Wijn

Boeken over wijn uit de Loire streek: 4 must reads!

boeken over wijn uit de loire streek

De 4 beste boeken over wijn uit de Loire streek hebben we voor je op een rijtje gezet. Wil je alles weten over de wijnen die deze prachtige streek in Frankrijk voortbrengt, en wil je weten welke wijnen je zou moeten kopen? Dan zit je met deze 4 boeken helemaal goed.

En overigens ook als je meer wilt weten over de wijnbouw in de Loire streek, de druivensoorten die er groeien, en welke bezienswaardigheden er in de buurt zijn. En ook voor als je op reis gaat en deze Franse streek wilt aandoen, kunnen deze boeken en gidsen een goed vertrekpunt zijn!

Loire (een reisgids voor wijn- en fijnproevers) van Hubrecht Duijker

Hubrecht Duijker heeft diverse wijn- en reisgidsen geschreven, en ook over de Loire schreef hij een boekje. In dit boekje volg je hem op zijn ontdekkingstocht door de Loire streek.

Hij proeft daarbij niet alleen de wijn, maar ook de geschiedenis en de cultuur van deze streek. Je vindt in dit boek gedetailleerde kaarten van wijngebieden, en van de te volgen wijnroutes.

loire een reisgids voor wijn en fijnproevers van hubrecht duijker

#aanbevelingen

Daarnaast krijg je vele aanbevelingen van Duijker voor de wijnproducenten en de wijnkelders die je kunt bezoeken in het Loire gebied. Verder is er aandacht voor lokale recepten en gebruiken, en er zijn vele restaurant en hotel tips opgenomen in dit boek. En ook de lokale bezienswaardigheden komen aan bod.

In 144 pagina’s legt Duijker je alles uit wat je moet weten over de Loire streek en Loire wijnen. Duur is dit boek niet, want voor rond de 12 euro heb je hem al in je bezit.

De wijnen van de Loire van J. Bijlsma

Voor slecht 20 euro is De wijnen van de Loire te koop. In dit wijnboek krijg je informatie over de factoren die de kwaliteit van de wijn uit deze streek het meest beïnvloeden. Dit zijn de wijnstok en zijn druiven, de bodem en het klimaat, de jaargang, en de kunde van de wijnmaker.

Verder biedt dit boek je informatie over de smaak van de wijn, over de bewaarmogelijkheid, en over de prijzen van Loire wijnen.

De wijnen van de Loire van J. Bijlsma

#maaltijd

Wil je weten welke Loire wijn bij welke maaltijd past? Ook dan is dit boek een goede keuze, want ook aan dit onderwerp wordt aandacht geschonken.

De belangrijkste wijngebieden in de Loire streek, en ook de vele wijngaarden en eigenaren daarvan worden ook onder de loep genomen. Hartstikke leuk en interessant om hier meer informatie over te krijgen!

Heb je dit boek eenmaal gelezen dan vind je de beste Loire wijn, die jou het meeste past of die het goedkoopste is, straks ook gemakkelijker.

Droomwijnen Loire van James Turnbull uit de serie Droomwijnen

De wijnen uit de Loire streek zijn steeds meer in opkomst, daar waar eerder nog de wijnen uit de Bourgogne en Bordeaux streek als de echte toppers werden gezien, geldt dat nu ook steeds meer voor de Loire wijnen.

Zuiverheid, harmonie, finesse en authenticiteit zijn tegenwoordig de voornaamste doelen van de teler, en witte wijnen met een meer neutraal karakter (zoals vroeger) zien we dan ook steeds minder.

De zoete wijnen uit de Loire kunnen zich nu wel meten met de wijnen uit de Sauternes en de Elzas streek.

En de rosé wijnen uit de Loire streek zijn tegenwoordig ook geurig, verleidelijk, en bovenal bijzonder en niet alledaags!

Droomwijnen Loire van James Turnbull uit de serie Droomwijnen

#rodewijnen

De rode wijnen uit de Loire zijn steeds rijker geworden, en ook veel harmonieuzer. Dit heeft allemaal te maken met de ontwikkelingen in de wijnbouw, die ook in de Loire streek goed heeft doorgezet de afgelopen decennia.

De consument is uiteraard de grote winnaar hiervan! Nog nooit een wijn uit de Loire streek gedronken? Breng daar dan gauw verandering in, en start snel nog met genieten van delicate Franse wijnen uit deze streek.

James Turnball beschrijft in dit boek de vele verschillende wijnstijlen die er zijn, en daarnaast ook de ettelijke telers in deze prachtige wijnstreek van Frankrijk.

De 90 beste wijnen uit de Loire streek die momenteel gemaakt worden presenteert hij je ook. Daarbij is hij uitgegaan van 2 belangrijke factoren, namelijk de kwaliteit en de continuïteit, waarbij hij verder in hoge mate vertrouwt op het proeven van de wijnen.

Goed aan dit wijnboek is zonder meer dat er voor elke wijn een duiding is van wat je kunt verwachten. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van het wijndomein en zijn eigenaren, op de ligging en de geografische gesteldheid van de wijngaarden, de toegepaste wijnbouw- en vinificatietechnieken, een analyse van de kleuren, aroma’s en de smaken, en op het combineren van wijnen met spijs.

Verder krijg je per wijn een paginagrote afbeelding te zien, zodat je weet hoe de fles er precies uitziet die wordt beschreven. Dit boek kopen? Voor minder dan 10 euro kun je dit boek aanschaffen, via de winkel van ons allemaal!

Deltas wijnbibliotheek nr. 6 Loire van Rolf Bichsel

Deltas wijnbibliotheek heeft wijnboeken uitgegeven over vele wijnlanden en streken, zo ook over de Loire. De Loire is niet alleen bekend vanwege de langste rivier van Frankrijk, maar ook vanwege zijn vele kastelen, prachtige landschappen, en de fantastische wijngaarden en wijnen die daar gemaakt worden. Frisse witte wijnen, fruitige rode wijnen, en goudkleurige dessertwijnen, de Loire streek brengt deze wijnen voort, en wel van een hoog niveau!

Deltas wijnbibliotheek nr. 6 Loire van Rolf Bichsel

#methode

In dit boek krijg je een methode aangereikt waarmee je de beste wijnen van de Loire streek kunt vinden. Verder gaat dit boek in op het selecteren van Loire wijnen bij gerechten.

Wel zo praktisch als je de juiste wijn wilt drinken bij de juiste maaltijd! Rolf Bichsel neemt zowel de wijngebieden, de wijngaarden als de wijnmakers van de Loire streek onder de loep, en informeert je breed op dit gebied.

Na het lezen van dit boek weet je de basis over Loire wijnen, en van alles wat daarmee verband houdt.

Dit boekje uit de serie van Deltas wijnbibliotheek kost nog geen 11 euro, en telt 77 pagina’s. Het boekje wordt geleverd als paperback, en kan morgen al bij jou op tafel liggen, als je vandaag nog een bestelling plaatst. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten!

Geef een reactie