Themafeest

Dresscode gala: wat trek je aan? Do’s & don’ts

dresscode gala

Als je een uitnodiging hebt gehad voor een gala, is het vaak een letterlijke no-brainer wat je naar zo’n chique gelegenheid aan moet. Vooral bij gala’s gelden immers vrij strenge kledingvoorschriften. De dresscode voor een gala is over het algemeen black Tie, white tie of feestelijk maar wat houdt dat in? Wij geven je hierop het antwoord en nemen de do’s en de don’ts met je door.

Dresscode gala: belangrijk om de uitnodiging goed te bewaren

De kans is groot dat je dit nooit doet maar het is toch goed om je even te waarschuwen dat je een uitnodiging voor een gala (lees ook: gala organiseren) goed moet bewaren. Dit lijkt een vreemde opmerking maar realiseer je dat bij een chique feest als een gala alles tot in de perfectie wordt geregeld.

De uitnodigingen worden al vrij vroeg verstuurd en op die uitnodigingen staat niet alleen de benodigde gegevens over de datum, tijd en locatie van het feest maar ook de kledinginstructies (ook wel de dresscode genoemd) voor de genodigden.

Dit is om ervoor zorg te dragen dat iedereen in stijl verschijnt en geen sprake is dat iemand underdressed is. Je moet er niet aan denken dat jij je uitnodiging kwijt raakt en verkeerde keuzes maakt. 

Onze eerste tip als je uitgenodigd bent voor een gala is dan ook dat je op tijd begint met de voorbereidingen hierop. Denk aan het plannen van een afspraak met de kapper en het kijken in je kledingkast of hier iets hangt wat 100% voldoet aan de dresscode die op de uitnodiging van het gala vermeld staat.

Of dat belangrijk is? Zeker wel. Als dit niet het geval is, zul je nieuwe kleding moeten aanschaffen of eventueel huren. Realiseer je hierbij dat je rond de feestdagen zeker niet de enige bent….

Wat is een dresscode voor een gala

Een dresscode voor een gala is dus vaak black tie, soms white tie maar in ieder geval feestelijk. Let op, vooral het laatste begrip is breed interpreteerbaar maar dat is in het geval van een gala zeker niet het geval!

Een gala is immers vaak een formele gelegenheid waarbij zowel dames als heren zich netjes dienen te kleden. Door je hieraan te houden toon je respect aan de gastheer en/of gastdame en voorkom je dat je zelf de (mode) plank misslaat.

Feestelijk houdt dus in dit geval in dat de dames een avondjurk dragen en de heren een kostuum. Hoe dit kostuum eruit ziet, hangt vaak af van de dress code. Hier komt het verschil tussen black tie en white tie aan de orde.  

Zo ziet galakleding voor dames eruit

Zoals het hoort op een gala (ladies first), gaan we eerst dieper op in hoe galakleding voor dames eruit ziet. Staat er op je uitnodiging dat je als dame in gala moet verschijnen? Dan is een lange galajurk jouw keuze. Dit is niet een kort zomerjurkje die je in je vrije tijd draagt maar in dit geval een lange jurk die tot op de hak komt.

Deze formele jurk is vaak gemaakt van een soepel vallende elegante stof en heeft (als de dresscode black tie is) géén decolleté. Dat is niet chique. De accessoires die je draagt mogen juist wel opvallend zijn. De kleurstelling van de avondjurk moet uiteraard passend zijn bij het de gelegenheid. Onder deze jurk draag je pumps. Het dragen van sieraden is zeker toegestaan want dat maakt je outfit juist feestelijk.

galajurk vrouw

#Galajurk

Deze exclusieve avondjurk, afgewerkt met glanzende pailletten en een elegante ronde hals, is de perfecte keuze voor elke speciale gelegenheid.

Wat houdt black tie in?

Black tie is een term voor een semi-formele dresscode voor feesten of gala’s. Neem het woord “semi” niet te letterlijk. Je hebt hier slechts beperkte vrijheden in.

Je draagt bij deze gelegenheden nog altijd een strak pak of kostuum met daaronder net gepoetste veter- of lakschoenen. De kleurstelling van dit pak is vrijwel altijd zwart of heel donkerblauw, tenzij er een andere instructie op de uitnodiging vermeld staat. Een single-breasted jasje met klassieke revers (kraag) volstaat in dit geval. Single-breasted betekent dat het jasje één rij knopen heeft. 

