Eten en drinken

Boeken over chocolade: dit zijn de 16 beste!

boeken over chocolade

Wil je een boek kopen over chocolade, of misschien zelfs wel meer dan één? Dan is je keuze aanzienlijk! De 16 beste boeken over chocolade hebben we in dit artikel op een rij gezet voor je. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om het juiste boek over dit hemelse goedje te vinden.

Boeken over chocolade: heerlijk leesvoer

Met een of meerdere van deze boeken kun je straks thuis zelf eenvoudig chocolade maken, maar ook tal van gerechten en lekkernijen op basis van chocolade. Denk maar aan taarten, cakes, muffins, pudding, koekjes, en chocolade ijs.

Er is ontzettend veel mogelijk met chocolade. Ergens logisch, omdat chocolade bij vele andere smaken bij past, en de smaak van chocolade (in positieve zin) dominant is.

Wist je dat chocolade allerlei gelukstofjes in je hersenen vrijgeeft? Ook om die reden zou je vaker in de keuken moeten staan om iets van of met chocolade te maken! Doe nu inspiratie op voor zeer uiteenlopende chocolade lekkernijen, met de allerbeste boeken over chocolade.

? Lees ook: boeken over nagerechten

500 chocoladegerechten van L. Floodgate

We beginnen dit overzicht van boeken over chocolade meteen maar goed, en wel met 500 chocoladegerechten van L. Floodgate. Zoals de titel al aangeeft, krijg je in dit boek maar liefst 500 recepten die duidelijk beschreven zijn, en ook nog eens eenvoudig te maken zijn.

Het gaat hier deels om heerlijke recepten voor groot en klein gebak, met chocolade in de hoofdrol, en dus vaak ook als belangrijkste of een van de meest belangrijke bestanddelen van de bereidingen. Gebakliefhebbers kun met dit boek dus echt hun hart ophalen! Je krijgt in dit boek echt alle informatie die je nodig hebt, en alle kook- en baktechnieken die je moet kennen krijg je ook uitgelegd.

Verder informatie en uitleg over het benodigde keukengerei, de te gebruiken ingrediënten, en tips voor het opdienen (dus voor het uitserveren van de chocoladegerechten).

Zoals je natuurlijk al aanvoelt: voor elke gelegenheid is er wel een passend gerecht. Elegante taarten, geraffineerde desserts, voor feestelijke avondjes, of gewoon voor bij de borrel in de namiddag of avond. Dit boek geeft je alles, voor alle gelegenheden!

Bedenk alvast maar wat je met dit boek in de hand kunt gaan maken. Romige chocolade ijs, warme chocolademelk, en puddingen, minitaartjes, cake met chocolade. Het is allemaal even lekker!

500 chocoladegerechten van L. Floodgate

#500gerechten

500 chocoladegerechten moet je in je keuken hebben liggen, tenminste, als je van chocolade houdt! Goed voor vele, vele jaren kook- en bakplezier. Dat het hier niet om een klein boekje gaat zal je duidelijk zijn, want het boek bevat immers 500 recepten, en het bestaat bovendien uit bijna 300 bladzijden.

De prijs is echter vrij laag! Voor 9,99 euro haal je dit boek namelijk al in huis. En daarvoor krijg je ook nog eens een hardcover versie, oftewel een versie met een harde kaft. Dit voorkomt beschadigingen, en voorkomt bovendien dat je vlekken op je kaft krijgt.

Dit boek kreeg maar liefst 4,9 sterren gemiddeld als beoordeling, terwijl de maximale score 5 sterren bedraagt. Omgerekend is dit een 9,8 als cijfer. Dit is dus echt een ‘grand cru’ onder de boeken over chocolade! Start jij morgen nog met het maken van de beste chocoladegerechten? Bestel dit boek dan vandaag nog via het platform van Bol.com!

Chocolade van cacaoboon tot chocoladereep van Pierre Marcolini

In dit bijna 400 pagina’s tellende boek vind je maar liefst 170 recepten op basis van cacao. Daar kun je dus wel even meer voort! De in 1995 tot wereldkampioen bekroonde chef-patisserie Pierre Marcolini geeft je met dit boek een kijkje achter de schermen en leert je alles over chocolade en cacao. Van het branden en malen van de cacaobonen tot het ‘tempereren’ en ‘kristalliseren’ van chocolade.

