Drinken

De lekkerste cocktails: kom in Zuid-Amerikaanse sferen

cocktails zuid amerikaanse sferen

Ben je het thuis zitten beu en ben je jezelf al stiekem aan het informeren over een vakantie (misschien wel een huwelijksreis) naar Zuid-Amerika? Dan wil je het liefste alvast in Zuid-Amerikaanse sferen komen. Hoe kun je dit beter doen dan een cocktail klaar te maken die je op een terrasje in Zuid-Amerika zeker krijgt aangeboden? Het kennismaken met de drankcultuur van jouw vakantieland is de beste manier om alvast in de stemming te komen, ondanks dat de temperatuur in ons koude kikkerlandje er misschien helemaal niet bij past. Hieronder inspireren we je een aantal recepten van heerlijke cocktails om in de Zuid-Amerikaanse sferen te komen.

Zo haal je de Zuid-Amerikaanse sfeer in huis

Als we het hebben over de Zuid-Amerikaanse sfeer, denken we vaak het eerste aan een heerlijke warme temperatuur, lekkere vrolijke muziek, de heerlijke gerechten die je hier kunt krijgen zoals de Mexicaanse taco’s en de Argentijnse steaks, de verrukkelijke Malbec wijn uit hetzelfde land maar zeker ook aan de cocktails die ze daar voor je op tafel kunnen zetten. 

Zin om alvast in de Zuid-Amerikaanse stemming te komen? 

Als je het recept weet van de meest populaire cocktails uit dit gebied gaat dat ongetwijfeld wel lukken. Wij gaan hieronder een aantal bekende recepten aan je verklappen.

? Lees ook: heerlijke welkomstcocktails

Pisco Sour, het veruit populairste Zuid-Amerikaanse drankje

Als je in Zuid-Amerika bent, zul je er weinig moeite voor hoeven te doen om te ontdekken dat Pisco Sour, het veruit populairste Zuid-Amerikaanse drankje is.

Het is zelfs de nationale drank van Peru en Chili. Wat wel leuk is, is dat beide landen een eigen twist aan het recept hebben gegeven.

Als je een Pisco Sour in Peru drinkt, smaakt deze compleet anders dan het drankje met dezelfde naam die je in Chili voorgeschoteld krijgt. In Peru wordt de meest traditionele methode van het gisten en destilleren toegepast, de Chilenen gebruiken hiervoor eikenhouten vaten wat het drankje een aparte karakteristieke smaak geeft.

De ingrediënten van de Chileense Pisco Sour zijn 1 ½ deel Pisco, 1 deel citroensap en een klein beetje siroop.

De Peruanen voegen hier wat eiwit en angostura-bitters aan toe en vervangen het citroensap voor limoensap. Het geheel moet je goed schudden en aangevuld met ijs uitschenken om dit drankje alvast te proeven.

Caipirinha als perfecte afsluiting van je dag in Brazilië

Een glas verfrissende, koude Caipirinha wordt in Brazilië gezien als dé perfecte afsluiting van je dag. Wellicht moet je hier met onze koude Hollandse temperaturen niet aan denken maar het is zeker wel een aanrader. Onze tip is dan ook: verwarming hoog en proeven maar!

Caipirinha is een cocktail dat gemaakt wordt van de meest populaire Braziliaanse Cachaça. Dit is een suikerriet distillaat dat je het beste kunt vergelijken met witte rum.

Het drankje wordt gedronken in combinatie met limoen waaruit je een verrassende mix krijgt van een citrussmaak met zoete accenten. 

Je kunt eenvoudig zelf een Caipirinha maken. Hiervoor snij je een limoen in partjes en doet dit in een glas met 2 eetlepels suiker toe. Dit meng je met Cachaça en uiteraard veel ijs.

Dit geheel schuld je goed (het makkelijkste is om hiervoor een cocktailshaker te gebruiken) voordat je het uitgiet en kunt genieten van een heerlijke dag afsluiting.

Fernet en cola, wie durft deze Argentijnse cocktail ervaring voor te proeven?

In Argentinië drinken ze vaak een Fernet & cola. We kunnen dit drankje het beste omschrijven als een unieke cocktail ervaring waar je in eerste instantie best even aan moet wennen want de combinatie tussen Fernet en cola geeft een verrassende wat bittere smaak.

De cocktail wordt immers gevormd door 1,5 deel Fernet Branca en aangevuld met cola. Het is een drankje dat vaak na de maaltijd wordt gedronken omdat dit de spijsvertering bevordert.

Een digestief dus die je eigenlijk niet op andere momenten van de dag moet proberen maar voor veel mensen best de moeite waard zal zijn om te proeven!

Aguardiente het anijsdrankje uit Colombia

Als laatste drankje van onze Zuid-Amerikaanse trip door de slijterij brengen we de Aguardiente uit Colombia onder je aandacht. Deze drank is zeer populair in Colombia en hier zelfs uitgeroepen als de nationale drank van dit land.

Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat de meningen verdeeld zijn of dit anijsdrankje oorspronkelijk uit Colombia of Argentinië komt maar de vraag is of dit zo belangrijk is. Als je het drankje geproefd hebt, zul deze discussie al lang vergeten zijn.

Aguardiente is een anijs gearomatiseerde alcoholische drank die je kunt vergelijken met (hoe kan het ook anders als het uit dit gebied komt) rum. Ook deze drank wordt volgens traditie gebrouwen op basis van suikerriet.

Ook in Ecuador kennen ze een vergelijkbaar drankje dat onder de naam Aguardiente wordt verkocht. Het verschil is echter dat de Ecuadoraanse variant niet de karakteristieke anijssmaak heeft.

Waarom we geen Aguardiente recept met je delen? 

Omdat de meeste Aguardiente gewoon in Spanje wordt gemaakt en je deze flessen ook in Nederland online kunt bestellen. Als je op een eenvoudige wijze in de Zuid-Amerikaanse sferen wilt komen, is dit overigens zeker de moeite waard.  

Dit waren ze: de lekkerste cocktails om in Zuid-Amerikaanse sferen te komen

Geef een reactie