Feest

Wanneer is het jouw oogstfeest?

oogstfeest

Er zijn veel redenen te bedenken om feest te vieren. Eén van de redenen is de oogst. Als je in de land- of tuinbouw zit, weet je ongetwijfeld wat hier bedoeld wordt. Een (goede) oogst binnenhalen is niet vanzelfsprekend. Genoeg reden dus voor een oogstfeest. Oogstfeesten worden vaak in stijl gevierd waarbij eten, drinken, muziek en gezellig met elkaar zijn de belangrijkste ingrediënten zijn. Wanneer is het jouw oogstfeest?   

Wat is een oogstfeest?

Het organiseren van een oogstfeest is in veel gebieden een traditie. Het feest wordt gevierd om het binnenhalen van de oogst te vieren. Uiteraard gaat dit om de hoofdoogst van een bepaalde regio.

Omdat het feest (wereldwijd gezien) betrekking heeft op verschillende gewassen, is er geen sprake van een vaste datum voor het oogstfeest. Dit verschilt per regio en per gewas.

Het oogstfeest kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de oogst van druiven waardoor er een wijnfeest zal ontstaan maar kan ook een graan feest zijn. De link van granen naar bier is dan zo gemaakt uiteraard.

Oogstfeest uitnodiging

#uitnodiging

De leukste uitnodigingen voor een oogstfeest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een kleurrijke uitnodiging.

De oorsprong van de dankdag voor gewassen

Voor de oorsprong van oogstfeesten moeten we ver terug in de tijd. Het idee om een dankdag voor gewassen te organiseren is al ontstaan in de middeleeuwen.

Het is een van oorsprong een protestants gebruik maar ook in het katholicisme is deze dag in ere gehouden. Vooral in de middeleeuwen (een tijd van oorlogen, rampen en honger) werd een oogst immers gezien als geschenk van boven. 

Nog altijd zijn er bid- en dankdagen voor gewassen. De tweede woensdag van maart wordt gezien als biddag voor gewas en arbeid, de dankdag voor gewas en arbeid wordt gehouden op de eerste woensdag van november.

Veel gebieden hebben een eigen invulling aan deze dagen gegeven: het traditionele oogstfeest. Hiervoor wordt gekozen om traditionele producten extra onder de aandacht te brengen en omdat een goede oogst nog altijd niet als vanzelfsprekend wordt gezien. Reden voor een feestje dus! 

Hoe oogstfeesten in de landen om ons heen gevierd worden

In zeer veel landen om ons heen wordt een oogstfeest gevierd. In Engeland heet dit het “Harvest Festival” of “Thanksgiving”(niet te verwarren met het Amerikaanse Thanksgiving!).

Dit festival wordt traditioneel gehouden op de zondag dat het dichtst bij de “oogstmaan”. Dit is de volle maan die het dichtst bij de bekende “herfstnachtevening” komt en dat is op 22 of 23 september.

De oogst wordt gevierd door het zingen van lofzangen en het genieten van de lokale tradities. Veel mensen brengen hun producten mee naar kerken of andere bijeenkomsten om te verdelen onder de bevolking.

In Duitsland worden er diverse oogstfeesten gevierd. Onze Oosterburen weten er altijd een (letterlijk) heerlijk buiten feest van te maken. De smakelijke oogstfeesten worden vormgegeven met kleurrijke festivals (lees ook: de leukste festival gadgets), spraakmakende tentoonstellingen, speelse theaterstukken en vooral een groot buurtfeest. Ook het Oktoberfest kan gezien worden als een oogstfeest. 

Ook Oostenrijk is een land vol tradities waarbij folkloristische uitingen een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de Almabtrieb, hét folklore feest van Oostenrijk.

Ook de traditionele Bauernherbst in het Salzburgerland zorgt voor een unieke sfeer in de omgeving. Deze Bauernherbst wordt gezien als een moment van viering en bezinning maar ook van het genieten na een periode hard werken.

De hooifiguren, de Alpenhoornblazers, het schuhplatteln, de klederdracht, de jam en uiteraard de schnaps zijn onlosmakelijk verbonden aan dit feest.    

Oogstfeesten als dankfeesten

Oogstfeesten zijn dus een vorm van dankfeesten. Het is een feest waarin een opbrengst/ oogst wordt gevierd. Het is een goede gewoonte onder land- en tuinbouwers, wijnboeren en andere gewas producerende beroepsgroepen.

Zij vinden het belangrijk om hun oogst te vieren omdat weersinvloeden of andere invloeden grote gevolgen kunnen hebben op de oogst. Denk alleen maar aan het effect van de lange droge- en hete perioden die we in ons land tegenwoordig kennen, overvloedige regenval of andere factoren.       

Pluk- en oogstfeesten in Nederland

Ook in Nederland worden de pluk- en oogstfeesten steeds meer gevierd. Er worden dan lokale feesten georganiseerd waarbij er volop genoten wordt van de lekkernijen uit de betreffende streek.

Dit kan in vorm van een braderie (food-markets) of festival georganiseerd worden of er wordt groot buurtfeest van gemaakt. In veel gevallen zorgt de oogst hiermee voor een sterke verbondenheid onder de mensen uit de buurt.

Daarnaast is dit een gelegenheid om te genieten van de lokale tradities uit een streek. Een goed moment om deze tradities in ere te houden.

Wanneer is het jouw oogstfeest?

Een pluk- en oogstfeest wordt in veel streken gezien als hét jaarlijks hoogtepunt. Echt alles wordt hiervoor uit de kast gehaald. Het feest kan worden georganiseerd op grote schaal waarbij een hele regio betrokken is maar ook als individueel evenement.

Veel tuinders vinden het een uitstekende traditie om hun product extra onder de aandacht te brengen bij de omgeving of om dit moment aan te grijpen als jaarlijks personeelsfeest

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden over het vieren van een oogstfeest en lijkt het jou ook leuk om zo’n feest te organiseren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op om eens vrijblijvend te brainstormen hoe je hier op jouw originele manier een invulling aan kunt geven. Wij weten immers wel hoe we een feest een uniek karakter kunnen geven. Wanneer is het jouw oogstfeest?

Geef een reactie