Met dit geweldige boek over chocolade en cacao ga je ook mee op reis naar de verschillende terroirs. Je gaat mee op reis van Mexico en Indonesië, tot Madagaskar en Kameroen. Cacaoplantages zijn er immers op vele plekken in de wereld!

Op basis van de beste cacaosoorten die Pierre heeft geselecteerd krijg je in dit boek de allerbeste recepten op basis van chocolade. Zijdezachte mousse, roomijs en saus, een krokante chocoladereep, maar ook thee (lees ook: beste boeken over thee) en jus op basis van chocolade. Zowel de liefhebbers van zoet als de liefhebbers van hartig komen met dit boek aan hun trekken.

Chocolade van cacaoboon tot chocoladereep van Pierre Marcolini

#bijzonder

Interessant zijn zeker ook de truffels van pure chocolade, chocolade-ijs met gekonfijte venkel, en Sint-Jakobsschelpen met chocolade. Zoals je ziet, met chocolade kun je alle kanten uit, hele bijzondere kanten zelfs…

De foto’s in dit boek maken het af, want die zijn van een hoog niveau, waardoor het allemaal nog een stuk leuker wordt om aan de slag te gaan met de recepten.

Chocolade van cacaoboon tot chocoladereep verscheen in 2017 op de markt, en is te krijgen als nieuw exemplaar, en wel voor een bedrag van 24,50 euro. Bestel je dit boek, dan betaal je verder geen verzendkosten, die neemt Bol.com voor haar rekening! Dat scheelt nog eens 2,99 euro.

Chocolade (200 recepten met 360 stap voor stapfoto’s) van Cristophe Felder

Zoals de titel van dit boek je al verteld krijg je in dit boek 200 chocoladerecepten, met bijna dubbel zoveel foto’s, ter begeleiding.

Chocolade (200 recepten met 360 stap voor stapfoto’s) van Cristophe Felder

#intens

Laat je verleiden door de intense smaak van chocolade, en laat je smaakpapillen exploderen. Dit boek zorgt daar nu net voor. Puur, wit, geglazuurd, gebak, bonbons, drankjes, ijs, banket, taarten, mousse, fondant, alles wat met chocolade te maken is, dat vind je in dit boek van Cristophe Felder.

Dit is, op basis van de recensies, één van de betere boeken over chocolade, want 12 mensen gaven gemiddeld 4,8 sterren als beoordeling. Dit is omgerekend een 9,6 als cijfer! Voor nog geen 32 euro krijg je deze hardcover thuis gezonden.

Perfecte pralines – Gold van Jean-Pierre Wybauw

Dit is waarschijnlijk het allerbeste boek dat in het Nederlands te krijgen over het maken van pralines. Het is een helder en veelomvattend overzichtswerk met alle geheimen en tips van meesterchocolatier Jean-Pierre Wybauw. Hij geeft in dit zeer geweldige boek over pralines al zijn geheimen prijs, en daarnaast geeft hij je vele tips.

Dit boek leert je van a tot z alles wat je moet weten om de beste pralines te maken. Hoe maak je ganache, en welke smaken combineer je het beste met chocolade? Hoe kun je de houdbaarheid van pralines verlengen, en hoe zorg je ervoor dat je pralines de juiste vulling en zoetheid hebben?

Perfecte pralines – Gold van Jean-Pierre Wybauw

#400recepten

Bijna 400 recepten, allemaal voorzien van foto’s, en steeds een zeer goede uitleg om alles tot in de puntjes te verfijnen. Met ruim 500 pagina’s weet je dat dit om een top boek moet gaan, en dat is ook zo.

Perfecte pralines – Gold is een echte must-have voor pralines liefhebbers, die het niet alleen willen laten bij pralines eten, maar ze ook zelf willen maken. Een handleiding, een naslagwerk, een vertrekpunt, en een grote verzameling van recepten om pralines te maken. Dit boek is en heeft het allemaal!

