Feest

Babyshower ideeën – een hilarische borrel met deze tips!

babyshower ideeën

Babyshower ideeën nodig voor het organiseren van een leuke babyborrel? Of je deze nu thuis gaat houden of in een zaaltje. Met deze tips, is het organiseren van een babyshower een eitje!

Wat is een babyshower en waarom wordt deze gevierd?

Een babyshower is een modern feestje waar lang niet iedereen in ons land bekend mee is. Er zijn zelfs mensen die afvragen wat een babyshower is en waar het vandaan komt. Het geven van een babyshower is een traditie die overgewaaid is uit Amerika.

Waar mensen 10 jaar geleden vreemd aangekeken werden als aanstaande moeders het over dit soort feestjes hadden is het inmiddels ook in Nederland de normaalste zaak van de wereld geworden. Het is bijna vreemd als je géén babyshower organiseert!

Deze traditie is in Amerika ooit ontstaan om aanstaande ouders in moeilijke tijden te ondersteunen met praktische spullen en ze voor te bereiden op het ouderschap. Vandaar ook dat een babyshower traditioneel alleen bij de eerste zwangerschap georganiseerd werd.

Inmiddels is dat wel een beetje anders en wordt een babyshower georganiseerd om de aanstaande moeder in het zonnetje te zetten en haar te ‘overspoelen’ (vandaar de term ‘shower’) met cadeaus.

Bovendien is het een mooi moment elkaar nog even uitgebreid te zien en te spreken voor de baby wordt geboren, want daar is straks waarschijnlijk even wat minder tijd voor.

Verschil babyshower en kraamfeest

Niet alleen een babyshower maar ook een kraamfeest of babyborrel is tegenwoordig helemaal hip. Veel mensen denken echter dat dit hetzelfde is maar dat is zeker niet het geval.

Een babyshower is echt een feestje voor de zwangere dame en wordt dan ook vóór de bevalling georganiseerd. Het is een dag (of middag) waar zo goed als alleen vrouwen zoals vriendinnen, zussen, schoonzussen, moeder en/of schoonmoeder bij aanwezig zijn.

Een kraamfeest of babyborrel wordt pas ná de bevalling georganiseerd. Hierbij nodig je al je familie, vrienden en kennissen uit en zijn ook mannen welkom. Zo heb je in één klap iedereen bij elkaar om je kleintje te verwelkomen en even een sneak peak van jullie pasgeboren kindje te krijgen.

Daarnaast zie je iedereen weer even en ben je even met iets anders bezig dan alleen met de baby. Een kraamfeest organiseer je als kersverse ouders meestal zelf maar je kunt het ook laten doen door een kraamfeest-organisator en daarbij ook meteen bediening inhuren.

Je hebt dan even een middagje of avondje lekker zelf je handen vrij in de – toch al zo drukke – kraamweken.

Babyshower ideeën:

Welke ingrediënten heb je nodig voor een geslaagde babyborrel? We zetten alle babyshower ideeën voor je op een rijtje, zodat jij goed voor de dag komt.

Wanneer vier je een babyshower?

Zoals je hebt kunnen lezen, zit er dus best een groot verschil tussen een babyshower en een babyborrel. Deze verschillen hebben niet alleen betrekking op de genodigden maar ook op het tijdstip van feestvieren.

Een babyshower wordt zoals aangegeven vóór de bevalling georganiseerd. Normaal gesproken zo’n 4 tot 6 weken vóór de bevalling. Een kraamfeest daarentegen zo’n 4 tot 6 weken ná de bevalling.

Waar vier je de babyshower?

De babyshower hoort vanuit traditie bij de aanstaande moeder thuis gevierd te worden, maar kan ook op locatie. In een restaurant of andere bestemming zoals bijvoorbeeld in het park, tijdens een picknick.

Hoe organiseer je een babyborrel?

De babyshower wordt meestal door vriendinnen of familieleden van de aanstaande moeder georganiseerd.

Bedenk wie de aanstaande moeder graag op haar babyshower zou willen zien verschijnen. Als je hiervan geen volledig beeld hebt kun je de aanstaande moeder (voorzichtig) uithoren wie zij op een feestje zou uitnodigen of als dierbare naasten beschouwd. Ook kun je eventueel de partner van de aanstaande moeder raadplegen voor informatie en het verkrijgen van benodigde telefoonnummers.  

