Eten en drinken

Vegetarische hapjes op een feest, onze ideeën en tips

vegetarische hapjes feest

Vegetarische hapjes op jouw feest nodig? Iedereen kent wel iemand die vegetarisch is, niet zo gek want inmiddels zijn er in Nederland alleen al ruim 850.000 mensen die vegetarisch eten, dat is bijna 5% van de Nederlanders. De kans dat jij dus een vegetariër op jouw feest uitnodigt is dus erg groot!

Redenen voor vegetarische hapjes op je feest

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of om helemaal geen vlees meer te eten. Mensen eten geen of bijna geen vlees meer om verschillende redenen, zoals:

 • Liefde voor de dieren, mensen vinden het zielig of niet nodig dat er een dier voor consumptie gebruikt wordt.
 • Een beter milieu, vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering).
 • Gezondheid, vegetarisch eten vermindert o.a. de kans op hart en vaatziekten, diabetes en vermindert je gewicht.

Toename vegetariërs

Het begrip voor  mensen die vegetarisch eten neemt toe en de verwachting is dat het aantal vegetariërs de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Tijd dus om je wat verder te verdiepen in de hapjes die jij op jouw feest aan kan bieden aan je genodigden.

#uitnodiging

De leukste uitnodiging voor een vegetarisch feestje! Een verantwoorde kaart voor een vegetarisch diner

Vegetarische hapjes op je feest

Vegetarische hapjes zijn niet alleen geliefd onder de vegetariërs zelf, maar ook onder de andere genodigden. Wanneer je besloten hebt de hapjes voor jouw feest zelf te gaan maken of te bestellen is het goed om er rekening mee te houden dat de niet-vegetariërs de vegetarische hapjes ook graag zullen lusten.

Ons advies is dan ook om gedurende de avond een mix van niet-vegetarische en wel vegetarische hapjes in dezelfde hoeveelheid  aan te bieden aan de aanwezige gasten.

Zoals je hierboven hebt gelezen doe je hier niet alleen jouw gasten een plezier mee, maar ook het milieu. Dat maakt jou dus ook meteen een tijdelijke wereldverbeteraar!

Vegetariërs en misverstanden

Het is een misverstand dat vegetariërs wel vis eten, vissen zijn ook dieren. Vraag als je van een gast weet dat zij of hij vegetarisch is, voor de zekerheid na of hij of zij wel of geen vis eet. Vaak zeggen mensen vegetarisch te zijn maar eten zij wel gewoon vis. Zij worden in plaats van vegetariërs, pescotariër of semi-vegetariërs genoemd.  

Vegetariërs eten buiten vis en vlees om wel andere producten die van een dier afkomstig zijn,  zoals zuivel, eieren en honing.

Naast de pescotariërs en de vegetariërs zijn er ook mensen die een veganistische leefstijl hebben. Veganisten eten al het bovenstaande niet en gebruiken ook geen dierlijke producten zoals leer en wol.  

Lees ook: veganistische hapjes voor jouw feest

Eenvoudige vegetarische hapjes voor op jouw feest

Om het jou gemakkelijker te maken hebben wij voor jou een aantal eenvoudige populaire vegetarische hapjes uitgezocht en onder elkaar gezet:

 • Mozzarella prikker met tomaatjes, basilicum en mozzarella
 • Bruschetta’s met tomaat, ui, kruiden en andere groenten
 • Fetaspread/humus/pesto /muhammara geserveerd met oven versbrood/pitabrood/naanbrood
 • Mini pizza met bijvoorbeeld feta en spinazie uit de oven
 • Vegetarische sushi (zonder vis)
 • Gevulde eieren (ja zeker, nog steeds zeer geliefd)
 • Samosa’s
 • Wrapjes
 • Balletjes falafel (ook kant en klaar te koop)
Falafel balletjes op je feest
Falafel balletjes op je feest

*Let op in de meeste kaas zit helaas ook dierlijk stremsel verwerkt, de biologische kazen zijn vrijwel altijd volledig vegetarisch.

Op de website www.vegetariers.nl lees je meer informatie over vegetarisch eten en het vegetarische keurmerk waarmee in de winkels wordt aangegeven welke producten er volledig vrij zijn van ingrediënten van (gedode) dieren.

Gallant & More op jouw feest

Om de vegetarische hapjes en de niet-vegetarische hapjes feestelijk aan te bieden aan de gasten, raden wij jou aan om een ober van Gallant & more in te huren voor een onvergetelijk & zorgeloos feest.

Geef een reactie