Bruiloft

Speechen op een bruiloft als gast [do’s and dont’s]

speechen bruiloft

Als je de eer hebt om te speechen op een bruiloft, kan dit een van de onvergetelijke momenten worden van deze dag. Dit kun je zowel positief als negatief opvatten. Er zijn speeches die perfect passen bij de sfeer van de dag maar het komt ook regelmatig voor dat er volledig de plank wordt misgeslagen met het verhaal. Heb je de eer om het bruidspaar toe te spreken of trek je de stoute schoenen aan om zelf dit initiatief te nemen? Neem dan zeker deze do’s and dont’s door als je als gast gaat speechen op een bruiloft.

Speechen op een bruiloft, een eer maar ook een grote druk

Laten we eerlijk zijn: lang niet iedereen is een goede spreker in het openbaar. Het is bijna een kunst om een goed verhaal af te steken voor een groter publiek en dan ook nog eens op een gedenkwaardige (soms emotionele) dag als een bruiloft.

Het geven van huwelijksspeeches is een grote eer (als je ervoor gevraagd wordt) maar legt wellicht ook een grote druk op je. Het is niet eenvoudig om de juiste woorden te vinden en deze op het moment suprême over te brengen op de manier zoals jij voor ogen had.

Er zijn dan ook huwelijkspeeches waar lang over na gesproken wordt en niet altijd op de meest positieve wijze.

Dit inspireerde ons om de do’s and dont’s als je als gast gaat speechen op een bruiloft voor je op een rijtje te zetten.

Do’s als je gaat speechen op een bruiloft

Zorg dat je jezelf bent

Let op, een huwelijksspeech is géén sketch. Je kunt je woorden kracht bij brengen door oprecht te zijn en te vertellen wat je voelt.

Het is absoluut mogelijk om dicht bij jezelf te blijven ook al wil je jouw huwelijksspeech een serieus, grappig of schattige ondertoon geven.

Praat met of over het bruidspaar

Als je een huwelijksspeech gaat geven, sta jij even in het middelpunt van de belangstelling maar het uitgangspunt is en blijft uiteraard dat juist het bruidspaar in de spotlights blijft staan. Het is immers hun dag.

Heb je de speech op papier staan? Tel dan eens hoe vaak je het woord “ik” hebt gebruikt en probeer dit zoveel mogelijk te elimineren. Hiermee zorg je dat je speech over het bruidspaar gaat. Uiteraard mag je hier wel persoonlijke ervaringen en unieke verhalen in delen.

Zorg voor een gevarieerd verhaal

Een goede huwelijksspeech zal de luisteraars van het begin tot het eind kunnen boeien. Zorg voor een gevarieerd verhaal waarin het helemaal geen kwaad kan om humor en emotie met elkaar kunt combineren.

Je kunt bijvoorbeeld overwegen om leuke anekdotes in een emotioneel geladen speech te integreren. Je mag hierbij best specifiek zijn zodat gasten zich goed kunnen inleven bij een concrete beschrijving of situatieschets. Dit werkt meer empathie op.

Hoe het netjes

Op een bruiloft zijn vaak gasten van verschillende leeftijden en met een verschil in normen en waarden. Deze belangrijke tip is dan ook eenvoudig: hou het netjes. Scheldwoorden of intieme taal wordt niet altijd gewaardeerd.

Richt je op het bruidspaar

De belangrijkste tip is dat je jezelf richt op het bruidspaar en hun ook aankijkt. Dit is zeker het geval als je een toast uitbrengt of op een andere manier het bruidspaar in je verhaal betrekt. Maak er dus geen one-man show van.

Door luid en duidelijk in de microfoon te spreken (zonder te schreeuwen) zorg je zeker voor aandacht van de andere gasten.

Absolute dont’s bij het geven van een huwelijksspeech

Maak je verhaal niet te lang

Een langdradig verhaal zorgt ervoor dat de aandacht verslapt. Pas dus op met eindeloze anekdotes en maak er een kort en krachtig verhaal van. Een goede bruiloft speech duurt zeker niet langer dan 5 minuten.

Dronken zijn als je een huwelijksspeech gaat geven

Je bent absoluut niet de eerste die denkt dat het een goede keuze is om eerst een paar flinke alcoholische versnaperingen te nemen om te zorgen voor meer zelfvertrouwen zodat de speech beter loopt.

Helemaal nuchter hoef je niet meer te zijn maar het niet meer uit je woorden komen of niet helemaal invloed meer hebben wat je zegt tijdens een huwelijksspeech is een absolute no-go.

Te laat beginnen met het schrijven van je speech voor een bruiloft

Een goede speech vraagt voorbereiding. Begin zeker op tijd met het schrijven hiervan om de tekst nog even te kunnen finetunen.

Daarnaast kun je dan ook nog even goed oefenen ter voorkoming dat het een voorleesbeurt wordt in plaats van een speech uit je hart. Een spiekbriefje mag maar kies ervoor om deze te voorzien van steekwoorden.

Je huwelijksspeech Googelen

Er zijn diverse huwelijksspeeches die je rechtstreeks van Google kunt halen maar hiermee heb je natuurlijk geen originele speech. Hiermee geef je het signaal af dat je niet erg betrokken bent bij het huwelijk. Een foute keuze dus.

De verkeerde keuzes maken met betrekking tot de inhoud

Onze laatste punt heeft betrekking op what to say or not to say? Dit kan een gevoelig punt worden als je hierin de verkeerde keuzes maak. Het is bijvoorbeeld een dunne lijn tussen grappig of onbeleefd zijn.

Daarnaast zijn er misschien zaken die jou zijn toevertrouwd maar wat niet iedereen weet of zaken uit het verleden die niet gepast zijn om op dit specifieke moment over te beginnen.

Als we het hebben over een absolute don’t bij het geven van een huwelijksspeech is dit punt het wel. Het geven van een speech op een bruiloft is een grote eer, mits je de juiste woorden weet te kiezen.

Geef een reactie