Als je dit hebt geïnventariseerd kan er een datum en plan gemaakt worden hoe de babyshower eruit komt te zien. Met het aanmaken van een groepsapp wissel je hierover gemakkelijk van gedachten met elkaar.  

De kosten voor een babyshower worden net als bij een vrijgezellenfeest betaald door de genodigden.  

babyshower ideeën

Ideeën voor het organiseren van een babyshower

Tijdens de babyshower worden ook vaak activiteiten georganiseerd. Daarbij hebben we het niet over bijvoorbeeld een Viking run, want (laten we eerlijk wezen) dat wordt misschien een uitdaging als je 36 weken zwanger bent, maar wel activiteiten waar de mama in spe heerlijk van kan genieten zonder zich als te veel in te spannen.

Denk daarbij aan een high tea, een verwen of beautymiddag of een leuke workshop. Over het algemeen wordt er vooral veel gegeten, gedronken, gekletst, muziek gedraaid, herinneringen opgehaald en cadeaus uitgepakt. Het is echt een vrouwenmoment want de regel is duidelijk: NO man allowed!

Er bestaan kant en klare babyshower spelletjesboxen en babyshower versiering pakketten die je online kan bestellen. Enkele leuke spellen / activiteiten die hilarisch zijn om te doen met de babyshower zijn bijvoorbeeld:

 • Tip 1: Het versieren van babyrompertjes met textiel stiften. Lekker creatief zijn tijdens de babyborrel
 • Tip 2: Kleerhangertje beschilderen
 • Tip 3: Iedereen neemt tijdens de babyshower een babyfoto van zichzelf mee. Kun jij raden wie er op de babyfoto staat?
 • Tip 4: Een bingo waarbij je de aanstaande moeder bij elke bingo een cadeau mag geven. Bij een valse bingo moet er een kinderliedje gezongen worden waarbij iedereen uit volle borst meezingt.
 • Tip 5:  Een Babynaam/datum raadspel waarbij alle antwoorden opgenomen worden in een speciaal daarvoor zelf gemaakt babyshower vrienden boekje.

Tips eten en drinken tijdens de babyshower

Goed eten en drinken en de verzorging daarvan mag natuurlijk niet ontbreken op een geslaagde babyshower!

Om allemaal optimaal te kunnen genieten van de babyshower kun je een ober inhuren via Gallant & More. Hij of zij zorgt ervoor dat iedereen wordt voorzien van een hapje en een drankje.  

Deze ober kan eventueel ook de organisatie van de babyshower op zich nemen en het verloop van de babyshower sturen zodat je als organisator van de babyshower zelf ook actief kan deelnemen.  

Wat de betreft de invulling van de hapjes en drankjes (uiteraard alcoholvrij) kun je denken aan een high tea waarvoor iedereen een zelfgemaakt hartig/zoet hapje meeneemt.  

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een cateraar in te huren of een babyshower taart te laten maken! Online kun je volop inspirerende babyshower hapjes ideeën opdoen.

12 tips voor babyshower cadeaus

Veel vrouwen kijken lang uit naar een babyshower om even een moment van quality time onder elkaar te hebben. Eerst wacht er nog een “kleine uitdaging”. Wat voor cadeau neem je mee naar een babyshower? Wij helpen je op weg door 12 tips voor je op een rijtje te zetten:

 • Een zwangerschap- of new born fotoshoot bij een professionele fotograaf
 • Mooie luiertas met inhoud
 • Nijntje lamp
 • Nog ontbrekende spulletjes voor de babyuitzet, leuk verpakt als bijvoorbeeld een bonbon
 • Luiertaart
 • Babyshower gastenboek
 • Verwenpakket voor mama (en vergeet papa niet)
 • Voorleesboekjes, leuk verpakt als mini bibliotheek
 • Kraammand vol leuke en handige producten zoals kleding, knuffels, verzorgingsproducten en ga zo maar door.
 • Doekjes of hydrofiele luiers verpakt als een pizza (doeken en doekjes daarvan kun je er als moeder nooit genoeg van hebben)
 • Babykleding opgevouwen in vorm van cup cakes
 • Een bon voor een foto op canvas, triplex of glas

One thought on “Babyshower ideeën – een hilarische borrel met deze tips!

 1. Wat een handige tips! Vooral een babyshower vriendenboekje is erg leuk.

Geef een reactie