Kinderfeesten

Zo vier je een duurzaam kinderfeestje

duurzaam kinderfeestje

Laten we deze blog eens beginnen met een opmerking die ook als conclusie van dit artikel gebruikt zou kunnen worden: als we allemaal ons steentje bijdragen, laten we een beter klimaat achter voor onze nakomelingen. Waarom zouden we onze kinderen hier niet hier meteen bij betrekken? Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een duurzaam kinderfeestje te vieren.

Er zijn diverse mogelijkheden om het thema duurzaamheid in het feest te betrekken, zonder hier de nadruk op te leggen. Hieronder een aantal praktische tips voor het vieren van een duurzaam kinderfeestje.

Duurzaam kinderfeestje: inspiratie voor kinderen

De term “duurzaamheid” is een hot item tegenwoordig. Het verantwoordelijkheidsgevoel wat we hebben voor het klimaat, onze omgeving en onze kinderen inspireert ons om bewuste keuzes te maken.

Hierbij worden we geïnspireerd door diverse onderzoeken die uitwijzen dat de mens een grote veroorzaker is van de toename van CO2 uitstoot. Eigenlijk hebben we deze onderzoeken niet nodig want als we er goed over nadenken, kunnen we zelf ook wel deze conclusie trekken. Tijd om hier wat aan te doen voor onze kinderen en waarom ook niet met onze kinderen? 

Dit laatste brengen we onder je aandacht omdat ook de jongste generatie best een bijdrage in kan leveren met in een milieubewuste levensstijl. Duurzaamheid is immers géén overtuiging en vooral geen levenswijze of modetrend. Het is een stuk bewustwording waar de jongste generatie nog lang mee te maken zal krijgen. Jong geleerd dus……

Daarbij hebben de meeste kinderen het in veel gevallen nog niet eens door dat ze duurzaam bezig zijn. Hun plezier wordt er niet minder van.

#kaartje

Bestel CO2-neutraal gedrukte uitnodigingen en verstuur ze vandaag nog!

Een modern kinderfeestje is duurzaam

Zoals aangegeven is een modern kinderfeestje duurzaam. Je kunt hier zo ver in gaan als je zelf wilt. Je kunt een keuze maken voor een “zero waste feest” maar als je dit net even te ver vindt gaan en je geeft er de voorkeur aan om bewust te kiezen voor een aantal duurzame stappen, ben je ook al op de goede weg. 

Er zijn een aantal ingesleten tradities die bijna onlosmakelijk verbonden zijn met kinderfeestjes waar je wel afstand van moet nemen. Een kinderfeest met ballonnen en plastic wegwerpbestek is verleden tijd. Die plastic rommel komt er niet meer in.

Daarnaast maak je wat andere keuzes in wat je als eten en drinken op tafel zet, de kinderfeest versiering en de cadeaus. Kijk maar eens naar de onderstaande tips hoe je een duurzaam kinderfeestje kan geven. Het kinderplezier zal er absoluut niet minder om zijn als je deze duurzame keuzes maakt.

Praktische tips hoe je een duurzaam kinderfeest viert

 • Stuur digitale uitnodigingen in plaats van de traditionele kaartjes
 • Investeer in stoffen slingers die je kunt hergebruiken of maak zelf slingers van kleding dat niet meer gedragen wordt. Vlaggetjes kunnen gemaakt worden van oud papier.
 • Gebruik geen wegwerpservies maar maak een afbreekbare keuze of gebruik je stevigste borden en bekers.
 • Maak verse hapjes met ingrediënten uit de streek.
 • Geef visite restjes mee ter voorkoming dat je dit moet weggooien
 • Vul een karaf met water en doe hier stukjes vers fruit in. Kinderen vinden dit vaak net zo lekker als limonade. Daarnaast is dit lekker verfrissend en gezond.
 • Kies ervoor om met kinderen naar de natuur te gaan (het bos of het strand) als uitstapje in plaats van bijvoorbeeld naar een speelparadijs. Ook op deze locaties zullen kinderen zich immers uitstekend vermaken.
 • Laat de kinderen lekker buitenspelen. Voor de meeste kinderen maakt het helemaal niets uit als het weer wat slechter is.
 • Geef de kinderen tweedehands cadeaus. Hier hebben ze net zoveel plezier van als geschenken die helemaal nieuw zijn.
 • Vraag geld aan de verjaardagsvisite als cadeau ter voorkoming dat zij zelf met cadeau ideeën komen en iets geven waar niet mee gespeeld wordt.
 • Vervang plastic goodiebags voor een stoffen variant.
 • Vul de goodiebags met milieubewust snoep of speelgoed.
 • Betrek je kind in duurzame ideeën. Je zult verrast zijn op welke manier een kind een duurzame invulling kan geven aan de belangrijkste dag van zijn of haar jaar. Wellicht kan dit je nog meer inspiratie geven hoe je een duurzaam kinderfeestje kunt geven. 

Geef een reactie