Wijn

Boeken over Duitse wijn: dit zijn de 4 beste!

boeken over duitse wijn

Duitse wijnen zijn veel minder populair dan bijvoorbeeld Franse wijnen (lees ook: beste boeken over Franse wijn), maar toch zijn er over Duitse wijnen genoeg boeken geschreven. De 4 beste boeken over Duitse wijn hebben wij voor je op een rij gezet.

Boeken over Duitse Wijn: dit is wat je wilt weten!

Verdiep je nu verder in de wereld van Duitse wijn, en kom van alles te weten over de wijngebieden in Duitsland, de manier waarop de wijnbouw plaatsvindt, en welke wijnen je kunt krijgen uit ons buurland! 3 van de boeken die we hieronder aanhalen zijn in het Engels geschreven, en 1 boek in het Nederlands.

Duitse wijnen van Rudolf Pierik

Van de wijnlanden binnen de EU die noordelijk gelegen zijn, is Duitsland een land dat nog maar net aan geschikt is voor wijnbouw, gelet op het klimaat. Er moeten dus extra veel inspanningen worden verricht om toch hoogstaande wijnen te produceren.

Duitse wijnen van Rudolf Pierik

#riesling

Door hun enorme toewijding slagen de Duitsers daar toch erg goed in, en er komen dan ook vele mooie wijnen uit Duitsland. De Rieslingwijnen zijn daar goede voorbeelden van, maar er is meer, veel meer goeds zelfs wat uit ons buurland komt.

Goed aan dit boek over Duitse wijn van Rudolf Pierik (de meest bekende wijnprofessor van ons land) is het overzicht van alle wijngebieden in Duitsland.

Daarnaast geeft onze wijnprofessor ook een overzicht van de druivensoorten die in Duitsland worden geteeld. Dit boek bestaat uit 159 bladzijden, en heeft een prijs van bijna 27 euro. Daarbij gaat het om een gebruikt exemplaar, in goede staat, want nieuw is dit boek niet meer te krijgen. Duitse wijnen van Rudolf Pierik is in het Nederlands geschreven.

Wine Atlas of Germany van Dieter Braatz

De Wine Atlas of Germany is een van de meest uitgebreide atlassen van de Duitse wijn, met gedetailleerde verwijzingen naar alle Duitse wijngaarden. Dit boek is voorzien van vele prachtige foto’s en kleurenkaarten, waarmee dit boek een buitengewoon goede sfeer weet te creëren over de Duitse wijnen en wijnbouw.

Totaal komen er in Wine Atlas of Germany 16 wijnregio’s aan bod, en daarbinnen worden de belangrijkste wijngaarden besproken. Om tegemoet te komen aan de wensen van vele Amerikaanse liefhebbers van Duitse wijn worden de Rieslingwijnen uit het Moezel gebied in het bijzonder uitgelicht in dit wijnboek. Daarnaast wordt echter ook aandacht geschonken aan wijnen uit minder bekende gebieden zoals de Ahr, Baden, Franken en het Taubertal.

Wine Atlas of Germany van Dieter Braatz

#wijnbouw

Wine Atlas of Germany moet worden gezien als een vertrekpunt voor informatie over Duitse wijnen en wijnbouw, en is in onze ogen een van de betere werken die er in de handel te krijgen is op dit vlak.

Voor rond de 50 euro kun je Wine Atlas of Germany in je bezit krijgen. Hiervoor krijg je een hardcover boek dat bestaat uit bijna 300 pagina’s.

Zoals je aan de titel al kunt zien is dit boek wel in het Engels geschreven, en niet in het Nederlands. Beheers je het Engels echter redelijk, dan zouden er geen bezwaren moeten zijn om dit boek in de online schappen te laten liggen, als je meer wilt weten over Duitse wijnen, en de wijnbouw en wijngaarden in Duitsland!

