Feestdagen

Dit zijn de meest vreemde wereldwijde kersttradities

meeste vreemde kersttradities wereldwijd

Kerst is een feest vol tradities. Dit kunnen de wat bekendere kersttradities zijn zoals het opzetten van een kerstboom, het bezoeken van de kerk, het samenzijn met familie of (zoals bij velen het geval is) het genieten van een kerstmaal. Er zijn echter landen die er voor ons wat vreemde kersttradities op na houden. Het is zeker leuk om een paar van deze opvallende traditionele momenten voor je eruit te lichten. Hiervoor maken we een reis over de hele wereld met je. 

Kersttraditie in Duitsland, het zoeken naar een augurk

Voor de eerste vreemde kersttraditie hoeven we niet ver te reizen en komen we uit bij onze oosterburen. De Duitse kinderen (nee, niet de zwangere vrouwen) zijn op kerstochtend erg druk met het zoeken naar een augurk. Volgens traditie wordt er kerstdecoratie in vorm van een augurk in de boom verstopt.

De eerste die deze “Christmas pickle” (cornichon) vindt, krijgt een echte augurk en een kerstcadeautje. Dit is overigens een traditie die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten (onder andere uit Michigan) komt. 

augurken zoeken
augurken zoeken

Kersttraditie in Noorwegen, het verstoppen van schoonmaakspullen

Over verstoppen gesproken, in Noorwegen worden op kerstavond de schoonmaakspullen verstopt. Dit is een traditie die in lijn is met de gedachtegang bij Halloween.

In Noorwegen geloven ze immers dat geesten en heksen door de staat spoken en op kerstavond gebruik kunnen maken van de bezems en borstels om weg te vliegen.

Daarom is het beter om te voorkomen dat deze buiten blijven liggen. Er zijn mensen die het verstoppen van schoonmaakspullen een prima traditie vinden!

Kersttraditie in Tsjechië, niet eten op kerstavond

De kersttraditie in Tsjechië staat in schril contrast met onze gewoontes. Zij kiezen ervoor om niet te eten op kerstavond. Als je alle culinaire verleidingen kunt weerstaan, loop je daar een kans op een visioen van het gouden varken. Als dit het geval is, kun je rekenen op heel veel geluk in het nieuwe jaar.

Kersttraditie in Australië, het organiseren van een beachparty     

We kunnen het ons bijna niet voorstellen als we overwegen om met kerst een tuinfeest in de winter te organiseren. In Australië is het organiseren van een beachparty een van de tradities. Natuurlijk speelt het weer daar wel een rol.

#kerstkaart

Kerstkaart sturen? Bekijk de mooiste kerstkaarten vandaag nog!

Kersttraditie in Japan, een bezoek aan Kentucky Fried Christmas

Je zou verwachten dat het eten van sushi een absolute kersttraditie is in Japan. Niets is echter minder waar! De Japanners gaan met kerst naar de KFC om kippenvleugels te halen.

Deze traditie is ontstaan aan de hand van een succesvolle reclamecampagne in de jaren 70. Dat dit een traditie is die echt in ere wordt gehouden, blijkt wel uit het feit dat je maanden van tevoren bij de KFC moet reserveren om zeker te zijn van een emmertje kip op kerst. 

Kersttraditie in Griekenland, het uitstellen van het geven kerstcadeaus

Stress omdat de online bezorger je kerstcadeau niet op tijd kan bezorgen? Neem dan je lief mee naar Griekenland. Het is hier immers helemaal niet de traditie om met kerst cadeaus te geven. Zij stellen dit immers uit tot 1 januari.

Als reizen naar Griekenland niet tot de mogelijkheden behoort, is het op tijd bestellen van je kerstcadeaus de oplossing om deze welbekende vorm van kerststress te voorkomen. 

Kersttraditie in Zweden, geen kerstman maar een kerstgeit

In Zweden komen de kerstcadeaus niet bij de kerstman vandaan maar bij de kerstgeit. Zij zien de Yule Goat (kerstgeit) als voorloper van de kerstman. Deze geit speelt nog altijd een belangrijke rol in de kerstversiering in dit land.

kerstgeit
kerstgeit

Kersttraditie in het Spaanse Catalonië, Tió de Nadal 

In de Spaanse regio Catalonië hebben ze een wel heel speciale manier om snoep en cadeautjes te verzamelen. Tió de Nadal komt uit de Catalaanse mythologie en is eigenlijk een stuk brandhout. Dit is ook de letterlijke vertaling van Tió de Nadal. De warmte dat het hout uitstraalde werd gezien als een geschenk in die tijd.

Tegenwoordig vormt brandhout nog altijd een belangrijk onderdeel van de Catalaanse kersttraditie. In dit geval wordt een stuk brandhout versierd en voorzien met bootjes, een lachend gezichtje en een muts. Zo ontstaat er een vrolijk (uitgehold poppetje dat van binnen wordt voorzien van cadeaus en snoep.

Op kerstavond wordt Tió de Nadal met zijn uiteinde in de haard gezet en wordt hem gevraagd om te ‘kakken’ (cagar). Op deze manier komen er kleine kerstcadeaus tevoorschijn.

Uiteraard wordt er ook een lied voor hem gezongen. Mensen die geen haard hebben, slaan de pop op een ritmische manier met stokken, dit zal stoelgang bevorderend werken. De grote cadeaus worden in deze streek tijdens driekoningen (6 januari) gegeven.

kerstversiering

#kerstversiering

Op zoek naar kerstversiering? Voor in de kerstboom of te gekke raamdecoratie? Bekijk ons assortiment!

Kersttraditie in Spanje, de Caganer  

Overigens krijgt een ‘Caganer’ (de poeper) ook vaak een plek in de kerststal of op een andere plek in het huis. In dat geval wordt er niet gebruik gemaakt van een stuk brandhout maar van een beeldje dat een gehurkt mannetje of vrouwtje met omlaag getrokken broek voorstelt en inderdaad zijn of haar behoefte zit te doen. Het beeldje staat in dat geval symbool voor de vruchtbaarheid van de aarde.

De gedachte hierbij is dat je moet teruggeven wat de aarde ons geschonken heeft. Het is een wat vreemde vorm van een kerstgedachte waar wij tijdens ons traditionele kerstdiner niet aan (willen) denken. Bij ons is dat zorg voor later….

Geef een reactie