Kinderfeesten

Kinderfeestje in de natuur organiseren: Zo doe je dat!

kinderfeest in de natuur

Laten we eens eerlijk zijn, kinderfeestjes kunnen soms voorspelbaar zijn: ballonnen, taart en cadeautjes zijn leuk, maar waarom zou je het niet eens iets anders doen? Wat dacht je van een kinderfeestje in de natuur? Dit biedt niet alleen de gelegenheid om de kinderen in contact te brengen met de prachtige natuur om hen heen, maar het is ook een unieke manier om een feestje te vieren.

Kinderfeest in de natuur vieren: onze tips!

In dit artikel geven we je tips om een kinderfeestje in de natuur te organiseren waar zowel jij als de kinderen en hun ouders nog jaren over zullen praten.

Locatie en planning

Eerst moet je beslissen waar je het feestje wil houden. Gelukkig zijn er zoveel plekken in de natuur waar je uit kan kiezen. Of je nu een park, meer, rivier of bos in de buurt heb, er zijn eindeloze mogelijkheden. Houd wel rekening met de grootte van de groep en de activiteiten die je wil organiseren. Bovendien, je kunt het weer nooit voor 100% voorspellen, dus het is verstandig om een back-up plan te hebben voor bijvoorbeeld een paviljoen of een andere ruimte (in de natuur).

Uitnodiging voor een kinderfeestje

Een uitnodiging voor een kinderfeest in de natuur kan creatief en leuk zijn om te maken. Hier zijn enkele ideeën voor uitnodigingen:

 • Prentkaarten: Maak een prentkaart met een afbeelding van een boom, een dier of andere natuurlijke elementen. Voeg details toe over het feest, zoals datum, tijd en locatie.
 • Zelfgemaakte kaarten: Maak een kaart met natuurlijke materialen zoals takken, bladeren of stenen. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding van een dier of een kaart van een boom maken. Voeg details toe met een pen of een stempel.
 • Fotokaarten: Maak een fotokaart met een foto van de kinderfeestganger in de natuur. Voeg details toe over het feest, zoals datum, tijd en locatie.
 • Digitale uitnodiging: Maak een digitale uitnodiging die je kunt versturen via e-mail of Whatsapp.

#kaartje

Bestel leuke kaarten met het thema natuur vandaag nog!

Hoe lang duurt een kinderfeestje in de natuur?

Dit hangt af van de activiteiten die je organiseert en de leeftijd van de kinderen. Een kinderfeest in de natuur hoeft niet noodzakelijk de hele dag te duren, maar een paar uur is wel aan te raden. Dit geeft de kinderen voldoende tijd om deel te nemen aan de activiteiten en om de natuur te verkennen.

Een goede richtlijn is om het feest te plannen voor de tijd van de dag waarop de kinderen het meest alert en energiek zijn. Voor kleuters zou een feest in de ochtend of vroeg in de middag beter werken, terwijl oudere kinderen waarschijnlijk ’s middags of ’s avonds meer energie zullen hebben.

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het kinderfeest niet te lang duurt, anders kunnen kinderen snel verveeld raken of moe worden. Een goede regel is om het feest te beperken tot ongeveer 2-3 uur. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat kinderen genoeg tijd hebben om de activiteiten te doen, maar ook dat ze nog voldoende energie hebben voor de rest van de dag.

Voorbereiding en uitrusting

Zodra je een plek hebt gekozen, is het tijd om te plannen. Hier komt de organisator in jou naar boven. Bedenk welke activiteiten je wil organiseren en hoeveel tijd deze gaan vergen. Verdeel verantwoordelijkheden en zorg dat iedereen op de hoogte is van zijn of haar taak. Want niets is erger dan een groep kinderen die rondlopen zonder begeleiding.

Nu dit is gepland, is het tijd om te prepareren. Zorg dat je voldoende eten en drinken hebt, een eerste hulp-kit bij de hand hebt, insectenwerende middelen en voldoende vervoer naar de locatie regelt. Een meet-up punt afspreken is ook verstandig, zodat iedereen op tijd op de juiste plek is.

Activiteiten

Je kunt verschillende natuurgebieden gebruiken voor een leuk kinderfeest. We trappen af met activiteiten voor in het bos:

Bos

Wat dacht je van een wandeling door de bossen? Hier kunnen de kinderen op zoek gaan naar verschillende soorten dieren en planten, of zelfs een schat (geocaching) zoeken. Je kunt ze ook leren vissen of een kampvuur maken voor een gezellige marshmallow rooster sessie.

Voor degenen die het water prefereren, kan zwemmen in een meer of rivier een geweldige optie zijn. Of misschien zijn er avonturiers onder de kinderen die wel zin hebben in een nachtje kamperen? Maar onthoud wel, veiligheid is altijd belangrijk.

marshmallows boven een kampvuur
Marshmallows boven een kampvuur

Strand

Een kinderfeestje in de natuur hoeft niet alleen plaats te vinden in het bos of in het park. Waarom niet eens een feestje organiseren op het strand? Het strand biedt tal van mogelijkheden voor een onvergetelijk kinderfeestje, van sportieve activiteiten tot creatieve knutselwerken en zelfs verkoeling in de zee. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen bij het organiseren van een geweldig kinderfeestje op het strand.

