Bruiloft

Waar komen de gebruiken van een huwelijk vandaan?

gebruiken huwelijk

Zoals iedereen wel weet staat een huwelijksdag bol van tradities. De bruid heeft een witte jurk aan en bloemen in de hand, er wordt een bruidstaart opgediend en tijdens de ceremonie worden er trouwringen uitgewisseld. Wat veel mensen echter niet weten, is waar al deze tradities vandaan komen en hoe het er vroeger aan toe ging. In dit blog gaan we er meer over vertellen.

Waarom trouwen we?

Tegenwoordig doet een bruiloft en in het huwelijk treden allemaal heel romantisch aan, maar in vroeger tijden was dit helemaal niet het geval. Trouwen was niets meer en niets minder dan dat twee mensen een contract afsloten. Dit werd gedaan om de toekomst veilig te stellen met name die van de vrouw.

Zo wist men namelijk zeker dat de partner zou helpen bij het grootbrengen van de kinderen en voor financiële middelen zou (moeten) zorgen. Daarnaast was het voor de rijken een manier om vast te leggen hoe het bezit verdeeld zou worden. Trouwen was daar een uitstekend middel voor.

Waarom moeten er getuigen bij een huwelijk aanwezig zijn?

Eén van de normaalste zaken bij het voltrekken van een huwelijk is de aanwezigheid van getuigen. Wist je echter dat dit niet altijd zo geweest is? Eeuwenlang was het namelijk voldoende als een man en een vrouw tegen elkaar zeiden dat ze met elkaar wilden trouwen.

Je kunt natuurlijk al op je klompen aanvoelen dat dit in veel gevallen voor ellende zorgde. Het aangeven dat je wilde trouwen en de rest van je leven met elkaar door wilde brengen, kon namelijk ook ’s avonds laat in een donker steegje. De jongen beloofde het meisje de eeuwige trouw en waarschijnlijk ook een hoop gouden bergen en kreeg haar op die manier het bed in. De volgende dag werd het huwelijk echter glashard ontkent.

Er waren ook mensen die stiekem trouwden terwijl hun families het daar helemaal niet mee eens waren. Helaas was het huwelijk dan al een feit en niets meer aan te doen. Om hier voor eens en voor altijd van af te zijn besloot de kerk in 1563 dat een priester het huwelijk moest voltrekken en dat er bij ieder huwelijk getuigen aanwezig moeten zijn.

Daarnaast moest er van tevoren drie keer aangekondigd worden dat je zou gaan trouwen zodat er bezwaar gemaakt kon worden. Bijvoorbeeld omdat de familie niet wilde dat er getrouwd werd of omdat je al beloofd had om met iemand anders te trouwen. Wat tegenwoordig dus gezien wordt als de (romantische) verlovingstijd was vroeger niets meer en niets minder de tijd om te kijken of er iemand bezwaar tegen het huwelijk had. Niets romantisch aan dus……

trouwkaarten 2022 uitnodiging

#uitnodiging

De mooiste kaarten voor een trouwerij! Zorg dat je goed voor de dag komt met een gave uitnodiging.

Ringen uitwisselen tijdens de huwelijks ceremonie

Hoewel het geven van een zogenaamde trouwring al uit de Romeinse tijd stamt, was ook dit systeem niet helemaal waterdicht. In plaats van een ring mocht het namelijk ook iets anders zijn. Je kunt daarbij denken aan een ader sieraad zoals bijvoorbeeld oorbellen of een ketting maar ook een penning of zelfs een briefje. Het ging erom dat de vrouw een bewijs had van een trouwbelofte.

Aangezien er in die tijd dus geen getuigen waren, kwam het vaak voor dat de man in kwestie glashard zei: “nee hoor, die penning heb je niet van mij gekregen, geen idee waar je het over hebt.” Om er vervolgens alsnog met een ander vandoor te gaan. Daarom werd vanaf de achttiende eeuw besloten dat er tijdens de huwelijksceremonie ringen uitgewisseld werden en dat deze ook daadwerkelijk gedragen moesten worden.

Een witte trouwjurk

Tegenwoordig trouwen we in een witte trouwjurk die in de jaren erna stof verzamelt in een kast. Vroeger was dit echter niet het geval. Allereerst werd er tot 1840 helemaal niet in het wit getrouwd. De gewone mens kon zich helemaal geen jurk voor eenmalig gebruik veroorloven dus trouwde je in de jurk die je had. Dat kon óf je doordeweekse jurk zijn óf als je iets meer te besteden had je zondagse jurk. Vaak werd getrouwd in een zwarte jurk aangezien je daar zo goed als geen vlekken op zag, deze geschikt was voor dagelijks gebruik en je deze ook naar begrafenissen aan kon.

De meer vermogende families trouwden ook in andere kleuren dan wit. Dat kon een zilverkleurige jurk zijn of een blauwe jurk, de kleur van Maria. Belangrijk was dat de jurk rijkdom uitstraalde. De hedendaagse huwelijken staan ook nog vol van tradities maar zoals je ziet ging het er vroeger heel anders aan toe! Welke gebruiken van een huwelijk hebben jouw voorkeur?

Geef een reactie