Bruiloft

Lastige keuzes, het opstellen van je gastenlijst voor je bruiloft?!

gastenlijst bruiloft

Hebben jullie besloten om te gaan trouwen en zijn jullie zo ver dat jullie de gastenlijst gaan opstellen? Dan wacht jullie een uitdaging die veel stelen omschrijven als een duivels dilemma. Je moet immers een of meerdere lastige keuzes maken wie je wel en wie je niet op de gastenlijst zet voor je bruiloft. Uiteraard kunnen we deze keuze niet voor jullie maken maar we kunnen wel aangeven wat de beste manier is om je gastenlijst op te stellen. Daarnaast geven we je hieronder een aantal praktische tips om te voorkomen dat mensen zelf een invulling geven aan een uitnodiging die zij ontvangen.

Hoe stel je een gastenlijst van een bruiloft samen?

De invulling van je trouwdag vormt de basis van de keuze wie op je gastenlijst van je bruiloft komen te staan. Als we kijken naar het gemiddelde draaiboek van een bruiloft zien we dat deze dag bestaat uit diverse onderdelen.

In de meeste gevallen vormt de officiële trouwceremonie (dus het ja-woord ten overstaan van de trouwambtenaar) het eerste dag onderdeel. Dit kan uiteraard in combinatie met een kerkelijke inzegening van het huwelijk.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een bruiloft feest! Uiteenlopende thema’s.

Vervolgens zullen jullie foto’s laten maken en zal er wellicht een receptie plaatsvinden. Na de receptie volgt een diner en de feestavond of een combinatie hiervan.

De bediening stopt ongeveer een half uurtje voor het einde van de receptie met het serveren van drankjes zodat de gasten die enkel voor deze gelegenheid zijn uitgenodigd zijn de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen. Op deze manier zorgen zij er op een subtiele manier voor dat je dagprogramma intact blijft. 

De indeling van de dag zal bepalend zijn voor de manier waarop je de gastenlijst samen zal stellen. Veel bruidsparen hechten er veel waarde aan dat naaste familie en vrienden aanwezig zijn bij de officiële ceremonie en een trouwstoet vormen. Deze groep mensen wordt gezien als daggasten.

uitnodiging trouwerij

#uitnodiging

Wie nodig je allemaal uit? Hoe je dat doet, lees je in deze blog! Ontdek alvast de mooiste trouwuitnodigingen!

Receptie, of niet?

De receptie is vaak het moment waarop de wat verdere familie, kennissen, mensen van de sportclub en collega’s de gelegenheid krijgen om het bruidspaar te feliciteren.

Het komt ook geregeld voor dat een bruidspaar er niet voor kiest om een receptie te geven en in plaats daarvan voor een groot feest te kiezen. Deze keuzes zullen bepalend zijn voor de manier waarop je een gastenlijst van een bruiloft samen gaat stellen en welke naam in welk rijtje komt te staan. 

Onze tip is dan ook dat je de huwelijksdag het beste kunt indelen in “mini events” en voor ieder event de namen zet of een lijstje maakt van de gasten die je hierbij aanwezig zou willen hebben. Je daggasten komen uiteraard op ieder lijstje voor, een verre neef bijvoorbeeld alleen op het lijstje van de receptie.    

Waarom je duidelijk moet zijn bij het versturen van je uitnodigingen voor je bruiloft

Het opstellen van de gastenlijst voor je bruiloft is een eerste (lastige stap) die je moet zetten. De volgende stap die je moet zetten, is het overbrengen van je wensen hierin aan je gasten.

Het is hierbij zeker niet verstandig om ervan uit te gaan dat je gasten hier zelf de invulling eraan geven die jij voor ogen hebt. Er zijn gasten die hier een eigen wending aan geven en bijvoorbeeld met hun kinderen verschijnen als jij een kinderloos feestje in gedachten hebt.

Daarnaast moet je niet verrast zijn dat iemand besluit om een nieuwe liefde mee te nemen als jullie die persoon nog helemaal niet of nauwelijks kennen of deze persoon juist thuis laat terwijl hij of zij wél welkom was.

Een lang verhaal kort: dit zullen jullie zelf moeten sturen door duidelijkheid te scheppen bij het versturen van je uitnodigingen voor je bruiloft. Gelukkig zijn hier subtiele etiquetteregels voor. Nu maar hopen dat iedereen deze etiquetteregels kent. 

Hoe geef je de gasten aan wanneer zij verwacht worden?

De keuze voor je daggasten doe je met je hart. Omring je met mensen die je graag bij je hebt op jullie mooiste dag! Door aanvangstijden op een trouwkaart te vermelden, geef je op een relatief eenvoudige manier aan wanneer zij verwacht worden.

Als je alleen de tijden van de huwelijksceremonie en de receptie aangeeft, weten de gasten dat ze op deze momenten zijn uitgenodigd.

Uiteraard is dit ook het geval als je gasten speciaal voor het trouwfeest uitnodigt. Voor de daggasten kun je het hele dagprogramma weergeven of zelfs aangeven dat ze als daggast zijn uitgenodigd voor jullie trouwdag.

Etiquetteregels om aan te geven wie wel en niet uitgenodigd zijn op je bruiloft

Een heikel punt vormt soms de invulling van wie wel of niet uitgenodigd zijn op je bruiloft. Je wilt toch iedereen die je een warm hart toedraagt in je omgeving hebben op zo’n dag maar zit niet te wachten op onuitgenodigde gasten.

Buiten het feit dat dit soort situaties niet handig zijn als je binnen het trouwbudget wilt blijven. Gelukkig zijn er etiquetteregels om aan te geven wie wel en niet uitgenodigd zijn op je bruiloft. We zetten deze regels hieronder voor je op een rijtje:

  • Krijgen genodigden de gelegenheid om een extra persoon (een nieuwe partner) mee te nemen?  Schrijf dan “+1” of “met partner” op je uitnodiging.
  • Vinden jullie het niet prettig als een genodigde zijn of haar nieuwe geliefde meeneemt? Richt dan de uitnodiging specifiek naar deze persoon.
  • Zijn kinderen welkom op je bruiloft? Richt dan je uitnodiging naar de gehele familie.
  • Zijn kinderen niet welkom op je bruiloft? Vermeld dan enkel de naam van de ouders.  

Geef een reactie