German Wine Guide van Armin Diel & Joel Payne

Nog een geweldig en zeer compleet werk over Duitse wijnen! 100 jaar geleden waren de Duitse Rieslingwijnen de duurste wijnen ter wereld, die zelfs duurder waren dan de wijnen uit Bordeaux. Tegenwoordig zijn de Rieslingwijnen veel goedkoper, en hebben de Rieslingwijnen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die beter is dan vele andere wijnen uit andere landen, waar ook ter wereld.

Gedurende de laatste decennia hebben wijnbouwers meer aandacht geschonken aan de kwaliteit van hun wijnen, waardoor de opbrengsten afnamen, maar de reputatie van de wijnen verder is verbeterd. De consument heeft dit gemerkt, met als gevolg dat er steeds meer Duitse wijnen in onze winkels liggen.

In deze gids krijg je per Duitse wijnregio een analyse van de wijngaarden en de wijnen die deze voortbrengen, inclusief vele proefnotities en een prijslijst. De reikwijdte van dit boek qua wijnen is enorm, en omvat zowel het Moezelgebieden, als de gebieden in Duitsland die minder bekende (maar toch zeer delicate) wijnen voortbrengen. Wijnliefhebbers en wijnamateurs kunnen nu hun hart ophalen met dit meer dan uitstekende wijnboek over Duitse wijnen!

German Wine Guide van Armin Diel & Joel Payne

#wijnkenners

De auteurs van dit boek worden beschouwd als twee van de meest invloedrijke wijnschrijvers van Duitsland. Je mag dus wat verwachten als je dit boek over Duitse wijn aanschaft! In de praktijk is dat ook zo, en ook de dikte van dit boek getuigd daarvan. Dit boek bestaat namelijk uit meer dan 500 pagina’s!

De prijs is daar alleen niet naar, want voor 28,99 euro kun je deze hardcover al kopen. En daar krijg je ook nog eens een gloednieuw exemplaar voor, dat morgen al bij jou op de deurmat kan liggen! Let wel, ook dit boek is in het Engels geschreven, maar dat mag de pret niet drukken in onze ogen…

The wines of Germany van Anne Krebiehl

Duitsland is misschien wel het meest onbegrepen wijnland ter wereld, en misschien ook wel een van de meeste ondergewaardeerde wijnlanden. Gehinderd door een idiote wijn wet, regels rondom etikettering, en een imago dat deels nog is gestoeld op ‘Liebfraumilch’ (oftewel goedkope supermarktwijn), is Duitse wijn verwarrend, zelfs voor experts.

Maar ondanks deze bagage is Duitsland een vooruitstrevend wijnland in het hart van Europa, dat zich steeds verder ontwikkeld, en wat om die reden zowel door amateurs als experts in de gaten moet worden gehouden.

Anne Krebiehl, een erkend expert op het gebied van Duitse wijn, toont het nieuwe Duitsland met veel betere etikettering, en neemt daarbij enkele misvattingen en vooroordelen weg. Krebiehl legt uit waarom rivieren en hellingen zo belangrijk zijn voor wijnbouw in Duitsland, en plaatst dit in een economische context.

The wines of Germany van Anne Krebiehl - boeken over Duitse wijn

#klimaat

Verder analyseert ze de grote verscheidenheid aan producenten van wijn in dit land, en de uitdagende verschillen in klimaat, alvorens ze overgaat tot een duiding van de Duitse wijnen die in allerlei regio’s worden gemaakt.

Deze eveneens Engelstalige paperback bestaat uit bijna 300 bladzijden, en geeft je dus flink wat informatie over Duitse wijn en wijnbouw. Daarmee doet die boek dus niet onder voor de 2 boeken die we hiervoor hebben aangehaald.

De prijs voor dit prachtige wijnboek is 39,99 euro. De verzending ervan is overigens geheel gratis, want zoals je weet rekent Bol geen verzendkosten voor bestellingen met een orderwaarde van 20 euro of meer.

Geef een reactie