Goed is verder ook dat zowel de beginnende hobbyist als de ervaren vakman uitstekend met dit boek uit de voeten kan. Voor een nieuwe hardcover versie van Perfecte pralines – Gold leg je 110 euro neer. Dit lijkt (en is) misschien veel, maar voor een 544 pagina’s tellend meesterwerk, is dit naar onze mening beslist te rechtvaardigen.

De beoordeling van dit boek is ook mals! Alle eerdere kopers gaven dit boek de maximale score van 5 sterren. Need we say more…??

Het Grote Larousse Chocolade Boek van Blue

Nog een kanjer van een chocoladeboek; Het Grote Larousse Chocolade Boek van Blue. Met dit boek kun je je vingers aflikken, want het staat boordevol met heerlijke chocoladerecepten.

Laat je verleiden door klassieke chocoladerecepten, of kies toch voor originele smaaksensaties van andere, minder bekende gerechten op basis van chocolade. Gebakjes, drankjes, ijs, kleine tussendoortjes, cake of taart. Dit boek geeft en leert je werkelijk alles wat je maar van en met chocolade kunt maken.

Het Grote Larousse Chocolade Boek van Blue

#stapvoorstap

Goed van dit boek is zonder meer ook dat je alles via een stap voor stap methode krijgt aangeboden, zodat je recepten goed zouden moeten lukken, en zelfs de beginnende chocolade kok alles voor elkaar zou moeten kunnen krijgen.

Het Grote Larousse Chocolade Boek is geschreven door Le Cordon Blue, een internationaal opleidingsinstituut dat goed staat aangeschreven. Al meer dan 110 jaar bieden zij koks- en banketbakkersopleidingen aan, zowel voor beginners als voor professionals.

Je mag dus wat verwachten van dit boek, en dat maakt dit boek in de praktijk ook waar! Het Grote Larousse Chocolade Boek kan worden gezien als het perfecte naslagwerk op het gebied van chocolade.

Chocolaterie van Hidde Brabander

Chocolaterie is het ultieme handboek voor chocolade. In zijn allernieuwste boek Chocolaterie deelt Hidde Brabander zijn kennis en inspiratie over een van zijn meest favoriete onderwerpen. Chocolade dus!

Dit chocolade boek heeft duidelijke uitleg, en bevat handige stap-voor-stapfotografie, waardoor de recepten nog makkelijker zijn om te maken. Dit boek is onmisbaar voor de thuisbakker, of de gevorderde op het gebied van chocolade maken en het verwerken van chocolade in gerechten.

Chocolaterie van Hidde Brabander

#experts

Met dit boek heb je ook een boek in handen van een echte expert, aangezien Hidde Brabander een van de drie Nederlandse Meester Patissiers is. Hij heeft in het verleden voor meerdere restaurants gewerkt met Michelin sterren. En daar volstaat alleen het allerbeste zo weten wij. En dat is ook precies wat je in deze chocoladebijbel krijgt.

Dit boek is te krijgen als hardcover, die bestaat uit maar liefst 224 pagina’s. Genoeg informatie en recepten dus in deze chocoladebijbel. Chocolaterie is ook nog eens een boek dat recent is verschenen, namelijk in september 2019. Geen verouderde informatie en technieken dus in dit boek, maar alleen het allerbeste van deze tijd op het gebied van chocolade.

Een nieuw exemplaar van Chocolaterie is te krijgen voor 39,99 euro, via het Bol.com platform natuurlijk! Kijken we naar de recensies, dan zien we dat 2 kopers de maximale score van 5 sterren hebben gegeven voor dit boek! Je mag dus wat verwachten als je Chocolaterie aankoopt.

Ik Wil Chocolade! van Linda Collister

Ik Wil Chocolade claimt het lekkerste chocoladeboek te zijn dat er is. Of dat echt zo is mag je (nadat je dit boek in je bezit hebt gekregen) zelf beoordelen, zodra je het hebt doorgenomen, maar zeker is in ieder geval dat Linda Collister met dit boek een goed werk heeft neergezet.

Dit boek bevat namelijk meer dan genoeg lekkere recepten voor allerlei chocoladegerechten. Denk maar aan brownies, aan souffle, mousse, cake, chocoladetruffels en nog veel meer.