Onder het jasje draag je een galon pantalon met een hoge taille. Deze pantalon (zonder riemlussen of omslag) is gemaakt van hetzelfde materiaal als het jasje. Het jasje en pantalon moeten uiteraard één mooi geheel vormen en over overeenkomstige details beschikken.

Onder het jasje draag je een spierwit overhemd waarvan je de knopen niet ziet. Last but not least, vergeet de vlinderdas en/of pochet niet want dit zijn wel vaste elementen van een black tie dresscode. 

Black tie man
Black tie man

De 5 absolute don’ts bij je kledingkeuze voor een gala

  • Draag geen horloge
  • Draag geen sneakers onder je jurk
  • Kies niet voor felle kleuren of drukke prints ook niet in de zomer
  • Kies niet voor een té blote of pikante jurk
  • Een enorm grote handtas meenemen, dit past niet bij de gewenste stijl    

Wat is white tie?

Het zal de oplettende lezer ongetwijfeld opgevallen dat we in onze black tie omschrijving het woord “volstaat” gebruikt hebben. Is er een overtreffende trap van black tie? Ja dat is zeker het geval. Deze overtreffende trap in white tie, de meest formele dresscode die er is. Deze zeer klassieke dress code wordt ook wel “cravate blanche” genoemd.

De heren dragen bij deze dresscode een traditioneel rokkostuum. Dames worden in een lange klassieke (gala) jurk verwacht. In dit geval is een laag decolleté wel toegestaan mits dit elegant is. Je draagt immers echte formele kledij. Elegantie en stijl zijn hierbij de sleutelwoorden. 

Een white tie dresscode wordt geassocieerd met traditie en rijkdom. Het dragen van juwelen, sieraden en andere accessoires is daarom zeker toegestaan. Dit is dé manier om een white tie outfit te personaliseren want bij deze dresscode is er uiteraard minder ruimte voor het personaliseren van je kledij. De (tijdloze) traditie schrijft de mode voor bij een gala!   

rokkostuum

#Rokkostuum

Een man draagt een rokkostuum. Wil je goed voor de dag komen. Bekijk dan eens de volgende suggestie.

Dresscode is feestelijk: wat dragen mannen?

Als de dresscode voor het gala “feestelijk” is, hebben heren iets meer vrijheid in hun kledingkeuze. In plaats van een traditioneel kostuum, kan een nette broek met een colbert of een blazer worden gedragen. Het colbert kan een effen kleur hebben of een subtiele print. Een das is optioneel, maar als je er een draagt, zorg er dan voor dat deze past bij de kleur van je colbert en shirt. Voor schoenen zijn nette leren schoenen zoals Oxford of Derby’s geschikt. Let er wel op dat ze gepoetst zijn en goed passen bij de rest van de outfit. Accessoires zoals een pochet of een stijlvolle horloge kunnen de outfit compleet maken.

Dames & feestelijke kleding

Voor dames kan de dresscode “feestelijk” een kortere cocktailjurk of een chique jumpsuit betekenen. Je kunt ook kiezen voor een nette rok met een blouse of een top. Voor schoenen zijn hoge hakken of elegante platte schoenen geschikt.

Draag accessoires zoals een clutch of statement oorbellen om je outfit op te fleuren. Voor haar en make-up kun je experimenteren met een elegant opgestoken kapsel en subtiele make-up. Onthoud dat het belangrijk is om de juiste balans te vinden tussen feestelijkheid en elegantie bij het kiezen van een outfit voor een gala met een dresscode “feestelijk”.

Dame met clutch
Dame met clutch

Tijd om te feesten!

de dresscode voor een gala kan variëren van black tie tot white tie of feestelijk, en het is essentieel om de instructies op de uitnodiging nauwgezet te volgen. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail, zul je er gegarandeerd stijlvol en gepast uitzien op het evenement. Onthoud de do’s en don’ts en zorg ervoor dat je outfit zowel elegant als feestelijk is.

Nu we je op weg hebben geholpen met de dresscode voor een gala, willen we graag weten wat jouw favoriete gala-outfit is. Deel je antwoord in de comments hieronder en inspireer anderen met jouw stijlkeuzes. Hoe zorg jij ervoor dat je altijd in lijn bent met de dresscode, terwijl je nog steeds je persoonlijke touch toevoegt? We zijn benieuwd naar jouw inzichten!

Geef een reactie