Feest

Een bingo organiseren voor je feest

bingo organiseren

Bingo, wie kent dit spel niet? Een bingo kan een leuke toevoeging zijn aan je feestje, en is vrij gemakkelijk te organiseren. Sta je aan de vooravond van het organiseren van een feest en wil je ook een bingospel toevoegen aan je feest, lees dan dit artikel even door. We hebben namelijk een aantal leuke bingo tips voor je waar je je voordeel mee kunt doen!

Bingo organiseren – waar moet je op letten?

Een bingospel organiseren is gemakkelijker dan je denkt. Als eerste zul je vast moeten stellen hoeveel mensen er (maximaal) mee gaan doen aan het bingospel. Je hebt de volgende voorwerpen nodig voor een bingo.

Voor de spelers:

  • Bingokaarten
  • Pennen of potloden (om de getrokken getallen af te vinken)

Voor degene die het bingospel leidt:

Een bingomolen is vaak gewoon te kopen met de 75 bingoballen er al bij. Duur hoeft dit niet te zijn, voor zo’n 10 tot 20 euro heb je al een complete set die naar behoren functioneert.

Niet nieuw je bingomolen aanschaffen, maar tweedehands? Ook op Marktplaats.nl worden bingo attributen veelvuldig aangeboden.

#BINGOOOO!

Alles wat je nodig hebt voor een bingo (bingomolen, boekjes, etc)! Zorg dat je goed voor de dag komt.

Bingokaarten kun je ook online kopen (of in de winkel), maar praktischer en goedkoper is om bingokaarten gewoon uit te printen vanaf de websites die deze helemaal gratis aanbieden.

Wat dan nog overblijft zijn pennen of potloden. Misschien heb je er nog genoeg liggen thuis, maar dit zal ook afhangen van het aantal mensen dat je op je feestje verwacht. Heb je er te weinig? Voor minder dan een tientje koop je al een set potloden of ballpoints. Dus ook dit zijn de kosten niet.

Conclusie is dan ook dat een bingo niet duur hoeft te zijn. De koffie en de taart voor bij de bingo (dit mag natuurlijk niet ontbreken) is waarschijnlijk meer aan de prijs.

Heb je een vergunning nodig als je een bingo wil organiseren?

Een bingospel is een zogenaamd ‘klein kansspel’, aangezien de deelnemers aan het spel geen invloed op de uitslag hebben. De uitslag wordt louter bepaald door het lot (dus door zuiver toeval).

Een klein kansspel moet worden gemeld bij de gemeente, minimaal 14 dagen voordat het evenement plaatsvindt. De melding zelf is gratis. Een vergunning voor de bingo is dan verder niet nodig, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Zo mogen in de prijzenpot geen geldbedragen zitten, maar alleen cadeaus (voorwerpen). Deze mogen een maximale totale waarde hebben van 400 euro (per prijzenronde). De totale prijzenpot mag verder niet meer dan 1.550 euro per bijeenkomst zijn.

bingo uitnodiging

#uitnodiging

De toepasselijke uitnodiging voor jouw feest! Een entreeticket voor de bingo & jouw feestje. Pas hem aan naar jouw smaak.

Verder mag een dergelijke bingo alleen door verenigingen worden georganiseerd, en dus niet door privépersonen. In de praktijk kan dit laatste criterium het organiseren van een bingo voor je feestje behoorlijk bemoeilijken, al wil je je aan de formaliteiten houden tenminste.

De meeste mensen hebben immers geen vereniging. Een optie is dan ook om een vereniging te betrekken bij het organiseren van een bingospel op een feestje. Heb je een vriend of vriendin die in het bestuur van bijvoorbeeld een tennisvereniging zit? Dan is het al een stuk gemakkelijker, want dan kun je die vereniging de bingo laten organiseren, en de melding bij de gemeente laten doen door die vereniging.

In de praktijk is het uiteraard wel de vraag of iedereen een bingo zal melden bij de gemeente. Vaak zullen mensen dit in de praktijk niet doen, omdat de beoogde bingo een ludiek karakter heeft en het een kleinschalige en eenmalige activiteit betreft, met een zeer beperkte prijzenpot. Ook is niet iedereen op de hoogte van de meldingsplicht voor bingo’s.

Valt er überhaupt niets te winnen met de bingo in de zin van cadeaus of voorwerpen, dan hoeft er formeel overigens helemaal geen melding te worden gedaan.

Bingoballen
Bingoballen

Muziek bingo: bingo in een ander jasje!

Een muziekbingo is een variant op de normale vorm van bingo, en misschien wel veel leuker dan een gewone bingo! Bij deze bingovariant krijg je als speler geen getallen op een kaart, die je moet wegstrepen, maar muzieknummers.

De quizmaster of DJ van het bingospel draait deze nummers dan, en de spelers moeten het nummer wegstrepen op hun kaart, als ze het nummer herkennen.

Anders dan bij een normale bingo komt bij deze vorm van bingo ook muziekkennis kijken. Iemand die veel muziek luistert is in het voordeel. Of je het spel wint hangt dus ook niet meer uitsluitend van toeval af.

Nadeel van een muziekbingo is dat deze veel langer duurt dan een normaal bingospel. Ga je uit van 75 muzieknummers van gemiddeld 3 minuten en 30 seconden dan zou de bingo meer dan 4 uur duren.

Een oplossing hiervoor is een ‘versnelde ronde’. Elk liedje wordt dan slechts 1,5 minuut afgespeeld. Overigens zijn er op het internet ook bedrijven te vinden die muziekbingo’s organiseren (inclusief een quizmaster of DJ).

Kun je dit dus zelf niet, dan kun je dit laten regelen voor je feestje. Deze bedrijven regelen alleen niet de bediendes voor je feestje. Uiteraard kun je deze via ons apart inhuren, zodat de bediening tijdens de bingo ook vlekkeloos verloopt.

Vals spelen tijdens een bingo, is dit mogelijk?

Welk spel er ook gespeeld wordt, je hebt altijd mensen die de winst op een oneigenlijke manier naar zich toe willen trekken. Uiteraard is dit kansloos gedrag, maar bij bingo wordt valsspelen gelukkig niet beloond, als de spelleider of controleur van de kaarten tenminste goed oplet.

Een goede controle van de bingokaart, zodra een speler ‘Bingo!’ roept, is hiervoor vereist. Degene die de kaart controleert zal moeten controleren of alle getallen die op de kaart staan van de winnaar ook echt zijn gevallen, dit door de getallen op de kaart één voor één te controleren met de gevallen bingoballen.

Heeft iemand vals gespeeld, en stiekem nummers op zijn of haar bingokaart weggestreept die niet zijn gevallen? Dan zal dit dus zeker uitkomen!

Geef een reactie