Ik Wil Chocolade! van Linda Collister

#lekkernijen

Alle recepten zijn duidelijk van opzet, makkelijk te maken, en je chocoladebereidingen zijn heerlijk nadat ze klaar zijn! De foto’s in Ik Wil Chocolade zijn ook erg goed. Bij het bekijken daarvan zul je het jammer vinden dat je nog moet beginnen met maken van lekkernijen.

Dit boek van Linda Collister bevat in totaal 124 pagina’s. Genoeg leesvoer dus, en genoeg chocoladerecepten om uit te proberen. Het komend jaar, of de komende jaren kun je dus goed vooruit met dit boek.

En dat voor nog geen 12,50 euro! Hiervoor krijg je een gebruikt exemplaar, dat in zeer goede staat verkeerd! Ik Wil Chocolade werd 3 keer beoordeeld, en kreeg gemiddeld 3,7 sterren.

Alle basics over chocolade van Jean-Pierre Wybauw

Alle basics over chocolade geeft je informatie over de productie van chocolade, en daarnaast ook een leuk aantal smakelijke chocoladerecepten.

Dit boek moet worden gezien als een onmisbaar naslagwerk voor iedere chocoladeliefhebber die in de keuken bezig wil zijn met het maken van gerechten op basis van chocolade.

Alle basics over choco van Jean-Pierre Wybauw

#wetenswaardigheden

Voor nog geen 16 euro ben je de eigenaar van dit bijna 200 pagina’s tellende hardcover boek met chocoladerecepten en allerhande informatie en wetenswaardigheden op het gebied van chocolade.

Hiervoor krijg je een gebruikt exemplaar, dat zo goed als nieuw is. 3 eerdere kopers van Alle basics over chocolade beoordeelden dit boek unaniem met de maximale score van 5 sterren. Een regelrechte aanrader dus dit boek!

De kleine Chocolade voor dummies van Anja Wiersma

Uit de serie Voor dummies hebben wij hier voor ons liggen De kleine Chocolade van Anja Wiersma. Ook dit smakelijke boekje leert je alles over chocolade wat je moet weten. De geschiedenis van cacao, en de verschillende soorten chocolade (wit, puur, melk, en andere varianten en combinaties) komen meer dan goed onder de loep.

En heb je altijd al willen weten hoe je chocolade moet combineren met drank? Dan is dit boek het juiste boek voor jou, want anders dan andere boeken, krijg je daar in dit boek ook goede uitleg over.

De kleine Chocolade voor dummies van Anja Wiersma

#praktisch

In De kleine Chocolade voor dummies krijg je vele praktische tips en handvatten om vanaf nu nog meer gaan genieten van chocolade. Anja Wiersma – de auteur van dit boek – schreef eerder ook Thee voor dummies, en De kleine Koffie voor dummies.

De kleine Chocolade voor dummies is als paperback te krijgen voor 18,95 euro, en als e-book voor 7,99 euro. Kies je voor een paperback exemplaar, dan krijg je een exemplaar in nieuwe staat.

Bestel je dit boek voor 23.59 uur, dan heb je hem waarschijnlijk morgen al in huis! Een e-book variant kan ook, die is een stuk goedkoper, maar kan uiteraard alleen op je pc of smartphone worden bekeken.

Da’s pas koken – Chocolade

Wie houdt er niet van chocolade? Vrijwel iedereen vind dit lekker of is er zelfs dol op… Chocolade is niet alleen erg lekker, maar het biedt ook troost en moeilijke tijden, en zorgt zelfs voor energie.

Dit boekje staat vol met creatieve gedachten, suggesties en ideeën voor het zelf maken van taarten en cakes op basis van (of met) chocolade, en voor het zelf maken van diverse soorten bonbons. Wat dacht je van walnotenbonbons, kersenbonbons, crunchies op basis van chocolade, chocolade petit-fours, en een luxe chocoladetaart met amandelen.

Da’s pas koken - Choco

#recepten

Elk recept in dit boek vindt zijn basis in dit hemelse donkere goedje. Met een kleine 100 pagina’s is dit geen groot boek. Maar daar is de prijs ook naar, want voor maar 8,95 euro word jij de eigenaar van Da’s pas koken – Chocolade.

