Eten en drinken

Gezonde traktatie school: dit zijn ze!

schoolplein

Hallo alle papa’s en mama’s met een overvol schema. In deze blog geven wij jou tips voor het maken van een makkelijke gezonde traktatie voor op school en over hoe jij het op het schoolplein als drukke ouder overleefd.

De enorme populariteit van de serie ‘de luizenmoeder’ zorgt ervoor dat er veel gesproken wordt over de lastige sociale situaties waar ouders op het schoolplein in verwikkeld raken.  

In de serie worden herkenbare situatie van ouders op het schoolplein overdreven neergezet, wat zorgt voor de nodige hilariteit. Met onze drukke agenda’s lijkt het niet gemakkelijk om een betrokken goede ouder te zijn op de school van jouw kind. Maar met enkele gemakkelijk toepasbare tips van ons, ben jij met je krappe agenda, helemaal op de hoogte van de do’s op het schoolplein.

Waarom een gezonde traktatie op school

Tot enkele jaren geleden was het nog geoorloofd om op de basisschool snoep en zakjes chips te trakteren. Maar omdat er tegenwoordig steeds meer bekend is over de relatie tussen gezonde voeding en eetgewoontes, zijn de regels omtrent de voeding van de leerlingen op scholen aangescherpt.

Niet alleen zijn er afspraken van scholen over het trakteren van een gezonde traktaties, ook de lunch en tussendoortjes die je als ouder aan je kind meegeeft dienen gezond te zijn.

Gezonde traktatie
Gezonde traktatie

Simpele gezonde traktatie ideeën voor op school

Hieronder geven wij jou inspiratie voor enkele ontzettend leuke creatieve gezonde traktaties:

  • Mandarijnen katjes: Ontzettend leuk voor met name de kinderen in de onderbouw. Knip van oranje papier kattenpootjes en kattenkoppen en plak deze op de mandarijn, voor de staart gebruik je oranje buigzaam materiaal en klaar is jouw mandarijnen katje.
  • Vishengels: Van een simpele gezonde soepstengel kun je geinige vishengels maken. Knip uit gekleurd papier visjes, hang er een draadje wol aan en knoop deze vervolgens bovenin de soepstengel! Klaar is de vishengel.
  • Rozijnen schaapjes: Knip van gekleurd papier schapenkopjes en schapenkonten, plak aan de voorkant van het rozijnen doosje de schapenkop en achterop de schapenkont. Tada, je hebt een schattige gezonde schapen traktatie.
  • Dolfijnen bananen: Koop doorzichtige bakjes, doe deze vol met druiven en plaats in het midden een banaan. De bovenkant van de banaan snij je een stuk open zodat er een mond ontstaat. In de mond plaats je een druif, je tekent oogjes erop en je hebt vervolgens een dolfijn.
  • Fruit/groenten spiesen: Spiesen met verschillende soorten fruit en/of groenten zijn ook altijd een goed idee voor een gezonde traktatie. Op het internet vind je hier veel inspirerende ideeën voor.

Betrokkenheid op school

Op de school van je kind kun je bijvoorbeeld voorleesouder, overblijfouder of luizenmoeder/vader worden, maar wat als je hier nou echt geen tijd voor hebt?

Ben je dan verplicht om ook iets voor de school te doen? Nee hoor, het is niet verplicht om actief betrokken te zijn op de school van je kind. Maar aangezien andere ouders ook taken op zich nemen, is het wel zo ‘fatsoenlijk’ dat je iets van een taak op je neemt.

Dit mag best een eenmalige kleine taak in het jaar zijn, zoals het uitwassen van gordijnen en speelgoed in de zomervakantie tot een keer meegaan met een schoolreisje. Op deze manier ontlast jij andere ouders weer en dit zal je hoe dan ook in dank worden afgenomen.

Gezamenlijke voetbalclub
Gezamenlijke voetbalclub

Sociale contacten op het schoolplein

Heb je weinig tijd om dagelijks op het schoolplein een praatje te maken met andere ouders? Zorg er dan in ieder geval wel voor dat je de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes van jouw kinderen wel een beetje kent.

Dit is wel zo prettig als jouw kind regelmatig bij ze gaat spelen en andersom. Nog een bijkomend voordeel, als het contact redelijk goed is durf je elkaar ook gemakkelijker om hulp te vragen als je een keer omhoog zit met oppas of vervoer naar de gezamenlijke sportclub.

Geef een reactie