 • Bouwen van een zandkasteel: dit is een klassieker op het strand en een geweldige manier om kinderen te laten samenwerken en hun creativiteit te gebruiken. Je kunt wedstrijden organiseren voor de hoogste toren of de meest indrukwekkende zandsculptuur.
 • Beachvolleybal: beachvolleybal is een leuke en actieve manier om de kinderen te vermaken op het strand. Je kunt teams samenstellen en een toernooi organiseren, of gewoon een spontaan partijtje spelen.
 • Strandwandeling en zoektocht: een strandwandeling kan een leuke manier zijn om de kinderen de natuur op het strand te laten ontdekken. Organiseer een zoektocht naar allerlei verschillende soorten schelpen, stenen of zelfs krabben.
 • Strand picknick: Niets is zo gezellig als een strand picknick met zand, zon en zee.
 • Verkoelend bad in de zee: niets is verfrissender op een hete dag dan een duik in de zee. Laat de kinderen zwemmen, spelen in de golven en misschien zelfs leren surfen of bodyboarden.

Een kinderfeestje op het strand is een geweldige manier om de kinderen te laten genieten van de prachtige natuur terwijl ze zich vermaken.

Boerderij

Een kinderfeest op een boerderij kan een unieke en leerzame ervaring zijn voor kinderen. Op een boerderij kunnen kinderen in contact komen met verschillende dieren en leren hoe deze worden verzorgd en gehouden. Bovendien kan een boerderij ook een geweldige plek zijn voor outdoor activiteiten en het leren over de natuur en de landbouw. Er zijn tal van activiteiten die je kunt organiseren voor een kinderfeest op een boerderij.

Om te beginnen kunnen kinderen kennismaken met de verschillende dieren op de boerderij. Ze kunnen helpen bij het voeren en verzorgen van koeien, schapen, varkens, kippen en andere dieren. Dit kan een geweldige gelegenheid zijn voor kinderen om meer te weten te komen over bepaalde dieren. Mocht de boerderij het toestaan, is het ook een leuk idee om kinderen te laten knuffelen met bepaalde dieren.

Tot slot kunnen kinderen ook leren over de landbouw en hoe groenten en fruit worden verbouwd. Ze kunnen helpen bij het plukken van groenten en fruit en leren over verschillende groenten en fruitsoorten. Dit kan een geweldige gelegenheid zijn voor kinderen om te leren hoe het voedsel dat zij eten wordt verbouwd en waar het vandaan komt.

Decoratie voor een kinderfeestje in de buitenlucht

Decoratie is een belangrijk onderdeel van elk feest, ook voor een kinderfeest in de buitenlucht. Hier zijn enkele ideeën voor kinderfeest versiering:

 • Ballonnen: ballonnen zijn een eenvoudige en betaalbare manier om een feestelijke sfeer te creëren. Je kunt ballonnen ophangen of aan bomen of palen vastmaken.
 • Vlaggenlijnen: vlaggenlijnen zijn een leuke manier om de ruimte te versieren. Je kunt vlaggenlijnen maken met stof of papier en ze ophangen aan takken of palen.
 • Papieren lampions: papieren lampions zijn een leuke decoratie voor ’s avonds, wanneer het licht begint te worden. Je kunt lampions maken met papier of stof en ze ophangen aan takken of palen.
 • Natuurlijke decoratie: gebruik de natuur zelf als decoratie, zoals takken, bladeren, bloemen of stenen. Je kunt bijvoorbeeld een bloemenboeket maken van wilde bloemen die je in de natuur hebt verzameld, of tafelversiering maken van takken en stenen.
 • Spandoeken: Spandoeken zijn een geweldige manier om een specifiek thema aan te geven of te versterken. Je kunt spandoeken maken met een specifieke tekst of afbeelding die bij je thema past.
 • Licht: als het donker wordt, kun je de feestruimte verlichten met kaarsen, lampionnen of fakkels. Dit geeft een gezellige en feestelijke sfeer.
groene versiering

#decoratie

Op zoek naar decoratie voor een kinderfeest in de natuur? We hebben voor ieder thema passende versiering!

Kinderfeest in de natuur uitbesteden

Een kinderfeest in de natuur organiseren kan soms een uitdaging zijn, vooral als je weinig ervaring hebt of geen tijd hebt om het zelf te regelen. Gelukkig zijn er veel bedrijven en organisaties die kinderfeestjes in de natuur kunnen organiseren en uitvoeren. Hier zijn een paar opties om in overweging te nemen:

Natuureducatiecentra: Veel natuureducatiecentra bieden kinderfeestjes aan. Deze kunnen variëren van wandelingen door de natuur, tot activiteiten zoals vogelkijken of een schatzoektocht.

Outdoor bedrijven: Er zijn veel outdoor bedrijven die gespecialiseerd zijn in kinderfeestjes in de natuur. Ze kunnen activiteiten aanbieden zoals wandelen, klimmen, kajakken, paardrijden en kamperen.

Kinderboerderijen: Kinderboerderijen zijn een geweldige plek voor een kinderfeest in de natuur. Kinderen kunnen helpen bij het verzorgen van dieren, groenten en fruit plukken en wandelen of fietsen op de boerderij.

Het uitbesteden van een kinderfeest in de natuur kan veel tijd en stress besparen. Deze bedrijven en organisaties hebben vaak veel ervaring in het organiseren van kinderfeestjes en kunnen grote groepen kinderen aan en zorgen voor een veilige en leerzame ervaring.

Tot slot: een kinderfeestje in de natuur kan een uitdaging zijn

Organiseren van een kinderfeestje in de natuur kan soms een uitdaging zijn, maar het resultaat is het waard. Het biedt de kinderen de kans om buiten te spelen, nieuwe activiteiten te proberen en de prachtige natuur te ontdekken. Door goed te plannen, de juiste voorbereidingen te treffen en een paar leuke activiteiten te organiseren, kan ik ervoor zorgen dat het feestje een succes wordt voor iedereen. En onthoud, het belangrijkste is dat iedereen plezier heeft!