Hiervoor krijg je een paperback, in nieuwe staat. Dit boek zagen wij nog niet beoordeeld, maar wellicht kun jij daar na aankoop voor zorgen, door een recensie te geven op het platform van Bol.com. Wij zijn alvast benieuwd wat je van dit boekje vindt!

100 Recepten Chocolade

De titel zegt het al: 100 recepten om van te watertanden. Dit chocolade boek geeft je duidelijke ingrediëntenlijsten, en eenvoudige stap-voor-stapinstructies.

100 Recepten Chocolade

#eindresultaat

Bij elk recept krijg je een mooie foto, zodat je alvast kunt zien hoe het eindresultaat moet worden. Aan jou de taak om het eindresultaat van je bereidingen net zo goed te volbrengen als op de foto’s.

Een hardcover versie van dit boek kun je al kopen voor een bedrag van 8,50 euro. Een klein prijsje dus, voor een toch wel erg fijn boekje… 12 mensen beoordeelden dit boek gemiddeld met 3,8 van de 5 sterren. Kortom, een goed boekje over chocolade en het maken van gerechten daarmee.

Het Gouden Chocolade Boek (meer dan 300 heerlijke recepten) van Claire Pietersen & Carla Bardi

Dit is zonder meer het dikste chocoladeboek in dit rijtje van beste boeken over chocolade. Wat dacht je van 703 pagina’s met meer dan 300 verrukkelijke recepten voor allerlei soorten gebakjes, brownies, muffins, cupcakes, desserts, koekjes, taarten, dranken, snoepgoed, roomijs, en hartige gerechten met chocolade?

Dit boek begint met een inleiding, die gaat over de geschiedenis van chocolade, van het bittere drankje in het oude Mexico tot de hedendaagse verfijnde chocolade.

Daarna volgen alle recepten, waar je wel even zoet mee zal zijn, gezien het er tenslotte meer dan 300 zijn. Dit boek laat alle andere chocoladeboeken verbleken, gezien de enorme inhoud ervan!

Als je het in Het Gouden Chocolade Boek niet vindt, dan wordt het lastig om het überhaupt te vinden. Andere boeken over chocolade zijn met dit waanzinnig grote boek over dit onderwerp eigenlijk haast overbodig geworden.

Het Gouden Choco Boek (meer dan 300 heerlijke recepten) van Claire Pietersen & Carla Bardi

#fantastisch

Naast de fantastische inhoud van Het Gouden Chocolade Boek is de vormgeving ook fantastisch. Mooie foto’s van de te bereiden lekkernijen, en ook nog eens een fantastische harde kaft, zodat je boek niet beschadigd.

Niet het goedkoopste boek in dit rijtje, maar dat mag ook niet verwachten gezien de inhoud. Voor een naar verhouding zeker niet hoge prijs van 47 euro ben jij de eigenaar van dit boek! Nieuw is het boek niet meer te krijgen, maar wel nog als gebruikt exemplaar, en dan in de staat ‘zo goed als nieuw’.

We vonden nog niet zoveel beoordelingen online over dit boek. Wel kreeg dit boek al eens 5 sterren van een eerdere koper. Wil je in één keer klaar zijn, en slechts één chocoladeboek aanschaffen, dan is Het Gouden Chocolade Boek zeker een van de beste aankopen die je kunt doen.

Chocolade (feestelijke gerechtjes om te delen) van Guillaume Marinette

De basis voor veel recepten in dit chocolade boek is slechts één reep chocolade. En je hoeft beslist geen top kok te zijn om de recepten uit dit boek te kunnen maken. Zelfs beginners en amateurs in de keuken kunnen met dit boek de lekkerste lekkernijen maken.

Brownies, donuts met chocolade, chocolademousse, chocoladetaart, en chococake… Kies zelf maar waar je zin in hebt, en met dit boek staat het in de meeste gevallen ook nog eens heel snel op tafel.

Chocolade (feestelijke gerechtjes om te delen) van Guillaume Marinette

#instructies

Sommige baksels duren wel wat langer, maar dat mag de pret niet drukken, want het resultaat maakt dat meer dan goed. Tenminste, als je de instructies van de recepten goed opvolgt!

Eerdere kopers van dit boek prijzen dit boekje aan vanwege de praktische opzet, de goede recepten, en de mooie foto’s van de baksels die zijn opgenomen.

