e-book, maar het boek is daardoor wel direct beschikbaar om te lezen! De verkoopprijs is 13,99 euro, waarvoor je – zoals hiervoor al geschreven – 46 overheerlijke recepten krijgt, die in 54 pagina’s worden beschreven.

Serveer jij straks hapjes en/of maaltijden aan je familie en vrienden die met port zijn gemaakt? Dan heb je in ieder geval een erg unieke stijl en smaak te pakken!

Dit waren de leukste boeken over port wijn!

Geef een reactie