Het boekje telt precies 72 pagina’s, en wordt geleverd in nieuwe staat. Hiervoor leg je 7,50 euro neer. En daar krijg je ook nog eens een hardcover variant voor.

Creatief Culinair – Chocolade delicatessen van Trish Deseine

Koken met chocolade, dat kan natuurlijk ook nog! Dit boek laat je ingewikkelde desserts vergeten, en laat je kennis maken met recepten op basis van chocolade.

Creatief Culinair – Choco delicatessen van Trish Deseine

#speels

Klassieke, speelse, bijzondere, en bovenal zeer smakelijke gerechten en bereidingen op basis van chocolade. Met dit boek kom je vele stappen verder als ‘chocolade kok’ in wording. Creatief Culinair – Chocolade delicatessen komt als hardcover, en wel als nieuw exemplaar.

Het boekje telt (net als het hiervoor beschreven boekje) 72 pagina’s. Een bescheiden prijsje past dan ook: 6 euro!

Pette cacao en chocolade van Marijke C. Pette

Wil je niet lezen over het maken van gerechten op basis van chocolade en cacao, maar juist iets anders? Dan kan Pette cacao en chocolade wellicht de perfecte aankoop zijn.

In dit boek krijg je namelijk uitleg over de geschiedenis van de Pette Cacao- en Chocoladefabriek uit Wormerveer. Begin 1900 was Pette in de Zaanstreek namelijk een van de belangrijkste bedrijven op cacao en chocolade gebied.

Je krijgt een duiding van het ontstaan van de fabriek, aan het einde van de negentiende eeuw, de groei en de bloeitijd (in de decennia daarna), en de ondergang van Pette in de crisisjaren van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Het verhaal van Pette cacao en chocolade begint eigenlijk al rond 1872, in de keuken van het huis van Jan Pette Hzn, aan het Hennepad in Wormerveer.

Pette cacao en chocolade van Marijke C. Pette

#pette

De naam Pette is na de ondergang nog decennialang op chocoladeproducten terug te vinden. De fabriekspanden zijn na het faillissement van het bedrijf in andere handen gekomen.

Dit boek is door Marijke C. Pette geschreven, die daarvoor vele archieven en bronnen raadpleegde. De opgenomen reclame borden en uitingen in dit boek geven een goed beeld van de sfeer in die tijd.

En verder krijg je ook veel foto’s van verpakkingsmaterialen, wikkels, voorraadblikken, bonbondozen, enzovoort. Al deze zaken geven een impressie van hoe het toen was, en hoe het helaas nooit meer zal worden.

Pette cacao en chocolade verscheen in oktober 2015, en is nog steeds te krijgen als nieuw exemplaar. Het boek telt in totaal 145 pagina’s, en wordt geleverd met een harde kaft. De prijs is 30,25 euro. Een prachtig boek in onze ogen voor de liefhebber van chocolade, cacao en geschiedenis!

Alles over chocolade van Veltman Uitgevers B.V.

Alles over chocolade is één van de goedkopere boeken over chocolade, met toch een flinke en goede inhoud. Klink dit goed in de oren, dan kan dit boek weleens jouw volgende aankoop zijn.

Dit boek geeft je tekst en uitleg over meer dan 50 chocoladeproducenten uit de hele wereld. Maak kennis met de fantastische chocolade van topkwaliteit die deze bedrijven produceren, en leer meer over de kenmerken en bijzonderheden van deze chocolades.

Alles over chocolade van Veltman Uitgevers B.V.

#kwaliteit

Dit boek leert je verder ook hoe je de kwaliteit van chocolade moet vaststellen, hoe cacaobonen worden geroosterd, en waarom cacao al bij vroegere volkeren populair was.

Je legt slechts 7,99 euro neer voor een hardcover versie van Alles over chocolade. Voor dit bedrag krijg je ook nog eens een gloednieuw exemplaar. Lezen maar!

One thought on “Boeken over chocolade: dit zijn de 16 beste!

  1. Joost schreef:

    Wat een goede tips allemaal met duidelijke beschrijving. Zelf heb ik het boek van Pierre Marcolini gelezen en heb daar erg veel van opgestoken. Bedankt voor alle tips!

Geef een reactie